Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Margaretha van Berckenrode (± 1450-1482)

Données personnelles Margaretha van Berckenrode 

Source 1
  • Elle est née environ 1450.
  • Elle est décédée mars 1482.

    Fout Attention: Déja décédé (D) lors de la naissance (??-??-1501) de l'enfant (Jan Persijn).

  • Un enfant de Oude Jan van Berckenrode et Lysbeth Harsten
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 4 décembre 2022.

Famille de Margaretha van Berckenrode

Elle est mariée avec Jan (Claasz?) Persijn.

Ils se sont mariés environ 1470.


Enfant(s):

  1. Jan Persijn  1501-???? 


Notes par Margaretha van Berckenrode

Wapen: In rood een gevierdeelde leeuw van zilver en zwart goud gekroond.

Jaarboek CBG 1958, blz. 99:

Op 15 mei 1412
beleend met de Berckenroedsche hoeve (Holl. Leenk. no.54, fol.86), waarbij werd vastgelegd dat dit geschiedde na de dood van zijn vader.
In 1415 blijkt de stoel no.1 van het Kerstgilde op zijn naam te zijn overgeschreven.
Hij was tresorier van Haarlem van 1431-1439, schepen in 1441 en burgemeester in 1462 en 1465.
In 1451 aanvaardt hij de erfenis van zijn moeder tbv zijn vier zonen (Gem. Arch. Haarlem: Berckenrode Archief, invent. no.2).
Onder deze acte hangt het oudste tot ons gekomen zegel van Berckenrode, waarop duidelijk de leeuw als wapenfiguur te herkennen is.
Jan werd in de tresoriersrekening over 1448 (op folio 11) aangeslagen voor een belasting van 12.13.4 pond, waaruit blijkt dat hij tot de rijkste Haarlemmers van die dagen behoorde.
Vermoedelijk is hij niet voor 1424 in het huwelijk getreden, want hoewel hij de Berckenrode hoeve reeds sinds 1412 bezat als leengoed, tuchtigt hij zijn ega eerst op 27 aug. 1424 aan de 'minre helft' van die hoeve (Holl. Leenk. no.61, fol.69).

Op zijn oude dag hertouwde hij met Geertruit Symonsdr. In de Tresoriersrekening van 1472 staat in het hoofdstuk betreffende het verkopen van Losrenten dat een dergelijke rentebrief werd verkocht aan Geetruit Jans weduwe van Berckenrode.
Zijn zoon Jonge Jan was nog in leven en zijn zoon Oude Jan overleed juist omtrent dit jaar en liet een weduwe Lysbeth achter.
Alleen de vader Jan kwam dus in aanmerking voor een huwelijk met Geertruit.

In de Rekening over 1479 wordt de rente uitbetaald aan Dirck Potter. Na ruim twaalf jaar blijkt Geertruit te zijn hertrouwd want de betreffende inschrijving luidt: "Item betaalt Dirck Potter over Geertruit Jans weduwe van Berckenrode zijne wive".

Jan zelf moet gestorven zijn in 1466. Wel wordt zijn oudste zoon eerst op 21 juli 1468 beleend met de Berckenrode hoeve, doch de vererving van stoel 1 van het Kerstgild in 1466 en vooral de transactie tussen zijn zoon Jan van Heemstede betreffende de ambachtsheerlijke rechten over het terrein der Berckenrode bezittingen in Heemstede (18 aug. 1466) wijzen op het overlijden van vader Jan vóór die datum.

Jan en Margriete kregen vier zonen en wel Gerrit, Oude Jan, Willem en Jonge Jan. De gelijknamigheid vande tweede en vierde zoon vormt, bij de weinige gegevens welke uit de 15e eeuw zijn overgebleven, een genealogische puzzle. Door de gelijknamigheid van de beide Jan-nen is het vrijwel ondoenlijk met zekerheid uit te maken welke Jan men in de verschillende acten tegenkomt. Toch is dit niet zonder belang aangezien uit de beide broeders een uitgebreid nageslacht heden ten dage bij hun afstammingsonderzoek op dit vraagstuk stuit. Hieronder de laatste onderzoeksresultaten:
het staat vast dat één Janngehuwd was met Lysbeth Harsten, en hun dochter Margriet was de eerste echtgenote van Jan Claasz van Persijn, de latere burgemeester van Amsterdam. Margriet stierf op jeugdige leeftijd kort vóór maart 1482 en liet vier weeskinderen achter waarvan de oudste geboren was in 1471. Waar nu, uitgaande  van de huwelijksdatum 1424 van het echtpaar Jan Gerritszn en Margriete van Noirtich, de geboortedatum van Oude Jan niet vóór 1426 kan liggen, zou dat reeds krap zijn voor een kleinkind in 1471. Hoeveel te meer geldt dit echter vooreen eventueel grootvaderschap van Jonge Jan, die toch weer minstens 2 à 3 jaar jonger moet zijn geweest dan zijn naamgenoot.
Bovendien staat  er in Transportregister no. 348, fol. 120v (niet precies te dateren, echetr enkele jaren ná 1470) een transport waarbij oa. optreden twee zusters, Lysbeth Arentsdr en Katrin Arentsdr, de eerste vergezeld van "d'oude Jan van Berckenrode hant, haer gecoren voichts". Mogelijk, doch niet bewezen, is deze Lysbeth Arentsdr dezelfde persoon als de Lysbeth Harsten uit de door Elias aangehaalde Amsterdamse Weeskamer inschrijving (in de klapper staat de naam als Harst doch in de acte zels staat de naam als Harsten). Hierdoor wordt vrijwel zeker Lysbeth Harsten de echtgenote van Oude Jan.
de echtgenote van jonge Jan is Catlijn, vermeld op de grafzerk welke hun zoon Mr. Gerrit Jansz, de priester, in de Grote Kerk liet aanbrengen.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Margaretha van Berckenrode?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Margaretha van Berckenrode

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Margaretha van Berckenrode

Lysbeth Harsten
????-> 1482

Margaretha van Berckenrode
± 1450-1482

± 1470
Jan Persijn
1501-????

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. rob_gomes.ged

Sur le nom de famille Berckenrode


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I95176.php : consultée 5 juin 2024), "Margaretha van Berckenrode (± 1450-1482)".