Généalogie Rijk Meijer » Anna Maria Geertruida Kodde (1886-1921)

Données personnelles Anna Maria Geertruida Kodde 

Source 1

Famille de Anna Maria Geertruida Kodde

Elle est mariée avec Anthonius Hendricus (Toon) Meijer.

Ils se sont mariés le 2 mai 1912 à Abcoude-Proostdij, elle avait 26 ans.


Enfant(s):

  1. Adriana Anne Meijer  1913-2002
  2. Anna adriana Meijer  1916-1920
  3. Anna Adriana Meijer  1921-1969


Notes par Anna Maria Geertruida Kodde

Het levensverhaal van Anna Maria Geertuida Kodde. Geschreven door Marjolein Smet. 


Nu mijn zoektocht bijna ten einde is,  wil ik hier een chronologische vertelling maken van het leven van mijn overgrootmoeder.


Anna Maria Geertruida werd geboren op 9 januari 1886 in Vinkeveen als achtste kind, drie daarvan zijn voor haar komst al overleden. Na haar worden nog vier kinderen geboren, waaronder een tweeling waarvan er één na 17 dagen overlijdt. Ze groeit die eerste jaren dus op met vier zusjes en drie broertjes. Het overlijden van één van de tweelingbroertjes krijgt ze waarschijnlijk niet bewust mee, ze is dan ruim 2,5 jaar oud. Alle kinderen worden geboren in Vinkeveen, volgens het adres wonen zij naast oma van vaders kant, opa was al overleden.


Geertje groeide op in een arm gezin. Haar vader was een veenman in Vinkeveen. Veen, of turf, diende in die tijd vooral als brandstof. Het was hard werken. De arbeidscontracten in die tijd zaten ook wat anders in elkaar dan tegenwoordig. Kennelijk zat Geertje's vader zonder werk in die tijd en kon hij in de binnenstad van Utrecht aan de slag als tapper. Het gezin met zeven kinderen en moeder die zwanger was, toog in april 1890 naar Utrecht om zich in de Haverstraat te vestigen op nummer 136. Vader werkte dus waarschijnlijk in een café, stel ik mij zo voor, of in een slijterij of iets dergelijks. 


In mei van dat jaar (1890) werd een dochter geboren in Utrecht: Geertruida Anna. Niet veel later, in januari 1891, verhuisde het gezin binnen Utrecht naar de Markstraat I 48. En daar begon de ellende. Amper twee weken in hun nieuwe woning overlijdt begin februari baby Geertruida Anna, 8 maanden oud. Drie weken daarna overlijdt het broertje onder Geertje, bijna vier jaar oud. Die zomer overlijdt de oma van vaders kant in Vinkeveen, op 75-jarige leeftijd. De winter erna overlijdt begin februari de moeder van het gezin in Abcoude, als haar woonplaats wordt wel Utrecht vermeld, maar ze verbleef kennelijk in Abcoude, vermoedelijk bij familie. Een week daarna overlijdt het zusje boven Geertje, in Utrecht. Ze wonen nog steeds officieel in Utrecht als op 5 juli de oudste dochter, Alida Theodora, op 14-jarige leeftijd overlijdt, in Abcoude. Vermoedelijk zijn ze aan cholera overleden. Ik denk dat het gezin na het overlijden van het zusje in februari al naar Abcoude is vertrokken. Wellicht woonde vader nog wel in Utrecht, om te werken en uit te zien naar een baan in Abcoude. Op 18 juli 1892 wordt het hele gezin in Utrecht uitgeschreven, ze vertrekken naar Abcoude. 


Zo werd het gezin van 8 kinderen en twee ouders in anderhalf jaar tijd gehalveerd tot een gezin van een vader met vier kinderen, de oudste tien jaar, de jongste nog geen vier. Geertje was ruim zes jaar op dat moment, en wat een enorme verliezen had zij toen al geleden!


In februari van het jaar 1900 overlijdt dan als klap op de vuurpijl Geertje's vader, 47 jaar. De vier kinderen blijven verweesd achter, Geertje is dan 14, haar zus 18 en de broers 17 en 11 jaar.


