Généalogie Meeldijk » Hendrik Alberts KONING (1774-1858)

Données personnelles Hendrik Alberts KONING 


Famille de Hendrik Alberts KONING

Il est marié avec Vroukjen Alberts SCHAAP.

Ils se sont mariés le 28 mars 1800 à Steenwijkerwolt.


Enfant(s):

  1. Albert Hendriks KONING  1801-???? 
  2. Aaltje Hendriks KONING  1808-< 1812
  3. Aaltje Hendriks KONING  1812-1840 


Notes par Hendrik Alberts KONING

Bijzonderheden:
gebruikt achternaam Koning bij huwelijk en bij doop van zijn kinderenIs bij overlijden 84 jaar, weduwnaar van Froukje Alberts Schaap, en zoon van Albert Gerrits Koning en Aaltje Pen...?? (Akte A135 Weststellingwerf dd 13-9-1858)
N.B. Zijn broer Gerrit trouwt met Vroutje Koops Pen!
--
Familie Koning
De Familie Koning (Conink) is afkomstig uit de kop van Noordwest Overijssel (Wetering, Nederland) en trekt in de loop van de tijd ‘omhoog’ via Kalenberg naar Spanga/ Nijetrijne. Zo rond 1700 zijn het min of meer buren geweest van de Huismannen en de Pennen die daar ook woonden en later omhoog trokken naar Friesland en zich vestigden in de Echtenerveenpolder (Echten, Oosterzee).
De naam “Conink” duikt voor het eerst op 7 september 1709 als Roelof Gerrits Conink in Blokzijl zijn vierde kind Bartelt laat dopen van zijn eerste vrouw Neeltje Bartels. Als Roelof op 23 juli 1713 hertrouwt in Steenwijkerwold met Marrigje Jans, gebruikt hij de achternaam “Pander”. Dit zou erop kunnen wijzen dat Roelof Gerrits (of zijn vader) pander was, iemand die iets in pand aanneemt, en zich daardoor misschien de koning te rijk voelde…….., wie zal het zeggen. In deze beginperiode waren achternamen vaak beroepsnamen, vandaar.

In de voogdijregeling van 1721[1] wordt de achternaam Koning echter opnieuw gebruikt.
De zoon van Roelof Gerrits (Gerrit Roelofs) evenals diens zoon Albert Gerrits gebruiken de achternaam Koning niet bij hun huwelijk in resp.1743 en 1770 in Blokzijl, maar Albert Gerrits noemt zich duidelijk Koning bij de doop van zijn kinderen vanaf 1772.
Zo ging het wel meer bij het gebruik van achternamen, het was niet wettelijk verplicht- dat kwam pas bij de invoering van de Burgerlijke Stand in 1812- en als de voornamen geen misverstand opriepen, dan bleef de achternaam vaak achterwege.
Vanaf 1772 is het gebruik van de achternaam Koning in de familie min of meer definitief.
De ‘Konings’ waren veehouders en turfboeren (turfmakers) in de regio Wetering en Kalenberg. De bovengenoemde Roelof Gerrits Conink woonde in 1710 aan het Einde van het Diep, dit is de omgeving nabij Muggenbeet waar het Steenwijkerdiep uitkomt in de Wetering. Dit gebied was toen een en al bedrijvigheid en lag op het kruispunt van vaarwegen naar Steenwijk, Blokzijl en Friesland. Een oude foto van dit punt geeft nog goed de sfeer weer.
Later in de tijd trokken de Konings dus omhoog naar Kalenberg en Spanga, waar Albert Hendriks Koning (de vader van Cornelis) nog steeds veehouder was.
Een paar familiebijzonderheden
De Konings waren niet ‘vreemd’ van de Pennen. Zo trouwt Albert Cornelis Koningf [2] in 1957 met Anthonia, een dochter van Geesje Jans Pen, terwijl de bovengenoemde Roelof Gerrits Conink in 1713 hertrouwt met Marrigje Jans, een zuster van Coop Jans. Deze Coop Jans, geboren rond 1670 in Wetering is de stamvader van de gehele latere familie Pen. Zo mooi kan het lopen dus, het klikt met de genen of niet.
Een ander voorbeeld betreft Peter Gerrits Koning (een kleizoon van Roelof Gerrits) die ook voorkeur voor de Pen-genen heeft. Hij trouwt in 1793 met Marrigje, een dochter een Harm Pen. Mooi te zien is ook hoe de naam Marrigje vanaf 1713 in de Pen-familie meeloopt.
Ook zit er in de zijtak van de Konings rond 1800 nog een link met de Huismannen als Albert Peters Koning in 1826 trouwt met Geertje Harms Huisman. Deze Geertje is overigens geen familie van ‘ons’, maar is uit een andere Huismantak ontsproten.
We zagen net hoe mooi de voornaam Marrigje meeloopt in een familiestamboom. Men vernoemde kinderen volgens een strak protocol naar familieleden en dat is voor stamboomonderzoek een geweldig hulpmiddel om families in kaart te brengen. Zonder deze vernoemingregels zou dit bijna onmogelijk zijn omdat achternamen pas sinds 1812 verplicht zijn.
Misschien aardig eens te kijken waar de voornamen van de Konings vandaan komen
Cornelis: vernoemd naar Cornelis de Boer, de vader van Petertje de Boer
Albert: een stamnaam in de familie teruglopend naar Albert Gerrits Koning (geboren 1746, zoon van Roelof Gerrits Conink). De naam komt in 1746 binnen via de vrouwelijke lijn van Luijtje Alberts.
Hendrik: vanaf Albert Hendriks Koning (1774) tot Albert Hendriks Koning (1862) de rechte familielijn: Albert Hendriks- Hendrik Alberts enzovoorts. Hendrik komt in 1774 via de vrouwelijke lijn in de familie door Annigje Hendriks Breur
Geesje: vernoemd naar Geesje Jans Pen (1904 Spanga), dan verder terug via Geesje Boersma (1810 Kuinre) naar Geesje Pieters (1715 Steenwijkerwold)
Lutske: vernoemd naar Lutske Veenstra, de moeder van Hendrikje Veenstra
Ten slotte vond ik in de Belastingcohiers van Oldemarkt (1808) onder nummer 134 nog een heffing voor Hendrik Alberts Koning ad 1 gulden, dit is aan de onderkant van het tarief. Hendrik woonde toen in Kalenberg.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendrik Alberts KONING?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Hendrik Alberts KONING

