Généalogie Zwanepol » Simon Claassen de Backer (1683-1765)

Données personnelles Simon Claassen de Backer 

  • Il est né en l'an 1683 dans .
    Via Internet: Genealogie P. Kistemaker.
    Via Internet: Kwartierstaat van Hendrik Swier.
    Via Internet: Gegevens Prins.
  • Il a été baptisé le 24 novembre 1683 dans Andijk.
  • Il est décédé en l'an 1765 dans , il avait 82 ans.
    Via Internet: Genealogie P. Kistemaker.
    Via Internet: Gegevens Prins.
  • Il est enterré le 2 février 1765 dans Andijk.
  • Un enfant de Claas Sijmensen de Backer et Elberigh (Aelbregt) Sijmens
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 23 avril 2014.

Famille de Simon Claassen de Backer

(1) Il est marié avec Bregt Jans Prins.

Ils se sont mariés le 20 janvier 1709 à Andijk, il avait 26 ans.

Via Internet: Genealogie P. Kistemaker.
Via Internet: Kwartierstaat van Hendrik Swier.
Via Internet: Gegevens Prins.

Enfant(s):

  1. IJtje Simons Bakker  1711-1787 
  2. Leentje Bakker  ± 1715-????
  3. Pieter Symonsz  1717-1717
  4. Pieter Symonsz  1718-1718
  5. Trijntje Symonsdr  1721-1721
  6. Trijntje Sijmens Bakker  ± 1724-1753 


(2) Il est marié avec Geertje Jacobsen Boon.

Ils se sont mariés le 1 juin 1738 à Andijk, il avait 55 ans.

Via Internet: Genalogie familie Bakker.

Notes par Simon Claassen de Backer

Ook Sijmen / Claasz / Claesz / Kooijman genoemd.

Sijmen Claasz. was geboren in de kooi, als jongste van drie broers. Maar omdat er in de kooi voor zoveel handen geen werk was, werd Sijmen bakker op de Boede. Het was daar een kleine samenleving, een soort tweede dorpskern, want Buurtje was van meer belang. Er was op de Boede een herberg van Nanne Willemsz., een schuitenhelling, (in een notarisacte deftig "scheepswerf" genaamd), een schooltje met meester Barend Nansz. Verwer en de bakkerij van Sijmen Claasz. Naar die bakkerij werd de hoek van de dijk daar "Bakkershoek" genoemd.

Hij trouwde toen hij 26 jaar was met Bregt Jans Prins en ze vormden al spoedig een gezin. Hij was toen nog een trouw kerklid. Hij had op 30 Augustus 1705 belijdenis gedaan en werd in 1711 en ook in 1714 tot diaken gekozen. In 1716 was hij wel op de nominatie, maar werd niet gekozen. Was dit het begin van de troebelen? Had hij moeiten in gezin en bedrijf? Op 6 Okt. 1717 moest hij ook voor de eerste maal een kind naar het graf brengen, later nog vier keer! Was hij niet met hart en ziel bakker?

Op 20 Maart 1719 verklaart Pieter Jansz. Tent voor notaris Jan Groot te Grootebroek dat hij van Okt. 1717 tot 8 weken voor Mei 1718 knecht is geweest bij Sijmen de Backer en dat de bakkerij op Vrouwendag 1718 is verhuurd en dat de verkoop aan Dirk Pietersz. Edelman niet doorgaat. De bakkerij werd verhuurd aan Paulus Cornelisz., die met zijn vrouw Aafje Roemers' van Hoogkarspel kwam. Hoelang dit geduurd heeft, konden we niet nagaan, maar in 1723 is Sijmen Claasz. althans weer bakker.

Zijn "troebelen" lagen meest op godsdienstig terrein. Niet dat hij ongelovig was, hij nam het eerder al te ernstig op! De zin uit het Avondmaalsformulier: "wie onwaardig eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelven een oordeel", knelde Sijmen Bakker geducht! Hij zag vele onwaardigen om zich heen! Het kwam zover, dat hij niet meer ter kerk en ten Avondmaal ging, zeer tot ergernis van dominee, kerkenraad, vrouw en familieleden. Hij werd meermalen ernstig vennaand, maar het hielp niet.