Na het overlijden van moeder is er, logischerwijs, al van alles veranderd. Vader moest natuurlijk gewoon werken en kon het gezin niet ook nog draaiende houden. De zus ging naar een oudere halfzus van haar moeder, een soort halftante dus en de oudste broer ging naar een halfoom. Het jongste broertje wordt vlak voor het overlijden van de vader ook ingeschreven op het adres van de halfoom. Geertje wordt geplaatst bij een jongere broer van haar moeder, Adrianus Leonardus van Lammeren. Hij en zijn vrouw hebben, voor zover ik kan vinden, één dochter die drie jaar ouder is dan Geertje.


Zij hebben haar opgevangen van begin 1900 tot eind 1905. In november 1905 werd ze ingeschreven in Amsterdam, ze was toen bijna 20 jaar oud. In juni 1906, ruim een half jaar later, vertrok ze naar Alkmaar. In Amsterdam had ze gewerkt als dienstbode op de Singel 468 bij de familie Allgauer (Duitse naam, net als Geertjes achternaam!) en daarna op de O.Z. Voorburgwal 88 bij de familie Brinkhof. Ook in Alkmaar heeft ze maar een half jaar gewerkt, aan de Kennemerstraatweg 99 bij de familie Hemming (als ik het goed lees). In december 1906 kwam ze terug naar Amsterdam, dit keer bleef ze tot juli 1908, anderhalf jaar dus en werkte bij de familie Boogaerts aan de Ceintuurbaan 292 en bij de familie Hulshof aan de Rozengracht 12. Daarna vertrok ze voor bijna twee jaar naar Abcoude om op 30-4-1910 weer terug te keren naar Amsterdam. Ze werkte daar tot haar huwelijk in mei 1912, bij de familie Verhagen aan de Haarlemmerstraat 47. 


Op 2 mei 1912 trouwt Geertje met Anthonius Henricus, Toon, Meijer, in Abcoude-Proostdij. Ze is dan 26 jaar oud. Toon is klompenmaker, net als zijn vader. Hoe zij elkaar hebben leren kennen? Daar kom ik vermoedelijk nooit achter, maar Geertje had natuurlijk nog veel familie in Abcoude en zal er dus regelmatig zijn teruggekeerd.
Ruim een jaar later wordt de eerste dochter geboren die vernoemd wordt naar de beide oma's: Adriana Anna, roepnaam Janie. De oom en tante die haar hebben opgevangen, heetten Adrianus en Anna, dus het kan ook een dubbele vernoeming zijn! Ruim tien maanden daarna volgt een zoon, Theodorus Cornelis, inderdaad, naar beide opa's. Hij overlijdt 8 weken later. Een kleine twee jaar daarna volgt nog een dochter, Anna Adriana (heel veel fantasie hadden ze kennelijk niet) en nog datzelfde jaar, 1916, in december, volgt mijn oma, Cornelia Theodora (ja ja, naar beide opa's!). Eind januari 1918, nu precies 100 jaar geleden, kreeg ze een tweeling, twee jongens waarvan er één na 11 dagen overlijdt, eigenlijk dus precies zoals het bij haar moeder is gebeurd. Ze heetten Theodorus Bernardus en Cornelis Johannes (met hun eerste namen naar hun opa's!). Eind november 1919 volgt nog een dochter, Johanna Antonia, Jopie. Het jaar erop, in augustus 1920 is Geertje weer zwanger als haar derde kind, Anna Adriana overlijdt, de doodsoorzaak is mij onbekend, maar volgens de overlijdensakte was het niet in huis, wellicht is zij verongelukt of verdronken. Inmiddels is bekend dat zij inderdaad is verdronken. Begin februari 1921 bevalt ze van een dochter die dezelfde naam krijgt als haar zus die een half jaar eerder overleed, Anna Adriana. Het noodlot slaat weer toe: twee weken na de geboorte van deze dochter overlijdt Geertje, 35 jaar oud, in het kraambed.


