Généalogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Antonie "Toon" Bannink (1887-1945)

Données personnelles Antonie "Toon" Bannink 


Famille de Antonie "Toon" Bannink

(1) Il est marié avec Wilhelmina Margaretha Uijtermerk.

Ils se sont mariés le 4 juin 1909 à Winterswijk, il avait 22 ans.


Enfant(s):


Le couple a divorcé de 6 juillet 1910 chez Zutphen.


(2) Il est marié avec Driesje Johanna van de Vijver.

Ils se sont mariés le 4 décembre 1913 à Deventer, il avait 26 ans.


Enfant(s):

  1. (Ne pas publique)


Notes par Antonie "Toon" Bannink

Antonie Bannink werd in 1941 gearresteerd als lid van een gewapende verzetsgroep. Voor de oorlog nam hij Duitse emigranten in zijn huis op. Via Schoorl en Amersfoort werd hij naar Sachsenhausen gedeporteerd. Hij stierf, 58 jaar oud, tijdens het Engelse bombardement van het schip "Cap Ancona". Op 3 mei 1945 werden in de Lübecker Bocht drie Duitse schepen met concentratiekamp-gevangenen gebombardeerd door de Royal Air Force. Hierbij kwamen (onbedoeld) rond de 8000 gevangenen om het leven.

Toon (Antonie) werd op 13 januari 1887 in Deventer geboren als zoon van Bertha Sotthewes en dagloner Johannes Bannink. Bij zijn geboorte was er al een zusje, Geertruida, dat ruim twee jaar ouder was. Op 2 juni 1888 zag zijn zusje Anna (Johanna) het levenslicht. In deze periode woonde het gezin achtereenvolgens in de Walstraat, Achter de Broederen en in de Bergstraat. Moeder Bertha overleed op 17 januari 1889, vader Johannes op 23 januari 1890.

Het weeshuis
Op 15 februari 1890 werden Toon en zijn beide zusjes opgenomen in het Deventer weeshuis en kinderhuis. In de bevolkingsregisters treffen we hem op 15 mei 1905 bij de familie Aggenbach en op 21 februari 1906 bij de familie Jonker aan. Waarschijnlijk werd Toon bij deze gezinnen uitbesteed. Officieel verliet Toon het weeshuis op 7 mei 1906 met een uitzetbedrag van fl. 100,- en een kerkboek. Op dat moment was hij pakhuisknecht van beroep. Op 9 augustus 1907 werd hij bij het gezin Jonker uitgeschreven. Hij vertrok naar Ambt-Almelo.

Stiefzoon Jo Groothuis schreef na de oorlog dat het verblijf in het weeshuis grote invloed heeft gehad op het klassenbewustzijn van Toon. Daarbij noemt hij als schrijnend voorbeeld, dat Toon op veertienjarige leeftijd bij een boer in Twello werd uitbesteed. Hij moest ‘s morgens vroeg opstaan en tot zonsondergang werken voor een hap eten en een stuiver zakgeld.

Op eigen benen
Vanuit Ambt-Almelo kwam Toon op 15 november 1907 in Winterswijk terecht. Daar was hij in de kost bij huisschilder Herman Willink. Zijn beroep was arbeider. Op 12 mei 1908 vertrok hij naar Duisburg (Duitsland).

Op 4 juni 1909 trouwde Toon in Winterswijk met Wilhelmina Margaretha Uijtermerk. Toon was arbeider van beroep en woonde op dat moment in Hengelo (Overijssel). Zijn vrouw was kort voor het huwelijk vanuit Enschede bij haar ouders in Winterswijk gaan wonen. Na de geboorte van zoon Martinus Jacobus op 25 juni van dat jaar bleef ze bij hen. Toon deed wel aangifte van de geboorte, maar woonde niet bij zijn vrouw. Het huwelijk strandde dan ook en werd op 6 juli 1910 voor de rechtbank in Zutphen ontbonden. Over Toon wordt opgemerkt, dat hij arbeider is “zonder bekende woon- en verblijfplaats in dit Koninkrijk”.

Op 9 augustus 1913 keerde Toon vanuit het buitenland naar Deventer terug. Hij trok in bij zijn oom en tante, Pieter en Joanna Evers-Sotthewes, aan de Noordenbergstraat. Hij was toen opperman van beroep.

