Généalogie Meeldijk » Thijs van der SNOEK (1796-1878)

Données personnelles Thijs van der SNOEK 


Famille de Thijs van der SNOEK

Il est marié avec Catharina Laurensd SNEL.

Ils se sont mariés le 30 septembre 1818 à Delft, il avait 22 ans.Source 1


Enfant(s):

  1. Aart van der SNOEK  1819-1819
  2. Laurens van der SNOEK  1819-1857 
  3. Aart van der SNOEK  1823-1825
  4. Aart van der SNOEK  1827-1908 
  5. Helena van der SNOEK  1831-1902 
  6. Kornelis van der SNOEK  1833-1907 
  7. Maria van der SNOEK  1839-1839


Notes par Thijs van der SNOEK

NATI Nederlandse
SURN Matthijs
--
Doopgetuige: Jacoba Hoogendijk.
--
Getuigen bij doop: Neeltje van der Snoek en Jacoba Hoogendijk
--
Gehuwd op woensdag 30 september 1818 te Delft om 12.00 uur; Tijs van der Snoek, van beroep timmermansknecht, geboren en wonende te Vlaardingen en Katrina Snel, van beroep naaister, geboren en wonende te Delft.
Woonden vanaf hun huwelijk in 1818 tot ca. 1825 in Delft wijk 7 nr 58. De ouders van Catharina woonden toen op nr. 56.
Getuigen bij huwelijk:
- Simon Cornelis van der Waal, 28 jaar
- Jacobus Johannes Molenbroek, 28 jaar
- Carel Heijne van der Bol, 27 jaar, geemloijeerde ter stadssecretarie
- Jan Groeneveld, 33 jaar, stadsbode
--
Bevolkingsregister:
Persoon: Matthijs van der Snoek
Plaats: Delft
Geboortedatum: 00-02-1796
Geboorteplaats: Vlaardingen
Beroep: timmermansknecht
Religie: Gereformeerd
Periode: 1825 - 1829
Wijk/nummer of –letter 7
Huisnummer binnen wijk 58
Volgnummer op bladzijde 8
Bevolkingsregister Delft inv. nr. 007 folio 244
--
Hij is op 27-09-1860 getuige bij het huwelijk van Jan Mostert en IJda IJzaks Boon.
Hij is op 24-07-1869 getuige bij de geboorteaangifte van zijn kleinkind Johanna Elisabeth van der Snoek.
Bij aangifte van kleinkind Jilles in 1871 is hij gemeentearchitect.
Bij aangifte kleinkind Johanna (de jongste dochter van z'n jongste zoon; de oma van probandus) op 4 september 1878:zonder beroep (ISIS Vlaardingen).
--
Thijs is overleden op 3 november 1878 om 20.30 uur in zijn huis West Nieuwland wijk L huisnr. 61 te Vlaardingen. Thijs is dan Gemeente Architect.
--
Thijs heeft als stadsarchitect de molen Aeolus in vLaardingen opnieuw opgebouwd.
--
De familie Van der Snoek: "Een eeuw 'Stadsfabriek' te Vlaardingen (1789-1895)" door H.J. Luth. Hierin wordt het volgende beschreven:
.
Hij was een eigenzinnig persoon.
.
Na het overlijden van Pieter van der Snoek op 7 januari 1847 ontvangt het gemeentebestuur drie sollicitatiebrieven van gerenommeerde timmerlieden die in aanmerking willen komen voor de functie van stadsarchitect. Het zijn Klaas van der Vlis, Jacob van Noort en Teunis Pleijsier. Van een brief van Tijs van der Snoek is geen spoor aangetroffen, maar hij wordt -wellicht na eigen mondelinge aanbeveling -met algemene stemmen benoemd tot de derde Van der Snoek in successie op deze post!
Het heeft er alles van dat de genoemde sollicitanten geen schijn van kans hebben gehad, omdat de naam Van der Snoek inmiddels bij de raadsleden vertrouwd was en omdat Tijs zijn broer reeds tijdelijk verving. Uit de notulen van de gemeenteraad komt Tijs van der Snoek naar voren als een eigenzinnig man die met regelmaat van mening verschilt met andere deskundigen en meestal zijn zin krijgt, Vanwege het toenemen van de werkzaamheden dient er in 1859 -'onder de bevelen' van de gemeentearchitect -een opzichter over de havenwerken benoemd te worden. Officieel is er maar één sollicitant voor deze functie: de bouwkundige Willem Poortman, maar ook de vierde Van der Snoek komt al even in beeld. De voorzitter noemt namelijk als mogelijke kandidaat de 31-jarige zoon van de gemeentearchitect, Aart van der Snoek. Hij heeft zelfs diens vader al gepolst!
Eén van de raadsleden meent "dat het belang der zaak een geheel neutraal particulier en onafhankelijk persoon eischt" en de overige raadsleden wordt zoveel cooptatie ook wat teveel van het goede, waarop Poortman met negen stemmen vóór en één blanco wordt benoemd. De wrevel die onderhuids bestaat tegen de dwarse Van der Snoek, komt in 1860 aan de oppervlakte, nadat hij schriftelijk om loonsverhoging heeft gevraagd. Het raadslid Van der Gon laat in de notulen optekenen dat "dieambtenaar, wiens inborst of karakter zich door zekere onpleizierige eigenheden niet aangenaam in de ambtelijke administratieve conversatie doet kennen, toch over het algemeen en doorgaans wel wat volgzamer en minder stijfzinnig aan eigen begrippen en inzigten vasthoudende, meer ondergeschikt zich behoorende te gedragen, zodat hij wat meer handelbaarheid en toegevendheid meent te moeten vorderen".
Hoewel deze mening onbestreden blijft en zelfs door sommigen nadrukkelijk als juist wordt erkend, zijn de meeste aanwezigen wel overtuigd van 's mans kwaliteiten, waarop een jaarweddeverhoging van 600 naar 700 gulden zijn deel is. Bovendien ontvangt hij -ondanks regelmatige strubbelingen -over hetjaar 1863 een gratificatie van f 50,-.
In weerwil van zijn hoge leeftijd en aanwijsbare forse en kostbare fouten, handhaaft men hem op zijn post. Sterker nog, in november 1868, midden in een discussie over Van der Snoek, brengt de burgemeester diens gouden huwelijksjubileum in herinnering. De vergadering besluit spontaan tot toekenning van een gratificatie van f 50,- voor "deze grijs- aard"! (Deze grijsaard zou overigens ook nog zijn 60-jarig huwelijksjubileum beleven.)
--
Vergadering van Burgemeester en Wethouders d.d. 16 november 1859
(AGV 126, p. 136-137)
.
'In deze zitting is de gemeentearchitect Thijs van der Snoek ernstig onderhouden geworden over deszelfs gedrag op gister, ten tijde dat door de heer Verwaayen Pietserse inspectie is genomen in tegenwoordigheid van Burgemeester en Wethouders, ten overstaan van den aannemer W. Sonneveld, van het thans voltooide havengeld. En is aan hem herinnerd hoe hij onwedersprekeiijk ten gevolge van den staat van beschonkenheid waarin hij op dat uur verkeerde, op hoogst ergerlijke wijze in ambtsfunctie zich gedragen heeft en eindelijk zelfs in het water is geraakt! Dat dit rugtbaar voorgevallene Burgemeester en Wethouderen, met herinnering aan vroeger consideratiën in dergelijke gevallen, en nadat hij Van der Snoek reeds een- en andermaal door de tegenwoordige en vorige burgemeester is vermaand en gewaarschuwd, thans onder de ambtsverpligting heeft gebragt dat,: In geval zich iets dergelijks andermaal met hem voordeed, zij Burgemeester en Wethouders, naar eeds- en ambtspligt genoodzaakt en gedwongen zouden zijn om hem uit zijne betrekking als gemeentearchitect te ontslaan, in weerwil van de achting die zij persoonlijk verklaarden te voelen voor zijne verdiensten en bruikbaarheid voor de gemeentezaken. En nadat hem de noodlottige gevolgen voor zichzelve en zijn gezin, met warme belangstelling en in regt vaderlijken zin, afmanend en waarschuwend door Burgemeester en de beide Wethouders zijn op het harte gelegd, heeft Van der Snoek zonder ontkentenis van een of ander, beloofd dat hij hoopte onder Hoogeren bijstand, zich voortaan daaraan niet meer schuldig te zullen maken.'

