Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Witte de WITH (1599-1658)

Données personnelles Witte de WITH 

Source 1

Famille de Witte de WITH

(1) Il est marié avec Maria de WITH.Source 3

Ils se sont mariés.


Enfant(s):

  1. Cornelis de WITH  1628-1628
  2. Cornelia de WITH  1629-???? 


(2) Il est marié avec Hillegont van GOCH.Source 4

L'avis de mariage a été publié le 9 mai 1632 à Rotterdam.Source 5

''Bruidegom (1632) Witte Corneliss de Wit, weduwnaar
met
van Hillegont, jongedochter
Witte Corneliss de Wit was commandant van de grote Visscherije van Zuijdt Hollant''

Ils se sont mariés le 25 mai 1632 à Rotterdam, il avait 33 ans.


Enfant(s):

  1. Cornelis de WITH  1633-????
  2. Maria de WITH  1636-????
  3. Catharina de WITH  1639-????
  4. Ida de WITH  1643-????
  5. Anna de WITH  1645-????
  6. Adriana de WIT  1648-????


(3) Il est marié avec "Hester"ken de MEESTER.Source 6

Ils se sont mariés le 23 mai 1651 à Rotterdam (ondertrouw op 7 mei 1651), il avait 52 ans.Source 7


Enfant(s):

  1. Witte de WITH  1654-1673


(4) Il est marié avec Catharina van HAESTRECHT.Source 8

Ils se sont mariés le 12 mars 1658 à Rotterdam (ondertrouw op 24 februari 1658), il avait 58 ans.Source 9


Notes par Witte de WITH

Hoofdgedeelte van het grafmonument van Witte de With (Laurenskerk Rotterdam)


Bruidegom (1632) Witte Corneliss de Wit, weduwnaar, commandant van de grote Visscherije van Zuijdt Hollant
met
van Hillegont, jongedochter


Bruidegom (1651) Witten Cornelissen de Wit, Ridder en vier admiraal van Hollant, weduwnaar van Hilgonda van Goch, wonende Haringvliet
met
Hester de Meester, weduwe van Heijndrick van Goch, wonende Oppert


Bruidegom (1658) Witte Cornelisz. de Witt, Vice Admiral van Hollandt en West-Vriesland, wonende Haringvliet, weduwnaar
met
Catharina van Haestrecht, weduwe van IJsbrandt van Houten, wonende Nieuwehaven


Witte de With werd geboren in Hoogendijk bij Den Briel, de geboorteplaats van de één jaar oudere Maarten Tromp. Volgens de legende waren ze in hun jeugd vrienden of zelfs al vijanden, maar daar is geen enkel bewijs voor: Tromp verliet Brielle al op zijn zesde en Witte groeide op in een boerderij een paar kilometer buiten de stad. In 1602 overleed De Withs vader; hij heeft de zeedienst dus niet van huis uit meegekregen zoals de meeste zeehelden uit de 17e eeuw. De Withs ouders waren Mennonieten en strikte pacifisten; In 1610 liet Witte, als wederdoper nog niet gedoopt, zich door een calvinistische predikant dopen zodat hij zich niet meer gedwongen voelde zich geweldloos te gedragen, wat ook niet in overeenstemming was met zijn karakter. Allerlei baantjes aan de wal, zeilmaker, touwslager, kleermaker, liepen op een mislukking uit en hij besloot zijn geluk op zee te zoeken.

'''Rond de wereld'''

In januari 1616 ging De With als kajuitsjongen op het schip van kapitein Schapenham bij de vloot van Jan Pieterszoon Coen op weg naar Indië, later werd hij hofmeester en lijfknecht van Coen. In 1619 maakte hij als korporaal het beleg van Jakarta mee. Mei 1620 keerde hij terug in Brielle. Dat jaar werd hij schipper (hoogste onderofficier) onder kapitein Schapenham tijdens een expeditie tegen de Barbarijse zeerovers, in dienst van de Admiraliteit van de Maze. Na wat konvooitochten op de Oostzee en ter bescherming van de kabeljauwvloot werd hij juli 1622 vlaggenkapitein op de Delft onder nu viceadmiraal Gheen Huygen Schapenham, om in 1623 mee te doen aan de spectaculaire aanval door de Nassause Vloot uit Amsterdam om de westkust van Amerika te teisteren; deze vloot voer na de strooptocht over de Grote Oceaan door naar Indië. De With handhaafde de discipline zo streng dat een deel van de bemanning van zijn schip deserteerde naar een onbewoond eiland. In de zomer van 1625 voerde De With op verzoek van de gouverneur van Ambon een strafexpeditie uit tegen het eiland Ternate dat verwoest werd. In september 1626 keerde hij op de Delft, na de dood van Schapenham, voor de tweede en laatste maal terug uit Indië als plaatsvervangend viceadmiraal (bij de VOC) van de retourvloot (toen vijf miljoen guldens of 150 ton goud waard), zodat hij rond de wereld gereisd is. Hij bleef daarop anderhalf jaar aan wal.

