Genealogie Janssen-de Groot » Johannes Petrus Smeele (1832-1888)

Données personnelles Johannes Petrus Smeele 

Source 1
  • Il est né le 23 avril 1832 dans 's-Gravenhage, Zuid-Holland, Nederland.
  • Profession: jurist en politicus.
    Smeele was een Katholieke jurist die carrière maakte bij de rechterlijke macht op Curaçao en na terugkeer in Nederland korte tijd Tweede Kamerlid was voor het district Leiden. Hij sprak in de Kamer alleen bij de begroting voor West-Indië. In 1887 werd hij verslagen door zijn antirevolutionaire tegenkandidaten.
    Bron: www.wikipedia.nl
  • (Onderscheiding) le 12 octobre 1880: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
  • (Meer Informatie) .
    Ontving van Venesullo de Bolivar orde.
    2 apr 1856 gepromoveerd Hoogeschool Leiden
    Loopbaan:
    - advocaat en procureur te 's-Gravenhage, van 11 apr 1856 tot 1860
    - lid rechtbank van Curaçao, van 1860 tot 1869
    - lid Hof van Justitie van Curaçao, van 1869 tot 1871
    - 8 mei 1869 - 2 nov 1871 met ziekteverlof in Nederland
    - 27 nov 1871 - 13 jan 1872 waarnemend procureur-generaal van Curaçao
    - 1 mei 1872 voorzitter Hof van Justitie van Curaçao en lid koloniale raad te Curaçao,
    - 1 jul 1878 tot 5 jan 1888 procureur-generaal en ondervoorzitter koloniale raad te Curaçao
    - lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 21 jul 1886 tot 17 aug 1887 (voor het kiesdistrict Leiden)

