Généalogie Meeldijk » Pieter Pietersz CORPERSHOECK

Données personnelles Pieter Pietersz CORPERSHOECK 

  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 10 novembre 2014.

Famille de Pieter Pietersz CORPERSHOECK

Il est marié avec NN.

Ils se sont mariés

NCHI 0
SURE 0

Enfant(s):



Notes par Pieter Pietersz CORPERSHOECK

NATI Nederlandse
De korenmolen Korpershoek staat op het schiereilandje bij de driesprong van de bovengenoemde riviertjes.
De oorspronkelijke molen, gebouwd in 1625 voor Pieter Pietersz. (Corpershoek), werd op 2 februari 1945 door brandverwoest.
Op dezelfde plaats is in 1950 een bestaande molen uit Leimuiden herbouwd.
--
De boerderij Korpershoek werd rond 1600 gebouwd op een kleirug zoals men kan lezen in oude archiefstukken:
'Een wooningh als huijsinge stallinge boes schuur bargen ende geboomte van outs genaamd Korpershoek'.
Hij was waarschijnlijk het eigendom van de familie Schimmelpenningh van der Ooye (LMV 998).
Uit de kwartierstaat Varekamp, Kwartierstatenboek IV, Genealogische Vereniging Promatheus (TU Delft).
--
In 1413 kreeg Philips de Blote, bouwheer van het kasteel Keenenburg, van graaf Willem VI toestemming om de windwatermolen van de Kerkpolder ook als korenmolen in te richten. Dit is de oudste vermelding van een korenmolen in Schipluiden.
Op 2 mei 1515 diende er voor het Hof van Holland een rechtszaak tussen enerzijds Arend en Adriaan van Dorp, erfgenamen van hun vader Cornelis van Dorp, en anderzijds hun zusters Marie en Magdalena van Dorp. Het ging onder meer over het onderhoud en het bezit van een korenmolen. De korenmolen van Schipluiden blijkt in het begin van de zestiende eeuw in bezit te zijn van het geslacht Van Dorp. Het recht van de wind was oorspronkelijk van de landsheer. Edelen die hij tot zijn vertrouwelingen rekende, konden dit recht van hem in leen krijgen. Zowel leden van het geslacht De Blote als van het geslacht Van Dorp vertoefden veelvuldig in de omgeving van de graaf. Vermoedelijk bezat eerst de familie De Blote het windrecht in het rechtsgebied van Schipluiden en zijn de Van Dorpen later eigenaar van dit heerlijk recht geworden. Zij hebben toen een nieuwe molen laten bouwen op het buitenland in de Vlaardingervaart, direct tegenover de zuidoostelijke punt van de Dorppolder. Hier staat nog steeds de korenmolen van Schipluiden. De ligging direct aan het water, op een kruising van waterwegen, is voor de aan- en afvoer goed gekozen.
Korpershoek
De naaste omgeving van de korenmolen staat bekend als Korpershoek, omdat hier al sinds eeuwen de karpers in het voorjaar kuit komen schieten. 'Korper' is streektaal voor karper. In 1622 kreeg Pieter Pietersz. Korpershoek toestemming van de dijkgraaf en hoogheemraden van Delfland om de molenwerf te vergroten. Kort daarna werd op deze plaats een nieuwe korenmolen gebouwd, die meer dan drie eeuwen dienst heeft gedaan. Deze molen verbrandde in de nacht van 2 februari 1945. Bij het afbreken van de verbrande molen werden maar liefst zes stoepen gevonden. De molenwerf lag op drassig vlietland, dat steeds moest worden opgehoogd.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pieter Pietersz CORPERSHOECK?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Image(s) Illustration(s) Pieter Pietersz CORPERSHOECK

Ancêtres (et descendants) de Pieter Pietersz CORPERSHOECK

Pieter Pietersz CORPERSHOECK
????-


NN
????-


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Sur le nom de famille CORPERSHOECK


La publication Généalogie Meeldijk a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
J. Meeldijk, "Généalogie Meeldijk", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I9792.php : consultée 15 mai 2024), "Pieter Pietersz CORPERSHOECK".