Généalogie familie H.G. Lutters Denekamp » Jetty Nanny Koenhorst (1942-2020)

Données personnelles Jetty Nanny Koenhorst 


Famille de Jetty Nanny Koenhorst

Elle avait une relation avec (Ne pas publique).


Op 19 september was het precies vijftig jaar geleden dat de Neder¬landse Aardolie Maatschappij (NAM) werd opgericht. Op de dag dat de boorbeitel in de boring Schoonebeek 37 op 888 meter diepte de top van het oliezand had bereikt, passeerde bij notaris Kühler in Den Haag de akte tot oprichting van de NAM door De Bataafsche Petroleum Maatschappij (Shell) en de Standard Oil Company of New Jersey (Exxon). Het aandelenkapitaal bedroeg tien miljoen gulden. Het toen nog bescheiden opererend bedrijf had zijnhoofdkantoor in Oldenzaal. Daar werd de aanzet gege¬ven om in vijftig jaar uit te groeien tot de grootste energieleverancier op het vasteland van Europa.

Vier dagen na de oprichting deelde NAM-directeur Chaillet in het hoofd¬kantoor De Rozenhof in Oldenzaal het pcisuiicci iacc uau w mningbedrijf Nederland voortaan onder de naam NV Nederlandse Aardolie Maatschappij verder zou gaan. Maar het NAM-verhaal begint in feite in de donkere oorlogsjaren 1940-1945. Shell-per-soneel dat overzee werkzaam was kon als gevolg van de bezetting niet terugkeren naar de werkterreinen in Nederlands ndië of elders. Om deze werknemers uit handen van de bezetter te houden werdzonder voorafgaand seismisch onderzoek besloten een aantal boringen te verrichten in Twente en Drenthe. Omdat de Duitsers vlak voor het uitbreken van de oorlog bij Bentheim met succes hadden geboord was de kans groot dat ook in Oost-Nederland aardoliezou zitten. De eerste boring was nabij de Kribbenbrug langs de Dinkel in De Lutte. De firma Vos, nu de Vos-Groep in Oldenzaal, sleepte met paarden de per trein uit Polen aangevoerde boomstammen over de besneeuwde Olden-zaalse straten naar de plaats van deboring. De boring zelf leverde niets op, maar vanwege de booractiviteiten had Exploiratie Nederland, een werkmaatschappij van De Bataafsche, al wel een kantoor ingericht. Bescheiden van omvang, in een paar bovenkamers van wat eens café Wissink-Bosch heette, maar daarna vele jaren bekend was als café Roord.
Vervolgens werd geboord in Coevorden en Schoonebeek. Dat resulteerde in drie olie vondsten. Omdat niemand van de boorwer-kers erbij gebaat was de aardolie in handen van de bezetter te spelen, bleef door sabotage en andere trainerende handelingen de olieproductie in de oorlogsjaren beperkt tot welgeteld 2352,8 m3 olie. Ter vergelijking: na de bevrijding waren slechts enkele maanden nodig om het meervoud daarvan uit de Schoonebeekse bodem te halen. Na de oorlog werd de naam van het bedrijf veranderd van Exploiratie Nederland in Winningsbedrijf Nederland, dat een nieuwe behuizing vond in villa De Rozenhof in Oldenzaal, tot dan eigendom van textielfabrikant Gelderman. Vanuit dit hoofdkantoor werden alle activiteiten geleid, met name de oprichting van de NV Nederlandse Aardolie Maatschappij op 19 september 1947. Op het olieveld Schoonebeek liep de productie in die schaarse jaren na de oorlog snel op en leverde zo een goede bijdrage aan de zich langzaam herstellende Nederlandse economie. n 1946 werd 60.000 m3 olie gewonnen, een jaar later was dat al meer dan 200.000 m3. De NAM ontdekte in 1948 in Coevorden het eerste aardgas in de Nederlandse bodem, op een diepte van 2785 meter - tot dan de diepste boring van de NAM. Het was de tijd dat directeur Chaillet de NAM verliet en ir. Bolderdijk hem opvolgde. Het was overigens lang niet altijd raak met NAM's boringen. n Wierden, Schipluiden, Emmen, Andel, Barneveld en Steenbergen leverden de boorin-spanningen niets op. Eind oktober 1950 verliet directeur Bolderijk het bedrijf. Zijn opvolger werd ir. Van Goch. n Schoonebeek was inmiddels een honderd¬¨tal putten geboord en de olieproductie was opgelopen tot boven de 700.000 m3 aardolie. Bovendien konden gasvondsten worden gemeld: in Twente, in De Wijk/Wanneperveen en in Coevorden. Coevorden was in 1951 de eerste gemeente die op aardgas werd aangesloten. Voorts garandeerde de NAM het toenmalige Staatsgasbedrijf voor een periode van vier jaar een jaarlijkse gasleverantievan minstens 45 miljoen m3. (Op extreem koude winterdagen produceert de NAM nu 450 miljoen m3 aardgas, maar dan wel op √©âˆš©n dag!) n mei 1952 opende directeur Van Goch het nieuwe NAM-tennisparkje aan de huidige Hoge Haerlaan in Oldenzaal. Bij die gelegenheid zei hij: 'De vestiging van de NAM in Oldenzaal heeft weliswaar een tijdelijk karak¬¨ter, maar de tennisclub NAM moet toch hoognodig kunnen beschikken over een eigen accommodatie.'
n de jaren vijftig spoorde de NAM overal in Nederland aardolie op. Van Goch maakte in 1954 als directeur plaats voor dr.ir. H.A. Stheeman, de man die zich onder meer intensief inzette voor de bouw van de Technische Hogeschool Twente.
Tot de mijlpalen in de geschiedenis van de NAM hoort ongetwijfeld de vondst van het
Groninger gasveld. Op 22 juli 1959 trof het bedrijf bij Slochteren aardgas aan. n feite was dat het moment van de ontdekking van het beroemde, immens grote gasveld. Het stimuleerde de NAM bovendien om verder te kijken, naar de bodem van de Noordzee bijvoorbeeld, hoewel de eerste boring in 1961 daar geen resultaat opleverde. Medio 1963 liet de opvolger van Stheeman ir. J.M.P. Bongaerts, weten dat het Groninger veld zeker 1100 miljard m3 aardgas omvat. Later werd de prognose opgevoerd tot 1850 mil¬jardm3.
Aan het eind van 1963 maakte de NAM-di-rectie bekend plannen te hebben Oldenzaal te verlaten om in Assen een nieuw hoofdkantoor te bouwen. Het Oldenzaalse gemeentebestuur schrok hevig en liet weten er zeer aan te hechten dat de NAM in Oldenzaal zou blijven. De gemeente wilde daarin erg ver gaan. Ze was zelfs bereid de bouwvergunning voor het nieuwe gemeentehuis over te hevelen naar de NAM voor de bouw van een nieuw kantoor in Oldenzaal. Het antwoord van de NAM was echter kort en krachtig.

