Gerrit de Klark en voorgeslacht » Olga Elias (1899-1943)

Données personnelles Olga Elias 

  • Elle est née le 2 juillet 1899 dans Amsterdam, Noord Holland, Nederland.Source 1
    Getuigen bij de geboorteaangifte van Olga Elias waren Willem Färber, oud 66 jaar en Pieter van Dongen, oud 38 jaar, ambtenaren wonende te Amsterdam.
    Olga is geboren in het huis Sarphatistraat 73 te Amsterdam.
    Tijdstip: 13:00
  • Enregistrement de naissance le 4 juillet 1899.Source 2
  • Profession: Pianolerares aan het muzieklyceum en concertpianiste.Source 3
  • Religion: Israeliet.Source 4
  • Résidant:
  • Elle est décédée le 21 mai 1943 dans Sobibór, Lublin, Polen, elle avait 43 ans.
    Op 1 maart 1950 werd in Amsterdam ambtshalve een overlijdensakte opgemaakt. Akte nr. 396.
    Er is een gedenksteen voor Olga Elias geplaatst in voormalig kamp Sobibór.
    Olga staat op het Joods Monument als Olga Moskowsky-Elias, wat dus niet juist is, want het echtpaar was reeds in 1938 gescheiden.

    Sobibór was een vernietigingskamp in het Generaal-Gouvernement (tegenwoordig Oost-Polen), dat gevestigd was nabij het dorp Sobibór. Het kamp, gebouwd en gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog, stond onder gezag van nazi-Duitsland. Het kamp bestondvan april 1942 tot november 1943. Er zijn ten minste 170.165 personen naar Sobibór gedeporteerd, waarvan er 169.800 in het kamp werden vermoord, voornamelijk Joden, maar ook Roma en niet-Joodse Polen. Er werden ten minste 34.295 Nederlandse Jodenvermoord. [bron Wikipedia].
  • Les parents biologiques sont David Marcus Elias et Elsa Hennig
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 8 avril 2019.

Famille de Olga Elias

Elle est mariée avec Alexander Moskowsky.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 27 avril 1926 à Amsterdam, Noord Holland, Nederland.Source 5

Ils se sont mariés le 12 mai 1926 à Amsterdam, Noord Holland, Nederland, elle avait 26 ans.Source 6

Het voorgenomen huwelijk van Alexander Moskowsky en Olga Elias werd afgekondigd op 1 mei 1926.
De ouders van de bruid waren aanwezig en gaven hun toestemming; de bruidegom overlegde een verklaring van de Russische Legatie dat hij geen toestemming van zijn ouders* nodig had.
Getuigen waren Eduard David Elias, oud 22 jaar, bankbeambte, broer van de bruid en Thomas Louis Florens Caniver, oud 49 jaar, violoncellist, beiden wonende te Amsterdam.
Het burgerlijk huwelijk was een huwelijk 2e klasse en kostte F. 26,50.

* De achternaam van de moeder staat in deze verklaring als Schimkine. Volgens een familielid van Alexander moet dat zijn Scheinin. Alexander verklaart echter voor de ambtenaar van de burgerlijke stand dat Schimkine juist is. (zie afbeelding bij Rosalia Schimkine)

Conclusie van Eisch -inzake- Alexander Moskowsky, in gemeenschap van goederen gehuwd met Olga Elias, wonende te Amsterdam.,
Eischer bij exploit van dagvaarding van den deurwaarder B. Stoppelsteen te Amserdam dd. 21 Januari 1938
Procureur Mr. Ada Goudsmit
-contra-
Mevrouw Olga Elias, in gemeenschap van goederen gehuwde echtgenoote van Alexander Moskowsky, wonende en verblijvende te Amsterdam, Gedaagde bij voormeld exploit.
Mr. Ada Goudsmit, als procureur van eischer, zegt en concludeert voor eisch, dat:
Aangezien eischer den 12 Mei 1926 te Amsterdam in gemeenschap van goederen is gehuwd met gedaagde, uit welk huwelijk geen kinderen zijn geboren;
Aangezien eischer heeft moeten ondervinden dat zijn echtgenoote zich tijdens het huwelijk van partijen heeft schuldig gemaakt aan overspel, door met een anderen man dan eischer vleeschelijke gemeenschap uit te oefenen;
Aangezien eischer gerechtigd is op grond van voormeld overspel ontbinding van zijn huwelijk door echtscheiding te vorderen;
Aangezien eischer bij beschikking van den E.A. Heer President der Arrondissements-Rechtbank te Amsterdam dd. 19 januari 1938 verlof heeft bekomen tot het instellen van deze vordering;
Aangezien de gedaagde hoewel behoorlijk gedagvaard, geen procureur voor zich heeft gesteld, alzoo niet is verschenen en dientengevolge tegen haar verstek is verleend;
Het mitsdien Uwe rechtbank behage bij vonnis uit te spreken de echtscheiding van partijen den 12 Mei 1926 te Amsterdam gehuwd; voorts gedaagde te veroordelen om met eischer over te gaan tot scheiding en deeling der gemeenschap waarin partijen zijngehuwd, met benoeming, zoo partijen daaromtrent niet overeenkomen, van een notaris, ten overstaan van wien de werkzaamheden dier scheiding zullen plaats hebben, op door dezen als den gekozen notaris te bepalen tijd en plaats en van een onzijdig persoon om gedaagde te vertegenwoordigen, zoo zij ingebreke mocht blijven te verschijnen, of verschenen zijnde weigeren mocht tot de scheiding en deeling mede te werken; kosten rechtens.
(was get.) Ada Goudsmit, procureur

