Genealogie Hammer Genemuiden » Klaas Dirks Bruintjes (1831-1914)

Données personnelles Klaas Dirks Bruintjes 


Famille de Klaas Dirks Bruintjes

Il est marié avec Harmpje Beens.

Ils se sont mariés le 22 juillet 1857 à Genemuiden, il avait 25 ans.

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Historisch Centrum Overijssel
Algemeen Toegangnr: 123
Inventarisnr: 123.04295
Gemeente: Genemuiden
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 19
Datum: 22-07-1857
Bruidegom Klaas Bruintjes
Geboorteplaats: Genemuiden
Bruid Harmpje Beens
Geboorteplaats: Genemuiden
Vader bruidegom Dirk Jacobs Bruintjes
Moeder bruidegom Annigje Uiterwijk
Vader bruid Arend Karsten Beens
Moeder bruid Janna Harms Roeten
Nadere informatie bruidegom: 25 jaar.; bruid: 24 jaar.

Enfant(s):

  1. Annigje Bruintjes  1861-1936 
  2. Dirk Bruintjes  1864-1926
  3. Arend Bruintjes  1867-1868
  4. Arend Bruintjes  1869-1959 
  5. Jacob Bruintjes  1870-1939 
  6. Klaas Bruintjes  1877-1890


Notes par Klaas Dirks Bruintjes

Mr. W.O. Servatius te Dwingeloo (toegang 0114.27), 1854, aktenr. 38
Betreft: verkoop van roerend goed.
Genoemde personen: Klaas Bruintjes (Genemuiden).

Klaas Dirks Bruintjes, geboren Genemuiden 25 september 1831, schipper, voerman en agent der stoomboten, overleden Genemuiden 1 februari 1914, trouwde Genemuiden 22 juli 1857 Harmpje Beens, geboren Genemuiden 13 april 1834, overleden Genemuiden 23 augustus 1913, dochter van Arend Karsten en Janna Harms Roeten.Arent (of Arend) Bruintjes was één van de zes kinderen van
Klaas Bruintjes (*25-9-1831 / #01-02-1914) en Harmpje Beens (*13-4-1834 / #23-8-1913)
Dit echtpaar kreeg (voor zover bekend) zes kinderen, op willekeurige volgorde: Arend, Annigje, Dirk, Jacob, Klaas en Johanna.
Dirk Bruintjes bleef ongehuwd en zette het melklokaal van zijn ouders voort.
Klaas Bruintjes is als kind overleden. Van hem heeft mijn moeder nog een portretje, waar hij op staat als jongetje van een jaar of zeven.
Jacob Bruintjes huwde met Hendrikje Bekendam. Zij overleed jong, haar man met twee kleine kinderen achterlatend: Klaas en Aaltje. Aaltje was pas 9 maanden en werd ondergebracht bij Jacobs zuster Annigje, die drie jaar voor het meisje heeft gezorgd. Toen hertrouwde Jacob Bruintjes met Johanna Roos en nam hij zijn kinderen weer bij zich, tot groot verdriet van zijn zuster Annigje die bezwoer nooit weer voor een kind van een ander te willen zorgen als ze het weer af zou moeten staan. Of Jacob nog meer kinderen heeft gekregen is niet bekend; wel heeft mijn moeder een portretje waar Jacob, zijn tweede vrouw en vier kinderen op staan: een meisje en drie jongens. Johanna Roos zou echter ook al kinderen gehad kunnen hebben. Naast dit portretje heeft mijn moeder van deze tak nog de volgende foto's: een portretfoto van Jaap-oom (zoals hij werd genoemd) als ongeveer 50-jarige; een portret van Anna Roos, ook op ongeveer 50-jarige leeftijd, Een portret van zoon Klaas van Jaap-oom, ongeveer 25 jaar oud (deze Klaas heeft een slopende ziekte gekregen en is betrekkelijk jong overleden, maar had toen al wel minstens één kind, dochter Hennie, waar ook nog een fotootje van is). Verder zijn er nog twee fotootjes en een krantenfoto van Aaltje van Jaap-oom en de kapitein, waarmee zij getrouwd was. Wij vermoeden dat Jacob Bruintjes net als zijn broer Arend ook naar Coevorden is verhuisd; in ieder geval is hij niet in Genemuiden blijven wonen, en zijn een aantal van de foto's in Coevorden gemaakt.
Johanna Bruintjes huwde met Johannes van den Berg. Zij kregen drie kinderen: Alberdien, Harmpje en Klaas. Klaas is later naar Zeist verhuisd. Harmpje huwde met ene Dirk Hubert en van hen is nog een hoogbejaarde dochter (mevr. Alberdien Altena-Hubert) in Genemuiden woonachtig.
Annigje Bruintjes huwde met Jochem Heutink. Zij kregen vier kinderen: Annigje (die ongehuwd bleef en 105 jaar werd; zij overleed in 1989 en ik heb deze oudtante heel goed gekend. Van haar zijn ook al die foto's afkomstig), Klaas (die naar Enschede is verhuisd; één zoon van hem, Ferdi, leeft nog en woont ergens in Twente), Willem (die een zoon en drie dochters kreeg waarvan nog twee dochters leven) en Harm (die zes dochters kreeg die allen nog in leven zijn. De oudste dochter is mijn moeder, zij heet eveneens Annigje).
Arend Bruintjes die huwde met Grietje Hammer en gemeentesecretaris in Coevorden werd. Van hem is bekend dat hij drie kinderen kreeg: Klaas, Geertje en Manna. Verder staat er in het schriftje van mijn moeder bij: 'later gehuwd tante Jo'. Of deze Arend Bruintjes wellicht op latere leeftijd ook voor de tweede keer is gehuwd? Zij, die het nog zouden kunnen weten leven niet meer, maar dat is wellicht binnen uw familie nog wel bekend. Ook van deze tak van de familie zijn er nog foto's: een portretje van Arend en Grietje op ongeveer 40-jarige leeftijd; een portretje van zoon Klaas van Arend-oom met een jonge vrouw in waarschijnlijk Friese klederdracht, ongeveer 25 jaar oud; twee fotootjes van Geertje Bruintjes met een man; een krantenfoto van Arend Bruintjes achter een bureau, ongeveer 60 jaar oud

