voorouders van der Ploeg-Mosterman » Eleonora van Aquitanië (± 1123-1204)

Données personnelles Eleonora van Aquitanië 


Famille de Eleonora van Aquitanië

(1) Elle est mariée avec Lodewijk VII van Frankrijk.

Ils se sont mariés le 25 juillet 1137 à Bordeaux, Frankrijk.Source 2

Lodewijk was de tweede zoon van Lodewijk VI van Frankrijk en Adelheid van Maurienne. Hij was daarom voorbestemd voor een geestelijk ambt en werd opgevoed door de abt Suger van St. Denis, de belangrijkste adviseur van zijn vader. In 1131 overleed zijn oudere broer, Filips, door een ruiterongeluk en nu werd Lodewijk de kroonprins. Hij werd op 15 oktober 1131 gezalfd en tot medekoning gekroond. Er was nog een complot om Lodewijk te vervangen door zijn jongere broer Robert maar dat werd verijdeld.

In 1137 overleed hertog Willem X van Aquitanië zonder mannelijke erfgenamen. Hij benoemde zijn oudste dochter Eleonora van Aquitanië tot zijn opvolger en verzocht Lodewijk VI om haar belangen te beschermen en een goede huwelijkskandidaat voor haar te vinden. Voor Lodewijk VI was dit een politiek wonder: het hertogdom Aquitanië met de bijbehorende graafschappen en steden was de grootste, rijkste en machtigste feodale staat van Frankrijk. Controle over Aquitanië zou de koning de kans geven om geheel Frankrijk werkelijk aan zijn gezag te onderwerpen - Lodewijk VI en zijn voorouders hadden alleen werkelijk macht over het gebied rond Parijs en Orléans gehad en de grote feodale vorsten vonden zichzelf gelijkwaardig aan de koning.
Lodewijk Vl besloot binnen een dag dat Eleonora met Lodewijk zou moeten trouwen. Lodewijk trok samen met Suger, Theobald IV van Blois en Roeland I van Vermandois, met een gevolg van 500 ridders, naar Bordeaux. Op 25 juli trouwden Lodewijk en Eleonora daar in de kathedraal. Bij het huwelijk werd echter overeengekomen dat Lodewijk geen macht over Aquitanië zou krijgen maar dat alleen Eleonora hertogin van Aquitanië zou zijn. Pas een eventuele zoon zou de functies van hertog van Aquitanië en koning van Frankrijk werkelijk verenigen.

[...]

Het huwelijk van Eleonora en Lodewijk was stukgelopen, en ze hadden nog geen mannelijke erfgenaam geproduceerd. De oude abt Suger verzette zich echter uit alle macht tegen een scheiding. Toen die in 1152 overleed, werd de scheiding al snel uitgesproken (21 maart 1152) op grond van te nauwe bloedverwantschap (in die tijd het gangbare excuus voor een scheiding). Eleonora wist heelhuids Poitiers te bereiken en deed direct een voorstel aan de twaalf jaar jongere Hendrik II van Engeland, toen nog hertog van Normandië en graaf van Anjou. Hendrik accepteerde het voorstel en het paar trouwde zo snel mogelijk (18 mei 1152) - vanwege de grote haast was het een eenvoudige plechtigheid. Ook nu werd afgesproken dat Eleonora zelfstandig hertogin van Aquitanië zou blijven.

Enfant(s):

  1. Maria van Frankrijk  ± 1145-1198 
  2. Adelheid van Frankrijk  1151-1198 

Les époux ont divorcé le 21 mars 1152.Source 2


(2) Elle est mariée avec Hendrik II van Engeland.

