Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Gerrit LEBRET (1822-1896)

Données personnelles Gerrit LEBRET 

Source 1

Famille de Gerrit LEBRET

(1) Il est marié avec Antoinetta Wilhelmina HESSELAAR.Source 2

Ils se sont mariés le 12 juin 1844 à Pasoeroean, Oost Java, il avait 22 ans.


(2) Il a/avait une relation avec Salimah ??.


Enfant(s):


Evénement (unmarried).


Notes par Gerrit LEBRET

De 20 jarige kantoorbediende Gerrit Lebret vroeg met toestemming van zijn vader een paspoort aan en vertrok in 1842 naar Nederlands-Indië, daar stichtte hij cultuur-ondernemingen en werd groot suiker-industrieel.


'''Gerrit Lebret † 14 Januari 1896.'''
Gelijk ik reeds met een enkel woord vermeldde, is de zoo algemeen bekende suiker- en koffieproducent, de Heer Lebret, op zijn landgoed Kedawoeng overleden. Zijn bekendheid dankte hij eensdeels aan zijn hoogen leeftijd; hij bereikte den ouderdom van 77 jaren, waardoor hij minstens twee geslachten zag voorbijgaan, doch meer nog aan de vele zaken waarin hij betrokken was en de groote eigenaardigheid aan zijn persoon verbonden.
Lebret had twee eigenschappen, die hem vaak een geheel anderen koers deden opgaan dan zijn werkelijk goede inborst hem aanwees. Hij was een liefhebber van paradoxen en van tegenspreken en hij hield onbuigzaam vol hetgeen hij eens zich had voorgenomen. Ligt daarin voor een groot deel de verklaring voor zyn succes in zijn ondernemingen, tevens geeft het aan waarom Lebret zich zoo veel bittere vijanden heeft gemaakt.
Hij is geboren te Dordrecht en werd nog jong door zijn familie aan stadgenooten aanbevolen om naar den Heer De Vos, destijds eigenaar van het landgoed Kedawoeng bij Pasoeroean, te worden gezonden.
Bedoelde Heer moet al spoedig gezien hebben dat in den jonden protégé van zijn familie iets bizonders stak, althans enige jaren later werd hij administrateur van het land terwijl de Heer De Vos zich op »Gading" terugtrok. Kort daarna wist hij het land in huur te krijgen met zekeren Heer Tilanus en toen de oude Heer De Vos overleed, werd Lebret eigenaar van het land voor f 280 000, = krachtens de bizondere testamentaire beschikking dat hij de bevoegdheid had het voor het hoogst geboden bedrag over te nemen.
Inmiddels was hij gehuwd met juffrouw Hesselaar, de dochter van den postcommandant van Pasoeroean, een nichtje van zijn vroegeren chef en bij diens dood kreeg hij ook liet landgoed Gading onder beding, dat hij voor het graf van den Heer De Vos aldaar had zorg te dragen. Dat heeft hij trouw gedaan, doch op Gading zelf heeft hij nimmer een voet gezet.
Omstreeks 1848 maakte hij met zijn echtgenoote een reis naar Europa en Amerika en kreeg in Holland een opdracht van de Regeering om zich op de hoogte te stellen van de suikercultuur in de West, wat hij ook uit eigen belangstelling wel wenschte te doen. Men stelde zich toen algemeen veel van die cultuur daar voor.
In 1851 keerde hij terug op Kedawoeng, verre van rijk. Daar was hij zelf administrateur en machinist en alles te zamen.
Uit dien tijd dateert een sedert onafgebroken vriendschappelijke betrekking tot de familie Mc. Lennan.
In 1856 was hij degeen, die het ongekende kunstuk volbracht om 100 picol suiker per bouw te maken; daarmede was zijn naam als eerste specialiteit in de suikercultuur op aller lippen.
Lebret leefde betrekkelijk teruggetrokken op zijn land. Vele bekenden had hij, doch zeldzaam weinig vrienden. Men wil dat hij sommige personen hard behandeld heeft, voor anderen daarentegen was hij als de voorzienigheid en vaak hielp hij iemand langs een omweg en onbekend blijvend, terwijl hij openlijk wreed tegen hem optrad. Dat hij door zijn volk als een vorst werd geëerd trof hem op een weeke plek. Hij was een geboren vorst, heerschen was zijn behoefte en hij voelde zich, hoewel volbloed Europeaan, te midden van de inlandsche bevolking als een vader en een vorst, tegelijk. Wee den bestuursambtenaar die hem in den tijd van zijn volle kracht bemoeielijkte. Voor hem bestonden geen wetten dan de voorschriften, die hij had gegeven.
In zijn jeugd moet bij een opgewekt karakter hebben bezeten, maar de vele bedriegerijen, waarvan hij het slachtoffer geweest is en vooral de bittere strijd tegen Resident Van Spall van Pasoeroean, beeft hem tot een ander mensch gemaakt. Hij was door en door wantrouwend geworden, doch niet zonder reden, voor tonnen gouds is hij opgelicht. Gaarne was hij de vormelijke gastheer, zelfs overdreven vormelijk tegenover dames.
Zijn huis hoewel eenvoudig, bood ruimte aan voor vele logés, in den goeden tijd had hij er tot 20 toe. Aan tafel werd nog steeds gerekend op zes a zeven onverwachte gasten en zijn goed voorziene stal met 24 paarden stond op Engelsehe wijze voor de loges ter beschikking. Er heerschte geen weelde of overdaad doch een zeer solide welgesteidheid in zijn woning. Hij zelf was uiteïst eenvoudig.
Aan zijn echtgenoote gaf hij jaarlijks een toelage van f 30,000.— en daarmede werd veel goed gedaan. Op dagen dat dit termijnsgewijze werd uitbetaald, zat hij bladen vol postwissels te schrijven op aanwijzing van zijn vrouw, voor hen die onderstand ontvingen.
Een paar uitlatingen teekenen zijn karakter. Zoo zei hij eenmaal: »ik ben meer op mijn gemak met een schurk dan met een goed mensch, ik weet wat ik aan den eerste heb en kan my in acht nemen; maar de ander kan mij bedriegen."
»Van jonge menschen wilde hij nog wel eens wat leeren, van ouden niet."
Zulke paradoxen waren hem lief om het strijdlustige dat daaruit sprak.
Lebret heeft geen kinderen gehad en het is niet onwaarschijnlijk dat deze teleurstelling ook aan zijn karakter die eigenaardige hardheid heeft gegeven, in het toonen waarvan hij bijna een eer scheen te stellen.
Met hem is een hoogst eigenaardige figuur ten grave gedaald, die ten spijt van zijn gebreken, boven menig goed mensch moet worden gesteld. (Soer. Ct.)
---

