Genealogische data Golse Genen » Alfred Adrianus de Weert (1905-1989)

Données personnelles Alfred Adrianus de Weert 


Famille de Alfred Adrianus de Weert

(1) Il est marié avec Maria Antoinetta Wilhelmina Elisabeth van Beurden.

Ils se sont mariés.

In het geval van de achternaam van beurden is het verrassend dat in Tilburg een waterloop in de Schijf liep die de Bedbuer heette. Ondanks de vele plaatsnamen die in Europa uiting gaven aan dit toponomische begrip is Tilburg de bakermat van alle Van Beurdens die gronden hadden aan de genoemde beek, en daar hun boerderij(en) en eigendommen, naar alle waarschijnlijkheid, al voor het jaar duizend bezaten.

De Bossche Van Beurdens, waar ook een toponomsche gesteldheid buiten de stadswallen ligt met een overeenkomstige benaming, blijken het begrip daar te hebben overgeplaatst, maar stammen zeer zeker ook uit het Tilburgse. Dit bewijst een telling in de doop-en overlijdensregisters in de beiden plaatsen.

Jan Trommelen (1924) schreef samen met zijn zoon het boek Tilburgse toponiemen in de 16e eeuw. Een tentatieve reconstructie en naamsverklaring. (Tilburg,1994, ISBN nr.90-74418- 3-1: Tilburgse bronnenreeks 1,496 blz.) Op pagina 127 bij nummer 16 is sprake van een van de meest bijzondere veldnamen en zeker voor onze familie. Hier is namelijk sprake van een waterloop in de herdgang de Schijf, die de Bedbuer werd genoemd. De oudste naam was Buer of Buerde. Aangezien hier in 1160 op grond van de Tilburgse heer Giselbert de eerste Tilburgse houten kerk werd opgericht, de voorloper van de huidige Heikese kerk een kleine 100 meter verderop, werd aan het begrip Buerde het begrip Bed toegevoegd. Hierover zo dadelijk meer. Het kerkje werd overigens door de wereldheren van het bisdom Luik bediend. Deze familienaam is afkomstig uit dit oudste deel van het nabij het centrum gelegen grondgebied.

Bij de Tilburgse Bedbuer kwamen veel wegen samen uit de herdgangen. Op dit kruispunt van wegen vanuit de Hoeven, de Rijt, de Herstal, de Veldhoven en Corvel, bevond zich het eerste centrum van Tilburg. Het stuk grond ligt op de splitsing van de huidige Boomstraat en Elzenstraat. Het is altijd in het bezit geweest van de kerkfabriek. In het begin van de vorige eeuw is er een parochieschool en een nonnenklooster gebouwd, die nog altijd aanwezig zijn. Dit in tegenstelling tot de prachtige Noordhoekse kerk, die enige deccenia geleden ten prooi is gevallen aan stads- en geloofsvernieuwing.

De Buerde liep vanuit de Schijf langs de herdgangen de Herstal en Waterhoef naar de Hasselt en verder langs de Stokhasseltsestraat naar het noorden toe, waar zij uitmondde in de Sloprijt. Deze liep uit in de Lei, die later onder Heukelom richting Oisterwijk, Voortse Stroom wordt genoemd. Via Haaren ging het dan richting Orthen en Den Bosch om uiteindelijk in de Maas uit te stromen. Deze waterloop is zoals de meeste Tilburgse waterlopen opgenomen in het rioleringsstelsel. Overigens ontsprong de Buerde bij het Hagelcruijs in de directe omgeving van de Schijf. Op de samenkomst van veldwegen, bij de plaats waar nu de Elzenstraat in de Boomstraat uitkomt, stond indertijd dit Hagelcruijs. Hier dichtbij ligt nu het Hagelkruisplein.

De Schijf, Skeib, Scijve, Skive, Skeit, Schip en Schippen zijn woorden voor bosbouw, en alles wat daarmee samenhangt en tot deze begripssfeer behoort. Ook de omheinde ruimte waar binnen de dingbanc, de dingvergadering werd gehouden , een burengericht. Oorspronkelijk werd met de Scijve de dingvergadering zelf aangeduid. In dit opzicht is het goed verklaarbaar dat hier, waar de volksvergadering werd gehouden, na de kerstening een kerkje werd gebouwd. Opvallend is dat de Eikstraat, met mogelijk een heilige eik, vlakbij loopt en samenvalt met de plaats van de kerk. Later is iets verderop een nieuwe kerk gebouwd, op het Heike, waarna het centrum zoals wij dat nu kennen iets opschoof naar zuidoostelijke richting.

