Généalogie Meeldijk » Willem Jansz van RUIJVEN (1647-1724)

Données personnelles Willem Jansz van RUIJVEN 


Famille de Willem Jansz van RUIJVEN

Il est marié avec Anna Maria WIJLICH.

L'autorisation pour le mariage a été obtenue le 17 janvier 1682.

Ils se sont mariés le 1 février 1682 à Pijnacker, il avait 35 ans.


Enfant(s):



Notes par Willem Jansz van RUIJVEN

BruidegomWillem van Ruijven , jongeman , afkomstig uit Delft
BruidAnna Maria Wielich , Weduwe/ weduwnaar van Godschalck van Dongen, afkomstig uit Delft

PlaatsPijnacker
Datum trouwen01-02-1682

DTB Pijnacker inv. 6
--
BruidegomWillem van Ruijven , jongeman , attestatie van 1-2-1682
BruidAnna Maria Wielich , Weduwe/ weduwnaar van Godschalck van Dongen

PlaatsDelft
Datum ondertrouw17-01-1682

Archiefnummer 14 inv. 132 , folio 171
--
Getuige:
DopelingChristina
VaderJacobus van Ruijven
MoederMaria de Wilde
GetuigeWillem van Ruijven
Anna Maria Wielich

PlaatsDelft
Datum doop19-11-1686

Archiefnummer 14 inv. 12 , folio 28
--
Het huis Middelburch, ook al in 1543
Wijnhaven 10, vanouds Middelburch geheten, is een werk-woonhuis met een eenvoudige lijstgevel van ca. 1800. Het heeft een dwars schilddak, waarin een dakkapel met gebogen fronton (‘bekroning’) en vleugelstukken. De winkelpui dateert uit 1919 en is ontworpen door Eduard Cuypers (1859-1927), voorloper van de Amsterdamse school en neef van Pierre Cuypers, de architect van het Rijksmuseum. Ook Eduard ontwierp bekende gebouwen, zoals het station in ‘s Hertogenbosch, Kasteel de Hooge Vuursche, en de gevel van het vroegere Algemeen Handelsblad in Amsterdam.
.
Laeckencoper
In 1645 kocht lakenkoopman Jacob Jacobsz Goeree het pand. Zijn vader, Jacob Jacobsz den Ouden, en later zijn neef Jacob Jansz, kruidenier ofwel specerijenhandelaar, woonden op nr 7 (de Bock). Jacob Jacobsz’ enige nagelaten zoon, Dirck, verhuisde al snel naar de Vlamingstraat en verkocht Middelburch in 1684 voor ƒ 3.750 aan notaris Willem Jansz van Ruijven.
.
Veertigraad
Willem van Ruijven werd in 1690 veertigraad en later burgemeester van Delft. Zijn schoonzoon Jacob van Wouw werd ook veertigraad. En Willems oom Pieter Harmensz van Ruijven was dat geweest tot 1672, toen de nieuwe stadhouder Willem III de helft van de Veertigraad verving door Oranje-aanhang.
De Veertigraad (vroedschap) van Delft was ingesteld in 1445 en bestond uit de “rijckste, eerbaarste, notabelste, reckelijckste en vreedelijkste” veertig burgers van Delft. Zij mochten kandidaten voordragen aan de landsheer (later de stadhouder) voor de benoeming van burgemeesters en schepenen. Veertigraad was een ambt voor het leven. Bij overlijden van een veertigraad wezen de andere leden een opvolger aan, vaak familieleden. Door dit systeem was het stadsbestuur een gesloten aangelegenheid. Opmerkelijk is dat de Van Ruijvens remonstrants waren. Remonstranten werden doorgaans geweerd van de hoogste stedelijke ambten. Men moest de gereformeerde religie toegedaan zijn om toegelaten te worden tot een politiek ambt. Pieter Joostensz van Ruijven, overgrootvader van notaris Willem, en dertien andere remonstrants gezinde veertigraden werden in 1618 door Prins Maurits uit hun ambt gezet: ”omdat se wat te veel na de arminiaansche kant roocken”. De arminiaanse (remonstrantse) gemeente had overigens haar onderkomen op Wijnhaven 13.
.
Paniek over ‘sodomie’
In 1730 uitte de maatschappelijke afkeer van de regentenkliek zich in een golf van homohaat. In onzekere tijden kiest men een zondebok. Bijna honderd mannen in de Republiek kregen de doodstraf en werden op het schavot aan een paal gewurgd. Veertigraad Jacob van Wouw, schoonzoon van notaris Van Ruijven, had (of kreeg?) de kans naar het buitenland te vluchten en werd bij verstek veroordeeld (zie Oude Delft 124). Uit het taxatiekohier van de verponding van 1732 blijkt dat zijn vrouw, Christina van Ruijven, vrouwe van Lombardije, toen niet alleen eigenaresse maar ook bewoonster van Middelburch was.
.
Een kunstenaarsdynastie
Het was daar aan de Wijnhaven trouwens een hele familiekliek bij elkaar. Een broer van de notaris, Pieter Jansz van Ruijven (1651-1719), woonde tegenover de Touwbrug in de Drie Pluijmen, nu Wijnhaven 5, en kocht in 1710 ook nr. 4. Hij ging in de leer bij de Antwerpse barokschilder Jacob Jordaens en specialiseerde zich in plafondschilderingen. Onder meer in het Rijksmuseum (Amsterdam) en in de Lakenhal in Leiden is werk van hem te vinden.
.
Interesse in schilderkunst was een familietrek. Notaris Willem was vernoemd naar zijn grootvader Willem Delff, die een succesvol ‘plaatsnijder’ (graveur) was. In deze familie Delff waren er minstens vier kunstenaar. Willem Delff was een zoon van de portrettist Jacob Delff (I) en nota bene getrouwd met een dochter van Michiel van Mierevelt, “den kunstige konterfeiter“.
De notaris had ook nog een achterneef, Pieter Claesz van Ruijven, een rijke brouwerszoon (brouwerij de Os, nu Voorstraat 58) die mecenas en patroon van Johannes Vermeer was. Hij kocht zo’n twintig schilderijen van Vermeer.
--
ORA Maasland.
f. 426
16-12-1696: Comp. de heer Willem van Ruijven raad en schepen van Delft als procuratie hebbende van mevr. Amarantha van Vredenburg wed. van de heer Johan Boreel in zijn leven ruwaard van de landen van Putten en luitenant-kolonel in dienst dezer lande (proc. d.d. 15-12-1696 voor not. Pieter van Steelant te Delft) en is schuldig aan de heren voogden van juffr. Jacoba Tromp minderjarige dochter van de heer en mr. Harpert Tromp in zijn leven raad en oud-burgemeester van Delft en van vrouwe Magdalena van Adrighem, de voorn. Johan Boreel haar zuster zal., de som van 1250 gld. […].

