Genealogisch bestand van Leo Hendriks » Cornelis Hendriks (1782-1826)

Données personnelles Cornelis Hendriks 


Famille de Cornelis Hendriks

Il est marié avec Dirkje Kroese.

Blijkens de militaire gegevens in het Rijksarchief te Den Haag (inventarisnr. 2.13.05, subnrs. 113, 120, 122, 145, 221, 300, 350 en 442) heeft Cornelis een boeiend leven gehad. Op 18-jarige leeftijd treedt hij in dienst als cadet der artillerie, en wordt in 1802 aangesteld tot 2e luitenant. Zijn volgende bevordering is pas in 1808 (tot 1e luitenant), want van 1802 tot 1807 is hij als militair betrokken bij overzeese zaken. Op 20 september 1802 wordt hij samen met het 5e Bataillon Artillerie ingescheept, en vertrekt hij naar Kaap De Goede Hoop. De reis verloopt niet voorspoedig en het eskader komt aan in Suriname, van waar de reis naar Kaap de Goede Hoop wordt hervat. Op die tweede poging naar Zuid-Afrika te gaan, wordt Cornelis Hendriks gevangen genomen door de Engelsen, die het schip waarop hij zich bevindt, aanvallen met een corvet met 24 stukken. Hij wordt naar het koninkrijk Benin op de kust van Guinee gevoerd. Van hieruit wordt hij met een lading slaven naar het eiland Barbados in West-Indië vervoerd. Als krijgsgevangen officier wordt hij bij een ruilwisseling naar Curaçao gebracht op 15 januari 1803. Op Curaçao verblijft hij tot 1807. Het lijkt er op dat hij dan weer deelneemt aan Nederlandse operaties. In 1807 vallen de Engelsen het eiland aan, en bij die gevechten wordt hij geblesseerd door zeven kogels aan de hals en de linkerduim. Hij wordt dan wederom krijgsgevangene gemaakt, en wordt afgevoerd naar Jamaïca na eerst nog schipbreuk te hebben geleden op de zuidkust van Cuba. Met de brik The Sevige wordt de reis vervolgd naar New York. Van daaruit wordt hij in 1808 op transport gesteld en komt hij aan op Texel, waarschijnlijk wederom in het kader van gevangenruil.
In 1808 wordt hij dan bevorderd tot 1e luitenant. In 1810 - het jaar waarin Holland bij Frankrijk wordt gevoegd - heet het als volgt: 'afgegaan met domissie', hetgeen betekent dat hij in dat jaar uit de Nederlandse militaire dienst is ontslagen. In 1811 wordt hij aangesteld tot dessinateur bij het Kadaster, en in 1813 is hij ingenieur bij de Landmeetkundige Dienst. Het is mogelijk dat Cornelis Hendriks dan een tijd in Duiven woonachtig is, want die plaats wordt een paar keer (nà 1814) genoemd als zijnde de 'laatste' woonplaats.
In 1814 is hij weer terug in actieve dienst, als 1e luitenant bij het 2e Bataillon Artillerie, en neemt onder gezag van de Kroonprins van Oranje (de latere koning Willem II) deel aan militaire operaties rond Bergen op Zoom. In 1814 wordt hij bovendien benoemd tot adjudant bij de Inspecteur-Generaal der Artillerie, en tot 2e kapitein bij het 4e Bataillon. Bij KB van 30 april 1815, nr. 59, volgt zijn benoeming tot kapitein bij het 4e Bataillon Artillerie, en in die hoedanigheid neemt hij onder Wellington deel aan militaire operaties bij Doornik tegen Napoleon. In 1818 wordt hij bij KB van 16 juni 1818, nr. 21, overgeplaatst naar het 6e Bataillon Artillerie Nationale Militie, dat van 1815 tot 1829 Antwerpen als standplaats had.
In 1826 is Cornelis te Bergen op Zoom overleden. Zijn militaire gegevens bevatten o.a. een brief van 3 april 1818 bestaande uit twee kantjes van een collega Kapitein der Artillerie aan een Hoogwelgeboren Heer, waarin deze kapitein het opneemt voor Cornelis. Kennelijk is er wat narigheid gebeurd, waarvan de aard overigens niet bekend wordt gemaakt, en de briefschrijver beveelt Cornelis aan voor verdere promotie. In die brief komt de volgende zinsnede voor: "Hij bemint zijn Vaderland en zijnen Koning met geestdrift, bezit vele en nuttige kundigheden, en zoude op het slagveld wonderen doen. Hij is vader van een talrijk huisgezin, onderhoudt eenen ongelukkigen vader en zijne schoonouders."
De Volkstelling van 1830 in Bergen op Zoom heeft ook het gezin van Dirkje Croese en haar vijf kinderen beschreven. Zij wonen dan in wijk H op nr. 122 Oude Wouwsestraatweg, de weg die Bergen op Zoom met Wouw verbindt. Dirkje is dan 42 jaar en zonder beroep; haar kinderen (drie jongens en twee meisjes) zijn: de 16-jarige Adriana Clasina geboren te Utrecht, de 12-jarige Wilhelmina Justina geboren te Maastricht, de 9-jarige Cornelis Rudolph geboren te Vlissingen, de 7-jarige Johannes Pieter geboren te Vlissingen, en de 5-jarige Franciscus Emilius, geboren te Bergen op Zoom.

Ils se sont mariés


Enfant(s):

  1. Dirk Adriaan Hendriks  1810-1894 

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Cornelis Hendriks?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Cornelis Hendriks

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • La température le 14 avril 1782 était d'environ 6,0 °C. Il y avait 44 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du sud. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  • En l'an 1782: Source: Wikipedia
    • 5 février » l'Espagne prend Minorque à la Grande-Bretagne, avec l'aide de la France.
    • 3 avril » seconde bataille pour Gondelour.
    • 6 avril » exécution du roi de Thaïlande Taksin.
    • 21 avril » fondation de Bangkok.
    • 2 juillet » capitulation de Genève, assiégée par trois armées coalisées - française, sarde et bernoise -, qui veulent mettre fin à la «Révolution de Genève», inspirée par les idées de Jean-Jacques Rousseau, dont l'exemple pourrait être contagieux.
    • 13 septembre » échec d'un assaut majeur franco-espagnol lors du grand siège de Gibraltar.
  • La température le 15 mars 1826 était d'environ 9,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-sud-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt winderig. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1826: Source: Wikipedia
    • 24 février » le traité de Yandabo met fin à la première Guerre anglo-birmane.
    • 10 avril » fin du troisième siège de Missolonghi (date dans le calendrier julien). Les habitants font une sortie triomphante, mais fatale pour la majeure partie d'entre eux.
    • 15 juillet » création de la Troisième section de la Chancellerie Impériale, par Nicolas Ier de Russie.
    • 21 décembre » fondation de la République de Fredonia.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Hendriks

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Hendriks.
  • Afficher des informations sur Hendriks sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Hendriks.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Leo Hendriks, "Genealogisch bestand van Leo Hendriks", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogisch-bestand-van-leo-hendriks/I1785.php : consultée 25 septembre 2024), "Cornelis Hendriks (1782-1826)".