Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Berend Utenengh rentmeester van het Nedersticht en raad van bissch (± 1470-1529)

Données personnelles Berend Utenengh rentmeester van het Nedersticht en raad van bissch 


Famille de Berend Utenengh rentmeester van het Nedersticht en raad van bissch

Il est marié avec Johanna van Vliet OverdeVecht.

Ils se sont mariés environ 1500.


Enfant(s):

  1. Frederik Utenengh  ± 1490-???? 
  2. Amelis III Utenengh  ± 1500-± 1538 
  3. Engel Beatrix van Utenengh  ± 1510-???? 
  4. Jacob Utenengh  1487-1569


Notes par Berend Utenengh rentmeester van het Nedersticht en raad van bissch

http://www.collectieutrecht.nl/view.asp?type=object&id=529&vid=193&tid=191

WoordenboekReageerOver deze site
Verhaal: Utrecht, bruisend centrum in de Late Middeleeuwen
De collectie uit dit verhaal
  
0
9

1500
1600
Bewaar pagina
COLLECTIE
Huis Loenersloot

   Alle gegevens
Verberg gegevens
Alle gegevens

Plaats
Utrecht

Soort
Architectuur, woonhuis

Aan de Nieuwe Gracht 20 staat een opmerkelijk middeleeuws huis: Het Huis Loenersloot. De geschiedenis van het pand is lang en interessant. Als laatste woonden hier de paters van het Sint-Gregoriushuis: Zij zijn in 2006 vertrokken. Nu komen er dure koopappartementen. Ooit deed het huis dienst als Aartsbisschoppelijk Museum, de voorganger van Museum Catharijneconvent, verderop aan de Gracht. Maar wie bewoonden het in de Middeleeuwen?

Erfpacht
De percelen waarop het huis staat, waren in de 15de eeuw eigendom van het kapittel van Oudmunster. Jacob Overdevecht en zijn erfgenamen pachtten de grond van het kapittel. Zo was dat in middeleeuws Utrecht meestal geregeld en zo is dat in veel steden nog steeds - alleen betalen tegenwoordige bewoners erfpacht aan de gemeente. In 1520 komt in de bronnen de naam voor van ene Berend uten Eng. Hij was rentmeester van het Nedersticht en raad van bisschop Frederik van Baden en van zijn opvolger Philips van Bourgondië. Deze Berend heeft vermoedelijk het hoofdhuis op deze plek gebouwd. Het bouwhout is gekapt in 1517. Berend was getrouwd met een dochter van Jacob Overdevecht, Johanna.

Anonieme 19de-eeuwse waterverftekening van het Huis Loenersloot.
Gevelsteen met Sint Maarten van het Huis Loenersloot, Oudegracht, Utrecht.

Belangrijk
Toen hij het huis in 1517 op het terrein van zijn schoonvader liet bouwen, was Berend juist raad geworden van de nieuw aangetreden bisschop, Philips van Bourgondië. Een paar jaar later, nog in dezelfde positie, liet hij de witgepleisterde, ondiepe siervleugel aan het huis bouwen, met een 'borstwering' met kantelen bovenaan (afgebroken in de 19de eeuw) en een fraai bewerkte toegangspoort. Deze bestaat uit blokken Belgisch hardsteen. Boven de poort liet Berend een gevelsteen plaatsen met een voorstelling van Sint-Maarten en de bedelaar. Daarmee gaf hij zijn band aan met het Sticht: Maarten was van oudsher de patroonheilige van de Dom en van het Sticht, het gebied rond de stad Utrecht.