'De verhuizing naar Drenthe is van een puur bedrijfseconomisch belang en dient derhalve alleen dat belang.'
Eind oktober 1967 was het zover. De grootste verhuisexercitie in de historie van de NAM brak aan. n iets meer dan vijftig uur verplaatsten vijf enorme verhuiswagens en twee verhuisploegen de inboedel van villa De Rozenhof en bijbehorende gebouwen van Oldenzaal naar Assen. Vijftig ritten en 10.000 verhuiskilometers later was de verhuizing een feit. n de jaren daarna hebben de NAM-activiteiten een steeds grotere omvang gekregen. Op het Groninger gasveld werden 29 puttengroepen gebouwd, op zee werd olieen gas gevonden en geproduceerd. Het aantal werknemers groeide tot ver boven de drieduizend, maar is inmiddels tot net onder de drieduizend teruggebracht. En vorige week vierde het bedrijf feest. Het vijftig-jarig bestaan van een olie- en gasbedrijf datheel bescheiden in Oldenzaal begon, maar uitgroeide tot de grootste energieleverancier op het vasteland van Europa.


Enfant(s):

  1. (Ne pas publique)
  2. (Ne pas publique)

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jetty Nanny Koenhorst?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jetty Nanny Koenhorst

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jetty Nanny Koenhorst


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • La température le 10 février 1942 se situait entre -5.5 et 2,7 °C. Il y avait une précipitation de 2,9 mm pendant 4,8 heure(s). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest-sud-ouest. Source: KNMI
  • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • En l'an 1942: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 9,0 millions d'habitants.
    • 18 avril » |raid de Doolittle, premier bombardement du Japon par les forces armées des États-Unis, durant les campagnes du Pacifique du second conflit mondial.
    • 7 mai » lors de la bataille de la mer de Corail, l'aviation de l'US Navy torpille le porte-avions Shōhō de la Marine impériale japonaise. Il s'agit du premier combat naval où les deux navires s'affrontant ne sont pas en visuel l'un de l'autre.
    • 7 août » débarquement à Guadalcanal par les Américains.
    • 8 août » |à Washington, DC, six allemands accusés de sabotage (opération Pastorius) sont exécutés (Seconde Guerre mondiale).
    • 27 septembre » fin de la seconde bataille de Matanikau pendant la bataille de Guadalcanal.
    • 19 novembre » contre-attaque à Stalingrad de l'Armée rouge, qui encercle les forces allemandes lors de l'opération Uranus.
  • La température au 10 avril 1968 était entre -1.2 et 9,9 °C et était d'une moyenne de 4,5 °C. Il y avait 9,5 heures de soleil (70%). Il faisait légèrement couvert. La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-nordest. Source: KNMI
  • Du 5 avril 1967 au mardi, juillet 6, 1971 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Jong avec comme premier ministre P.J.S. de Jong (KVP).
  • En l'an 1968: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 12,7 millions d'habitants.
    • 12 mars » indépendance de l'Île Maurice.
    • 16 mars » massacre de Mỹ Lai, commis par des soldats américains durant la guerre du Viêt Nam.
    • 22 mars » en France, le Mouvement du 22 Mars, de Daniel Cohn-Bendit, occupe certains locaux de l'université de Nanterre, en prologue aux événements de Mai 68.
    • 27 mai » conclusion en France des accords de Grenelle, à l'origine de l'expression médiatico-politique un/le Grenelle de ....
    • 30 mai » lors des évènements de mai 1968, en France, Charles de Gaulle réapparaît, après être secrètement parti à Baden-Baden consulter l'armée, et notamment le général Jacques Massu.
    • 17 juillet » Abdul Rahman Aref est renversé par Ahmad Hassan al-Bakr, à la tête de l'Irak.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Koenhorst


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Lutters H.G. Assen, "Généalogie familie H.G. Lutters Denekamp", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-lutters/I63297926.php : consultée 16 mai 2024), "Jetty Nanny Koenhorst (1942-2020)".