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Hendrik Alberts KONING

Ancêtres (et descendants) de Hendrik Alberts KONING


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 13 mars 1774 était d'environ 3,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est nordest. Caractérisation du temps: omtrent helder. Phénomènes météorologiques particuliers: ijs. Source: KNMI
  • En l'an 1774: Source: Wikipedia
    • 21 janvier » Abdülhamid Ier devient sultan de l'Empire ottoman.
    • 10 mai » avènement de Louis XVI comme roi de France, à la suite de la mort de Louis XV.
    • 6 juin » Louis XVI offre le domaine du Petit Trianon à son épouse Marie-Antoinette.
    • 22 juin » acte de Québec.
    • 21 juillet » traité de paix de Kutchuk-Kaïnardji.
    • 5 septembre » ouverture du Premier Congrès continental.
  • La température le 28 mars 1800 était d'environ 6,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est-sud-est. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1800: Source: Wikipedia
    • 1 février » par référendum, la Constitution du Consulat de Bonaparte est adoptée: 3011007 voix pour et 1562 contre.
    • 17 février » adoption, en France, de la loi du 28 pluviôse an VIII présentée par Chaptal sur «la nouvelle division du territoire et l'établissement des préfectures», qui établit les préfets.
    • 5 avril » ce 15/16 germinal an VIII, combat de Cadibona.
    • 3 mai » |victoire de Claude Jacques Lecourbe, à la bataille de Stockach.
    • 3 décembre » |en battant les Autrichiens à Hohenlinden, Moreau ouvre la route de Vienne;
    • 24 décembre » attentat de la rue Saint-Nicaise contre le Premier consul et général Bonaparte.
  • La température le 12 septembre 1858 était d'environ 24,7 °C. La pression du vent était de 0.5 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-sud-est. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 55%. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Du 1 juillet 1856 au 18 mars 1858 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van der Brugghen avec comme premier ministre Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • Du 18 mars 1858 au 23 février 1860 il y avait en Hollande le gouvernement Rochussen - Van Bosse avec comme premiers ministres J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) et Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • En l'an 1858: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
    • 1 février » le juriste Raymond-Théodore Troplong, président du Sénat depuis 1852, est nommé par un décret membre du Conseil privé de l'empereur Napoléon III.
    • 27 février » promulgation de la loi de sûreté générale du Second Empire de Napoléon III.
    • 2 avril » fin de la bataille de Jhansi lors de la révolte des Cipayes.
    • 11 mai » le Minnesota devient le 32 État des États-Unis.
    • 29 juillet » signature du Traité Harris.
    • 21 août » le premier débat opposant Abraham Lincoln à Stephen A. Douglas a lieu à Ottawa dans l'Illinois.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille KONING

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme KONING.
  • Afficher des informations sur KONING sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille KONING.

La publication Généalogie Meeldijk a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
J. Meeldijk, "Généalogie Meeldijk", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I88538.php : consultée 15 mai 2024), "Hendrik Alberts KONING (1774-1858)".