    Hij doorliep lagere school en gymnasium te 's Gravenhage, studeerde te Leiden en promoveerde aldaar 2 April 1856 op een proefschrift Over de oorzaken van den strijd tusschen Engeland en zijne Amerikaansche koloniën in de vorige eeuw tot doctor in de beide rechten. Negen dagen later werd hij beëedigd als advocaat en procureur in zijn geboorteplaats, om vier jaar daarna benoemd te worden tot lid van de rechtbank op Curaçao. Bij de nieuwe rechterlijke indeeling in 1869 ging hij over in het nieuwe Hof van Justitie, waarvan hij in 1872 voorzitter werd. Intusschen had hij in de moeilijke jaren van 1871 en 1872 het ambt van procureur-generaal waargenomen, waartoe hij in 1878 definitief benoemd werd. Ook had hij zitting in den Kolonialen raad. Onverwacht werd hij in 1886 voor het
    kiesdistrict Leiden tot lid van de Tweede Kamer der Staten- Generaal gekozen. Hij was gehuwd met A.E.C. d e S u r m o n t d e B a s.
    Bron: familie-aanteekeningen; Nieuwe Rotterdamsche Courant 25 Mei 1886; A.T. Brusse, Curaçao en zijne bewoners.
  • (Meer Informatie) .
    Brief van C.J.A.M. ten Hagen aan De Gaay Fortman over zijn opa J.P. Smeele: "Mij is wel steeds ter ore gekomen dat hij op Curacao in zeer groot aanzien stond, en in feite soms meer de regeering voerde dan de Gouverneur, overigens was hij een zeer nobel en bescheiden persoon, die zich zelf op den achtergrond stelde, zoals ook blijkt uit ingesloten afschrift van een krantenknipsel. Zijn benoeming tot lid van de Tweede Kamer geschiedde geheel buiten zijn weten en tijdens zijn verblijf op Curacao door bevriende relaties; hij werd gekozen in plaats van den Heer Dommer (A.R.). In mijn bezit bevindt zich ook nog een zilveren vaas gegoten uit ingezamelde gelden met opschrift "De eere wacht aan den Weledelgestrengen Heer J.P. Smeele december 1871"; ik heb echter niet de juiste reden kunnen achterhalen, waarom hem deze is geschonken. Ook als jurist was hij zeer bekwaam, en eenige malen stond zijn naam op voordrachten voor lid van den Hoogen Raad."
    Zie bijgevoegde foto van de zilveren beker gegeven aan J.P. Smeele. J.P. Smeele heeft in/na dec 1871 een zilveren beker gekregen, die zich als erfstuk nog steeds in familiehanden bevindt, met de volgende inscriptie: "De eere wacht aan de E.G.H. J.P. Smeele, Curacao dec. 1871". (E.G.H. = Edel Gestrengen Heer) In 1871 was hij lid van het hof van justie, maar ook tijdelijk waarnemend procureur generaal van Curacao. Deze zilveren beker is gegoten uit ingezamelde gelden (delen van zilveren munten). Overgebleven in familiehanden eind 20e eeuw zijn ook gedeeltes van zilveren muntjes, naast de zilveren beker; wat het verhaal bevestigd. Op de beker staan 2 takken afgebeeld; aan de ene kant van de inscriptie waarschijnlijk een eikenblad, aan de ander kant waarschijnlijk een inlands blad uit curacao. Dit om de verbondenheid tussen Nederland en Curacao aan te geven?
    Een plausibele verklaring van het bestaan van de zilveren beker is een dankbetuiging aan J.P. Smeele voor zijn rol in de affaire Sassen (die uitvoerig is gedocumenteerd):
    In 1871 speelde "de affaire Sassen" op Curacao. Van 27 november 1871 - 13 januari 1872 is JP. Smeele waarnemend procureur-generaal van Curaçao geweest. De procureur generaal Willem Sassen was namelijk in conflict geraakt met de gouverneur Wagner en ontslagen; hij was een "volksvriend" en in talrijke relletjes gaf het Curacaose volk blijken van zijn symphatie. De advocaat generaal Koentze was een van de heftigste vervolgers van de heer Sassen, toen hij met de waarneming van het ambt van procureur generaal was belast. De gouverneur heeft zich daarop laten overhalen de heer Koentze van deze waarneming te ontheffen. Toen is J.P.Smeele met die waarneming belast. Deze heeft op voortreffelijke wijze zich van deze taak gekweten. Men vreesde vooral met de op Curacao steeds rumoerige feestdagen van eind december nieuwe ongeregeldheden en toen hebben enige inwoners (de schutterij) de procureur generaal Smeele hun diensten als vrijwilliger aangeboden, die deze heeft aangenomen. (Bron o.a.: Curacao en zijne bewoners, A.T. Brusse, 1882, p157/158). Voor zijn inzet en het voorkomen van op handen zijnde opstanden/relletjes is het waarschijnlijk dat de burgerij/schutterij de tijdelijk procureur generaal J P Smeele na afloop heeft willen bedankenen huldigen met deze zilveren beker met toepasselijke inscriptie.
    In het boek "Curacao en zijne bewoners" (1882) staat vermeld dat J P Smeele het volgende verstandige besluiten nam, waar de burgers erg blij om waren, opdat rellen werden voorkomen:
    "Die waarneming werd opgedragen aan den heer Mr. J. P. Smeele, lid van het Hof van Justitie in de kolonie. De heer Smeele aanvaardde denzelfden dag zyn nieuwe betrekking en haastte zich den heer Sassen diens voorloopige gevangenneming minder zwaar te maken. Des avonds te 11 uren van dien dag werd de heer Sassen, op grond eener beslissing van het Hof, in vryheid gesteld, en nam hy zyn intrek by den heer C. E. Monsanto Je., toenmaals Consul van Haïti alhier, die op verzoek van eenige ingezetenenzijne woning daartoe beschikbaar stelde en alzoo wellicht bygedragen heeft om veel onheil te vermyden, dat anders plaats kon gehad hebben. De militaire wachten, welke tot den 27sten in de stad en aan de Overzyde geplaatst waren, werden op dien dag, des avonds, vervangen door wachten van de schuttery, die daartoe hare diensten had aangeboden. Vreezende dat de luidruchtigheden, waarmede de kersfeestdagen en de nieuwjaarsdag sinds onheuglyken tyd op het eiland plegen gevierd te worben, tot verkeerde interpretatien aanleiding zouden geven, boden veertig ingezetenen by adres hunne diensten om de orde te helpen handhaven den waarn. Proc-generaal Smeele aan, die het aanbod met genoegen aannam."

    Biografiën J.P. Smeele online:
    - http://www.historici.nl/retroboeken/nnbw/#source=10&page=476&size=800&accessor=accessor_index
    - http://www.parlementairdocumentatiecentrum.nl/id/vg09ll8wrcz1
    - http://www.parlement.com/9291000/biof/01268
    - http://www.dbnl.org/tekst/molh003nieu10_01/molh003nieu10_01_1416.php
    - http://m.europa-nu.nl/

