Généalogie Zwanepol » Willem Jacobs van Essen (1823-1907)

Données personnelles Willem Jacobs van Essen 

  • Il est né le 1 mai 1823 dans Meerveld (Apeldoorn).
    Via Internet: Genealogie van Essen 01.05.1823.
    VG Jaargang 34 - nr. 2 - 2009; blz.47.

    Kind Willem Jacobs
    Vader Gerrit Jacobs
    Beroep Landbouwer
    Moeder Jannetje Willems
    Beroep geen beroep vermeld
    Gebeurtenis Geboorte
    Datum 01-05-1823
    Gebeurtenisplaats Apeldoorn
    Documenttype BS Geboorte
    Erfgoedinstelling Gelders Archief
    Plaats instelling Arnhem
    Collectiegebied Gelderland
    Archief 0207
    Registratienummer 6628.05
    Aktenummer 94
    Registratiedatum 02-05-1823
    Akteplaats Apeldoorn
    Collectie Burgerlijke stand Gelderland, dubbelen
    Boek Apeldoorn, Geboorteregister
  • Profession: Jachtopziener.
  • Il est décédé le 28 mai 1907 dans Meerveld (Apeldoorn), il avait 84 ans.
    Via Internet: Genealogie van Essen.
    VG Jaargang 34 - nr. 2 - 2009; blz.47.
  • Un enfant de Gerrit Jacobs van Essen et Jannetje Willems Bakker
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 17 décembre 2023.

Famille de Willem Jacobs van Essen

Il est marié avec Jannetje Berghuis.

Ils se sont mariés le 17 octobre 1857 à Apeldoorn, il avait 34 ans.

Bruidegom Willem Jacobs
Beroep jagtopziener
Geboorteplaats Apeldoorn
Leeftijd 34
Bruid Jannetje Berghuis
Beroep zonder beroep
Geboorteplaats Doorn
Leeftijd 27
Vader van de bruidegom Gerrit Jacobsen
Beroep landman
Moeder van de bruidegom Jannetje Willems
Beroep landvrouw
Vader van de bruid Jan Berghuis
Beroep Landbouwer
Moeder van de bruid Geertje van 't Hof
Beroep geen beroep vermeld
Gebeurtenis Huwelijk
Datum 17-10-1857
Gebeurtenisplaats Apeldoorn
Documenttype BS Huwelijk
Erfgoedinstelling Gelders Archief
Plaats instelling Arnhem
Collectiegebied Gelderland
Archief 0207
Registratienummer 6594.03
Aktenummer 77
Registratiedatum 17-10-1857
Akteplaats Apeldoorn
Collectie Burgerlijke stand Gelderland, dubbelen
Boek Apeldoorn, Huwelijksregister

Enfant(s):



Notes par Willem Jacobs van Essen

Koningsjager. Rijksveldwachter. Landbouwer.

Woonde op 't Fluus bij het Uddelermeer. Geboren als Willem Jacobs en zo ook bij zijn huwelijk genoemd.

Volgens VG Jaargang 34 - nr. 2 - 2009; blz.47 is hij de zoon van Gerrit van Essen en Margriet Aarts.

Willem wordt geboren als Willem Jacobs en in zijn huwelijksakte is hij ook met die naam ingeschreven. Na 1857 komt hij in de Burgelijke Stand voor als Willem van Essen, zonder patroniem.

------------------

In veel families circuleren verhalen over vroeger. Vaak over personen en meestal mooier gemaakt door de persoon die ze vertelt. Zo vertelden mijn vader en oom over hun grootvader. Nieuwsgierig geworden heb ik geprobeerd de verhalen meer inhoud te geven aan de hand van geschreven bewijzen uit het verleden. Burgerlijke maar vooral notariele archieven hebben daarin een belangrijke rol. We bevinden ons dan rondom het Uddelermeer in de gemeente
Apeldoorn en Ermelo die elkaar daar raken. In onderstaand schrijven hebben we het over Willem van Essen, geboren 1 mei 1823 in Meerveld in de gemeente Apeldoorn. Hij is de zoon van Gerrit Jacobs en Jannetje Willems. Ze hebben dan al een zoon Jacob die geboren is op 19 mei 1821. In de geboorteakte wordt de moeder Jannetje Willems Bakker genoemd. In 1848 bouwt de heer Jan Rudolf Kemper op landgoed Staverden de boerderij “Meerhoeve”. Gerrit Jacobs en zijn vrouw Jannetje worden de eerste pachters. Bij schrijven van 19 oktober 1853 wordt Willem benoemd tot jachtopziener van Zijne Majesteit de Koning tegen een jaarwedde van ƒ 200,-. Op 17 oktober 1857 treedt Willem in het huwelijk met Jannetje Berghuis, dochter van Jan Berghuis en Geertje van ‘t Hof. Jannetje is geboren op 27 oktober 1829 in Oostendorp, destijds gelegen in de gemeente Doornspijk.

