Généalogie Haantjes » Jan Haantjes (1886-1942)

Données personnelles Jan Haantjes 


Famille de Jan Haantjes

Il est marié avec Lamberta Bredewold.

Ils se sont mariés le 12 mai 1915 à Deventer, il avait 28 ans.Source 1


Enfant(s):

  1. Wijnand Jan Haantjes  1920-1968 


Notes par Jan Haantjes

Op 17-10-1904 verhuisd naar Bolsward.

Getuigenverhaal: Henk Haantjes, Woudenberg - Utrecht
Jan Haantjes, vader van Henk Haantjes (1916-2006), is in 1937 SDAP-wethouder van Sociale Zaken in Enschede. In het grensgebied en ook in Duitsland houdt hij lezingen over het socialisme. Zijn functie van wethouder blijft hij uitoefenen tot hij in mei 1942 door de Gestapo wordt opgepakt. Hij wordt geïnterneerd in een gijzelaarskamp in Haaren, waar zich ook veel musici, schrijvers, prominente politici en wetenschappers bevinden. Op 15 oktober '42 wordt Jan Haantjes naar Kamp Amersfoort overgebracht. De dag erna vindt in de bossen van Woudenberg een fusillade plaats waarbij hij en veertien anderen omgebracht worden. Vermoedelijk is de moord op Jan Haantjes een represaille voor activiteiten van het verzet in Twente. In 1945 wordt het lichaam opgegraven en herkent Henk Haantjes de kleding van zijn vader. Op de plaats van de fusillade staat nu een gedenksteen. Nog elk jaar woont Henk Haantjes daar op 16 oktober de herdenking bij.

Een socialistische familie
Henk Haantjes: "Wij vormden een echte socialistische familie in Enschede. Ik was lid van de Arbeiders Jeugd Centrale. Mijn vader, Jan Haantjes, was een vooraanstaand SDAP-er, lid van Provinciale Staten, voorzitter van de typografenbond en voorzitter van de Enschedese bestuurdersbond, een overkoepelende organisatie van vakbonden. Vanaf 1937 zat hij in het college als wethouder van Sociale Zaken. Mijn moeder was actief in de vrouwenbeweging. Ik had een vier jaar jongere broer. Vader hield vaak lezingen in Duitsland voor de Socialistische Partij. Toen de Duitsers Enschede binnenvielen, was hij de eerste die door hen ondervraagd werd. Op aandrang van de burgemeester bleef hij zijn functie van wethouder onder de bezetting uitoefenen, ook alstond hem dat helemaal niet aan. Ik werkte als assistent van de chef machinist van een groot textielbedrijf. Betsy was toen al mijn verloofde, maar we stelden trouwen uit tot na de oorlog."

Opgepakt
"Op een ochtend in mei 1942 stond de Gestapo aan de deur. Het was een uur of zes. Ze kwamen mijn vader ophalen. Hij wist dat het geen zin had zich te verzetten en vertrok in alle rust. Waarschijnlijk zag hij zijn noodlot toen al onder ogen. Mijn moeder lag na een zware operatie in het ziekenhuis en zou mijn vader nooit meer terugzien. Ik probeerde diezelfde dag nog tevergeefs contact op te nemen. Vader werd overgebracht naar het Groot Seminarie in Haaren, waar een gijzelaarskamp was. Later bleek dat er aanslagen van de illegaliteit waren geweest en dat dit de wraak van de Duitsers was. Veel socialisten, communisten en vooral vakbondsmensen werden in die dagen opgepakt."

Een opstel
"De omstandigheden in het kamp waren redelijk riant. De gijzelaars hielden lezingen en organiseerden bonte avonden. Cabaretier Lou Bandy was een van hen. Mijn vader schreef brieven en wij stuurden pakketjes terug, met rookwaar en dergelijke. Ze kwamen niets tekort en werden goed verzorgd. Mijn vader schreef in een van zijn brieven dat iedereen een opstel had moeten maken over de bezigheden in het burgerlijk leven. Mogelijk heeft dit opstel - ongetwijfeld over zijn socialistische idealen - hem de das omgedaan."