'''Zilvervloot'''

In 1628 werd hij, in dienst van de WIC, vlaggenkapitein bij Piet Hein op de Amsterdam bij diens aanval op de Zilvervloot. De With kreeg een prijsgeld van ongeveer 500 guldens, wat hem zwaar tegenviel want hij vond dat hij een cruciale rol gespeeld had bij het onderscheppen van de vloot. Toen Heyn bevelhebber van de marine gemaakt werd, stelde hij voor een permanente tactisch-operationele officier bij zijn staf te benoemen, voor welke functie hij De With in gedachten had. Dit voorstel werd echter door de admiraliteiten afgewezen. Na de dood van Heyn nam De With, hevig teleurgesteld, ontslag bij de marine, menend dat hij nu toch geen promotie meer kon maken. Na 1630 was hij commandeur van de Grote Visserij waarbij hij dus verantwoordelijk was voor de konvooiering van de haringvloot. In 1635 deed hij als diens vlaggekapitein mee aan een expeditie van luitenant-admiraal Philips van Dorp tegen de Duinkerker Kapers. Er ontstond toen een groot conflict met viceadmiraal Jasper Liefhebber en De With nam weer ontslag en werd schepen in Brielle.

'''Viceadmiraal'''

Op 29 oktober 1637, toen de hele marinetop in ongenade viel, werd hij benoemd tot viceadmiraal van Holland en West-Friesland gelijktijdig met de benoeming van Maarten Tromp tot luitenant-admiraal. In die functie vocht hij onder Maarten Tromp in 1639 in de Slag bij Duins tegen de Spanjaarden met als vlaggenschip de Prins Frederick Hendrick. In de aanloop van de slag kreeg hij ruzie met de Zeeuwse viceadmiraal Johan Evertsen die weigerde de Engelse vloot te dekken omdat hij de handelsbelangen van Zeeland met Engeland niet wilde schaden. De Withs eskader nam die taak toen maar op zich, zodat hij prijsgeld misliep. Een levenslange vijandschap was het gevolg. In juni 1640 nam hij de beruchte kaper Mathijs Rombout gevangen. In 1644 en opnieuw in 1645 forceerde hij op de Brederode met een enorm konvooi koopvaarders — 702 in de retourvloot van het laatste jaar — de Sont tegen de Denen en dwong dezen een gunstig tolverdrag af. Hiervoor werd hij beloond met een gouden ereketen van 1500 guldens. In 1646 hielp hij de Fransen Duinkerke in te nemen: Lodewijk XIII beloonde hem hiervoor met het ridderkruis van de Orde van de Heilige Michaël.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Witte de WITH?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Witte de WITH

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Witte de WITH

Cornelis de WITH
± 1555-1602

Witte de WITH
1599-1658

(1) 

Maria de WITH
1599-1631

(2) 1632
Maria de WITH
1636-????
Ida de WITH
1643-????
Anna de WITH
1645-????
(3) 1651
Witte de WITH
1654-1673
(4) 1658

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. WikipediA
  2. Calvinistisch
  3. Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, deel 5
  4. Stadsarchief Rotterdam
  5. Trouwboek van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente
  6. Stadsarchief Rotterdam
  7. Trouwboek van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente
  8. Stadsarchief Rotterdam
  9. Trouwboek van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1599: Source: Wikipedia
    • 30 avril » enregistrement, par la cour, des aides de l'édit de Nantes, qui avait été promulgué environ un an auparavant.
    • 24 juillet » Sigismond Vasa est déposé comme Roi de Suède.
    • 18 octobre » Michel I le Brave, prince de Valachie, défait l’armée d’André Báthory à la bataille de Şelimbăr, conduisant à la première unification connue du peuple roumain.
    • 24 octobre » le pape Clément VIII prononce l'annulation du mariage de Henri IV et de Marguerite de Valois.
    • 25 décembre » au Brésil, fondation de la ville de Natal.
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1658: Source: Wikipedia
    • 26 février » Frédéric III signe la paix de Roskilde et cède la Scanie, le Halland et le Blekinge à la Suède pendant la première guerre du Nord.
    • 8 mars » signature du traité de Roskilde mettant fin à la guerre dano-suédoise.
    • 14 juin » bataille des Dunes.
    • 18 juillet » Léopold I est élu souverain du Saint-Empire romain germanique
    • 31 juillet » Aurangzeb est proclamé empereur moghol de l'Inde.
    • 16 septembre » Traité d'Hadiach
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1658: Source: Wikipedia
    • 8 mars » signature du traité de Roskilde mettant fin à la guerre dano-suédoise.
    • 14 juin » bataille des Dunes.
    • 18 juillet » Léopold I est élu souverain du Saint-Empire romain germanique
    • 31 juillet » Aurangzeb est proclamé empereur moghol de l'Inde.
    • 16 septembre » Traité d'Hadiach
    • 8 novembre » bataille de l'Öresund, qui voit la victoire de la flotte néerlandaise, venue secourir ses alliés danois, sur la flotte suédoise.
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1659: Source: Wikipedia
    • 6 mai » une faction de l'armée britannique soustrait le titre de Lord Protector à Oliver Crowmell, et réinstalle le Parlement croupion (Restauration anglaise).
    • 25 mai » démission du Lord Protecteur Richard Cromwell.
    • 7 novembre » signature du traité des Pyrénées.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille De WITH

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme De WITH.
  • Afficher des informations sur De WITH sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille De WITH.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Lucas van Heeren, "Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schapekoppen/I129068.php : consultée 30 avril 2024), "Witte de WITH (1599-1658)".