Mijn overgrootvader ligt begraven op de kleine begraafplaats achter de katholieke kerk in Abcoude, Geertje ligt daar niet meer, die was 55 jaar voor hem al overleden. Wel is het vrij zeker dat zij ook op deze begraafplaats gelegen moet hebben, net als de drie jonge kinderen die zij verloor. Het archief van de kerk is helaas verloren gegaan. Op de grafsteen van mijn overgrootvader wordt zij wel vermeld. Ik heb deze begraafplaats bezocht en wat rondgekeken in Abcoude, de plaats waar zij zoveel voetstappen heeft liggen. Het was goed om dit even zo te beleven. Ik heb een kaarsje bij het graf, dat ik ook maar als haar graf beschouw, neergezet. Ik denk dat het fijn is als er 97 jaar na je overlijden door een achterkleinkind een kaarsje ter nagedachtenis voor je wordt neergezet. Ze is niet vergeten.


 


Een prachtig verhaal. Ik leen het van je Marjolein, voor eeuwig voor in mijn Genealogie Rijk Meijer,


C.Meijer


Auteur van de Genealogie Rijk Meijer.


 

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Anna Maria Geertruida Kodde?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Anna Maria Geertruida Kodde

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Hendriks Web Site, M.A.Th. Hendriks, Anna Maria Geertruida Kodde, 8 novembre 2016
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Hendriks Web Site
    Stamboom: familie Hendriks - 2012-01-11 15-31-44

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 9 janvier 1886 était d'environ 1,3 °C. Il y avait 0.4 mm de précipitation. La pression du vent était de 5 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest. La pression atmosphérique était de 75 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 85%. Source: KNMI
  • Du 23 avril 1884 au 21 avril 1888 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • En l'an 1886: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
    • 7 janvier » le général Georges Boulanger est nommé ministre de la Guerre en France.
    • 5 mars » l'anarchiste Charles Gallo accomplit un acte de propagande par le fait, en lançant une bouteille d'acide prussique dans la Bourse de Paris.
    • 4 mai » massacre de Haymarket Square aux États-Unis d'Amérique.
    • 29 mai » première publicité pour le Coca-Cola, dans l'Atlanta Journal.
    • 13 juin » grand incendie de Vancouver.
    • 1 novembre » traité de délimitation anglo-allemand, qui fait tomber le Sultanat de Zanzibar sous l'influence britannique, mais reconnait à l'Allemagne une zone d'influence en Afrique orientale.
  • La température au 2 mai 1912 était entre -1.3 et 16,8 °C et était d'une moyenne de 9,2 °C. Il y avait 9,2 heures de soleil (62%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
  • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • En l'an 1912: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,0 millions d'habitants.
    • 12 février » en Chine, le dernier empereur Puyi abdique et Sun Yat-sen proclame la république.
    • 6 mars » inauguration de la voie ferrée qui relie Arica au Chili (côte pacifique) à La Paz en Bolivie, en franchissant les Andes à 4264mètres d'altitude.
    • 17 avril » massacre de la Léna, en Sibérie.
    • 18 octobre » traité de Lausanne.
    • 5 novembre » Thomas Woodrow Wilson est élu 28 président des États-Unis.
    • 28 novembre » indépendance de l'Albanie.
  • La température au 24 février 1921 était entre -3.8 et 11,7 °C et était d'une moyenne de 3,4 °C. Il y avait 8,6 heures de soleil (82%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-est. Source: KNMI
  • Du 9 septembre 1918 au 18 septembre 1922 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck I avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • En l'an 1921: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,9 millions d'habitants.
    • 28 janvier » inauguration de la Tombe du Soldat inconnu à Paris.
    • 15 février » début de l'invasion soviétique de la Géorgie.
    • 21 février » coup d'État à Téhéran, conduisant Reza Chah au pouvoir.
    • 28 février » les marins de Kronstadt se soulèvent contre le régime bolchevik. Leur révolte sera violemment réprimée.
    • 7 avril » Charles de Gaulle épouse Yvonne Vendroux.
    • 21 juillet » bataille d'Anoual.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Kodde

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Kodde.
  • Afficher des informations sur Kodde sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Kodde.

La publication Généalogie Rijk Meijer a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Clemens Meijer, "Généalogie Rijk Meijer", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-rijk-meijer/I112.php : consultée 30 avril 2024), "Anna Maria Geertruida Kodde (1886-1921)".