Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Lodewijk I van Oudenaarde Sgr de Maarke (± 1210-1261)

Données personnelles Lodewijk I van Oudenaarde Sgr de Maarke 

Source 1
  • Autre nom: Louis I de Marcke van Oudenaerde, de Lumene
  • Il est né environ 1210.
  • Profession: Seigneur.
  • (Property) : Maarke.
  • Il est décédé en l'an 1261.
  • Un enfant de Everhard van Oudenaarde et Nn van Marke
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 4 décembre 2022.

Famille de Lodewijk I van Oudenaarde Sgr de Maarke

Il est marié avec Mathilde (Machteld) van Limburg.

Ils se sont mariés environ 1240.


Enfant(s):

  1. Arend I van Oudenaarde  ± 1245-± 1306 
  2. Louis II heer van Maarke  ????-± 1254 


Notes par Lodewijk I van Oudenaarde Sgr de Maarke

Profession : Seigneur de Maarke.
(Marcke)

===========

Genealogie_van_de_Heren_van_Maarke_1196-.pdf
p. 68

3. LODEWIJK VAN OUDENAARDE, HEER VAN MAARKE
(1240*1258)
Met Everard Radulf behoren de heren van Maarke voortaan tot het huis van Oudenaarde. Dit blijft zo tot in 1466 Jan van Lummene gezegd van Maarke de heerlijkheid Maarke moest verkopen. Na het overlijden van zijn vader Everard Radulf, werd de jonge Lodewijk van Oudenaarde onder voogdij gesteld bin-nen de familie van Oudenaarde. Volgens de Luikse chroniqueur Jacques de Hemricourt huwde Lodewijk pas in 1240 met Mathilde van Limburg die Lummen als huwelijksgoed meekreeg40. Als we rekening houden met het feit dat Arend van Oudenaarde al in 1258 heer was van Maarke (zie verder), lijkt
een huwelijk voor 1240 veel waarschijnlijker. Mathilde was de dochter van Frederik van Limburg (+1212) en diens gheselnede, de erfdame van Lummen, een dochter van Louis de Chiny, heer van Lummen (+1207)41. Net als Louis de Chiny en Frederik van Limburg werd Lodewijk van Oudenaarde voogd van Haspengouw.
Dit huwelijk is beslissend geweest zowel voorde naamgeving als voorde heral-diek van de familie van Maarke. Immers, vanaf begin de XIV eeuw onstaat er in deze familie een tak van Lummene naast de familietak van Maarke. Bovendien gaan de adellijke heren zich vanaf 1350 regelmatig van Lummene gezegd van Maarke noemen. Op die manier onderscheiden zij zich zowel van de gewone van Lummenes en van Maarkcs. Bovendien ging Lodewijk door dit huwelijk niet meer het wapen van Oudenaarde dragen maar verkoos hij een nieuw wapenschild: in keel, een leeuw van zilver, gekroond, getongd en geklauwd van goud. Zijn wapenkreet werd Limburg! Deze is terug te brengen tot Mathilde van Limburg.Vreemd genoeg gelijkt dit nieuwe wapen heel sterk op het wapenschild van de familie van Heinsberg42. Wat erop kan wijzen dat het huwelijk van Lodewijk van Oudenaarde met Marie van Limburg via de familie van Heinsberg, de leenheer van Maarke en Ronne, tot stand kwam. Dit hoeft ons niet te verbazen als wc weten dat Isoldc van Limburg, een tante van Mathilde van Limburg, gehuwd was met de heer van Heinsberg41. Het is haar kleinzoon Diederik die zou huwen met Joanna van Oudenaarde (Fig. 2)44. De familie van Maarke droeg dit wapen door dc eeuwen heen. Ook in de XY eeuw zegelden zowel de van Maarkes als de van Lummenes met dit wapen45.
In juli  1242  leverde Lodewijk van Oudenaarde slag in Taillebourg  en Saintes  in de Franse ; Charente.  Daar stond de Franse Koning tegenover  Hugues  de  Lusignan  en enkele andere afvallige vazallen. Lodewijk was in gezelschap
van zijn cousin Jan gezegd van Oudenaarde en van zijn oom, Amulf van Oudenaarde, baron van Pamele. Deze laatste geraakte er dodelijk gewond. Op de terugweg liet hij in Mirembeau een"codicil opmaken om aan zijn tes-tament toe te voegen. Getuige hierbij was Lodewijk van Oudenaarde, Loeis mes nies*b.
Twee maand later verscheen Lodewijk van Oudenaarde advocatus hasbanien voor het hof van Thomas van Savoye en Johanna, gravin van Vlaanderen. Met zijn neef Jan, heer van Oudenaarde, werkte Lodewijk een regeling uit over de erfenis van bepaalde rechten van zijn vader Everard Radulf, pat ris sui avunculi dicti Johannes. Hij ging akkoord om deze rechten over te dragen aan zijn neef Jan. In ruil hiervoor ontving hij een erfrente van 100 pond par. per jaar. Jan van Oudenaarde verzekerde deze rente op zijn tolrecht (Winagium) in Oudenaarde en in Pamele47. We weten niet welke goederen Jan van Oudenaarde van zijn cousin Lodewijk opeiste. Het moet een belangrijk goed geweest zijn want de jaarlijkse opbrengst kwam overeen met de 100 ponden die Lodewijk vanaf 1243 ontving.
In 1254 regelde Jan van Oudenaarde opnieuw een geschil met Mon signor Loeis daudenarde men cousin lavoeit de hasbaing. Hij schonk Lodewijk erf-gronden bij Maarke, de terre daleis marke, die jaarlijks 120 pond opbrachten, in ruil voor een erfrente van 100 ponden die Lodewijk jaarlijks ontving op de tol te Oudenaarde. Het geschil ontstond wellicht omdat Jan van Oudenaarde hem achterstallige rente schuldig bleef48.
