Genealogisch bestand van Leo Hendriks » Jan Albert Sichterman (1692-1764)

Données personnelles Jan Albert Sichterman 

    Loopbaan.
    Jan Albert had een politieke loopbaan in het vooruitzicht.
    Maar in 1716 stak hij in Namen, als jong officier tijdens een duel om een vrouw uit Kampen, per ongeluk zijn tegenstander dood.
    Om zijn straf te ontlopen, vluchtte hij naar het Verre Oosten. Hij nam dienst bij de Verenigde Oost Indische Compagnie (V.O.C.) en vertrok in april 1716 als onderkoopman aan boord van “De Generale Vrede” naar Batavia. Hier kwam hij een half jaar later aan.
    Zijn vele goede connecties daar zorgden ervoor, dat het V.O.C.-bestuur in Azië hem een jaar later als onderkoopman naar Houghly in de Bengalen stuurde.
    Daar trouwde trouwde hij met de dochter van de directeur van Verenigde Oost Indische Compagnie (V.O.C.) en nam zijn plaats in als directeur.
    Verzamelaar.
    Naast zijn functie als directeur van de V.O.C. drijfde Jan Albert privé ook handel en werd hierdoor bijzonder rijk.
    Hij verzamelde 17e eeuwse Nederlandse schilderijen en veel Chinees porcelein, dat speciaal voor hem werd gemaakt (Chine de Commande). Dit porcelein is herkenbaar aan het familiewapen met een eekhoorn, een toepasselijk symbool voor de nijvere verzamelaar.
    Terugkeer in Groningen.
    In het najaar van 1745 keert Jan met terug naar zijn geboortestad Groningen. Zijn kinderen waren al eerder naar Nederland teruggestuurd voor hun opvoeding. Drie van hen waren inmiddels getrouwd.
    Hij arriveerde met een vloot van 25 schepen, waarvan er 2 waren volgeladen met Chinees porcelein. In de laatste jaren van zijn verblijf in Indië had hij in de stad aan de Ossenmarkt 4-6 een herenhuis laten bouwen en een buitenverblijf in de provincie. Op 26 maart 1743 werd de eerste steen gelegd voor het “paleis” aan de Ossenmarkt. Speciaal hiervoor werd er een herinneringstroffel gemaakt. Deze troffel is nu in het bezit van het Groninger Museum.
    Sichterman’s troffel.
    (afbeeling van Groninger Museum)
    De Bengaal.
    Het gedrag van Jan Albert deed de stadjers versteld staan en hij werd ook wel “De Bengaal” genoemd.
    Hij zou zich hebben laten rondrijden in een koets met 6 paarden en 6 donkere bedienden. Vanuit het open raam gooide hij goudstukken naar buiten. Ook stond hij bekend als een rokkenjager.
    In het huis aan de Ossenmarkt werden zijn verzameling kunstschatten letterlijk opgestapeld. Nog steeds gaat het verhaal rond dat Jan Albert Sichterman ook een prinses uit Indië had meegenomen. Ze was gesluierd en vertoonde zich nooit. Ze stierf snel omdat ze niet tegen het Nederlandse klimaat kon. Zodat ze haar schoonheid kon behouden liet Jan Albert haar balsemen. Ze werd in een loden kist met glas gelegd en op zolder van zijn huis geplaatst. Het verhaal gaat dat hij regelmatig naar zolder ging om haar te bekijken. Maar toen het daar ging spoken, is ze bij fakkellicht in de grafkelder van de Nieuwe Kerk bijgezet.
    Overlijden.
    Jan Albert Sichterman is na zijn dood in 1764 zeer waarschijnlijk in de Martinikerk in Groningen begraven. In 1770 verkocht zijn weduwe Sybilla het huis aan de Ossenmarkt en ging aan de Grote Markt wonen. Het monumentale pand is nu een Rijksmonument.
  • Il est né en l'an 1692.
  • Il a été baptisé le 23 septembre 1692 dans Groningen, Groningen, Nederland.
  • Il est décédé le 15 janvier 1764 dans Groningen, Groningen, Nederland, il avait 72 ans.
  • Un enfant de Galenus Sichterman et Margaretha Celosse
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 22 novembre 2013.

Famille de Jan Albert Sichterman

Il est marié avec Sibilla Volkera Sadelijn.

Ils se sont mariés le 20 mars 1721 à Houghly-Bengalen, il avait 29 ans.


Enfant(s):


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Albert Sichterman?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Albert Sichterman

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Albert Sichterman


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1692: Source: Wikipedia
    • 5 février » au Brésil, d'anciens esclaves marrons avaient créé la république de Palmares, avec une capitale fortifiée. Des mercenaires écrasent Palmares, et, dans la nuit du 5 au 6 février, les assaillis se jettent du haut des falaises pour échapper aux tueurs.
    • 13 février » massacre de Glencoe.
    • 18 septembre » séisme près de Liège.
  • La température le 20 mars 1721 était d'environ 3,0 °C. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1721: Source: Wikipedia
    • 26 janvier » enquête sur les opérations de Law.
    • 24 mars » en Russie, refonte de l'administration par Pierre le Grand. Tous les fonctionnaires sont répartis selon les quatorze degrés du Tchin («Table des rangs»), chaque degré correspondant à un grade militaire.
    • 4 avril » Robert Walpole devient le premier véritable Premier ministre de Grande-Bretagne.
    • 10 septembre » signature du traité de Nystad, mettant fin à la grande guerre du Nord. L'Estonie, la Livonie, l'Ingrie et une grande partie de la Carélie sont cédées à la Russie.
    • 2 novembre » Pierre Ier le Grand prend le titre d'«Empereur de toutes les Russies», le Tsarat de Russie devient l'Empire russe.
    • 29 décembre » occupation et baptême de l'Île-de-France, future Île Maurice, par les Français.
  • La température le 15 janvier 1764 était d'environ 5,0 °C. Il y avait 4 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du sud-sud-ouest. Caractérisation du temps: regen omtrent helder. Source: KNMI
  • En l'an 1764: Source: Wikipedia
    • 7 septembre » élection de Stanislas Auguste Poniatowski comme roi de Pologne et grand-duc de Lituanie
    • 25 novembre » couronnement de Stanislas II.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Sichterman


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Leo Hendriks, "Genealogisch bestand van Leo Hendriks", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogisch-bestand-van-leo-hendriks/I38051.php : consultée 15 mai 2024), "Jan Albert Sichterman (1692-1764)".