Het mooiste wat wij vonden was evenwel een prachtig portret van de ouders van deze zes mensen, van Klaas Bruintjes en Harmpje Beens dus. Ze zijn op die foto al op leeftijd, misschien rond de 70 jaar maar zien er nog gezond en welvarend uit: Harmpje in de donkere klederdracht van de streek, met een gebreid mutsje op, Klaas met een ringbaardje en een donkere jas tot even boven zijn knie. De foto toont een zekere sobere welvaart, hoewel er in Genemuiden geen echt rijke families woonden. Ik denk dat ze tot de burgerij behoorden en zich financieel goed konden redden. Dat verklaart ook dat ze één van hun zonen lieten leren, wat eind 19e eeuw in Genemuiden zeker niet gebruikelijk was! De foto moet nu dus ongeveer 100 jaar oud zijn maar verkeert nog in prima staat.

U merkt wellicht dat ik, gaande het onderzoekje, zelf ook geïnteresseerd raakte in deze familie, die ook mijn voorgeslacht is. Mocht u nog meer gegevens en verhalen over Klaas Bruintjes en zijn familie boven water krijgen, dan zou ik het zeer op prijs stellen als u mij daarvan op de hoogte stelde.
Bij voorbaat mijn hartelijke dank!
Met een vriendelijke groet,
Jannie Bakker - Rietman

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Klaas Dirks Bruintjes?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Klaas Dirks Bruintjes

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Klaas Dirks Bruintjes


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 25 septembre 1831 était d'environ 21,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-sud-ouest. Caractérisation du temps: omtrent betrokken. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1831: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
      • 20 janvier » signature du protocole de Londres au traité des XVIII articles.
      • 5 février » une insurrection populaire dans le duché de Modène s'étend à Bologne, dans les États pontificaux et, en moins de quinze jours, les libéraux prennent le pouvoir dans toute l'Italie centrale.
      • 25 février » victoire de Józef Chłopicki à la bataille de Grochów pendant l'Insurrection de Novembre.
      • 4 juin » Léopold I est élu roi des Belges.
      • 18 septembre » José Joaquín Prieto devient président du Chili.
      • 25 décembre » début de la Grande révolte des esclaves en Jamaïque.
    • La température le 22 juillet 1857 était d'environ 18,1 °C. Il y avait 12 mm de précipitation. La pression du vent était de 3 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest-nord-ouest. Le taux d'humidité relative était de 98%. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Du 1 juillet 1856 au 18 mars 1858 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van der Brugghen avec comme premier ministre Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
    • En l'an 1857: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
      • 4 mars » |James Buchanan devient le 15 président des États-Unis.
      • 11 mai » les rebelles indiens arrachent Delhi aux Britanniques (révolte des cipayes).
      • 10 septembre » promulgation du Pacte fondamental en Tunisie.
      • 28 décembre » les troupes franco-britanniques bombardent Canton.
      • 29 décembre » occupation de Canton par un corps expéditionnaire franco-britannique.
      • 31 décembre » Ottawa est choisie comme capitale de la colonie du Canada-Uni par la reine Victoria.
    • La température au 1 février 1914 était entre 2,7 et 10,6 °C et était d'une moyenne de 6,3 °C. Il y avait 0.7 mm de précipitation. Il y avait 3,2 heures de soleil (35%). La force moyenne du vent était de 5 Bft (vent assez fort) et venait principalement du sud-sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • En l'an 1914: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 6,2 millions d'habitants.
      • 17 février » le projet d'impôt sur le revenu de Joseph Caillaux est rejeté par le Sénat car contraire aux mœurs.
      • 1 août » l’Allemagne déclare la guerre à la Russie (Première Guerre mondiale).
      • 4 août » invasion de la Belgique par l'Allemagne, ayant pour conséquences un ultimatum de la Grande-Bretagne, puis la déclaration de guerre de cette dernière à l'Allemagne.
      • 5 août » |signature du traité Bryan-Chamorro, entre le Nicaragua et les États-Unis.
      • 11 septembre » fin de la bataille de Lemberg.
      • 16 septembre » |combat de la Rougemare et des Flamants.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Bruintjes


    La publication Genealogie Hammer Genemuiden a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Simon Blok, "Genealogie Hammer Genemuiden", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-hammer-genemuiden/I1073814464.php : consultée 19 juin 2024), "Klaas Dirks Bruintjes (1831-1914)".