Lodewijk van Oudenaarde overleed voor 1261. Erfgenamen waren zijn weduwe, zijn zonen Arend en Lodewijk en mogelijk nog twee andere zonen Rogier en Reinout (Fig. I)49. Als weduwe van Lodewijk van Oudenaarde werd Mathilde van Limburg, Vrouw van Lummen, de voogdes van Haspengouw en
Vrouw van Maarke50. Dit is niet in tegenspraak met het feit dat haar oudste zoon reeds in 1258 heer van Maarke was (zie verder).
Twee andere oorkonden leren ons dat de overleden Lodewijk van Maarke in het Land van Maarke en Ronne meer bezat dan de heerlijkheid Maarke. In november 1261 verscheen zijn oudste zoon, Arend van Oudenaarde, Emous ains nes lix hoirs de celui Loeis, voor het hof van Maarke en Ronne. Daarin deed Arend afstand van 120 livrées de terre die Jan, gezegd van Oudenaarde, vroeger had toegewezen aan zijn vader Lodewijk van Oudenaarde, heer van Maarke. Het betroffen de volgende goederen (lenen en erven) die elk jaar 120 lb par opbrachten met name sis vins livrées de terre paran au bos de Rubertban et a autre bos et a le vile de kerkehen m.a. w. Lodewijk van Oudenaarde ontving de inkomsten van het bos Robrechtsbank in Nukerke, van het dorp Kerkem en van nog een ander niet nader genoemd bos. Arend van Oudenaarde en zijn erfgenamen zouden in ruil elk jaar jaar 120 1b par op de tol in Oudenaarde cn Pamele ontvangen en acroissement de sen fiefquil tient de mi et len ai airet bien et a loi en me court es par mes frans hommes. Arend van Oudenaarde bleef dus heer van Maarke cn aldus leenman van Jan van Oudenaarde. Dat Arend van Oudenaarde deze erfgronden inruilde voor een erfrente, had alles te maken met het feit dat hij niet meer in het Oudenaardse woonde maar wellicht op een kasteel in Lummen resideerde en als voogd van Haspengouw meer in Limburg en het Luikse vertoefde dan in Oudenaarde51.
Het bos Robertsbanc, het huidige Rubbrechtsbank, was 40 bunder groot en bevond zich in Nukerke. In een rekening van de heer van Pamele bracht de taille in 1374-75 1121b par op, de hoogste inkomst van Maarke en Ronne in die rekening52. Kerkem werd in 1339 een dorpsheer lijkheid die door de heer van
Maarke en Ronne in leen werd gegeven aan Jan van Rokegem55. Welk ander bos Lodewijk van Oudenaarde beheerde, weten we niet. Waarschijnlijk betreft het hier een deel van het bos Maerkelinhout dat later het foncier werd van de dorpsheerlijkheid Kerkem54. De bossen Maerkelinhout en Rubbrechtsbank lagen niet zo ver van elkaar verwijderd.
In juli 1282 verkocht Rogier van Maarke, zoon van Mon Signeur Loys de Marke en broer van Arend, aan het klooster van Maagdendale een leen dat hij hield van Jan, heer van Oudenaarde, waarschijnlijk van zijn heerlijkheid Maarke en Ronne. Tot het leen behoorde 15 ha erfgrond die zich bevond in het gehucht Ter Borgt, douze bonniers et un joumiel de tiere... en le pou- roiche de Marke deseur le manage de le Borch*. Het betreft hier een van de oudste vermeldingen van het Vlaamse toponiem Ter Borgt in Maarke56. Circa 1270 liet Jan heer van Oudenaarde zijn renteboek, het Veil Rentier opmaken. Daarin vinden we op folio 40r een vermelding van ter Borgt. De Vrouw van Ter Borgt, le dame de le Boureh moest op tout le reget 8 halsters haver per jaar geven aan de heer van Oudenaarde57.
Bovendien komen we te weten dat een achterkleinzoon van Lodewijk van Maarke (+1261) die voor de afwisseling ook Lodewijk heette, een achterleen van Maarke en Ronne hield waarmee Isabella van Oudenaarde in 1339 Jan van Rokegem beleende5*.
Lodewijk van Oudenaarde (+ 1261) was dus niet alleen leenhouder van de heer-lijkheid Maarke maar ook van andere goederen en lenen van Maarke en Ronne. Bovendien inde hij inkomsten uit het dorp Kerkem, het Rubbrechtsbankbos en ander bos, mogelijk het Macrkelinhout. Via zijn vrouw was hij voogd van Haspengouw en heer van Lummen geworden. Een machtig man de familie van Oudenaarde waardig!

===========

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Lodewijk I van Oudenaarde Sgr de Maarke?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Lodewijk I van Oudenaarde Sgr de Maarke

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Lodewijk I van Oudenaarde

Richardis van Mortagne
± 1160-± 1219
Nn van Marke
± 1180-± 1240

Lodewijk I van Oudenaarde
± 1210-1261

± 1240
Arend I van Oudenaarde
± 1245-± 1306

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. Bienvenue sur les pages persos des Freenautes, AUREJAC.GED, http://arnaud.aurejac.free.fr / n/a

Sur le nom de famille Oudenaarde


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I20571.php : consultée 24 juin 2024), "Lodewijk I van Oudenaarde Sgr de Maarke (± 1210-1261)".