In Deventer trouwde hij op 4 december 1913 met Driesje Johanna van de Vijver, weduwe van Johannes Hermanus Antonius Groothuis. Driesje bracht uit haar vorige huwelijk een zoon mee, Jo (Johannes Hermanus Antonius) Groothuis. Op 22 november 1914 kregen Toon en Driesje hun eerste zoon, Dick (Dirk Johan Hendrik), op 11 januari 1917 gevolgd door Ton (Antonie). In de geboorteaktes worden de volgende beroepen van Toon genoemd: opperman en bootwerker.

In deze periode woonde het gezin op het Bergschild en op twee adressen aan de Bergstraat.

Volgens de gezinskaart die van na 1920 dateert, was Toon in die tijd reiziger van beroep.

Politiek
Voor de raadsverkiezingen van 22 mei 1919 stond Toon vijfde op de kandidatenlijst van de Socialistische Partij (SP). De SP kreeg 776 stemmen. Door een lijstverbinding met de Communistische Partij Holland (CPH), die 293 stemmen behaalde, hing het erom of de SP een vierde zetel zou krijgen of dat deze zetel naar de communisten zou gaan. Uiteindelijk werd de zetel aan de SP toegewezen.2) Het Deventer Dagblad van 13 juni 1919 liet weten dat het centraal stembureau Toon als eerste raadsopvolger had aangewezen bij eventuele vacatures in de fractie van de SP. Op 30 juli hield de afdeling een huishoudelijke vergadering. Cees (Cornelis) van Giesen werd tot voorzitter gekozen. Er werd uitvoerig gediscussieerd over de vraag of men al dan niet directe of indirecte bestuurlijke verantwoordelijkheid moest aanvaarden. Deze vraag stond namelijk op de agenda van de vergadering van raadsleden die op 10 augustus in Amsterdam zou worden gehouden. De afdeling wees het aanvaarden van deze verantwoordelijkheid af. Onduidelijk was nog wie het vierde raadslid voor de SP zou worden. Uiteindelijk startte de SP-fractie op 2 september met Johan Roebers, Willem van der Hoop, Albert Johan Gerards en Jan Landman. Toon nam geen zitting in de raad.

Winterswijk
Op 21 februari 1925 vertrok Toon met zijn vrouw en drie kinderen naar Winterswijk. Ze vestigden zich op het adres Meddosestraat 4b. Lang duurde het verblijf in Winterswijk niet, want op 10 december werd het gezin alweer in Deventer ingeschreven, op het adres Rijkmanstraat 26.

De bekende communist
Na terugkeer in Deventer ruilde Toon zijn beroep van reiziger in voor dat van portier. Daarna werd hij colporteur in combinatie met kelner. Toon en zijn gezin woonden tot het uitbreken van de oorlog in totaal op 12 verschillende adressen.

We weten niet wanneer Toon lid van de Communistische Partij Holland is geworden. Begin juli 1934 leidde de steunverlaging door de regering tot het Jordaanoproer in Amsterdam. Ook in Deventer was het onrustig. De communisten en radicale socialisten werden angstvallig in de gaten gehouden. Zo lezen we in een politierapport van 12 juli 1934, dat een politie-informant in het voorbijgaan op de Pikeursbaan had gehoord dat een zekere Bannink, wonende op de Bergstraat, tegen een onbekende had gezegd dat De Tribune weer zou verschijnen en in Enschede zou worden gedrukt. Waarschijnlijk gaat het hier om Toon.

Voor de raadsverkiezingen van juni 1935 stond Toon als nummer zes op de kandidatenlijst van de CPH.

In een politierapport van maandag 1 februari 1937 klaagt een agent bij de commissaris over de enorme toename van het colporteren door de verschillende politieke partijen op zaterdag 30 januari. “Op voormelden datum werd door mij echter geconstateerd dat meerdere communisten waaronder de bekende Bannink met communistische lectuur heen en weer liepen in de Nieuwstraat.”

Nadat de nazi’s de macht in Duitsland hadden gegrepen, bekommerde Toon zich om het lot van Duitse emigranten. Arm als hij was, nam hij hen gastvrij in zijn huis op.

Toon was niet alleen politiek actief. In de periode 1931 – 1934 komen we hem eveneens tegen als bestuurslid van de Vereniging tot Bevordering der Belangen van Tbc-patiënten. In de jaren 1932 – 1934 was hij voorzitter.

Toon werd in juni 1942 op transport gesteld naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Dick bleef achter in Amersfoort.