Na enkele jaren verhuist het jonge gezin van Jan en Geertje naar Vierhouten bij Elspeet. Als dochter Jannetje trouwt woont ze daar nog. Willem en Jannetje trouwen in gemeente Apeldoorn. Daaraan vooraf heeft Zijne Majesteit de Koning de vergunning verleend tot het aangaan van een huwelijk tussen Willem en
Jannetje bij schrijven van 21 september 1857. In ditzelfde schrijven krijgen ook twee collega’s jachtopzieners toestemming om te trouwen. Toen Willem in 1853 benoemd werd tot jachtopziener kreeg hij de toezegging dat er een woning voor hem zou worden gebouwd door de Koning. Dit huis kwam te staan aan het Uddelermeer aan de weg naar Meerveld en kreeg de naam het Fluus. Hier hebben Willem en Jannetje hun gezin gevormd en tot hun overlijden in 1907 gewoond. Tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw wordt het Fluus bewoond door Van Essens.

Op 1 januari 1882 wordt Willem op pensioen gesteld met de bepaling dat het pensioen zal bedragen de helft van het tegenwoordige tractement en dat W. van Essen in de bewoning van het huis wordt gehandhaafd. Was getekend: de Luitenant Kolonel Jagermeester des Konings B. Bentinck. Edoch: bij schrijven van 28 oktober 1881 wordt bepaald dat Willem van Essen zijn volle wedde tractement als pensioen krijgt met bijbehorende chevrongelden. Hij mag ook blijven dragen het uniform Groot tenue zowel als Klein tenue. Was getekend: Willem.

Na zijn pensionering in 1882 heeft Willem niet stilgezeten. Hij hield zich bezig met de koop en verkoop van onroerend goed. Huizen, boerderijen, landerijen hadden zijn belangstelling. Daarom liep hij veilingen af en meestal was hij een van de bieders. Bij elke transactie werd een akte opgemaakt en zo bouwde hij een heel netwerk op van notarissen in zijn omgeving. Die netwerken kwamen hem goed van pas bij andere handelingen. We hebben hem gevolgd door heel wat notariele akten door te spitten.

Hieronder volgt een bloemlezing van wat we vonden. De eerste drie transacties zijn van voor zijn pensionering in 1882.

1. Op 17 april 1858 maakt notaris Vitringa in Nunspeet een akte van lening op voor Jan Boonen en zijn huisvrouw Tona Hop, wonende in Elspeet. Zij lenen ƒ 800,- van Willem van Essen, jachtopziener te Apeldoorn. Ze betalen 4% rente en er is een opzegtermijn van drie maanden. Tot zekerheid en waarborg
wordt gesteld: een huis, erf, tuin en bouwland.

2. Op 23 september 1865 verkoopt Hannes Bast, landbouwer te Elspeet een aandeel of honderd bomen in het Elspeterbos. Hij verkoopt het aan Willem van Essen, jachtopziener. Het geheel is 499 bunder, 87 roeden en 45 ellen. Bast heeft het geerfd van zijn overleden vrouw Metje Frens. De koopprijs is ƒ 1.700,-.

3. Notaris Walter in Apeldoorn maakt een akte op van de verkoop van een bouwplaats van ruim 15 bunder in Uddel (21 juni 1876). Verkoper is Janna van de Kamp, weduwe van Aalt van den Bosch. Ze verkoopt aan Willem van Essen, jachtopziener, voor de prijs van ƒ 3.500,-.

4. Op 27 januari 1882 koopt Willem van Essen twee percelen met een grootte van 45 roeden voor de prijs van ƒ 125,-. Hij koopt het van Jan van Genugten, gepensioneerd jachtopziener te Uddel.