Alexander Moskowsky wonende te Amsterdam, Eischer bij exploit van dagvaarding van 21 Januari 1938 verschijnende bij de Procureur Mr. Ada Goudsmit
tegen Olga Elias wonende te Amsterdam, Gedaagde bij voormeld exploit., niet verschenen.
Grosse afgegeven aan Mr. Ada Goudsmit voor Eischer. Amsterdam, 25 Februari 1938.
DE RECHTBANK: Gelet op het verleend verstek;
Gezien de stukken;
TEN AANZIEN DER FEITEN: Overwegende dat de eischer met verlof van den President dezer Rechtbank vordert, dat tusschen partijen echtscheiding zal worden uitgesproken en hetgeen verder in de conclusie van eisch is vermeld, op grond: dat partijen op 12Mei 1926 te Amsterdam in gemeenschap van goederen met elkaar zijn gehuwd, uit welk huwelijk geen kinderen zijn geboren en dat gedurende der partijen huwelijk gedaagde vleeschelijke gemeenschap heeft gehad met eenen anderen man dan eischer:
TEN AANZIEN VAN HET RECHT: Overwegende dat, de conclusiën van eisch der Rechtbank niet onrechtmatig of ongegerond voorkomen.
RECHTDOENDE: Spreekt tusschen partijen, die op 12 Mei 1926 te Amsterdam met elkander zijn gehuwd, echtscheiding uit op grond van overspel gepleegd door de vrouw.
Beveelt de gedaagde om met den eischer over te gaan tot de verdeeling der gemeenschap van goederen waarin partijen zijn gehuwd;
Benoemt voor het geval dat partijen niet binnen acht dagen nadat dit vonnis zal zijn ingeschreven in de registers van den burgerlijken stand zullen zijn overeengekomen omtrent de keuze van een notaris, te wiens overstaan de verdeeling zal plaats hebben als zoodanig den Heer J.D. Meiners Notaris te Amsterdam;
Bepaalt dat de verdeeling zal geschieden op tijd en plaats door den notaris vast te stellen;
Benoemt Mr. A. Kuinders Advocaat te Amsterdam, ten einde als bewindvoerder de gedaagde bij de verdeeling te vertegenwoordigen, indien deze mocht weigeren of nalatig blijven daartoe mede te werken;
Veroordeelt de gedaagde in de kosten van het geding, aan de zijde van den eischer tot heden begroot op honderd en vijf en twintig gulden.
Gewezen door de Heeren Mrs. G.J. Jutte Waarnemend President, A.C.N.P. Ruijs en H.J. Kütschler Rechters, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van de Arrondissements-Rechtbank te Amsterdam, Zesde Kamer, van 24 Februari 1938 in tegenwoordigheidvan den Heer Mr. F.A. Holleman in tegenwoordigheid van den Heer Substituut-Griffier. (get. Holleman en Griffier, beide onleesbaar)

Le couple a divorcé de 24 février 1938 chez Amsterdam, Noord Holland, Nederland.Source 7

Oorzaak: Overspel door de vrouw


Notes par Olga Elias

Olga Elias bezocht het Barlaeusgymnasium te Amsterdam. Zij vertolkte in haar eindexamenjaar 'Prelude, choral et fugue' van Cesar Franck tijdens het jaarlijkse schoolconcert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw op 22 januari 1917.

