Généalogie Meeldijk » Bernardus KUIPER (1829-1891)

Données personnelles Bernardus KUIPER 


Famille de Bernardus KUIPER

(1) Il est marié avec Klaartje Dangermond.

Ils se sont mariés le 20 octobre 1853 à Enkhuizen, il avait 24 ans.Source 2


Enfant(s):

  1. Cornelis KUIPER  1854-1854
  2. Aafje KUIPER  1855-1905
  3. Cornels KUIPER  1857-1857
  4. Cornelis KUIPER  1858-1924


(2) Il est marié avec Brandina van WAART.

Ils se sont mariés le 22 décembre 1859 à Enkhuizen, il avait 30 ans.Source 3


Enfant(s):



(3) Il est marié avec Jantje HART.

Ils se sont mariés le 2 novembre 1865 à Enkhuizen, il avait 36 ans.Source 4


Enfant(s):

  1. Klaas KUIPER  1866-1915
  2. Jan KUIPER  1867-1929
  3. Sijbrand KUIPER  1874-1958 
  4. Dieuwertje KUIPER  1876-1878
  5. Meindert KUIPER  1880-1914


Notes par Bernardus KUIPER

Bernardus Kuiper werd geboren in 1829 en stierf in 1891. Hij woonde op de hoek van de Oude Gracht en de Westerstraat. Er is wat meer over hem bekend doordat een achterkleinkind de verhalen die in de familie de ronde deden over haar overgrootvader heeft opgeschreven.

Bernard Kuiper had een winkeltje in zijn woonhuis. Naast levensmiddelen verkocht hij petroleum en aanmaakhoutjes. Of Bernard zelf vaak in de winkel stond is twijfelachtig. Gezien zijn andere activiteiten zullen zijn eerste en tweede vrouw -hij was driemaal getrouwd - de meeste tijd achter de toonbank gestaan hebben.

Er waren zoveel armen in de stad dat het doodnormaal was dat er één maatje warme koffie verkocht werd. In de familie werd verteld dat zo'n kopje gezet werd van een lood koffie, ongeveer 10 gram. Je gaf er een beetje gebrande poedersuiker bij.

Kuiper zette verschillende bedrijven op. Zo ging hij vaak met het beurtschip van de gebroeders Reus naar Genemuiden om de traditionele biezen matten te kopen. De matten werden doorverkocht aan handelaren die met een 'kettewagen' naar Andijk en de Streek gingen. Voor Kampen stapte hij vaak al van boord om verder te lopen. Hij wilde niet dat zijn concurrenten - Swier werd genoemd - in de gaten kregen bij wie hij de matten kocht: daarmee had niemand wat te maken.

Kuiper had ook een drankhandel. Hij kocht drank bij verschillende distillateurs in de omgeving en verkocht het aan de slijterijtjes in de stad. Het was nog de tijd dat de gemeente belasting hief op alle goederen die de stad binnen gebracht werden. De gemeentelijke belastingambtenaren hielden vooral de stadspoorten en de beide bomen in de gaten.

Verstopt
Kuiper ontdook deze belastingen regelmatig. Vaatjes drank werden in schuiten onder een laag turfjes verstopt. Om de aandacht van een commies af te leiden, ging hij bij de Boeren-boom staan. Zogenaamd om zijn 'jongens' op te wachten. Dat zijn 'jongens' dan via de Ouwe Gouwsboom de stad binnenglipten (of andersom) was voor iedereen duidelijk. Behalve voor de commiezen.

Misschien was het grootste bedrijf van Kuiper wel zijn brandstoffenhandel. Er waren turfschuren op het Waaigat, waar de turfschepen uit Drenthe en Overijssel gelost werden. Met turfwagens, wagens met een diepe bak, werd de brandstofbij de klanten bezorgd. Tot in Lutjebroek aan toe. Later handelde Kuiper ook in steenkool. Steenkool had een hoger rendement, maar veroorzaakte wel meer stof. Zeker als het in een open haard gestookt werd. Turfstrooisel verkocht hij nog lang aan de tuinders.

Kuiper werd een welvarend man. Hij verhuisde naar een nieuw pand: vlak bij zijn turfschuren liet hij een huis bouwen op de hoek van de Prinsenstraat en het Waaigat. De grond had hij al, hij had op die plek een slijterij die gesloopt werd. Zijn derde vrouw, Jantje Hart, hoefde toen niet meer in het winkeltje in de Westerstraat te staan. Dat winkeltje werd aan Roelof Loots verkocht.

Klein imperium
Ook investeerde Kuiper in onroerend goed. Prinsenstraat 21 was van hem, net als een aantal panden op de Zuiderhavendijk en een vijftal huizen aan de Prinsengracht. Ook bezat hij het huisje 'De Vier Kronen' op de Dijk, waarin vier gezinnen woonden. Uit deze aantekeningen komt Kuiper naar voren als een geslaagd zakenman, die in een periode van grote armoede en achteruitgang, een klein imperium opbouwde.

Pakhuizen aan het Waaigat (Kuipersdijk) omstreeks 1965. Zij zijn in 1978 verjplaatst naar de Wierdijk voor het Zuiderzeemuseum.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Bernardus KUIPER?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Bernardus KUIPER

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Bernardus KUIPER

Ancêtres (et descendants) de Bernardus KUIPER

Ijda Jans VOS
1768-1834

Bernardus KUIPER
1829-1891

(1) 1853
Aafje KUIPER
1855-1905
(2) 1859
(3) 1865

Jantje HART
1838-1923

Klaas KUIPER
1866-1915
Jan KUIPER
1867-1929

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. Aktenummer 7 Enkhuizen
  2. Aktenummer 50 Enkhuizen
  3. Aktenummer 41 Enkhuizen
  4. Aktenummer 46 Enkhuizen

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 16 janvier 1891 était d'environ -6.2 °C. Il y avait 9 mm de précipitation. La pression du vent était de 2 kgf/m2 et provenait en majeure partie du est nordest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 95%. Source: KNMI
  • Du 21 avril 1888 au 21 août 1891 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Mackay avec comme premier ministre Mr. A. baron Mackay (AR).
  • Du 21 août 1891 au 9 mai 1894 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van Tienhoven avec comme premier ministre Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • En l'an 1891: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
    • 24 février » au Brésil, l'Assemblée constituante adopte une Constitution analogue à celle en vigueur aux États-Unis.
    • 14 mars » |unification de l'heure en France métropolitaine et en Algérie coloniale sur celle de Paris.
    • 26 juillet » la France annexe Tahiti.
    • 28 août » victoire décisive des troupes du Congrès à la bataille de Placilla pendant la guerre civile chilienne de 1891.
    • 23 novembre » démission du président brésilien Manuel Deodoro da Fonseca.
    • 16 décembre » au Québec, destitution d'Honoré Mercier.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille KUIPER

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme KUIPER.
  • Afficher des informations sur KUIPER sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille KUIPER.

La publication Généalogie Meeldijk a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
J. Meeldijk, "Généalogie Meeldijk", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I58652.php : consultée 15 mai 2024), "Bernardus KUIPER (1829-1891)".