Généalogie Gomes » Hendrik Maartensz Dekker (1747-1809)

Données personnelles Hendrik Maartensz Dekker 


Famille de Hendrik Maartensz Dekker

Il est marié avec Hilletje Lammerts Rademaker.

L'avis de mariage a été publié le 15 juin 1787 à Texel.Les sources 2, 3

Ils se sont mariés en l'an 1787 à Texel.


Enfant(s):



Notes par Hendrik Maartensz Dekker

Bij zijn huwelijk met Hilletje Rademaker is hij weduwnaar.
---
Notaris Abraham Wentel 1771-1811
108: 25-2-1777 obligatie Hendrik Dekker, Castelain van 't Eierland, aan den Burg woonagtig [schuldig] aan Albert Kikkert, schipper in dienst van de VOC, 600.-
---
Uit Den Burg 1622-1830 van Thijs en Miriam Klaassen.

B65 en 66 (kad 200 en 201) Huis, kamer en erf Molenstraat
In feite gaat het hier om twee aparte woningen, namelijk het huis B65 en de kamer B66. Vanaf de eerste vermelding van de kamer in 1737 werden de twee panden echter altijd gekijktijdig verkocht. Aan de noordkant stonden de katholieke kerk en de kosterswoning.
In de 17e eeuw was het belast met tweeënhalve of anderhalve lopen abtskoren, dat is niet helemaal duidelijk.
1802-1810 Hendrik Maartens Dekker kocht het huis, de kamer en het erf voor f 800,-, Hij was een schoonzoon van de vorige eigenaars. Bij de verkoop werd bedongen dat Martje Jans Kooijman de rest van haar leven in de kamer mocht blijven wonen. Toen de minderjarige erfgenamen van Hendrik Dekker de panden voor f 697,- verkochten, woonde Martje nog steeds in de kamer. Inmiddels was ze al tachtig jaar. Ze overleed op 17 januari 1813 in het huis van dochter Martje (B231).
De boedelinventaris van Hendrik Maartens Dekker biedt ons een kijkje in het huis. De beachrijving begint met het zijkamertje en vervolgens liepen de inventariënten door naar het voorhuis, de gang, de voorkamer, achterkamer en de schouw. Ze eindigden op de zolder van het huis, waar onder andere twee zeekisten stonden.
Ook uit andere voorwerpen en documenten blijkt dat Hendrik een zeevarend man was. Hij had in 2807 in 's lands dienst gevaren als derde onderstuurman op 'de Koninglijke Hollander', het schip 'Zoutman' en het schip 'Brabant'. In totaal had hij in verband hiermaa nog 119 gulden en 3 stuivers te goed. In enkela zakboekjes had hij nog wat kleine bedragen genoteerd, die hij nog te goed had van verschillende Texelaars.
Daar tegenover stond een lijst van schulden. Aan contant geld was er precied 2 gulden, 16 stuivers en 6 penningen in huis. Ook in die dagen kwam je daar niet ver mee. Het gezin verkeerde in acute geldnood en zowel aan enkele particulieren als aan de bank van lening waren een aantal goederen uit de boedel verpand. Trijntje Maartens Dekker, een zus van Hendrik had hem bijvoorbeeld f 5,- gegeven voor een paraplu. Het is opvallend P dat hij een dergelijk modern voorwerp bezat. Paraplu's werden namelijk pas vanaf ca.. 1775 in ons land gebruikt.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendrik Maartensz Dekker?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Hendrik Maartensz Dekker

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Hendrik Maartensz Dekker


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Texel, rk dopen; 1647-1812
  2. Texelse Geslachten II
  3. Texel, aangifte impost trouwen 1752-1812

Événements historiques

  • La température le 10 septembre 1747 était d'environ 18,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-nord-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1747: Source: Wikipedia
    • 14 février » fondation de l'École nationale des ponts et chaussées.
    • 14 mai » victoire anglaise sur les bateaux français, à la bataille du cap Finisterre, lors de la guerre de succession d'Autriche.
    • 25 octobre » victoire d'Edward Hawke, à la seconde bataille du cap Finisterre, pendant la guerre de Succession d'Autriche.
  • La température le 13 novembre 1809 était d'environ 9,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud. Caractérisation du temps: betrokken nevel. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1809: Source: Wikipedia
    • 11 mai » fin du siège de Kufstein et bataille de Lofer, lors la rébellion du Tyrol.
    • 22 mai » victoire tactique de Charles-Louis d'Autriche sur Napoléon Bonaparte, à la bataille d'Essling, pendant la Cinquième Coalition.
    • 6 juillet » |fin de la bataille de Wagram.
    • 8 octobre » Klemens Wenzel von Metternich est nommé ministre des Affaires étrangères et chancelier autrichien.
    • 18 novembre » en pleines guerres napoléoniennes, Jacques Félix Emmanuel Hamelin capture trois grands bâtiments de la Compagnie anglaise des Indes orientales.
    • 15 décembre » Napoléon I divorce de Joséphine de Beauharnais.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Dekker

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Dekker.
  • Afficher des informations sur Dekker sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Dekker.

La publication Généalogie Gomes a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
R. R. Gomes, "Généalogie Gomes", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I64069.php : consultée 1 mai 2024), "Hendrik Maartensz Dekker (1747-1809)".