Généalogie Gomes » Gerrit Kooiman (1843-1931)

Données personnelles Gerrit Kooiman 

  • Il est né le 10 juillet 1843 dans Molenbuurt (Texel).Source 1
    Hij is geboren om 15.00u; aangifte geb op 12 juli 1843 door de vader; getuigen bij de aangifte: Gerrit List, 48 jaar, zaakwaarnemer, wonende in Den Burg en Jan Saris, 38 jaar, boer, wonende in Dijkmanshuizen
  • Profession: broodbakker (1867-1868, 1870, 1872-1873, 1878-1879, 1884-1885, 1888, 1896); diligence-ondernemer (1898-1899); veehouder (1902); stalhouder (1916).
  • Propriétés:
    • overlijdensadv; dankbetuiging overlijden; overdracht zaak.
    • grafzerk.
  • Religion: Nederlands Hervormd.
  • Il est décédé le 15 avril 1931 dans Den Burg (Texel, NH), il avait 87 ans.Les sources 2, 3
  • Il est enterré dans de Algemene begraafplaats aan de Kogerstraat in den Burg (Texel).
  • Un enfant de Dirk Kooijman et Dieuwertje Brouwer
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 20 novembre 2018.

Famille de Gerrit Kooiman

(1) Il est marié avec Neeltje Bakker.

Ils se sont mariés le 31 octobre 1867 à Texel, il avait 24 ans.Source 4


Enfant(s):

  1. Dieuwertje Kooiman  1868-1880
  2. Jacob Kooiman  1870-1937
  3. Dirk Kooiman  1872-1872
  4. Marretje Kooiman  1873-1968 


(2) Il est marié avec Dirkje Bakker.

Ils se sont mariés le 26 septembre 1878 à Texel, il avait 35 ans.Source 5


Enfant(s):

  1. Neeltje Kooiman  1879-1924 
  2. Dieuwertje Kooiman  1884-1884
  3. Dieuwertje Kooiman  1885-???? 
  4. Dirkje Kooiman  1888-1972


Notes par Gerrit Kooiman

Dagboek ds Huizinga:
25 February 1869. Bij Gerrit [Dirksz] Kooiman en Neeltje koffij gedronken. Zij zijn regt gelukkig met elkander en hun kind

29 Augustus 1870. Bij Gerrit Kooiman en vrouw. De vrouw is 17 dagen oud kraams, volkomen hersteld (reeds veel vroeger). Hij zal mij een mooi vers van Cornelis Dalmeijer bezorgen: “De Schipbreuk”.

2 September 1870. Stiggelbout en Gerrit Kooiman hier om geld op te halen voor het Roode Kruis, 3 gulden gegeven. Zij waren aanvankelijk zeer voldaan over de opbrengst.

11 November 1870. Des avonds bij Gerrit Kooiman het ontvangen spek, een kwart varken 104 pond à 35 cents betaald 36,40.

25 July 1875. Ik des middags met de kleine Alida en Katrina in het Park gewandeld.
Daarna hoorde ik dat Neeltje Bakker, vrouw van G. Kooiman plotseling doodgevallen was. Weinige oogenblikken daarna stond ik diep verslagen aan haar sterfbed met de treurende ouders en Ensing.

1 Maart 1877. Des avonds hem [Bok] en vrouw bezocht, daarna bij Gerrit Kooiman, lijdende aan een afschuwelijke huidziekte.

21 Augustus 1877. Dirk naar de Koog geweest met rijtuig van Gerrit Kooiman.

11 October 1877. Ik had inmiddels weer huisbezoek gedaan van Roggeveen beginnende, geëindigd bij Dirkje Bakker (bij Gerrit Kooiman).

8 September 1878. Bij G. Kooiman en Dirkje Bakker, aldaar De Graaf, aannemer van der Kerk aan 't Oude Schild.
[Huizinga had toen de zwangerschap van Dirkje nog niet opgemerkt of had geen zin er drukte over te maken. Hij was erg tegen de Texelse handelwijze van 'pas trouwen als het echt nodig is', maar zijn jarenlange strijd daartegen had weinig uitgehaald. Men begreep werkelijk niet waar hij zich druk om maakte. Daarbij, over driekwart jaar zou hij van Texel vertrekken, dus wat zou hij zich nog onnodige onaangenaamheden op de hals halen?]

22 Maart 1879. Des avonds Gerrit Kooiman hier. Hij heeft het aangenomen om nu voortaan mij naar Oosterend te rijden als laagste inschrijver.

23 Maart 1879. Zondag. Gepreekt te Oosterend, daarheen gereden met Gerrit Kooiman in den sterken en zeer kouden Oostenwind.