    Boeken J P Smeele:
    - de oorzaken van den strijd tusschen Engeland en zijne Amerikaansche koloniën in de vorige eeuw 1856, J.P. Smeele.
    Dit proefschrift is digitaal helemaal te lezen en ook te downloaden als PDF: http://books.google.com/books?id=40ETAAAAYAAJ&printsec=frontcover&dq=inauthor:%22Johannes+Petrus+Smeele%22&hl=nl&ei=_5CdTonBBsuWOpnXqfkI&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CC0Q6AEwAA#v=onepage&q&f=false
    Dit proefschrift uit 1856 is in 2010 (opnieuw) uitgegeven in Japans en Chinees en wordt op internet verkocht in deze twee talen.
    - Curacao en zijne bewoners, A.T. Brusse, 1882). Digitaal: lcweb2.loc.gov/service/gdc/scd0001/2008/.../20081015002cu.pdf
  • Il est décédé le 5 janvier 1888 dans 's-Gravenhage, Zuid-Holland, Nederland, il avait 55 ans.
  • Un enfant de Johannes Ludovicus Smeele et Phillippina de Jager
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 25 novembre 2021.

Famille de Johannes Petrus Smeele

Il est marié avec Anna Everdina Christina de Surmont De Bas.

Ils se sont mariés le 23 avril 1860 à Voorburg, Zuid-Holland, Nederland, il avait 28 ans.Source 1


Enfant(s):


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Johannes Petrus Smeele?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Johannes Petrus Smeele

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Genealogieonline / Genealogie Online

Événements historiques

  • La température le 23 avril 1832 était d'environ 19,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-sud-est. Caractérisation du temps: helder nevel. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1832: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
    • 26 mars » la deuxième pandémie de choléra touche Paris.
    • 7 mai » la Grèce est reconnue indépendante par le traité de Londres. Othon I de Grèce, prince de Bavière, est choisi roi de Grèce.
    • 5 juin » |insurrection à Paris, jusqu'au lendemain 6 juin, à la suite des obsèques du général de division de l'Empire Jean Maximilien Lamarque, décédé le 1juin, victime de l'épidémie de choléra qui sévissait à Paris.
    • 15 novembre » début du siège de la citadelle d'Anvers à la suite de la campagne des Dix-Jours.
    • 21 décembre » les forces égyptiennes mettent en déroute l'armée turque à la bataille de Konya.
    • 28 décembre » John Caldwell Calhoun, partisan du maintien de l'esclavage, premier vice-président des États-Unis, démissionne.
  • La température le 23 avril 1860 était d'environ 9,0 °C. Il y avait 0.2 mm de précipitation. La pression du vent était de 4 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 53%. Source: KNMI
  • Du 18 mars 1858 au 23 février 1860 il y avait en Hollande le gouvernement Rochussen - Van Bosse avec comme premiers ministres J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) et Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • Du 23 février 1860 au 14 mars 1861 il y avait en Hollande le gouvernement Van Hall - Van Heemstra avec comme premiers ministres Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) et Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • En l'an 1860: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
    • 24 mars » le royaume de Sardaigne cède le comté de Nice et la Savoie à la France par le traité de Turin.
    • 5 mai » embarquement des troupes de Garibaldi pour envahir le royaume des Deux-Siciles.
    • 11 mai » Garibaldi et les Mille débarquent à Marseille.
    • 14 juin » annexion du comté de Nice à la France.
    • 3 août » début de la seconde guerre maorie, en actuelle Nouvelle-Zélande.
    • 6 novembre » Abraham Lincoln devient le 16 président des États-Unis.
  • La température le 5 janvier 1888 était d'environ 3,1 °C. Il y avait 0.2 mm de précipitation. La pression du vent était de 28 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 98%. Source: KNMI
  • Du 23 avril 1884 au 21 avril 1888 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • Du 21 avril 1888 au 21 août 1891 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Mackay avec comme premier ministre Mr. A. baron Mackay (AR).
  • En l'an 1888: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
    • 1 mars » début du service postal entre le Canada et les États-Unis.
    • 3 avril » premier des meurtres de Whitechapel.
    • 13 mai » promulgation de la loi d'or au Brésil, abolissant l'esclavage.
    • 15 juin » Guillaume II devient empereur allemand.
    • 8 septembre » découverte du corps d'Annie Chapman, seconde victime de Jack l'Éventreur.
    • 10 décembre » l'empereur Alexandre III de Russie lance un emprunt russe qui provoque un vaste mouvement de souscription publique auprès des banques. Dès le 11 décembre, les banques pavoisent: bientôt, Paris sera le centre de cet emprunt lancé par la Russie.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Smeele

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Smeele.
  • Afficher des informations sur Smeele sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Smeele.

La publication Genealogie Janssen-de Groot a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Yvonne Janssen, "Genealogie Janssen-de Groot", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-janssen-de-groot/I14676.php : consultée 13 juin 2024), "Johannes Petrus Smeele (1832-1888)".