Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Willem Adriaan I van Nassau Odijk Rijksgraaf,Heer van Odijk, Heer van Kortgene (1670 (± 1632-1705)

Données personnelles Willem Adriaan I van Nassau Odijk Rijksgraaf,Heer van Odijk, Heer van Kortgene (1670 

Source 1

Famille de Willem Adriaan I van Nassau Odijk Rijksgraaf,Heer van Odijk, Heer van Kortgene (1670

Il est marié avec Elisabeth van der Nisse.

Ils se sont mariés le 4 février 1664 à Jaarsveld.


Enfant(s):

  1. Cornelis van Nassau  1669-1708
  2. Charlotte van Nassau Odijk  1677-± 1715 


Notes par Willem Adriaan I van Nassau Odijk Rijksgraaf,Heer van Odijk, Heer van Kortgene (1670

Oranje.dir/prinsMaurits.html

RijksGraaf Willem Adriaan I van Nassau-Odijk (1679), Heer van Odijk, Heer van Kortgene (1670), Heer van Zeist en Driebergen (1677), Rijksgraaf in 1679.
Geboren rond 1632 als zoon van bastaard Lodewijk van Nassau en Gravin Isabella van Hornes, Willem Adriaan I stierf op 21 september 1705.
Willem Adriaan trouwt op 4/14 februari 1664 te Jaarsveld met Elisabeth van der Nisse, Vrouwe van Heinkenszand, Ovezand en Driewegen (1639-1698).
Willem Adriaan I krijgt hij zijn opvoeding in Parijs waar hij een losbandig leven leid, Willem gokt erg graag en komt hierdoor met torenhoge schulden te zitten.. Om zijn schuldeisers te ontvluchten vertrekt (vlucht) hij uit Parijs en neemt dienst bij de calaverie.
Kort nadat hij in 1664 getrouwd is met de dochter van de (rijke) burgermeester van Goes, koopt Willem Adriaan I van Nassau-Odijk een huis te 's Gravenhage naast het Mauritshuis.
In 1668 benoemd Prins Willem III hem, door zijn connecties in Zeeland, tot zijn plaatsvervanger als Eerste Edele van Zeeland, hierop neemt van Willem Adriaan I van Nassau-Odijk ontslag uit militaire dienst.
Hij misbruikt zijn macht door de best betalende ambten aan de hoogst biedende verkoopt. Zijn hebzucht en corruptie zetten kwaad bloed en het duurt niet lang of de Prins hoort hiervan. Maar doordat van Nassau-Odijk de bevelen van de Prins opvolgt en de Staten-Generaal van Zeeland hierin meegaat vind de Prins het 'allemaal best'.
Willem Adriaan I blijkt een goede diplomaat te zijn en neemt deel aan diverse gezantschappen, Keulen (1673), London (1674) en Nijmegen (1678). In 1670 krijgt hij van Prins Willem III de Heerlijkheid Kortgene op Noord-Beveland. In 1677 koopt hij de ambachtsheerlijkheid Zeist die hij voor fl.5000 door de Staten van Utrecht laat verheffen tot 'Hoge Heerlijkheid' met landsrechten. In 1687 koopt hij de Ridderhofstad Blikkenburg in Utrecht van de Heer van Schoonderbeek. Willem Adriaan is een groot liefhebber van kunst en architectuur en laat slot Zeist naar het voorbeeld van Versailles bouwen. De verhouding tussen de Prins-Stadhouder en van Nassau-Odijk verkoelt mede door zijn gedrag en het (ongeoorloofd) voeren van het Nassauwapen .
Pas in 1698 neemt Willem Adriaan weer deel neemt aan een gezantschap naar Parijs.
Hij heeft tevens zitting in de Staten-Generaal als Eerste Edele van Zeeland.
Na de dood van de Prins-Stadhouder Willem III komen er spot- en smaadschriften over Willem Adriaan, die Spillebeen wordt genaamd. In 1704 wordt het ambt Eerste Edele afgeschaft en in 1705 overlijdt Willem Adriaan I van Nassau-Odijk. Onder de door hem nagelaten schulden zullen zijn kinderen en kleinkinderen nog lang gebukt gaan.

=====================================================

Graaf van Nassau-de Lek; heer van Odijk.
Hij werd student te Leiden in 1647.
Hij was tot 1654 vaandrig bij de garde, daarna kapitein en in 1666 majoor der cavalerie.
Hij nam in 1668 ontslag uit de militaire dienst en werd vertegenwoordiger van de Eerste Edele in Zeeland.
Hij kreeg in 1670 Kortgene, kocht in 1677 Zeist en Driebergen en verwierf in 1687 Blikkenburg.
Met zijn broeders werd hij op 24 apr. 1679 door keizer Leopold I veheven in de rijksgravenstand.
Gedeputeerde in de Staten van Zeeland. Hij trad herhaaldelijk op als speciaal ambassadeur aan de hoven van Frankrijk en Engeland en vertegenwoordigde Zeeland in de Staten-Generaal. Gevolmachtigde bij de Vrede van Nijmegen (1675-1678).

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem Adriaan I van Nassau Odijk Rijksgraaf,Heer van Odijk, Heer van Kortgene (1670?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem Adriaan I van Nassau Odijk Rijksgraaf,Heer van Odijk, Heer van Kortgene (1670

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Willem Adriaan I van Nassau Odijk


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Willem Adriaan I van Nassau Odijk Rijksgraaf,Heer van Odijk, Heer van Kortgene (1670

Les sources

  1. rob_gomes.ged

Événements historiques

  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1664: Source: Wikipedia
    • 1 août » bataille de Saint-Gothard (première guerre austro-turque).
    • 27 août » Colbert fonde la Compagnie française des Indes orientales.
    • 21 décembre » Nicolas Fouquet est condamné à la peine de confiscation de tous ses biens et au bannissement hors du royaume.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Nassau Odijk


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I3155.php : consultée 25 juin 2024), "Willem Adriaan I van Nassau Odijk Rijksgraaf,Heer van Odijk, Heer van Kortgene (1670 (± 1632-1705)".