Olga Elias was concertpianiste. Ze was getrouwd met Alexander Moskowsky, violist in het Hongaars strijkkwartet.
De violist Theo Olof studeerde met Olga Elias de Sonate voor viool en piano van Maurice Ravel. In zijn autobiografie 'Flarden' schrijft hij: "Olga Moszkowski had dit werk vaak gespeeld en kon mij er veel over leren. Het jazzy karakter van het tweededeel, de 'Blues' en het strak vol te houden tempo van deel drie, 'Perpetuum mobile', met van begin tot einde niets anders dan razendsnelle zetienden. Het was een strijd tegen kramp. Olga Moszkowski was veeleisend en streng. En uiterst deskundig."
Haar laatste concert was met de joodse leden van het concertgebouw orkest in 1941 waar ze de twee pianoconcerten van Mendelssohn speelde. Ze had veel bekende musici om zich heen. Ook begeleidde ze geregeld een bekende danseres op de piano.
Theo Olof heeft Olga Elias ook een keer als soliste gehoord. In het al eerder genoemde Mendelssohnconcert, 'onder benauwende omstandigheden', zo lezen wij in de autobiografie.


Victime de la seconde guerre mondiale


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Olga Elias?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Olga Elias

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Olga Elias

Ancêtres (et descendants) de Olga Elias


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Geboorteakte gemeente Amsterdam. Register 7, folio 57v, akte nr. 7879.
    2. Geboorteakte.
    3. Bevolkingsregister Amsterdam, huwelijksakte en biografie
    4. Bevolkingsregister Amsterdam
    5. Huwelijksbijlagen register 3b akte nr. 13.
    6. Huwelijksakte gemeente Amsterdam. Register 3b, folio 27, akte nr. 244
    7. Vonnis Arrondissement Rechtbank Amsterdam

    Événements historiques

    • La température le 2 juillet 1899 était d'environ 15,3 °C. La pression atmosphérique était de 75 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 76%. Source: KNMI
    • Du 27 juillet 1897 au 1 août 1901 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Pierson avec comme premier ministre Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
    • En l'an 1899: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
      • 1 février » les États-Unis prennent possession de l'île de Guam, ancienne colonie espagnole dans le Pacifique.
      • 12 février » l'Allemagne achète les îles Mariannes, les îles Carolines et les Palaos à l'Espagne.
      • 18 février » Émile Loubet devient le VIII président de la III République Française en succédant à Félix Faure.
      • 11 octobre » début de la seconde guerre des Boers en Afrique du Sud.
      • 28 novembre » bataille de Modder River pendant la seconde guerre des Boers.
      • 2 décembre » bataille du col de Tirad(en) (guerre américano-philippine).
    • La température au 21 mai 1943 était entre 10,3 et 25,2 °C et était d'une moyenne de 17,7 °C. Il y avait 11,3 heures de soleil (71%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • En l'an 1943: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 9,1 millions d'habitants.
      • 24 janvier » |prise de la ville de Tripoli par les Alliés.
      • 13 mars » |torpillage par le sous-marin italien Leonardo da Vinci de la classe Marconi du navire Empress of Canada au large de Freetown, en Afrique du Sud, qui a fait 392 victimes.
      • 27 mai » première réunion du Conseil national de la Résistance.
      • 5 juillet » début de la bataille de Koursk.
      • 10 juillet » débarquement des forces alliées débarquent en Sicile dans le cadre de l'Opération Husky.
      • 28 juillet » opération Gomorrah. Les bombes britanniques écrasent la ville de Hambourg, en Allemagne, tuant 42000 civils allemands.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia

    • 1925 » Hidesaburō Ueno(en), professeur du département d'agriculture de l'université impériale de Tōkyō (° 19 janvier 1872).
    • 1944 » René Daumal, poète français (° 16 mars 1908).
    • 1949 » Klaus Mann, écrivain allemand (° 18 novembre 1906).
    • 1952 » John Garfield, acteur américain (° 4 mars 1913).
    • 1960 » Georges Claude, physicien et chimiste français (° 24 septembre 1870).
    • 1961 » François Albert-Buisson, homme politique français, membre de l'Académie française (° 3 mai 1881).

    Sur le nom de famille Elias

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Elias.
    • Afficher des informations sur Elias sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Elias.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    J.A.J.de Klark, "Gerrit de Klark en voorgeslacht", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/gerrit-de-klark-en-voorgeslacht/I400.php : consultée 24 mai 2024), "Olga Elias (1899-1943)".