Généalogie Robbemond » Margaretha van OOSTENRIJK (1480-1530)

Données personnelles Margaretha van OOSTENRIJK 

Source 1
  • Autre nom: Margaretha der Nederlanden
  • Elle est née le 10 janvier 1480 dans Brussel.

    Waarschuwing Attention: L'âge lors du divorce (??-??-1491) était inférieur à 16 ans (11).

  • Titre: hertogin van Savoye
  • Profession: landvoogdes der Nederlanden.
  • Elle est décédée le 1 décembre 1530 dans Mechelen, elle avait 50 ans.
  • Un enfant de Maximiliaan von Habsburg et Maria van Bourgondië

  • Il ya plus d'informations biographiques disponibles sur Margaretha van OOSTENRIJK sur RKDartists

Famille de Margaretha van OOSTENRIJK

(1) Elle avait une relation avec Karel van Frankrijk.Source 2

Le couple était fiancé en 1483.

Les époux ont divorcé en 1491.


(2) Elle est mariée avec Juan van Aragon.Source 3

Ils se sont mariés le 3 avril 1497 à Burgos, elle avait 17 ans.


Enfant(s):



(3) Elle est mariée avec Philibert van Savoye.Source 4

Ils se sont mariés le 28 novembre 1501, elle avait 21 ans.


Notes par Margaretha van OOSTENRIJK

Margaretha van Oostenrijk (Brussel, 10 januari 1480 - Mechelen, 1 december 1530) was hertogin van Savoye, landvoogdes van de Nederlanden, en de enige dochter van keizer Maximiliaan I van Oostenrijk en Maria van Bourgondië.
Bij de vrede van Atrecht (1482) tussen Lodewijk XI van Frankrijk en haar vader werd bepaald dat de tweejarige Margaretha zich verloofde met de toen dertienjarige Karel VIII, de Franse dauphin. Margaretha groeide op aan het Franse hof. Nadat Maximiliaan I in 1491 bij volmacht huwde met Anne, de erfdochter van het hertogdom Bretagne, greep Karel VIII in. Hij dwong Anne van Bretagne om met hemzelf te trouwen. De opzij geschoven Margaretha werd in 1493 bij de vrede van Senlis aan haar vader, Maximiliaan, teruggegeven.
In 1497 reisde Margaretha per schip naar Santander in Spanje. Op 3 april 1497 trouwde ze in Burgos met Johan van Castilië, de troonopvolger van Spanje. Deze bezweek echter vijf maanden later aan tuberculose. Enkele maanden later beviel Margaretha van een doodgeboren dochter.
Op 5 maart 1500 arriveerde Margaretha te Gent, waar de geboorte werd gevierd van Karel (de latere keizer Karel V), de zoon en erfopvolger van haar broer Filips de Schone. Op 28 november 1501 huwde zij met hertog Filibert II van Savoye, maar zij verloor haar tweede gemaal amper drie jaar later: Filibert stierf na een jachtpartij op een hete dag, toen hij overvloedig ijskoud bronwater had gedronken. Margaretha nam zich toen voor de weduwekap tot het eind van haar dagen te dragen en verwoordde haar rouwgevoelens in Franstalige gedichten. Zij liet een kerk optrekken in het Franse Brou dichtbij Bourg-en-Bresse, als herinnering aan haar echtgenoot.
De hertogin keerde naar de Nederlanden terug, waar keizer Maximiliaan (regent na de dood van haar broer Filips de Schone) haar op 18 maart 1507 belastte met de landvoogdij. Margaretha regeerde vanuit het Hof van Savoye te Mechelen, waardoor deze stad de hoofdplaats van de Nederlanden werd. Voor het bestuur van die gewesten deed ze vooral een beroep op de Geheime Raad. Tijdens haar beleidsperiode was zij voortdurend begaan met de belangen van de Habsburgse dynastie en stond ze erg wantrouwig tegenover het Franse vorstenhuis.
Toen zij toenadering zocht tot de koning van Engeland, Hendrik VII, versloeg deze samen met het leger van Maximiliaan de Franse troepen in Normandië en kwam door haar bemiddeling op 10 maart 1508 de Liga van Kamerijk tot stand. Daarbij werd o.a. de jonge aartshertog Karel voorbestemd te huwen met Maria Tudor, dochter van de Engelse koning.
Toen haar neef Karel in 1515 meerderjarig werd verklaard, leefde zij enige tijd teruggetrokken. Nadat Karel naar Spanje was vertrokken om er na het overlijden van Ferdinand II van Aragón de troonopvolging waar te nemen, werd Margaretha,'la bonne tante', voor een tweede maal belast met de regering over de Nederlanden.
Andermaal behartigde zij vooral de belangen van Habsburg. Een van haar successen was de verkiezing van Karel V tot keizer (1519), wat gepaard ging met een hervatting van de oorlog tegen Frankrijk (zie slag bij Pavia), waarbij de Franse koning de soevereiniteit over Artesië verloor. Samen met de koningin van Frankrijk ijverde ze voor een vergelijk, wat op 3 augustus 1529 tot de Damesvrede van Kamerijk leidde, waarbij Frans I definitief afstand deed van alle aanspraken op Vlaanderen en Artesië. Er kwam hiermee een tijdelijk einde aan de Italiaanse oorlogen. Tijdens de laatste tien jaar van haar bewind liet Karel V het gehele bestuur over de Nederlanden op haar schouders rusten.
Margaretha's regering wordt beschouwd als een tijd van relatieve rust en welvaart. Niettemin hadden onder haar bewind de eerste executies van protestanten plaats, met name de Antwerpse monniken Hendrik Voes en Jan van Essen, die op 1 juli 1523 op de Grote Markt van Brussel verbrand werden. In de noordelijke Nederlanden werd Jan de Bakker uit Woerden de eerste protestantse martelaar. In 1525 werd hij in Den Haag, in haar aanwezigheid, op de brandstapel ter dood gebracht. Verder slaagde zij er met moeite in om de eeuwige lastpost Karel van Gelre in de slepende Gelderse Oorlogen in bedwang te houden. Pas in 1528 werd deze Karel gedwongen om de vrede van Gorkum te sluiten, maar Gelre zou tot na diens dood in 1538 zijn zelfstandigheid behouden (pas in 1543 werd Gelre definitief onder Habsburgs gezag geplaatst).
Vanwege een slepende beenkwaal liet zij in 1530 haar bestuurstaken over aan een waarnemend landvoogd, Antoon I van Lalaing, graaf van Hoogstraten. Op 30 november 1530 dicteerde zij op haar sterfbed in Mechelen haar laatste brief, vergezeld van haar testament aan Karel V, die ze met aandrang verzocht de vrede te bewaren, zowel met de koning van Frankrijk als met die van Engeland. Margaretha overleed in de nacht daarop. Karel V benoemde zijn zuster Maria van Hongarije als haar opvolgster.