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Gerrit LEBRET?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Gerrit LEBRET

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Gerrit LEBRET

Frans van der SALM
± 1750-????
Arij LEBRET
1788-1858

Gerrit LEBRET
1822-1896

(1) 1844
(2) 

Salimah ??
1851-1917


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. De locomotief: Samarangsch handels- en advertentie-blad
  2. Roosje Roos

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 29 janvier 1822 était d'environ 7,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest. Caractérisation du temps: betrokken dampig. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1822: Source: Wikipedia
    • 12 janvier » l'Assemblée nationale d'Épidaure proclame l'indépendance de la Grèce.
    • 5 février » le chef de l’insurrection de Janina, Ali Pacha, est assassiné après une offre de reddition refusée. Les Ottomans s’emparent de Janina.
    • 24 mai » bataille de Pichincha.
    • 21 juillet » couronnement d'Agustín de Iturbide, premier empereur du Mexique sous le nom d'Augustin Ier.
    • 31 octobre » Agustín de Iturbide dissout le Congrès impérial.
    • 1 décembre » Pierre I est couronné empereur du Brésil; instauration de l'ordre national de la Croix du Sud.
  • La température le 12 juin 1844 était d'environ 19,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-sud-ouest. Caractérisation du temps: helder. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1844: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
    • 15 février » la première grande gare de marchandises est ouverte à Paris, aux Batignolles.
    • 8 mars » en Suède, mort de Charles XIV (Jean-Baptiste Bernadotte). Son fils Oscar I de Suède lui succède.
    • 16 mars » la Grèce adopte une constitution créant un Parlement bicaméral.
    • 18 mars » Guillaume Massiquot dépose le brevet du massicot.
    • 14 août » bataille d’Isly. Dernière bataille ayant lieu dans le cadre de l’expédition française au Maroc; les troupes françaises sortent victorieuses de l’affrontement.
    • 24 octobre » traité de Huangpu.
  • La température le 13 janvier 1896 était d'environ 3,5 °C. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 98%. Source: KNMI
  • Du 9 mai 1894 au 27 juillet 1897 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Roëll avec comme premier ministre Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
  • En l'an 1896: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
    • 3 janvier » soutien accordé par Berlin aux dirigeants du Transvaal, sous la forme d'un télégramme de Guillaume II à Paul Kruger.
    • 6 avril » ouverture des premiers Jeux olympiques modernes.
    • 9 juillet » discours de la Croix d'or par William Jennings Bryan lors de la convention présidentielle démocrate.
    • 6 août » Madagascar devient colonie française.
    • 15 octobre » Joseph Gallieni fait fusiller les princes malgaches, dans la colonie de Madagascar et ses dépendances.
    • 26 octobre » traité d'Addis-Abeba.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille LEBRET

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme LEBRET.
  • Afficher des informations sur LEBRET sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille LEBRET.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Lucas van Heeren, "Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schapekoppen/I162949.php : consultée 2 juin 2024), "Gerrit LEBRET (1822-1896)".