1001 stambomen » Pieter Johannes Hijgenaar (1812-1871)

Données personnelles Pieter Johannes Hijgenaar 

Source 1

Famille de Pieter Johannes Hijgenaar

Il est marié (burgerlijke stand) avec Susanna Stijnis.Les sources 1, 2, 3, 4

Akte 393: https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939D-WC9T-M?i=508&wc=9P64-HZ9%3A108152501%2C110503302%3Fcc%3D1576401&cc=1576401;
================================
Bijlagen: https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939X-RJ4Q-W?i=1173&wc=9PF8-PTG%3A108152501%2C130961901%3Fcc%3D1576401&cc=1576401;

Ils se sont mariés le 11 septembre 1844 à 's-Gravenhage, Zuid-Holland, Nederland, il avait 32 ans.Source 1

getuige: Lodewijk Damen, 34 jaar oud, koetsier van beroep
Willem Johannes de Groot, 33 jaar oud, timmerman van beroep
Dirk Nicolaas Kaller, 31 jaar oud, besteller van beroep
Hermanus Gerardus van Viersen, 25 jaar oud, spekslager van beroep
Datum: Bruidegom Pieter Johannes Hijgenaar , 32 , huisonderwijzer
Vader van de bruidegom Johannes Pieter Hijgenaar , -
Moeder van de bruidegom Pieternella Saam , -
Bruid Susanna Stijnis , 31 , zonder beroep
Vader van de bruid Arie Stijnis , -
Moeder van de bruid Neeltje van den Noordt , zonder beroep
Getuige Lodewijk Damen , 34 , koetsier
Getuige Willem Johannes de Groot , 33 , timmerman
Getuige Dirk Nicolaas Kuller , 31 , besteller
Getuige Hermanus Gerardus van Viersen , 25 , spekslager
Plaats 's-Gravenhage
Huwelijksdatum 11-09-1844
's-Gravenhage Huwelijken 1844 Akte 393
Témoin: Dirk Nicolaas Küller

