Généalogie Van Leeuwen, Broekema, Anderklooster, Vanderlugt » adriaen hincaert (1540-????)

Données personnelles adriaen hincaert 

  • Il est né en l'an 1540.
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 7 mars 2018.

Famille de adriaen hincaert

Il est marié avec johanna jonkvrouwe de mepsche.

Ils se sont mariés en l'an 1572, il avait 32 ans.


Enfant(s):

  1. wilhelmina hincaert  1570-1624 


Notes par adriaen hincaert

Het Hinckaertshuis in de Oude Kijk in 't Jatstraat is een van de oudste huizen in de stad Groningen. Het is oorspronkelijk een steenhuis dat aan het einde van de dertiende eeuw werd gebouwd.

Vanaf de straat naar het huis gekeken is het rechter deel, met de verhoogde ingang het oorspronkelijke huis. De verhoogde ingang naar een hoge eerste verdieping past bij een steenhuis. Het linker deel dateert uit de vijftiende eeuw en is de vervanger van een eerder zijhuis met een dwarskap.

De naam verwijst naar Adriaen Hinckaert, een edelman uit de Zuidelijke Nederlanden, die in 1572 trouwde met Johanna de Mepsche (overl. 1596). Zij was een kleindochter van Johan de Mepsche van Meyma en Deetgen Huinga, van wie er ooit een groot gezinsportret in het Hinckaertshuis, en later in het Mepschengasthuis hing.

In de vijftiende eeuw werd het bewoond door Otto ter Hansouwe (Hanzow), die bierbrouwer was en burgemeester van de stad is geweest. Van Hansouwe was gehuwd met Syerd Lewe (ook wel de Mepsche en Meyma genoemd).[1] Na het overlijden van haar echtgenoot stichtte zij een gasthuis dat direct naast het Hinckaertshuis verrees. In haar testament bepaalde zij dat het gasthuis, dat nu bekendstaat als het Mepschengasthuis, bestuurd zou worden door haar erfgenamen die in Groningen zouden wonen in het Hinckaertshuis.
Thans is in het Hinckaertshuis gevestigd het architectenbureau OVT Architecten[2], die in 1985/'86 het huis onderworp aan een ingrijpende restauratie en in 2012 een uitgebreide publicatie over het Hinckaertshuis het licht deed zien.

Trivia
In 1775 heeft de toenmalige bewoner, Paulus 's Graeuwen, hoogleraar aan de Universiteit van Groningen en rector magnificus van 1773 - 1774, het ontwerp van het grafmonument van de Leidse geleerde Herman Boerhaave laten opnemen in de behangdecoratie van de tuinkamer.[3]
’s Graeuwen was een leerling van Boerhaave. Het grafmonument, in 1762 geplaatst in de Pieterskerk te Leiden, is van de hand van Antony Wapperon naar een ontwerp van Frans Hemsterhuis.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant adriaen hincaert?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de adriaen hincaert

adriaen hincaert
1540-????

1572

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Sur le nom de famille Hincaert

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Hincaert.
  • Afficher des informations sur Hincaert sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Hincaert.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Ineke van Leeuwen, "Généalogie Van Leeuwen, Broekema, Anderklooster, Vanderlugt", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-leeuwen-broekema-anderklooster-vanderlugt/I1036.php : consultée 10 mai 2025), "adriaen hincaert (1540-????)".