Kopjes
Aan weerszijden van de poort bevinden zich twee natuurstenen kopjes: Ze dragen verschillende kapjes - links een versierde band, rechts een kap met een geschulpte rand) en hebben ook elk een andere gezichtsuitdrukking. Het rechterkopje heeft een opvallend scheefgezakte mond. Het is de vraag wat of wie ze voorstellen. Hun plaats als 'dragers' van de boog wijst op een ondergeschikte rol. Maar omdat de hoofden zo prominent aan de voorkant zijn aangebracht en ze ook onder de voorstelling met Sint-Maarten staan, is wel gesuggereerd dat het portretten zouden zijn van Berend uten Eng en Johanna Overdevecht. Hiermee zou Berend zijn positie in het Sticht willen hebben bekrachtigen.

Het rechterkopje aan de poort van Huis Loenersloot.
Het kasteel Loenersloot

Naam
Maar hoe kreeg het huis nu de naam 'Loenersloot'? Dat kwam waarschijnlijk door een van de latere bewoners. Het huis ging na de dood van Berend en Johanna over op hun kleindochter Philippa. Zij erfde ook haar vaders leengoederen: Den Eng, Amelisweerd en Zuilenburg. Haar man was Joost van Amstel van Mijnden, zoon van de Heer van Loenersloot, Jacob van Mijnden. Joost overleed voor hij zelf Heer van Loenersloot was geworden, in 1553. Daarom is het waarschijnlijker dat de naam Loenersloot pas door zijn zoon Joost aan het huis gegeven is of zelfs nóg later, door zijn kleinzoon. Deze nazaten werden namelijk wél Heer van Loenersloot.

Werfkelders
Net als veel huizen aan de Oude en Nieuwe Gracht heeft Huis Loenersloot ook werfkelders. De twee tongewelven die grenzen aan de werfkade bij het water zijn echter niet bereikbaar vanuit het huis zelf. Vanaf de werf leidde een uitgesleten trap naar het binnenterrein van Nieuwe Gracht 20, waarop ook de natuurstenen poort uitkomt.

Zicht op de werfkelders aan de Nieuwe Gracht

Toon: Links en literatuur Verberg: Links en literatuur

Literatuur

'Huis Loenersloot in Utrecht', in: D.J. de Vries, Bouwen in de Late Middeleeuwen, Utrecht 1994, pp. 219-229.

Peters, E., 'Huis Loenersloot, de wieg van het Catharijneconvent', Catharijnebrief, Vereniging Vrienden van het Catharijneconvent, 87 (2004), pp. 16-19.

Volgende collectie uit dit verhaalKies een andere collectie uit dit verhaal

Lees de verhalen over dit object
VERHAAL
Utrecht, bruisend centrum in de Late Middeleeuwen
0
0

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Berend Utenengh rentmeester van het Nedersticht en raad van bissch?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Berend Utenengh rentmeester van het Nedersticht en raad van bissch

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Berend Utenengh


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Berend Utenengh rentmeester van het Nedersticht en raad van bissch

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1529: Source: Wikipedia
    • 22 avril » traité de Saragosse.
    • 21 juin » victoire de Charles Quint sur François I, à la bataille de Landriano.
    • 5 juillet » les cortèges royaux des deux parties, la française et l'impériale, entrent dans Cambrai pour des négociations. La Paix des Dames en ressortira, signée le 3 août suivant (traité de Cambrai).
    • 3 août » signature de la paix des Dames (ou traité de Cambrai), pour mettre fin à la guerre entre la France et les Habsbourg, à Cambrai où les cortèges royaux des deux parties étaient entrés pour négocier le 5 juillet précédent.
    • 5 août » paix des Dames (entre Louise de Savoie, mère de François Ier, et Marguerite d'Autriche, marraine de Charles Quint) / traité de Cambrai, trêve, en vue de la libération des deux aînés des fils de François, les dauphins, en titre et à venir.
    • 27 septembre » le premier siège de Vienne par les Ottomans débute.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Utenengh

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Utenengh.
  • Afficher des informations sur Utenengh sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Utenengh.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I31403.php : consultée 3 juin 2024), "Berend Utenengh rentmeester van het Nedersticht en raad van bissch (± 1470-1529)".