Notes par Pieter Johannes Hijgenaar

1852-53, straat Prinsengracht - Doolhof
voornaam Pieter Johannes
achternaam Hijgenaar
geb.datum 1812-02-24
geb.plaats Den Haag
burgelijke-staat Gehuwd
geloof Nederlands Hervormd
beroep arbeider
===================
Bron: http://www.schackmann.nl/proefkolonie/Onderwijs/MeesterHijgenaar.html
=====================
Sommigen worden ontslagen, anderen nemen ontslag, maar bij mijn weten is Meester Pieter Johannes Hijgenaar de enige onderwijzer die wegloopt. Pieter Johannes Hijgenaar is volgens de in dat opzicht lang niet altijd betrouwbare kolonieadministratie geboren op 24 februari 1812. Hij wordt genoemd op pagina 211 van De kinderkolonie als een van de weeskinderen dia vanuit het Instituut te Wateren in de kolonie een baan krijgen. Hij komt uit Den Haag en hij wordt door die stad op 31 mei 1825 afgeleverd bij de wezengestichten in Veenhuizen. Uit genealogieën op internet begrijp ik dat Pieter Johannes behoort tot de ongeveer dertig procent van de bewoners die geen echte wees zijn. Zijn moeder is overleden maar zijn vader leeft nog en is inmiddels hertrouwd, dus tegenwoordig zouden we hem geen wees noemen.
Derde gesticht en Wateren
Hij staat met het weesnummer 1256 in de wezenregisters met de invnrs 1572, 1410 en 1411. Daarvan zijn scans, zie helemaal bovenaan de pagina hoe die te bereiken zijn. Invnr 1572 is het stamboek van het derde gesticht dus dat is de plek waar hij is ondergebracht. Het is de vraag of hij daar nog zit als de gezondheidstoestand daar dramatisch wordt, zie hier, want op enig moment (er staan geen datum bij) wordt hij uitverkoren voor het Instituut voor Landbouwkundige Opvoeding te Wateren. Meer informatie over dat Instituut is te bereiken via deze pagina.
Ondermeester
Hij staat in het stamboek van kwekelingen te Wateren met invnr 1610 (daarvan zijn geen scans) op folio 5 met het kwekelingennummer 55. Vandaar gaat hij op 16 maart 1831 naar de kolonie Willemsoord. Hij wordt ondermeester op de school daar en gaat dus werken onder leiding van hoofdonderwijzer Harmen Barend Otten, zie over hem deze pagina. De gebruikelijke situatie is dat de hoofdonderwijzer de grotere kinderen les geeft en de ondermeester de kleintjes. Er staat nergens aangetekend waar hij tijdens die 'stage' verblijft. Misschien is hij bij een koloniaal gezin ondergebracht, maar dat staat niet in het stamboek van Willemsoord, dus waarschijnlijker is dat hij bij het gezin van de hoofdonderwijzer inwoont, zie de locatie op dit kaartje.
Klachten
Na een half jaar is ondermeester Hijgenaar mede-ondertekenaar van een brief vol klachten hoe de onderwijzers door kwaadwillende jongens gehinderd worden op de avonden dat de meisjes school hebben, bijlage 2 van dit verslag. Er wordt op de ramen getikt, er worden zedenbedervende liedjes gezongen en de deur wordt van buitenaf gebarricadeerd. Ook na afloop zijn de meisjes niet veilig.
De meesters schrijven dat ze van een van de betrokken jongens een karakter kunnen schetsen 'dat in ondeugden de ware menschheid zoude doen ijzen'. In de er boven staande bijlage 1 is in het verslag van de Raad van Toezicht Willemsoord te lezen dat er is ingegrepen. 'Zijnde wijkmeester op de menigte aangevallen en daarvan gearresteerd en in de provoost overgebracht...' en dan volgen de namen van vier jongens.
Helemaal bovenaan de pagina staat de behandeling bij de Raad van Politie en Tucht en daar willen de zes opgeroepen jongens doen geloven 'dat zij allen, dien avond toevallig voorbij de school komende, daar stil waren blijven staan, zonder iets aan het gebeurde toetebrengen'. Vijf van hen gaan vijf dagen de strafkamer op de kolonie in, degene die er echt niets mee te maken had gaat één dag de cel in.
Veenhuizen
Uit het overzicht van het loongebouw van het koloniale onderwijs blijkt dat de beloning voor ondermeesters met één of twee gulden per week uiterst karig is. Het is dan ook de bedoeling dat ze geleidelijk opklimmen naar een hogere rang en een betere betaling. Voor Pieter Johannes Hijgenaar komt dat in april 1832, na een dik jaar Willemsoord.
De precieze datum is niet helder. Volgens folio 13 van het personeelsregister met invnr 997 (daarvan zijn geen scans) wordt hij 17 april 1832 overgeplaatst naar het eerste gesticht te Veenhuizen, volgens folio 33 van dat register op 26 april.
Op een overzicht dd 15 juli 1832 dat ik zelf niet gezien heb maar dat wordt geciteerd in de kolonistendatabase, staat hij nog als ondermeester bij dat wezengesticht voor 104 gulden per jaar. Maar na de nieuwe regeling van 27 augustus 1832, zie hier, is hij derde onderwijzer en verdient hij dan 150 gulden per jaar.
Ontslag als wees
Hij is wel twintig jaar oud en zou dus eigenlijk ontslagen moeten worden als wees. Daar heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken 3 februari 1832 op gewezen, invnr 122 scan 63 en verder. Op scan 66 heeft de permanente commissie achter de naam van Pieter Johannes Hijgenaar aangetekend 'suppletoir', wat inhoudt dat hij op de aanvullende ontslaglijst voor 1832 zal komen.
Aldus geschiedt en het gevolg is dat hij op 26 april 1832 officieel als wees ontslagen wordt. Hij blijft gewoon werken als onderwijzer.
Maar niet zo vreselijk lang. Op 17 juni 1833 wordt hij afgevoerd 'als hebbende zonder voorkennis der directie zijn post verlaten'. In het personeelsregister met invnr 997 staat kortweg dat hij op die datum is 'gedeserteerd'. Omdat hij als wees ontslagen is kunnen ze daar ook niets tegen doen en kunnen ze hem niet laten opsporen en terugbrengen. Als hij elf jaar later trouwt, staat als beroep genoteerd 'huisonderwijzer'.
Nog een Hijgenaar
Overigens komt er een kleine dertig jaar later een halfbroer van Pieter Johannes Hijgenaar heel even de kolonie op. Op 7 oktober 1861 worden vanuit Den Haag als vrije kolonisten in Willemsoord gevestigd:
? Johannes Pieter Hijgenaar, geboren 15 februari 1825. Hij is getrouwd met
? Klazina Geertruida van Leeuwen, geboren 24 maart 1834, een voormalige ingedeelde in de vrije koloniën die tussen allemaal achternaamgenoten te vinden is op deze pagina. Het echtpaar heeft één kind:
? Dirkje Pieternela Hijgenaar, geboren 29 januari 1860.
De kennismaking bevalt NIET. Al op 22 november 1861, dus na anderhalve maand, loopt het gezinnetje van de kolonie weg. Gedeserteerd, net als de halfbroer.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pieter Johannes Hijgenaar?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pieter Johannes Hijgenaar