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Thijs van der SNOEK?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Thijs van der SNOEK

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Thijs van der SNOEK


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Thijs van der SNOEK

Les sources

  1. Akte burgerlijke stand jaar 1818 nummer 78

Événements historiques

  • La température le 28 janvier 1796 était d'environ 8,0 °C. Il y avait 22 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du sud à l'est. Caractérisation du temps: betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1796: Source: Wikipedia
    • 1 janvier » création du ministère de la Police en France.
    • 8 janvier » deuxième amalgame de l'armée française.
    • 1 février » York devient la capitale du Haut-Canada en remplacement de Newark.
    • 18 mars » en France, ce 28 ventôse, l'assignat qui a perdu toute sa valeur est remplacé par un autre papier monnaie, le mandat territorial qui subit en un an le même sort que l'assignat.
    • 8 septembre » bataille de Bassano. Victoire des Français face aux Autrichiens.
    • 15 décembre » lors de l'expédition d'Irlande, une armée de 45 navires transportant 13400hommes quitte le port militaire de Brest, mais elle est rapidement dispersée par la tempête.
  • La température le 7 février 1796 était d'environ 3,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1796: Source: Wikipedia
    • 1 janvier » création du ministère de la Police en France.
    • 25 février » le chef vendéen Stofflet est fusillé à Angers.
    • 29 février » proclamation du traité de Jay.
    • 13 avril » bataille de Millesimo se soldant par une victoire française, lors de la campagne d'Italie.
    • 5 août » Bonaparte bat les Autrichiens, à Castiglione.
    • 4 septembre » combat de Rovereto, opposant l'Armée d'Italie, commandée par Napoléon Bonaparte, aux forces autrichiennes de Paul Davidovitch.
  • La température le 30 septembre 1818 était d'environ 14,0 °C. Il y avait 554 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du est. Caractérisation du temps: half bewolkt. Phénomènes météorologiques particuliers: . Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1818: Source: Wikipedia
    • 5 février » Jean-Baptiste Bernadotte devient roi de Suède-Norvège sous le nom de Charles XIV Jean.
    • 12 février » le Chili proclame son indépendance.
    • 5 avril » victoire de l'Armée des Andes à la bataille de Maipú, assurant l'indépendance du Chili.
    • 29 juillet » création de l’institution nommée Caisse d’épargne et de prévoyance à Paris par Jacques Laffitte et Benjamin Delessert.
    • 7 septembre » Jean-Baptiste Bernadotte est couronné roi de Norvège.
    • 3 décembre » l'Illinois devient le 21e État des États-Unis.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van der SNOEK


La publication Généalogie Meeldijk a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
J. Meeldijk, "Généalogie Meeldijk", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I46725.php : consultée 15 mai 2024), "Thijs van der SNOEK (1796-1878)".