D. Eichberger (ed.), Women of Distinction: Margaret of York, Margaret of Austria, Leuven-Turnhout 2005
J. de Iongh, Madama: Margaretha van Oostenrijk, hertogin van Parma en Piacenza, 1522-1586, Amsterdam 1965

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Margaretha van OOSTENRIJK?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Margaretha van OOSTENRIJK

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Margaretha van OOSTENRIJK

Margaretha van OOSTENRIJK
1480-1530

(1) 
(2) 1497
(3) 1501

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie
  2. WikipediA
  3. Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie
  4. Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1480: Source: Wikipedia
    • 6 mars » ratification du traité d’Alcáçovas qui met fin à la guerre de Succession de Castille.
    • 14 août » Sac d'Otrante par Mehmed II et exécution de 800 chrétiens refusant de se convertir.
  • En l'an 1530: Source: Wikipedia
    • 22 février » à Bologne, le pape Clément VII couronne Charles Quint avec la couronne des rois lombards, mais aussi celle des empereurs romains d'Occident.
    • 24 février » Charles Quint est couronné empereur par le pape Clément VII.
    • 7 juin » le roi de France François Ier, accompagné de sa mère, arrive à Bordeaux, sur la route de Bayonne où doivent lui être remis ses fils otages par les Impériaux de Charles Quint.
    • 30 juin » dans la nuit du 30 juin au 1er juillet, sur la Bidassoa basque, frontière naturelle entre l'Espagne des Habsbourg et la France des Valois, les deux fils otages de François Ier lui sont remis, en échange d'or et du remariage du roi de France avec Eleonore de Habsbourg, sœur de Charles Quint, également livrée aux Français.
    • 6 juillet » François Ier retrouve ses deux fils otages, libérés par l'Espagne impériale, accompagnés de sa future seconde épouse Eléonore de Habsbourg, sœur de leur geôlier Charles Quint, dans une abbaye de clarisses non loin de Villeneuve-de-Marsan, où il l'épousera dès le lendemain.
    • 7 juillet » le mariage franco-impérial de François Ier et d'Éléonore de Habsbourg, rencontrés ensemble seulement la veille, est célébré, près de Villeneuve-de-Marsan, après moult tractations d'État à État lors des mois précédents, et est rapidement consommé, accomplissant ainsi l'une des clauses principales de la "paix des Dames".


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van OOSTENRIJK


La publication Généalogie Robbemond a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Lucas van Heeren, "Généalogie Robbemond", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-robbemond/I639.php : consultée 5 juin 2024), "Margaretha van OOSTENRIJK (1480-1530)".