De Schijf maakte in de vroege Middeleeuwen deel uit van een uitgestrekt bosgebied. De heides ontstonden pas later door roofbouw en overbeweiding. Ik stel dat de naam Van Beurden ingang vond rond het jaar duizend toen onze daar boerende voorouders via hun kinderen verderop trokken voor nieuwe ontginningen langs de waterloop de Buerde. Hun zonen noemden zich Van Buerde en splitsten zich in diverse takken, bijvoorbeeld een noordelijke tak die via de Rijt in de Heikant uitkwam en een zuidelijke tak richting Kerck en Oerle. De verspreiding vond vooral via gronden langs waterlopen plaats en zo kwamen zij terecht in Oisterwijk en uiteindelijk ook in Den Bosch, via handel in boerenproduchten op de plaatselijke markten. De Lei en verderop richting Den Bosch was vroeger bevaarbaar en als vervoersader voor landbouwproducten in gebruik.

De naam Bedbuer komt in het Rijn- Maasland meer voor en betekent letterlijk : Bedehuis. Een zeer oude naam voor een kerk. Bedbuer is een samenvoeging van twee Germaanse woorden bido en buer of buerde. Bido is gebed, of bede en burja: keet, hok, schuur. Zo zou Bedbuer dus gebedsschuur betekenen.

In het etymologisch woordenboek is de betekenis van bura: huis, vertrek. Boer zou hier dan woning zijn en boer hangt samen met buur, nabuur. Bedbuer wil dan letterlijk zeggen: bedehuis. Börde komt nog steeds in het Duits voor in de betekenis van vruchtbaar laaggelegen gebied en zal dus aan het water of een waterloop liggen. Het woord is afkomstig uit het Middelnederduits "gebörde" wat betekent: wat iemand toekomt of toebehoort. Dit lager gelegen gebied was altijd gelegen bij een nederzetting of dorp.
Ils se sont mariés à l'église le 7 octobre 1941 à Tilburg, il avait 36 ans.


Enfant(s):



(2) Il est marié avec Anna Martina van Beurden.

Ils se sont mariés à l'église le 18 mai 1954 à Halsteren, il avait 48 ans.


Notes par Alfred Adrianus de Weert

Beroep: eigenaar tankstation Shell aan de Halsterseweg te Bergen op Zoom, garagist, eigenaar taxibedrijf Altax. Alfred werd geboren om half vijf in de middag van de 24ste juli, in een huis te Wijk C, nummer 317. Getuigen waren Marijn Bakx, 45 jaar, kleermaker, en Johannes Baptist Lators, 62 jaar, van beroep gemeentebode. In 1937 werd Alfred reservist bij de Vrijwillige Landstorm, in het 14e Regiment Infanterie, waar hij in de rang van sergeant-monteur werd ingedeeld in de Motordienst van de 'Afdeeling Noord-Brabant'.

Alfred en Maria kregen vijf zoons:
1. Johannes Arnoldus Franciscus Maria (Jan), geboren te Halsteren op 17 september 1942.
2. Arnoldus Johannes Wilhelmus Maria (Noud), geboren te Halsteren op 5 november 1943.
3. Antonius Alfred Gerardus Maria (Ton), geboren te Halsteren op 28 januari 1945.
4. Alfred Joseph Antonius Maria (Fred), geboren te Halsteren op 29 mei 1946.
5. Guido raymond Gerardus Maria (Guido), geboren te Halsteren op 23 januari 1950.

