Généalogie Van Elk » Welf IV van BEIEREN (± 1035-1101)

Données personnelles Welf IV van BEIEREN 

  • Il est né environ 1035.Source 1
  • (predikaat) de 1070 à 1077: Hertog van Beieren.
    predikaat_Voorganger 1e Otto II van Northeim Opvolger 1e Hendrik VIII
  • (predikaat) de 1096 à 1101: Hertog van Beieren.
    predikaat_Voorganger 2e Hendrik VIII Opvolger 2e Welf II
  • Il est décédé le 9 novembre 1101 dans Paphos, Cyprus.Source 1
    wikipedia_Welf IV
    Welf nam deel aan de Kruisvaart van 1101 en vocht mee in de verloren slag bij Heraclea. Welf vervolgde zijn reis naar Jeruzalem en stierf op de terugweg in Cyprus. Welf werd begraven in de abdij Weingarten.
  • Il est enterré dans Weingarten.
  • Un enfant de Albert Azzo II van ESTE et Kunigonde van ALTDORF
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 24 avril 2018.

Famille de Welf IV van BEIEREN

(1) Il est marié avec Ethelinde van NORTHEIM.

Ils se sont mariésSource 1

wikipedia_Welf IV
Welf huwde met:
1.Ethelinde, dochter van de Beierse hertog Otto II van Northeim, verstoten in 1070. Zij hertrouwde met Herman I van Kalvelange

Les époux ont divorcé en 1070.Source 1

Oorzaak: verstoten


(2) Il est marié avec Judith 'Fausta' van VLAANDEREN.

Ils se sont mariés en l'an 1071.Source 1

wikipedia_Welf IV
Welf huwde met:

2.Judith van Vlaanderen (-1094), dochter van Boudewijn IV met de Baard en weduwe van Tostig van Nothumberland. Gehuwd 1071.

Welf en Judith kregen de volgende kinderen:
Welf V (1072-1120)
Hendrik de Zwarte (1075-1126)
Kunizza (-1120), die huwde met graaf Frederik Rocho van Diessen.

wikipedia_Judith van Vlaanderen
Zij was in 1051 gehuwd met Tostig Godwinson, graaf van Northumberland, en in 1071 met Welf IV, hertog van Beieren (overleden 1101).

Judith en Welf kregen de volgende kinderen:
Welf V (1072-1120)
Hendrik de Zwarte (1075-1126)
Kunizza (-1120), die huwde met graaf Frederik Rocho van Diessen.

Enfant(s):



Notes par Welf IV van BEIEREN

wikipedia_Welf IV

Welf IV of Welf I van Beieren (?, ca. 1030/40 - Paphos (Cyprus), 9 november 1101) was in zijn tijd een van de machtigste edelen van het Heilige Roomse Rijk. Hij speelde een vooraanstaande rol in de burgeroorlogen die ontstonden door de Investituurstrijd waarbij hij wisselend positie voor of tegen keizer Hendrik IV koos.

Welf was de enige zoon uit het huwelijk van markgraaf Albert Azzo II van Este, uit het huis der Otbertijners, en Kunigonde van Altdorf. Zijn oom Welf III had het familiebezit in Zwaben en Beieren bij testament nagelaten aan het familieklooster van Altdorf. Diens moeder Irmentrud verhinderde de uitvoering van het testament en riep haar kleinzoon Welf IV uit Italië om het Duitse familiebezit te beheren. Welf trouwde met Ethelinde, dochter van Otto II van Northeim, de hertog van Beieren. Toen Otto in conflict kwam met keizer Hendrik IV en zijn hertogstitel verloor, verstootte Welf zijn vrouw. Hendrik IV benoemde Welf toen (1070) tot hertog van Beieren.

Welf steunde echter de beweging voor kerkhervorming. Hij stichtte een klooster in Rottenbuch en steunde bisschop Wigolt van Augsburg. In 1074 was de spanning met de keizer daardoor zo hoog opgelopen, dat deze Welf zijn titel als hertog ontnam. Welf was in 1077 drijvende kracht achter de verkiezing van tegenkoning Rudolf van Rheinfelden. Hendrik IV verklaarde Welf daarop vogelvrij en Welf vluchtte naar Hongarije. In 1078 probeerde Welf zich met zijn leger aan te sluiten bij Rudolf en Otto van Northeim, die ook de kant van de opstand had gekozen. Welf werd onderweg opgewacht door een boerenleger van 12.000 man. Hij wist dat leger eenvoudig te verslaan maar was daardoor zoveel vertraagd dat hij te laat was om deel te nemen aan de Slag bij Mellrichstadt. Hierdoor had Hendrik IV weten te voorkomen dat zijn tegenstanders zich zouden verenigen.

Na de dood van Rudolf in 1080 steunde Welf Herman van Salm die in 1081 tot tegenkoning werd gekozen. Kort daarna versloegen Welf en Herman, hertog Frederik I van Zwaben. In 1084 veroverde en plunderde Welf de stad Augsburg maar hij moest de stad opgeven toen Hendrik IV terugkeerde uit Italië. Twee jaar later belegerden Welf en Herman van Salm de stad Würzburg. Frederik van Zwaben probeerde de stad te ontzetten maar werd verslagen bij Oberpleichfeld. Welf en Herman konden de stad veroveren maar moesten die enkele weken later weer aan Hendrik IV laten. Welf kon toen ongehinderd naar Augsburg trekken en die stad opnieuw bezetten. Vanaf 1093 hield Welf de Alpenpassen gesloten waardoor Hendrik IV niet naar Duitsland kon terugkeren en noodgedwongen in Italië moest blijven. In 1096 wist Welfs hoogbejaarde vader een verzoening te bemiddelen tussen zijn zoon en de keizer. Welf werd opnieuw benoemd tot hertog van Beieren.

Na het overlijden van zijn vader (1097) streed Welf met zijn halfbroer Fulco over hun Italiaanse erfgebieden, die hij uiteindelijk aan hem moest overlaten. Welf nam deel aan de Kruisvaart van 1101 en vocht mee in de verloren slag bij Heraclea. Welf vervolgde zijn reis naar Jeruzalem en stierf op de terugweg in Cyprus. Welf werd begraven in de abdij Weingarten.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Welf IV van BEIEREN?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Welf IV van BEIEREN

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Welf IV van BEIEREN


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Welf IV van BEIEREN



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. wikipedia_Welf IV

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:


La publication Généalogie Van Elk a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Han van Elk, "Généalogie Van Elk", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-elk/I1363.php : consultée 24 juin 2024), "Welf IV van BEIEREN (± 1035-1101)".