Ils se sont mariés le 18 mai 1152 à Poitiers, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk.Source 3

Dit alles werd verstoord toen Hendrik, totaal onverwacht, met de elf jaar oudere hertogin Eleonora van Aquitanië op 18 mei 1152 (Eerste Pinksterdag) in de Sint-Pieterskathedraal van Poitiers zonder toestemming van haar ex-man en hun beider leenheer, Lodewijk VII, in het huwelijk trad.[3] Eleonora was nog maar net van Lodewijk gescheiden, op 11 maart van dat jaar. Ze was de rijkste vrouw van Frankrijk, en daarmee een zeer gewilde huwelijkspartij. Onderweg van Parijs naar haar hoofdstad Poitiers had ze kunnen ontsnappen aan pogingen van Godfried jr. en van Theobald V van Blois, om haar te ontvoeren en tot een huwelijk te dwingen. Eleonora besloot snel te handelen en trouwde met Hendrik. Voor Hendrik bood dit huwelijk een aantal voordelen: Eleonora gaf hem alle middelen die hij nodig had om de macht te grijpen in Engeland; ze was ongeveer tien jaar ouder maar nog steeds een bijzonder mooie vrouw die al een paar kinderen had gekregen, dus Hendrik wist zeker dat ze vruchtbaar was; Hendrik en Eleonora beschikten samen over meer dan de helft van Frankrijk, waardoor Lodewijk geen bedreiging meer was voor een van beiden.
De graftombe van Eleonora van Aquitanië en Hendrik II in de Abdij van Fontevraud.

Het huwelijk van Hendrik en Eleonora was niet alleen een politiek probleem voor Lodewijk. Het snelle huwelijk van Hendrik met de ex-vrouw van zijn leenheer, zonder dat dit diplomatiek grondig was voorbereid, was binnen de feodale verhoudingen een regelrechte belediging. De snelheid van het huwelijk gaf ook voeding aan geruchten dat Hendrik en Eleonora voor haar scheiding al plannen voor dit huwelijk hadden gemaakt; volgens sommige geruchten was Hendrik al haar minnaar geweest toen hij eerder Parijs had bezocht. Bovendien zou Eleonora's grote erfenis aan de neus van haar dochters met Lodewijk voorbijgaan, als ze met Hendrik mannelijke erfgenamen zou krijgen. Lodewijk vormde een bondgenootschap tegen Hendrik en Eleonora met Stefanus, Eustaas, Godfried (de broer van Hendrik), Hendrik I van Champagne en Rotrud IV van Perche. Hendrik van Champagne en Rotrud vielen Normandië aan en bezetten Neuf-Marché, Lodewijk viel Aquitanië aan en Stefanus belegerde Hendriks kasteel in Wallingford (Engeland). Hendrik op zijn beurt trok plunderend door Vexin en veroverde daarna enkele van de kastelen van zijn broer Godfried. Godfried moest vrede sluiten met Hendrik en Lodewijk werd ziek en moest zich terugtrekken. Nadat de strijd in Frankrijk was gestabiliseerd, kon Hendrik aandacht geven aan Engeland.

Enfant(s):

  1. Mathilde Plantagenet  1156-1189 
  2. Eleanora van Engeland  1161-1214 
  3. Jan van Engeland  1166-1216 


Notes par Eleonora van Aquitanië

Ook Aleonòr d'Aquitània, Aliénor of Éléonore d'Aquitaine, Éléonore de Guyenne

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Eleonora van Aquitanië?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Eleonora van Aquitanië

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Eleonora van Aquitanië


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Eleonora_van_Aquitani%C3%AB
  2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_VII_van_Frankrijk
  3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_II_van_Engeland


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

  • 1340 » Ivan I, tsar de Russie (° 1288).
  • 1547 » François I, roi de France (° 12 septembre 1494).
  • 1567 » Philippe I, landgrave de Hesse (° 13 novembre 1504).
  • 1621 » Philippe III, roi d’Espagne (° 14 avril 1578).
  • 1631 » John Donne, poète anglais (° 22 janvier 1572).
  • 1671 » Anne Hyde, reine d'Angleterre, première épouse de Jacques II (° 12 mars 1637).

Sur le nom de famille Van Aquitanië


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Daniel van der Ploeg, "voorouders van der Ploeg-Mosterman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-der-ploeg-mosterman/I11995.php : consultée 25 mai 2024), "Eleonora van Aquitanië (± 1123-1204)".