Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Dirk van BREDERODE (± 1308-1377)

Données personnelles Dirk van BREDERODE 

Source 1

Famille de Dirk van BREDERODE

Il est marié avec Beatrix van VALKENBURG.Source 2

Ils se sont mariés


Enfant(s):

  1. Reinoud van BREDERODE  ????-1390 
  2. Walraven van BREDERODE  ± 1335-1369 


Notes par Dirk van BREDERODE

Meerdervoort
Opheffing : 1855 Zwijndrecht
Toevoegingen :
De gemeente voerde geen eigen wapen.
Als wapen voor Meerdervoort geeft Regt (1848) een veld van keel, waarop drie schuinbalken van zilver, waaroverheen een leuw van zilver, geklauwd van goud. Dit wapen zou afkomstig zijn van Claes van Meerdervoort. In het manuscript Beelaerts van Blokland (18e eeuw) wordt echter een geheel ander wapen genoemd, namelijk doorsneden: I in keel een gaande leeuw van zilver en II in keel drie palen van zilver.
Over de oorsprong van dit laatste wapen is niets bekend.

De bedijking van de Zwijndrechtse waard werd in 1331 in gang gezet door Hendrik van Brederode. Hij bepaalde dat iedereen die meer dan 1/16 aandeel van de kosten van de nieuwe waard voor zijn rekening zou nemen, deze de titel Ambachtsheer van een gedeelte van de waard zou krijgen. Hierop besloot een achttal personen de bedijking te financieren. Zij kregen daarop allen 1/8 deel van de waard in leen. Deze 8 personen waren: Heer Schobbeland van Zevenbergen, die het gebied rond het huidige Zwijndrecht verkreeg; N van de Lindt, naar wie de Groote en Kleine Lindt zijn genoemd; Heer Oudeland, naar wie Heeroudelands Ambacht is genoemd; Jan van Roozendaal, die Heerjansdam verkreeg; Daniel en Arnold van Kijfhoek; Claes van Meerdervoort; Adriaan van Sandelingen, die Sandelingen Ambacht verkreeg en tenslotte Zeger van Kijfhoek, wiens zoon Hendrik Ido ambachtsheer werd.
De familie Van Meerdervoort bleef tot 1551 in het bezit van de heerlijkheid.

Het gehucht Meerdervoort stond verder bekend om zijn herberg De Steenen Kamer, waar ook het gemeentebestuur van Meerdervoort alsmede het dijkscollege van de Zwijndrechtse Waard vergaderde. Deze stond bekend als “alleraangenaamst gelegen en als uitspanningsoord gunstig bekend”. Er lag tevens een “welbezocht veer voor voetgangers over de Oude Maas op Dordrecht”. Ook was er een kolfbaan.
De kinderen van het gehucht gingen naar school in Zwijndrecht of Groote Lindt.
Na invoering van de Gemeentewet werden vele kleine gemeenten gecombineerd, hetgeen het einde betekende van de zelfstandige gemeente Meerdervoort: bij wet van 17 juli 1855 werden Zwijndrecht en Meerdervoort samengevoegd onder de naam Zwijndrecht.

Meerdervoort bestaat al sinds 1331.
In 1732 stonden er 67 huizen en twee zaagmolens. In 1848 waren dat 54 woningen, bewoond door 84 gezinnen, een bevolking van 400 zielen die, op 15 Rooms-katholieken na, allen tot de Hervormde Kerk behoorden.
Kerkelijk viel Meerdervoort onder Zwijndrecht.
De kinderen van het gehucht gingen naar school in Zwijndrecht of Groote Lindt.
Van Ollefen schrijft in zijn stads- en dorpsbeschrijver uit 1795 over de inwoners: “Over ‘t algemeen zijn de bewooners van Meerdervoort, Schildemans Kinderen ambacht, maar voornaamlijk die van Zwijndrecht, liefhebbers van eene rijke kleederdracht, en versieringen met goud en zilver, op de wijze der oude Hollanders, gelijk zij dan ook nog oud-vaderlandsche beurzen hebben, naamlijk zulken waarin bestendig meer inkomt dan er uit gaat; inderdaad deeze lieden zijn, wat die eigenschap hunner beurzen betreft, wel drie Vaderlandsche modes ten achteren, in welke achterlijkheid de goede God hun sterke, en veele navolgers geeve.”