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Pieter Johannes Hijgenaar

Pieternella Saam
± 1780-< 1822

Pieter Johannes Hijgenaar
1812-1871

1844

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Huwelijksakte van Pieter Johannes Hijgenaar akte 393, BSH0865, 393
  2. Huwelijksakte van Derk Wander Heijting, GL0799
    Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
    Archieflocatie Gelders Archief
    Algemeen Toegangnr: 0207
    Inventarisnr: 165
    Gemeente: Arnhem
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 237
    Datum: 09-11-1871
    Bruidegom Derk Wander Heijting
    Leeftijd: 48
    Geboorteplaats: Angerlo
    Bruid Susanna Antonia Lijdia Hijgenaar
    Leeftijd: 23
    Geboorteplaats: 's Gravenhage
    Vader bruidegom Derk Heijting
    Moeder bruidegom Geertruid Pauls
    Vader bruid Pieter Johannes Hijgenaar
    Moeder bruid Susanna Stijnes
    Nadere informatie beroep Bg.: koetsier; beroep Bd.: dienstbode; beroep vader Bg.: geen beroep vermeld; beroep moeder Bg.: geen beroep vermeld; beroep vader Bd.: geen beroep vermeld; beroep moeder Bd.: zonder beroep; weduwnaar van Hendrina Johanna Bloem
  3. Overlijdensakte van Susanna Antonia Lydia Hijgenaar akte 1873, BSO1146, 1873, 28 juillet 1941
  4. Persoon in BR: Petrus Johannes Hijgenaar, BR0251
    BR Amsterdam 1852-53, boek HHsup bladz. 1375
    straat Prinsengracht - Doolhof
    voornaam Petrus Johannes
    achternaam Hijgenaar
    geb.datum 1851-01-01
    geb.plaats Haarlem
    burgelijke-staat Ongehuwd
    geloof Nederlands Hervormd

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 24 février 1812 était d'environ 4,0 °C. Il y avait 88 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: betrokken regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1812: Source: Wikipedia
    • 26 mars » le «séisme du Jeudi saint» fait plusieurs milliers de victimes au Venezuela.
    • 30 avril » la Louisiane est admise au sein de l’Union, devenant ainsi le 18 État américain.
    • 18 juin » le Congrès des États-Unis déclare la guerre au Royaume-Uni de Grande-Bretagne et d'Irlande et au Canada; début de la seconde guerre d’indépendance américaine.
    • 24 juin » pendant la campagne de Russie, la Grande Armée de Napoléon Bonaparte franchit le Niémen, et pénètre dans l'Empire russe.
    • 7 septembre » bataille de la Moskowa, également connue sous le nom de «bataille de Borodino» (campagne de Russie). Victoire difficile des forces napoléoniennes.
    • 24 octobre » bataille de Maloyaroslavets pendant la campagne de Russie.
  • La température le 11 septembre 1844 était d'environ 14,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-nordest. Caractérisation du temps: helder. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1844: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
    • 15 février » la première grande gare de marchandises est ouverte à Paris, aux Batignolles.
    • 27 février » indépendance de la République dominicaine.
    • 16 mars » la Grèce adopte une constitution créant un Parlement bicaméral.
    • 18 mars » Guillaume Massiquot dépose le brevet du massicot.
    • 14 août » bataille d’Isly. Dernière bataille ayant lieu dans le cadre de l’expédition française au Maroc; les troupes françaises sortent victorieuses de l’affrontement.
    • 24 octobre » traité de Huangpu.
  • La température le 24 juillet 1871 était d'environ 19,7 °C. Il y avait 0.3 mm de précipitation. La pression du vent était de 11 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest. Le taux d'humidité relative était de 66%. Source: KNMI
  • Du 4 juin 1868 au 4 janvier 1871 il y avait en Hollande le gouvernement Van Bosse - Fock avec comme premiers ministres Mr. P.P. van Bosse (liberaal) et Mr. C. Fock (liberaal).
  • Du 4 janvier 1871 au 6 juillet 1872 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke III avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • En l'an 1871: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,0 millions d'habitants.
    • 30 janvier » en Bavière, le roi Louis II signe les traités de novembre entre la Prusse et les États du Sud, qui assurent à la Prusse l'hégémonie politique.
    • 1 février » après les combats de la Lizaine (15 au 17 janvier), puis près de Pontarlier, le corps d'armée de Charles Bourbaki (1816-1897), qui avait pour tâche de dégager Belfort, est contraint de se réfugier en Suisse.
    • 26 février » Adolphe Thiers, chef du pouvoir exécutif, signe avec Bismarck à Versailles le traité préliminaire de paix.
    • 1 mars » |à Bordeaux, l'Assemblée nationale ratifie les préliminaires de Versailles et destitue Napoléon III.
    • 30 avril » massacre de Camp Grant, pendant les guerres apaches.
    • 10 mai » le traité de Francfort met fin à la guerre franco-prussienne de 1870-1871.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1838 » Frédéric Cuvier, naturaliste français (° 28 juin 1773).
  • 1846 » Joseph Leopold Eybler, compositeur autrichien (° 8 février 1765).
  • 1862 » Martin Van Buren, homme politique américain, 8président des États-Unis, exerçant de 1837 à 1841 (° 7 décembre 1782).
  • 1927 » Ryūnosuke Akutagawa (芥川龍之介), écrivain japonais (° 1 mars 1892).
  • 1957 » Sacha Guitry (Alexandre Guitry, dit), comédien, auteur dramatique et cinéaste français (° 21 février 1885).
  • 1965 » Constance Bennett, actrice américaine (° 22 octobre 1904).

Sur le nom de famille Hijgenaar


La publication 1001 stambomen a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Hans Schutijser, "1001 stambomen", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schutijser/I19508.php : consultée 20 mai 2024), "Pieter Johannes Hijgenaar (1812-1871)".