Neuengamme
Toon kwam op 19 juni 1942 in Neuengamme aan. Hij was politiek gevangene en had gevangenennummer 7352. Mogelijk heeft hij in de periode september – december 1944 in het buitenkamp Husum-Schwesing gewerkt ten behoeve van het Duitse leger. De gevangenen moesten daar onder meer tankgrachten graven.11)

In het zicht van de bevrijding kwam Toon op 3 mei 1945 om bij de ramp op de Cap Arcona, het luxe passagiersschip met gevangenen, dat per ongeluk door de Engelsen werd gebombardeerd.

De herinnering
Ton Bannink herinnert zich zijn grootvader als een innemende man met een martiale snor; zijn vader als een sportman die veel weg was. Beide mannen hadden gemeen dat ze recht door zee en zeer principieel waren.

Met “opoe Bannink” (Driesje) had Ton een bijzondere band. Hij omschrijft haar als een sterke, liefdevolle vrouw, die het verlies van haar zoon en van haar man een plaats wist te gegeven. Zij had een groot inlevingsvermogen en stond voor iedereen klaar.

Ze overleed op 7 februari 1964.63)


Victime de la seconde guerre mondiale


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Antonie "Toon" Bannink?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Antonie "Toon" Bannink

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 13 janvier 1887 était d'environ 0.5 °C. Il y avait 3 mm de précipitation. La pression du vent était de 1 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-est. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 92%. Source: KNMI
  • Du 23 avril 1884 au 21 avril 1888 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • En l'an 1887: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
    • 18 février » chute du Royaume du Bénin devant l'armée britannique.
    • 20 février » en Autriche, les accords fondant la Triplice sont maintenus. Le ministre des Affaires étrangères autrichien, le comte Gustave Kálnoky, accepte une modification favorable aux Italiens pour tempérer leurs revendications irrédentistes.
    • 4 juin » création, par décret, de l'Institut Pasteur.
    • 18 juin » traité de réassurance entre l'empire allemand et l'empire russe.
    • 11 septembre » Bernardino Caballero fonde le Parti colorado au Paraguay.
    • 13 novembre » bloody sunday de Trafalgar Square.
  • La température au 4 décembre 1913 était entre 2,7 et 8,8 °C et était d'une moyenne de 6,4 °C. Il y avait 7,1 mm de précipitation. Il y avait 0.6 heures de soleil (7%). La force moyenne du vent était de 5 Bft (vent assez fort) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
  • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • En l'an 1913: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,1 millions d'habitants.
    • 24 février » arrestation de la suffragette Emmeline Pankhurst, après le sabotage de la ligne téléphonique Londres-Glasgow par les féministes le 8 et un attentat à la bombe le 19 dans la résidence du leader libéral.
    • 12 mars » Canberra Day en Australie.
    • 30 mai » signature du traité de Londres.
    • 10 août » le traité mettant fin aux guerres balkaniques est signé à Bucarest.
    • 28 août » ouverture du palais de la Paix à La Haye.
    • 1 décembre » la Crète est rattachée à la Grèce.
  • La température au 3 mai 1945 était entre 3,0 et 11,8 °C et était d'une moyenne de 6,9 °C. Il y avait une précipitation de 5,8 mm pendant 2,1 heure(s). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
  • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Du 23 février 1945 au 24 juin 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy III avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Du 24 juin 1945 au 3 juillet 1946 il y avait en Hollande le gouvernement Schermerhorn - Drees avec comme premiers ministres Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) et W. Drees (PvdA).
  • En l'an 1945: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 9,2 millions d'habitants.
    • 27 janvier » libération du camp d'Auschwitz par l'Armée rouge.
    • 14 février » |deuxième jour de bombardement sur la ville de Dresde.
    • 3 mai » naufrages du Cap Arcona, du Thielbek et du Deutschland, coulés par la R.A.F. dans la baie de Lübeck, en mer Baltique.
    • 30 juillet » le sous-marin japonais I-58 torpille le croiseur lourd Indianapolis, qui venait de livrer à Tinian les derniers éléments de la bombe atomique.
    • 17 août » proclamation d'indépendance de l'Indonésie.
    • 5 septembre » Igor Gouzenko, fonctionnaire de l'ambassade soviétique à Toronto, fait défection.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Bannink

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Bannink.
  • Afficher des informations sur Bannink sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Bannink.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Peter Koldewijn., "Généalogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-koldewijn/I18455.php : consultée 28 avril 2024), "Antonie "Toon" Bannink (1887-1945)".