In 1786 en 1787 werd vooral Meerdervoort druk bezocht door de Waardbewoners, vanwege het “manoevreren des Genootschaps van wapenhandel”, dat ruim 130 man sterk was. Dit gecombineerde genootschap was zeer bedreven, en de Jonkvrouw van Meerdervoort stond het genootschap toe op haar buitenplaats te oefenen. De belangstelling was soms zo groot dat bij een dergelijke gelegenheid “de geheele dorpsvoorraad van verversing opgebruikt werd, strekkende deezen ongemeenen toevloed niet weinig tot verlevendiging van dit Ambacht”. Na het vuren trok het genootschap met slaande trom over Zwijndrecht naar Schildmanskinderenambacht waar ze door de schout voor hun ijver en oplettendheid werden bedankt.

Op 28-8-1785 verkoopt Frederik Broeksmit aan Klaas Broeksmit de helft in de windzaagmolen Rietvink voor hfl. 5300,-. Op 3 mei 1804 transfeert Klaas Broeksmit aan Jan Broeksmit de helft van de zaagmolen voor Hfl. 7531,-. Deze Jan Broeksmit wordt in 1817 lid van de gemeenteraad van Meerdervoort.

In december 1817 mogen Zwijndrecht, Hendrik Ido Oostendam, Schildmanskinderen Ambacht en Meerdervoort gezamenlijk een diender aanstellen. De veldwachter, Pieter Blommers, verdient Hfl. 208,- per jaar. Hij vervult deze functie tot zijn dood in 1831.
Zijn opvolger is Cornelis Vryenhoek uit Hendrik-Ido-Ambacht, en hij wordt veldwachter van Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Meerdervoort.

1820: 298 zielen, volgerland 91 zielen, totaal 389

Wanneer er op 13 mei 1824 verkiezingen voor de provinciale staten zijn, worden er in het 19e district 65 stemmen uitgebracht. Aangezien er nog geen algemeen kiesrecht bestond en vrouwen nog geen stemrecht hadden, is het aantal kiesgerechtigden naar onze begrippen vrij klein.
De uitslag luidde als volgt: Van Brienen (jonkheer Willem Joseph) (ambachtsheer van Groote Lindt) 3 stemmen – den Braanker, Johannes, 2 – Drinkwaard, Pieter, 1 – Van Dijk, Jan (ambachtsheer van H.O.A.), 3 – Van Eek, Willem, 3 – van der Giessen, Simon, 2 – Van der Geer, Pieter, 5 – Van Gilst, Frans, 5 – Van ’t Hoff, Jacob (burgemeester H.O.A.), 5 – Huyser, Pieter, 5 – Kievit, Joris, 3 – Van der Linden, Jan, 3 – Leeuwenburg, Jan, 2 – Leeuwenburg, Huig Jzn., 3 – Nibbelink, Dirk Willem (burgemeester van Meerdervoort en notaris), 6 – Pompe van Meerdervoort, Abraham (ambachtsheer van Meerdervoort), 4 – Van der Poel, Jan, 5 – Repelaar van Spijkenisse, Jonkheer Paulus, 1 – Stehouwer, Arie, 4.

In 1828 wordt het Volgerland van Meerdervoort gevoegd bij de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.

In februari 1835 vraagt de gemeente Dordrecht inlichtingen over de bedelaar Arnoldus Janssens, die uit de gevangenis ontslagen niet op vrije voeten moest gesteld, doch naar een bedelaarskolonie had behoren te worden overgebracht. Thans zou hij zich ophouden bij de zogenaamde broederschap van Stoffel Muller.

In 1848 heerst cholera. Zo raakt op 11 december 1848 de dochter van Willem Vos besmet. Het armbestuur verstrekte een kaffenbed alsmede dekens etc.. De volgende dag is ook de tweede dochter besmet. Beide lijderessen bezwijken de 15e. Voor de begrafenissen zal worden gezorgd.
Twee weken later overlijdt ook de oudste zoon.

In september 1850 wordt er langs de huizen een collecte gehouden ten bate van schipper Willem de Vos, wiens schip is gezonken.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Dirk van BREDERODE?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Dirk van BREDERODE

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Dirk van BREDERODE


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. Oudheidkamer "De Vergulde Swaen"
  2. niet bewezen

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille Van BREDERODE


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Lucas van Heeren, "Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schapekoppen/I18611.php : consultée 31 mai 2024), "Dirk van BREDERODE (± 1308-1377)".