Généalogie Van Elk » Richard I 'de Rechtsbrenger' van BOURGONDIE (± 855-921)

Données personnelles Richard I 'de Rechtsbrenger' van BOURGONDIE 

  • Il est né environ 855.Source 1
  • (predikaat) de 880 à 921: Hertog van Bourgondië.
    predikaat_Voorganger ? Opvolger Rudolf/Raoul
  • (predikaat) de 888 à 921: Graaf van Auxerre.
    predikaat_Voorganger Girbold Opvolger Rudolf/Raoul
  • Il est décédé le 1 septembre 921 dans Auxerre, Yonne, Bourgogne, Frankrijk.Source 1
  • Un enfant de Bivinus van METZ et Richildis van ARLES
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 16 février 2015.

Famille de Richard I 'de Rechtsbrenger' van BOURGONDIE

(1) Il a/avait une relation avec Nn NN (minnares Bourgondie 855 Richard I de rechtbrenger van).

La relation a commencéSource 1

wikipedia_Richard I van Bourgondië
kinderen: Vermoedelijk had Richard ook nog een zoon Gebuin bij een onbekende minnares. Zijn nakomelingen waren graaf van Dijon.

Enfant(s):



(2) Il est marié avec Adelheid van AUXERRE.

Ils se sont mariés en l'an 888.Source 1

wikipedia_Richard I van Bourgondië
huwelijk: Richard was in 888 gehuwd met Adelheid, dochter van Koenraad II van Auxerre en Waldrada. Zij kregen de volgende kinderen:
Rudolf/Raoul (-936)
Irmgard, gehuwd met graaf Giselbert van Chalon
Hugo (-952)
Boso (- 935)

Zijn nakomelingen waren graaf van Dijon.

Adelheid trad na de dood van haar man in een klooster en schonk in 829 het klooster van Roman-Moutier aan de abdij van Cluny.

Enfant(s):

  1. Rudolf van FRANKRIJK  ± 890-936 


Enfant(s):



Notes par Richard I 'de Rechtsbrenger' van BOURGONDIE

wikipedia_Richard I van Bourgondië

Richard I van Bourgondië (ca. 855 - Auxerre, 1 september 921), bijg. de Rechtsbrenger, was de grondlegger van het Franse hertogdom Bourgondië.

Richard maakte in zijn jonge jaren carrière, tezamen met zijn broer Boso en met zijn zuster Richildis, de minnares en daarna tweede vrouw van Karel de Kale. Boso en Richard volgden Karel in 875 naar Italië. In 877 volgde hij Boso op als stadhouder van Italië. Na het overlijden van Karel maakte Boso gebruik van de situatie om zichzelf uit te roepen tot koning van de Provence. Richard steunde echter Karels opvolgers en werd zo een directe tegenstander van zijn broer.
In 879 veroverde Richard Autun op zijn broer in dienst van Carloman en het jaar daarna werd hij benoemd tot graaf van Autun en lekenabt van St.-Symphorien. Vervolgens versloeg hij zijn broer aan de Saône, veroverde Mâcon en Lyon en belegerde Vienne. Dit beleg werd opgebroken om politieke redenen maar in 882 was Richard terug en veroverde Vienne, en nam zijn schoonzuster Ermengarde met haar kinderen gevangen. Daarna moest Boso zich onderwerpen aan Karel de Dikke.

Eerst steunde Richard Karel de Dikke nog tegen Odo I van Frankrijk en Arnulf van Karinthië. Na het afzetten van Karel de Dikke steunde Richard in 888 Rudolf I van Bourgondië om koning te worden van Bourgondië. Richard trouwde datzelfde jaar met Adelheid, Rudolfs zuster, en werd daarmee graaf van Auxerre. Ook versloeg hij nog in 888 de Vikingen die na het beleg van Parijs naar Bourgondië waren getrokken. In 890 wordt hij voor het eerst als hertog genoemd, en steunde hij de opvolging van zijn neef Lodewijk als koning van de Provence.

In 895 veroverde Richard het graafschap Sens en werd daar lekenabt van St. Colomba. In 901 werd hij als eerste raadsman van de koning betiteld en in 911 was hij een van de aanvoerders die de Vikingen versloegen die Chartres belegerden. In de loop der jaren verwierf hij de graafschappen Chalon-sur-Saône, Nevers en Troyes, en werd lekenabt van St. Germain te Auxerre. Daarnaast controleerde hij de bisdommen Autun, Langres en Troyes. Rond 918 was hij ook nog leenheer van de andere Bourgondische graven.

Richards bijnaam de "Rechtsbrenger" verdiende hij doordat hij rust en vrede wist te brengen in Bourgondië en door zijn successen tegen de Vikingen. Volgens de overlevering vermaande een bisschop hem op zijn sterfbed om vergeving te vragen voor al het bloed dat hij had vergoten maar hij antwoordde: “Als ik een schurk heb gedood, dan heb ik daarmee eerlijke mensen het leven gered, want daardoor hebben zijn trawanten afgezien van ergere misdaden.”.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Richard I 'de Rechtsbrenger' van BOURGONDIE?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Richard I 'de Rechtsbrenger' van BOURGONDIE

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Richard I 'de Rechtsbrenger' van BOURGONDIE



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. wikipedia_Richard I van Bourgondië

La publication Généalogie Van Elk a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Han van Elk, "Généalogie Van Elk", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-elk/I3367.php : consultée 20 juin 2024), "Richard I 'de Rechtsbrenger' van BOURGONDIE (± 855-921)".