Waarschijnlijk boeten
"Op 15 oktober werd hij met twee anderen uit Haaren overgebracht naar Kamp Amersfoort. Daar kregen ze te horen dat ze gefusilleerd zouden worden. Waarschijnlijk moest hij boeten voor aanslagen van het verzet op spoorwegen in Twente. Op 16 oktober is hij met de twee uit Haaren en met twaalf communisten uit Amersfoort in de bossen van Woudenberg doodgeschoten. Ik kreeg op mijn werk bericht dat ik meteen naar het huis van mijn aanstaande schoonouders moest gaan. Daar aangekomen vertelde een collega wethouder van mijn vader dat hij gefusilleerd was. We lazen het ook 's avonds in de krant. Ik moest het nieuws aan mijn moeder overbrengen. Als ik daaraan terugdenk, raak ik nog steeds geëmotioneerd."

De krant
"Mijn broer werkte in Amsterdam. Hij werd gewaarschuwd dat hij naar huis moest komen vanwege iets bijzonders. In de trein naar Enschede zat een man tegenover hem met de krant. Daarin stond dat vader gefusilleerd was en zo vernam hij dit afschuwelijke bericht. We hebben via het Rode Kruis een afscheidsbrief van vader ontvangen. In het gemis probeerden we de draad weer op te pakken. Ik had nog als enige werk en was kostwinner. De rest van de oorlog zijn wij op bescheiden manier actief gebleven in de illegaliteit. Ik was goed in het vervalsen van paspoorten en persoonsbewijzen. De betrekkelijke angst nam je voor lief." Betsy Haantjes-Leonhart: "Ik was koerierster. Na wat hun vader was overkomen, kon je niet anders dan je verzetten tegen de Duitse overheersing. Verdrietig en woedend waren we. Zo'n bijzondere man." Henk Haantjes: "Veel later, in het najaar van '45, kreeg ik bericht dat we naar Amersfoort moesten komen voor identificatie. Daar herkende ik een kledingstuk van mijn vader. Zijn lichaam heb ik niet gezien. Ik hoorde dat de lichamen van de veertien gefusilleerden nog volledig gaaf waren, omdat ze bedekt waren met ongebluste kalk. In oktober is vader onder grote belangstelling herbegraven in Enschede."

De fusilladeplaats in Woudenberg
"Lang wist niemand waar de fusilladeplaats was. Ik heb in Woudenberg door de bossen gelopen en dacht op zeker moment een plek te herkennen. Voor de herdenking ging ik op 15 augustus altijd naar Goirle, waar een monument staat voor alle gijzelaars die in de oorlog gefusilleerd zijn. De heer Peet Sr., secretaris van de Stichting Gijzelaars van Beekvliet en Haaren, heeft zich ingespannen om de exacte locatie van de fusilladeplaats in Woudenberg te achterhalen. Daarin is hij geslaagd en in 1992 is daar een monument opgericht. Vanaf dat moment hebben we op 16 oktober een jaarlijkse herdenking in Woudenberg die me liever is dan de herdenking in Goirle. Zo oud als ik ben, blijf ik daar naar toegaan."

Voldoening
"Het is een heel eenvoudig monumentje, waarbij op een aparte standaard de namen vermeld staan. De herdenking grijpt me elk jaar weer aan. Dat ik het mee kan maken geeft me voldoening. De Stichting Gijzelaars van Beekvliet en Haaren en de oud-communistengroep van Kamp Amersfoort organiseren samen de herdenking. De nabestaanden zijn nu kinderen en kleinkinderen. Ook mijn kinderen gaan met me mee. Mijn oudste zoon Jan woont in Italië, maar hij komt voor de herdenking van slechts een kwartier speciaal naar Woudenberg. Ik hoop dat de herdenking nog lang blijft bestaan en dat alle betrokkenen daaruit voldoening kunnen putten."