13 April 1879. Ik des namiddags Gerrit Kooiman en vrouw bezocht.

22 Mei 1879. Hemelsvaartdag. Gepreekt aan den Burg
Des namiddags groote kindervisite van mijn jongste catechisatie, 25 in getal. Zij vermaakten zich allen kostelijk tot 's avonds half 10, zonder eenig ongeval, behalve dat Jakob, 't zoontje van Gerrit Kooiman [8 jaar oud] door het uitslippen van een kram van 't schommeltouw zich door de val een weinig aan 't hoofd bezeerde. Later deed hij toch weer goed mede.
Bij 't heengaan werd een verloting gehouden om, ieder op zijn beurt, de mooiste prent uit te kiezen uit de 30 waarmede het zijkamertje behangen was. Zij zouden dien bewaren tot een herinnering aan dezen dag.
Bron: Irene Maas
Brieven Burgemeester Loman:
19-8-1878 Aan den Heer Kantonrechter xxx
[Loman verzoekt om] dispensatie voor het huwelijk van Gerrit Kooiman met zijne schoonzuster Dirkje Bakker
1 Kooiman en Bakker zijn algemeen gunstig bekend en genieten de algemeene achting der burgerij.
2 De wederzijdsche betrekkingen nemen volkomen genoegen met het voorgenomen huwelijk, dat ze in het belang achten der voorkinderen.
3 Tegen het voorgenomen huwelijk bestaat uit een zedelijk oogpunt geen bezwaar hoegenaamd.
De voornaamste betrekkingen zijn door mij in deze gehoord en van hunne verklaringen is proces verbaal opgemaakt, dat hierbij wordt overgelegd.
De namen der kinderen zijn Dieuwertje oud 10 Jaren, Jacob oud 7 en Marretje 5.
Eindelijk heb ik de eer UEdGestr hierbij aantebieden:
A acte van overlijden der echtgenoote van de verzoeker
B Acten van geboorte van Gerrit Kooiman en Dirkje Bakker.
Het komt mij voor dat er geen bezwaar bestaat om het verzoek gunstig te adviseren.

Het argument dat het huwelijk noodzakelijk was wegens zwangerschap van de bruid noemde Loman maar niet, al was dat uit zedelijk oogpunt niet geheel in de haak.
Bron: Irene Maas
Proces verbaal 1889-1892 GAT 769