5. Op 16 februari 1882 vindt in logement “de Zwaan” in Elspeet de veiling plaats van een bouwerfje en grond van Evert Frens in Vierhouten. De onroerende goederen komen in vijf percelen in de veiling. Samen worden ze ingezet voor ƒ 1.190,-. Totaal zijn ze ruim 17 ha. groot. Op 2 maart vindt de tweede veiling
plaats ( de toeslag). Dan verschijnt Willem op toneel. Hij koopt het hele goed voor ƒ 1.642,- en daarmee is hij eigenaar. Aldus beschreven door notaris Termaat in Harderwijk.

6. Notaris van Orselen in Nunspeet maakt d.d. 30 decmber 1882 de akte op van de verkoop van een huisje met grond in Vierhouten. Hendrik van Harskamp, arbeider, is de verkoper. Hij ontvangt ƒ 300,-. Oppervlakte ruim 48 are. De koper is Willem.

7. Op 25 april 1883 en 9 mei 1883 vindt de veiling plaats van de boerenhofstede Groot Ouwendorp gelegen bij het kamp Milligen. Dit op verzoek van de erven van Evert Gerritsen van Ouwendorp. Tevens wordt de boerenhofstede met herberg, genaamd ‘Het Molentje’, gelegen aan de straatweg, geveild, ruim 11 bunder groot. Groot Ouwendorp komt met ruim twintig bunder in bezit van Willem van Esssen voor de prijs van ƒ 5.450,-. Het Molentje gaat naar Aart Gerritsen van Ouwendorp voor ƒ 2.910,-. De akten worden opgemaakt door notaris van den Ham in Lunteren.

8. Op 28 november 1884 maakt notaris van Orselen in Nunspeet een akte op waarbij Willem van Essen verklaart ƒ 1.500,- schuldig te zijn aan de Spaar- en Bewaarbank te Nunspeet tegen een rente van 4½ %. Als zekerheid en waarborg krijgt de bank enkele onroerende goederen van de lener en wel: een bouwhof gelegen te Uddel ter grootte van ruim 17 hectare en een stuk hakhout van ruim 5 hectare.

9. Op 2 mei 1889 maakt notaris van Heuven in Barneveld een akte op voor een geldlening van ƒ 4.600,- voor Willem van Essen en zijn zoon Gerrit tegen een rente vier ten honderd. Beiden jachtopziener van Zijne Majesteit de koning. Ze lenen dit bedrag van oud-notaris van den Ham in Lunteren. Als onderpand
stelt Willem de boerenhofstede Groot Ouwendorp, groot ruim 20 ha. Gerrit stelt als onderpand de boerenhofstede Groot Boeschoten, groot ruim 67 ha. Hij heeft dit in bezit gekregen samen met zijn broer Jan in december 1888. In mei 1889 heeft Gerrit het gedeelte van Jan gekocht zodat hij alleen eigenaar wordt.

10. Op 17 juli en 31 juli 1890 vindt in logement “de Bonte Koe” te Barneveld de veiling plaats van de hofstede “Het Zwarte Paard” te Kootwijk. De hofstede wordt ingebracht door Gerrit de Wilde. Hij handelt voor zich en als voogd over de minderjarige Gerritje en Willem de Wilde, kinderen van zijn overleden
broer Aart de Wilde en zijn overleden schoonzus Nelletje Zegers. Verder is Gerrit gemachtigd door zijn zuster Jannetje de Wilde. De hofstede wordt in drie percelen te koop aangeboden van resp. 6 ha., 11,5 ha. en 1 ha. Bij de toeslag op 31 juli krijgt Willem van Essen de eerste twee percelen, samen 17 ha.
voor de prijs van ƒ 1.760,-. Het derde perceel gaat voor ƒ 160,- naar Jan van Dam. De koopakten worden opgesteld door notaris van Heuven te Barneveld.

11. Dezelfde notaris maakt op 27 november 1890 een akte op van een lening van ƒ 2.200,-. De lener is Willem van Essen en de uitlener oud-notaris van den Ham te Lunteren. Als onderpand geldt de boerenhofstede “Het Zwarte Paard” te Kootwijk en de boerenhofstede “Groot Ouwendorp”. Tevens geeft zoon Gerrit als onderpand voor zijn vader de boerenhofstede “Groot Boeschoten” groot ruim 66 ha.