Victime de la seconde guerre mondiale


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Haantjes?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Haantjes

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Haantjes


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. aktenr. 66

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 1 septembre 1886 était d'environ 30,1 °C. La pression du vent était de 4 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 53%. Source: KNMI
    • Du 23 avril 1884 au 21 avril 1888 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • En l'an 1886: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
      • 7 janvier » le général Georges Boulanger est nommé ministre de la Guerre en France.
      • 4 mai » massacre de Haymarket Square aux États-Unis d'Amérique.
      • 29 mai » première publicité pour le Coca-Cola, dans l'Atlanta Journal.
      • 18 septembre » José Manuel Balmaceda est élu président de la République du Chili.
      • 28 octobre » inauguration de la statue de la Liberté, à New York.
      • 1 novembre » traité de délimitation anglo-allemand, qui fait tomber le Sultanat de Zanzibar sous l'influence britannique, mais reconnait à l'Allemagne une zone d'influence en Afrique orientale.
    • La température au 12 mai 1915 était entre 2,7 et 16,7 °C et était d'une moyenne de 10,7 °C. Il y avait 5,0 mm de précipitation. Il y avait 2,2 heures de soleil (14%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du ouest-sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • En l'an 1915: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 6,3 millions d'habitants.
      • 24 janvier » victoire de David Beatty à la bataille du Dogger Bank pendant la Première Guerre mondiale.
      • 12 février » le soldat Lucien Bersot est condamné à mort pour "faire un exemple de discipline militaire".
      • 16 mars » interdiction de fabrication et de vente de la liqueur d'absinthe en France.
      • 18 mars » en Turquie, une expédition navale franco-britannique organisée par Winston Churchill, premier Lord de l'Amirauté, tente en vain d'ouvrir le détroit des Dardanelles. Après des succès contre les premiers ports, l'expédition perd un tiers de ses bâtiments engagés.
      • 18 avril » l'aviateur Roland Garros, contraint d'atterrir sur le territoire allemand, est fait prisonnier de guerre.
      • 5 août » les troupes allemandes entrent à Varsovie.
    • La température au 16 octobre 1942 était entre 9,1 et 15,0 °C et était d'une moyenne de 12,4 °C. Il y avait 1,2 heures de soleil (11%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest. Source: KNMI
    • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • En l'an 1942: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 9,0 millions d'habitants.
      • 30 janvier » |opération Barbarossa. Les troupes russes récupèrent la ville de Mojaïsk, occupée par les Allemands. La ville est située à 110kilomètres au sud-ouest de Moscou.
      • 29 avril » explosion de nitrate d'ammonium provoquant le désastre de Tessenderlo: 189 morts.
      • 12 mai » la seconde bataille de Kharkov constitue un échec pour l'Armée rouge; dans l'est de l'Ukraine, les troupes soviétiques sous le commandement de Semion Timochenko lancent une importante offensive depuis la tête de pont de Izioum, avant d'être encerclées et anéanties par les troupes du groupe d'armées Sud deux semaines plus tard.
      • 31 mai » plusieurs sous-marins de poche japonais tentent une série d'attaques dans la baie de Sydney. Ils sont éliminés mais parviennent à couler quatre navires.
      • 19 août » tentative de débarquement des Canadiens à Dieppe.
      • 16 décembre » déclenchement de l'Opération Saturne
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia

    • 1920 » Alberto Nepomuceno, compositeur brésilien. (° 6 juillet 1864).
    • 1937 » Jean de Brunhoff, auteur-illustrateur français, le jour des 34 ans de sa femme et co-autrice supra (° 9 décembre 1899).
    • 1946 » Wilhelm Frick, homme politique allemand, ministre de l'Intérieur de 1933 à 1943 (° 12 mars 1877).
    • 1951 » Liaquat Ali Khan, homme politique pakistanais, Premier ministre de 1947 à 1951 (° 1 octobre 1895).
    • 1959 » George Marshall, général d’armée américain (° 31 décembre 1880).
    • 1966 » Jacques De Busscher, médecin psychiatre belge (° 16 avril 1902).

    Sur le nom de famille Haantjes

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Haantjes.
    • Afficher des informations sur Haantjes sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Haantjes.

    La publication Généalogie Haantjes a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    R. Haantjes, "Généalogie Haantjes", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-haantjes/I5989.php : consultée 23 juin 2024), "Jan Haantjes (1886-1942)".