Huwde na het overlijden van Maria van Beurden met haar jongere zus, Anneke. Met haar kreeg hij nog een zoon, Richard Johannes Joseph Maria (Richard), geboren te Bergen op Zoom op 28 juni 1955.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Alfred Adrianus de Weert?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Alfred Adrianus de Weert

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Alfred Adrianus de Weert


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température au 24 juillet 1905 était entre 11,6 et 17,2 °C et était d'une moyenne de 15,3 °C. La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-ouest. Source: KNMI
  • Du 1 août 1901 au 16 août 1905 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Kuijper avec comme premier ministre Dr. A. Kuijper (AR).
  • Du 17 août 1905 au 11 février 1908 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Meester avec comme premier ministre Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • En l'an 1905: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,5 millions d'habitants.
    • 30 mars » les Grecs de Crète se soulèvent contre les Turcs.
    • 23 avril » création de la Section française de la IIInternationale ouvrière (SFIO), lors du congrès du Globe.
    • 27 mai » la bataille de Tsushima marque la première victoire militaire dans l'époque moderne d'un pays asiatique, le Japon, face à un pays occidental, la Russie
    • 7 juin » indépendance de la Norvège.
    • 3 juillet » vote de la loi de séparation des Églises et de l'État, en France.
    • 23 septembre » la Norvège et la Suède signent le «traité de Karlstad», rendant la dissolution de l'union entre les deux pays officielle.
  • La température au 18 mai 1954 était entre 6,7 et 12,4 °C et était d'une moyenne de 9,1 °C. Il y avait une précipitation de 0.5 mm pendant 0.4 heure(s). Il y avait 1,3 heures de soleil (8%). Il faisait très nuageux. La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-nord-ouest. Source: KNMI
  • Du 2 septembre 1952 au 13 octobre 1956 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Drees II avec comme premier ministre Dr. W. Drees (PvdA).
  • En l'an 1954: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 10,6 millions d'habitants.
    • 25 mars » le premier récepteur commercial de télévision est mis sur le marché par la compagnie RCA.
    • 11 avril » élections législatives en Belgique.
    • 17 mai » l'arrêt Brown v. Board of Education de la Cour suprême interdit la ségrégation raciale dans les écoles publiques des États-Unis.
    • 27 juin » la CIA renverse le président Arbenz, au Guatemala.
    • 31 juillet » l'autonomie interne est accordée par la France à la Tunisie.
    • 12 novembre » fermeture d'Ellis Island comme centre d'immigration aux États-Unis.
  • La température au 25 mars 1989 était entre 1,4 et 10,6 °C et était d'une moyenne de 6,6 °C. Il y avait 9,8 heures de soleil (79%). Il faisait légèrement couvert. La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest. Source: KNMI
  • Du mardi, novembre 4, 1986 au mardi, novembre 7, 1989 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Lubbers II avec comme premier ministre Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • Du mardi, novembre 7, 1989 au lundi, août 22, 1994 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Lubbers III avec comme premier ministre Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • En l'an 1989: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 14,8 millions d'habitants.
    • 8 janvier » |crash du vol 92 British Midland.
    • 1 mars » |en Islande, après soixante-quatorze années d'interdiction, les bars peuvent servir de la bière.
    • 19 août » Tadeusz Mazowiecki est nommé Premier ministre de Pologne.
    • 22 octobre » accord de Taëf.
    • 9 novembre » chute du mur de Berlin.
    • 10 novembre » démission du secrétaire général du comité central du Parti communiste bulgare, Todor Jivkov.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1979 » Lionel Bertrand, homme politique québécois (° 10 mars 1906).
  • 1980 » Milton Erickson, psychiatre américain (° 5 décembre 1901).
  • 1982 » Goodman Ace(en), humoriste américain (° 15 janvier 1899).
  • 1991 » Pierre Goursat, catholique français, fondateur de la communauté de l’Emmanuel (° 15 août 1914).
  • 1994 » Max Petitpierre, homme politique suisse (° 26 février 1899).
  • 1999 » Cal Ripken, Sr., joueur et gérant de baseball américain (° 17 décembre 1935).

Sur le nom de famille De Weert

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme De Weert.
  • Afficher des informations sur De Weert sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille De Weert.

La publication Genealogische data Golse Genen a été préparée par J. Eijsermans.contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
J. Eijsermans, "Genealogische data Golse Genen", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-data-golse-genen/I618518.php : consultée 18 mai 2024), "Alfred Adrianus de Weert (1905-1989)".