-

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem Jansz van RUIJVEN?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem Jansz van RUIJVEN

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Willem Jansz van RUIJVEN


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1647: Source: Wikipedia
    • 14 mars » |mort du stathouder de la République des Provinces-Unies Frédéric-Henri de Nassau (Décès infra), auquel succède son fils Guillaume II d'Orange.
    • 11 mai » Pieter Stuyvesant arrive à La Nouvelle-Amsterdam (l'actuelle ville de New York), pour remplacer Willem Kieft au poste de directeur de la Nouvelle-Hollande, établissement colonial néerlandais en Amérique.
    • 6 août » arrivée en Nouvelle-France, à Québec, de Pierre Tremblay, ancêtre des Tremblay d'Amérique.
  • En l'an 1682: Source: Wikipedia
    • 19 mars » adoption de la déclaration des Quatre articles.
    • 23 mars » Louis XIV confirme par édit la Déclaration des Quatre articles, qui devient ainsi loi d’État. Le pape Innocent XII refuse alors de donner l’institution canonique aux prêtres choisis par le roi pour occuper les évêchés vacants, sous prétexte qu’ils avaient souscrit à la déclaration.
    • 9 avril » René Robert Cavelier de La Salle prend possession du Mississippi au nom de la France.
    • 6 mai » Louis XIV de France déplace sa cour au château de Versailles.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van RUIJVEN


La publication Généalogie Meeldijk a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
J. Meeldijk, "Généalogie Meeldijk", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I70135.php : consultée 11 juin 2024), "Willem Jansz van RUIJVEN (1647-1724)".