12. Notaris Groll te Apeldoorn beschrijft in een akte van 9 mei 1891 de verdeling van de Uddelermark. Deze verdeling was gelast door de rechtbank te Zutphen d.d. 13 januari 1887, naar aanleiding der vordering van een der markgenoten. Voor de scheiding is een commissie benoemd in 1886 bestaand uit :
a) Egbert Julius Vitringa te Nunspeet
b) Rein Schouten, landbouwer te Uddel
c) Willem van Essen, jachtopziener te Meerveld.
Als rechtercommissaris wordt toegevoegd Baron van Sytzama. De Uddelermarkt is groot 481 ha., 69 are, 72 ca. De waarde die voor deze grond is toegekend is ƒ 15.236,75. Er zijn 60 kavelingen opgemaakt. Bij alle personen/ instellingen wordt precies vermeld wat de oppervlakte is die wordt toegewezen. Willem van Essen wordt eigenaar van 31 ha., 18 are en 94 ca.

13. Op 2 en 6 november 1894 vindt de veiling plaats van onroerende goederen van de erven van Samuel Bronkhorst te Uddel. Dit hele bezit wordt verdeeld in 19 percelen. Bij de toewijzing op 16 november krijgt Willem van Essen drie percelen voor de prijs van ƒ 255,-. De akte is opgesteld door notaris Walter.

14. Notaris Walter maakt een akte op van de verkoop van onroerend goed voor de erfgenamen van Maatje Hofman, op 20 december 1899 en januari 1900 te Uddel. Het geheel is verdeeld in 13 percelen. Willem koopt een perceel bouwland “het Hul”, groot 42 roeden, veertig ellen, voor ƒ 65,-.

15. Op 4 januari en 18 januari 1901 vindt in de herberg van Willem van Essen jr. te Meerveld de veiling plaats van onroerende goederen van de erfgenamen van de families Hendriksen en Versteeg. Het geheel is verdeeld in 14 percelen. Willem krijgt een perceel toebedeeld voor ƒ 55,- met een grootte van 37 roeden en 80 ellen bouwland.

16. Op 16 januari 1905 maakt notaris Heuven de verkoopakte op van de boerenhofstede “Het Zwarte Paard” te Kootwijk. De koper is de heer Houtzagers, leraar bij de Gereformeerde Gemeente te Kootwijk. Verkoper is Willem van Essen, gepensioneerd jachtopziener te Uddel. De prijs is ƒ 3.100,- voor ruim
17 ha.

17. Notaris Walter maakt op 20 november 1906 de verkoopakte op voor Willem van Essen die verklaart te verkopen aan Hare Majesteit Wilhelmina enz., Koningin der Nederlanden bijgestaan en gemachtigd door haar gemaal Zijn Koninklijke Hoogheid Hendrik enz. Prins der Nederlanden. De verkoop gaat over heide, weide, hakhout, bouwland, tuin, schuur en erf, huis en erf, schaapskooi, totaal ter grootte van 60 ha., 21 are en 44 ca. voor de prijs van ƒ 21.000,-. Het bedrag moet betaald worden voor 21 februari 1907.

Dit zijn de notariele akten die we vonden van de koop of verkoop van onroerende goederen t.b.v. Willem van Essen. De echtelieden Willem van Essen en Jannetje Berghuis zijn beide in 1907 overleden. Jannetje op 2 februari en Willem op 20 mei. De kinderen erven hun bezittingen en dat betekent in dit geval dat er een veiling komt van de onroerende goederen. Deze vindt plaats op 10, 12 en 24 maart 1908 bij Jacob Versteeg aan het Uddelermeer. Daarvoor is in enkele kranten in de omgeving een advertentie verschenen met de aankondiging van deze veiling. Daarin worden 27 objecten/ percelen genoemd die geveild worden. De totale oppervlakte van deze percelen is meer dan 100 ha. De opbrengst van de veiling is ƒ 31.581,76 (na aftrek van de kosten). Dit bedrag
wordt onder de kinderen verdeeld.