Dominee Joliannes van Heyck "Rotterodamus" heeft, het zeer. breedvoerig genotuleerd in de kerkeboeken van Buurtje, te lang op hier alles op te nemen. Daarom slechts enkele fragmenten: "Kerkelijke vergadering beleyt den 21 Februari 1727 op het versoek van Sijmen Bakker, Broodbakker aan Broekoort, een lidt van Christus kerke, onder dese van Andijk resorteerende, een vergadering dewelke hij liet beleggen op een voorgaande Broederlijke vermaning van mij als Predikant aan deselve, wegens sijn traegheyt, soo in het oeffene van de Uyterlijke Godsdienste als in het nalaet van het gebruyk van 's Heeren Heylig en Hoogwigtig Avondmaal, ja dat meer was, gelijk ons ter ooren gekomen was, het aftrekke van andere ontrent dese beyde en noodsackelijke pligten door hem, als sijnde niet alleen schadelijk voor hem, maar ook voor andere, beyde hier en hiernamaals, weshalve dese Broederlijke vermaninge van mij aan hem gedaen op het versoek van sijn Broeder Reyndert Claasse CoyMan en dese wederom aen mij op tiet versoek van sijn huysvrou Bregt Jansz als sijnde sulk een onbehoorlijk en onbetamelijk gedrag van haer man allange moede geweest, en hij sustineerende genoegsame bewijse voor sijn sack te hebbe, soo is hem een belegginge van kerkeraad op dato toegestaan en van mij selvs hem aangesegt op den 20 Febr. gelijk hij ook hetselve bij de ingang van sijn deur te sulle kome heeft hij aangenome....".

Op deze vergadering waren aanwezig de dominee en drie ouderlingen en als Diakenen: "Reijndert Claasse Koyman, dese sijnde een Broeder van de voornoemde Sijmen Bakker, versogt op het allerernstigste: hij mogte in het afleggen van sijn stem op de sacke van sijn eygen Broeder geexcuseert sijn, om redenen hem hiertoe bewegende, hetwelk van mij als Predikant in omvraeg gebragt zijnde, hem ook met eenparigheyt van stomme is toegestaan en ingewilligt....".

Na een vurig gebed tot God werd de vergadering geopend en Sijmen Bakker vergund "binnen te staen". Hij binnestaende en hem gevraegt zijnde van de Praeses "wat voor redene het ware die hem noodsaekt hadde om dese E. vergaderinge te lacte belegge, waarop hij zeyde: "Mag ik een vraag doen?" De kerkeraad seyde "Ja". Welnu dan (seyde hij) sal ik eens vrage, (als siende dat men hier sit met dat oogmerk om alles op te schrijve) waerdoor een mens welligt in sijn woorde, soo hij geen voorsigtigheyt gebruikte, kan agterhaelt worden, bijsonderlijk gelijk hij gehoort hadde en wel wist dat onder dit alles wat swartmakerij liep, of men hein, ingevalle hij sijn mondt mispraete, hetselve ten quaeste souwde duyde en rekene? ...."

Sijmen Bakker ging dus niet over een nacht ijs! Maar de Kerkeraad vond, dat bij op die manier wel alles kon zeggen wat hem voor de mond kwam! De "swartmakerij" was: "in opzigte van Mr Barent Nanze, Schoolmeester aan Broekoort die hij seyde hem te wille en alreeds te hebbe swartgemaakt bij ons kerkeraad, die ietwits te sijiien lasten aen de selve Schriftelijk souw hebbe overgelevert ....".
Bron: Kistemaker Netwerk.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Simon Claassen de Backer?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Simon Claassen de Backer

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Simon Claassen de Backer

Sijmen Cornelissen
± 1625-????
Leentje Claas
± 1625-????

Simon Claassen de Backer
1683-1765

(1) 1709
Leentje Bakker
± 1715-????
(2) 1738

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1683: Source: Wikipedia
    • 16 juillet » bataille des Pescadores, en Extrême-Orient.
    • 30 août » début de la bataille du lac Poyang menant à la chute de la dynastie Yuan.
    • 12 septembre » bataille de Vienne (deuxième guerre austro-turque). Victoire des troupes impériales et polonaises sur les Ottomans.
    • 9 octobre » Louis XIV épouse en secret Madame de Maintenon.
  • La température le 1 juin 1738 était d'environ 17,0 °C. Il y avait 198 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du est. Caractérisation du temps: geheel betrokken regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1738: Source: Wikipedia
    • 18 avril » fondation de l'Académie royale d'Histoire de l'Institut d'Espagne.
    • 2 août » la France propose sa médiation à l’empereur germanique Charles VI, dans sa guerre avec la Turquie.
  • La température le 2 février 1765 était d'environ -2 °C. Le vent venait principalement de l'/du est nordest. Caractérisation du temps: donker. Phénomènes météorologiques particuliers: ijs. Source: KNMI
  • En l'an 1765: Source: Wikipedia
    • 9 mars » verdict de réhabilitation de Jean Calas.
    • 22 mars » promulgation du Stamp Act par le Parlement britannique dans les Treize colonies américaines.
    • 11 novembre » arrestation de Louis-René Caradeuc de La Chalotais, procureur général du Parlement de Bretagne.

Sur le nom de famille De Backer


La publication Généalogie Zwanepol a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
B. Zwanepol, "Généalogie Zwanepol", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I2015.php : consultée 25 septembre 2024), "Simon Claassen de Backer (1683-1765)".