Kinderen uit het huwelijk van Willem van Essen en Jannetje Berghuis, allen geboren op het Fluus bij het Uddelermeer in de gemeente Apeldoorn:
1. Jannetje, geb. Apeldoorn 18-08-1858, overl. Ermelo 20-08-1944, tr. Apeldoorn 07-03-1885 Gijsbert Mulderij, geb. Garderen-Stroe 24-09-1859, landbouwer, overl. Ermelo 28-08-1929; zij woonden aan “de Beek”.
2. Geertruida, geb. Apeldoorn 06-05-1860, overl. Garderen 07-01-1938, tr. Apeldoorn 02-08-1890 Heimen van Surksum, geb. Putten 21-10-1856, landbouwer, overl. Garderen 07-08-1940; zij woonden op Boeschoten bij Garderen.
3. Gerrit, geb. Apeldoorn 14-11-1861, overl. ald. 26-04-1942, ongehuwd; hij woonde op ‘het Fluus’.
4. Jan, geb. Apeldoorn 05-02-1863, molenaar, overl. Garderen-Stroe 21-06-1933, tr. (1) Barneveld 07-11-1884 Hendrikje Mulderij, geb. Garderen-Stroe 22-09-1853, overl. ald. 01-01-1923, tr. (2) Barneveld 10-12-1924 Antje Buitenhuis, geb. Elspeet 22-03-1877, overl. Ermelo 12-06-1952; gescheiden 24-03-1926. Ze woonden in Barneveld.
5. Willem, geb. Apeldoorn 01-10-1864, landbouwer, overl. Apeldoorn-Meerveld 03-04-1908, tr. Ermelo 28-12-1888 Grietje Versteeg, geb. Apeldoorn-Meerveld 20-05-1861, overl. ald. 06-12-1938; zij woonden op boerderij “de Hemel” in Meerveld.
6. Jacob, geb. Apeldoorn 14-12-1866, overl. Gorinchem 06-01-1887 (tijdens militaire dienst), ongehuwd.
7. Clasina, geb. Apeldoorn 23-02-1870, overl. Nunspeet 09-02-1950, tr. Apeldoorn 09-04-1903 Hendrik Buitenhuis, geb. Elspeet 09-01-1872, overl. Nijkerk 07-08-1939; zij woonden in Nunspeet, geen kinderen.
8. Gijsbert, geb. Apeldoorn 06-11-1872, overl. ald. 08-10-1941, tr. Apeldoorn 07-06-1915 Jannetje van Es, geb. Putten 22-07-1883, overl. Apeldoorn 18-05-1959; zij woonden op “het Fluus”.

Willem en Jannetje zijn begraven in Garderen. Het graf is bedekt met een liggende steen en omgeven door een hek. Naast de persoonlijke gegevens vind je daar ook de tekst uit: 1 Petrus 2 vers 17b, “Vreest God, eert de Koning”. In 2020 werd geconstateerd dat het graf in achterstallig onderhoud verkeerde. De
eigenaar van de begraafplaats is de Hersteld Hervormde Kerk.

Zij schrijven aan een ver familielid: “Daar het voor onze begraafplaats een beeldbepalend graf is en de kerkvoogdij van de HHK te Garderen de geschiedenis levend wil houden, heeft de kerkvoogdij besloten om het monument te laten restaureren voor eigen rekening. Dit met behulp van vrijwilligers”. En zo is gebeurd. De kosten van onderhoud komen de eerste 30 jaar ook voor rekening van de HHK te Garderen.

Bronnen:
Koninklijk Huisarchief 19 okt. 1853 aktenr. 284
“ “ 21 sept. 1857 aktenr. 118
“ “ 22 aug. 1881 aktenr. 52
“ “ 28 okt. 1881 aktenr. 498
Notariele archieven:
Vitringa 17 april 1858 aktenr. 943
Vitringa 23 sept. 1865 aktenr. 2993
Walter 21 juni 1876 aktenr. 2487
Walter 27 jan. 1882 aktenr. 4601
Termaat 16 feb. 1882 / 2 mrt. 1882 nrs. 4092 en 4112
Van Osselen 30 dec. 1882 nr. 2753
Van den Ham 25 april / 9 mei 1883 nrs. 6695 en 6715
Van Osselen 28 nov. 1884 nr. 3145
Heuven 02 mei 1889 nr.1614
Heuven 17 juli / 31 juli 1890 nrs. 1955 en 1969
Heuven 27 nov. 1890 nr. 2050
Groll 09 mei 1891 nr. 3809
Walter 02 nov. / 16 nov. 1894 nrs. 10025 en 10041
Walter 20 dec. 1899 / 03 jan. 1900 nrs. 12231 en 12247
Walter 04 jan. / 18 jan. 1901 nrs. 12609 en 12621
Heuven 17 jan. 1905 nr. 6169
Walter 20 nov. 1906 nr. 14992
Walter 10 mrt. / 12 mrt. 1908 nrs. 15527 en 15541
Data van geboorte, huwelijk en overlijden zijn gehaald uit de originele akten BS.

VG 48e Jaargang nr. 4 - 2023 / door: Peter van Essen, lidnr. 335, (XXXXX@XXXX.XXX): Vreest God, eert den Koning -
Willem van Essen op het Fluus.

-------------------------------------

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem Jacobs van Essen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem Jacobs van Essen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Willem Jacobs van Essen


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 1 mai 1823 était d'environ 12,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-ouest. Caractérisation du temps: omtrent helder. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1823: Source: Wikipedia
    • 19 mars » Agustín de Iturbide, empereur du Mexique, abdique à la suite du soulèvement conduit par le général Santa Anna.
    • 2 juillet » victoire brésilienne, lors du siège de Salvador, pendant la guerre d'indépendance du Brésil.
    • 24 juillet » victoire de la Grande Colombie à la bataille du lac Maracaibo pendant la guerre d'indépendance du Venezuela.
    • 27 juillet » combat de Campillo de Arenas durant l'expédition d'Espagne.
    • 2 décembre » le président des États-Unis James Monroe énonce la doctrine qui portera son nom soit «l'Amérique aux Américains».
    • 18 décembre » fondation de la congrégation des Filles de la charité du Sacré-Cœur de Jésus par l'abbé Jean-Maurice Catroux.
  • La température le 17 octobre 1857 était d'environ 8,5 °C. Il y avait 0.3 mm de précipitation. Le taux d'humidité relative était de 100%. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Du 1 juillet 1856 au 18 mars 1858 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van der Brugghen avec comme premier ministre Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • En l'an 1857: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
    • 4 mars » |James Buchanan devient le 15 président des États-Unis.
    • 6 mai » la Compagnie britannique des Indes orientales dissout le 34régiment d'infanterie bengalais à la tête duquel le cipaye Mangal Pandey avait lancé un récent soulèvement contre l'occupant britannique. Celui-ci devient le premier martyr de la révolte des cipayes.
    • 11 mai » les rebelles indiens arrachent Delhi aux Britanniques (révolte des cipayes).
    • 11 septembre » massacre de Mountain Meadows lors de la guerre de l'Utah.
    • 29 décembre » occupation de Canton par un corps expéditionnaire franco-britannique.
    • 31 décembre » Ottawa est choisie comme capitale de la colonie du Canada-Uni par la reine Victoria.
  • La température au 28 mai 1907 était entre 5,1 et 14,5 °C et était d'une moyenne de 10,1 °C. Il y avait 5,4 heures de soleil (33%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-est. Source: KNMI
  • Du 17 août 1905 au 11 février 1908 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Meester avec comme premier ministre Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • En l'an 1907: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,6 millions d'habitants.
    • 1 mars » |en Prusse, le ministre des Cultes décide de mater la grève des écoliers polonais.
    • 4 mai » naissance de l’Union nationale des étudiants de France.
    • 8 août » loi électorale en Espagne. Les élections sont supprimées, en cas de candidature unique. Succès électoral des républicains, et des régionalistes catalans.
    • 26 septembre » la Nouvelle-Zélande obtient son indépendance en devenant un dominion.
    • 18 octobre » acte final de la deuxième conférence de la Haye.
    • 18 décembre » l'abbé Giaccomo Della Chiesa est consacré évêque. Nommé archevêque de Bologne, il sera le pape Benoît XV.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Essen


La publication Généalogie Zwanepol a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
B. Zwanepol, "Généalogie Zwanepol", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I12287.php : consultée 4 juin 2024), "Willem Jacobs van Essen (1823-1907)".