Proces verbaal Burgemeester contra Jan Kuiper te Burg
Op heden den 14e Augustus 1889 verscheen voor ons Constant Michel Kooij, burgemeester der gemeente Texel; in onze betrekking van Hulp Officier van Justitie de persoon van Gerrit Kooiman oud 46 jaar van beroep broodbakker wondende te Burg Texel die ons het navolgnde verklaarde:
Ik lag Dinsdagochtend 13-8 te ongeveer 4 uur te slapen, toen ik door mijn knecht wakker gemaakt werd die mij vertelde dat de vrouw van Jan Kalis kwam zeggen dat ze bij haar in de schuur ingebroken waren. Ik kleedde mij aan en ging er dadelijk heen. Bij het schuurtje gekomen zag ik Jan Kuiper, diens zuster Jannetje, Aris Eelman en zijn broeder Willem Eelman en Jacob Schaatsenberg Wz, bezig met een gat in den grond te spitten om den toegang tot het erf welke ter zijde van de woning van Jan Kalis ligt met palen en een schutting van planken af te sluiten. Dadelijk liep ik naar den gemeenteveldwachter Hoek ten einde zijne hulp in te roepen ter bescherming van de vrouw van Jan Kalis daar deze met de omnibus naar de Haven gegaan was.
Wij gingen beiden naar de schuur toe en zagen toen ook nog den timmerman Klaas Plavier aanwezig om de gezette palen met planken dicht te spijkeren. Ik zag dat Hoek ook binnentrad ten einde het volk daar van te verwijderen, het geen zij niet deden, maar zeiden zij, dat hij niet geroepen was en wel weg kon gaan. Zij lachten Hoek uit en gaven op zijne vragen geen antwoord. Ik zag het lam en de geit en de konijnen van Jan Kalis die in het schuurtje gestaan hadden en los gemaakt waren bij hem achter los op de plaats loopen. Daarop gingen Hoek en ik heen en kwamen een kwamen een kwartier later terug. Wij zagen voornoemde personen nog steeds bezig met afsluiten. Hoek maande ze andermaal aan om uittescheiden en heen te gaan, waaraan zij niet voldeden. Ik ben toen naar huis gegaan. Ik zag later dat Aris en Willem Eelman, Aris met en stok gewapend, voortdurend voor de woning en het schuurtje van Jan Kalis heen en weer liepen.
En heeft de comparant alhier na voorlezing en volharding geteekend.
Vervolgens verscheen voor ons burgemeester voornoemd, de persoon GC Hoek oud 33 jaren van beroep Gemeente en onbezoldigd Rijksveldwachter te den Burg op Texel, die ons het navolgende verklaarde:
Ik werd Dinsdagochtend 13-8 te ongeveer 4 uur, toen ik nog te slapen lag, gewekt door Kooiman, die mijne hulp inriep. Ik kleedde mij aan en ging met hem mede naar het schuurtje van Jan Kalis. Daar aangekomen zag ik den timmerman Klaas Plavier, Willem Eelman en diens broeder Aris Eelman, Jacob Schaatsenberg Wz, Jan Kuiper en zijne zuster Jannetje bezig met het ontruimen van het schuurtje, eenige voorwerpen gooiende op ht ef van Jan Kalis en palen en planken slaan dienende tot afschutting van het bleekveld, dat achter de woning van Jan Kalis ligt.
Kooiman verzocht mij voornoemde personen van het erf te verwijderen en het werk van de lui te doen staken, omdat het erf zijn eigendom is en in huur is bij Jan Kalis. Ik voldeed aan dat verzoek,waar op ik werd uitgelachen door Janntje Kuiper, die nog toevoegde: wij bemoeien er ons niet mede, ’t is eigendom, je kan zien dat het wet van Gerrit is, omdat hij voor niets met de diligence mede kan rijden, waarmede zij mij bedoelde. Daarop kwam Jan Kuiper, die tegen mij zeide: “ik heb niets met je noodig”, en mij uitlachte verder toevoegende: maak dat je wegkomt, je doet mij hier last aan. Als ik in het vervolg de hulp der politie ook noodig heb, verzoek ik je even vlug te komen als nu bij Kooiman, ik zal jou wel weten te vinden!
Ik maande hem aan dergelijke uitdrukkingen voor zich te houden, hetgeen ik tot 3 maal toe deed. Verder maande ik Jan Kuiper aan de werkzaamheden te staken, dit hielp niet. Daarop ging Jan Kuiper voornoemd weg om koffie te drinken en gelastte Aris Eelman, die met een stok gewapend werd, om voor zijn vermeend eigendom post te vatten om te beletten dat niemand op zijn erf kwam. Daarop verwijderde ik mij ongeveer een kwartier. Terugkomende zag ik beide deuren van het schuurtje open en daarin geplaatst wordende een driewielder wagen door Aris Eelman, Willem Eelman en Jan Kuiper. Toen heb ik gezien dat de schuur werd gesloten met een groot hangslot, en door Kuiper de personen van Aris Elman en Willem Eelman op post werden gezet, het geen tot des avonds ongeveer 11 uur heeft geduurd.
Des ochtends om 4 uur van den 13-8 heb ik de vrouw van Jan Kalis nog aangemaand om kalm te zijn, en dat ik de geheele zaak aan den burgemeester zou mededeelen.
En heeft de comparant na voorlezing en volharding alhier geteekend.
Waarvan door mij, op den Eed bij de aanvaarding onzer bediening afgelegd, is opgemaakt en geteekend dit proces verbaal.
Op heden den 14 Augustus 1889 verscheen voor ons Constant Michel Kooij, burgemeester der gemeente Texel; in hoedanigheid van Hulp Officier van Justitie, Marretje Koorn huisvrouw van Jan Kalis, oud 39 jaren, zonder beroep wonende te Burg op Texel, die ons de navolgende mondelinge klacht deed:
Ik lag den 13 Augustus des ochtends te ongeveer 4 uur te bed, toen ik gewekt werd door geklop ter zijde mijner woning. Ik stond op en ging zien wat er te don was. Toen zag ik Jan Kuiper, Aris Eelman, Willem Eelman en Jannetje Kuiper welke bezig waren het erf naast mijn woning af te sluiten. Dit erf heb ik ongeveer 9 jaar in gebruik gehad. Precies een jaar geleden, den 28 Juli 1888 heb ik hetzelfde spektakel gehad, dat den 6 November ook voor ’t gerecht is geweest. De genoemde personen stonden allen op het erf, Plavier ook. Ik heb ze geen toegang tot het erf verleend, ze daarentegen verzocht heen te gaan, waaraan niet voldaan werd. Ik zeide tegen hen: Er uit, je hebt hier niet noodig! Waarop Jannetje Kuiper antwoordde Jij hebt hier niet noodig, het is onzes, wij gaan hier aan ’t werk. Voordat dit gesprek plaats vond, heb ik Kooiman gehaald, die ook gekomen is. Af en toe ben ik buiten en binnen geweest. Ik was er bij toen Jannetje Kuiper tegen de veldwachter Hoek zeide: Naam der wet van Gerrit, omdat hij voor niets met de diligence mede kan rijden! Toen ik buiten kwam waren het lam, de geit en de konijnen die in het schuurtje gestaan hadden, op de plaats achter mijne woning gebracht, alwaar de beesten los liepen. Ik kan niet zeggen wie dit gedaan hebben, daar ik het niet heb zien doen. Den geheelen dag heeft Aris Eelman, met een stok gewapend, voor mijn huis heen en weer geloopen. Ik heb hem niet gevraagd waarom.
Verschillende goederen mij toebehoorende, met name een waschtafel, een driepoot waar eene tobbe op staat en 2 tonnen vol water en een mud of 3 steenkoolen staan nog steeds op het door meergenoemde personen afgesloten erf, dat ik in gebruik had. Ik heb het ze niet terug gevraagd en zij hebben het mij nu nog niet terug gegeven. De moeder van Jan Kuiper plaagt en sart mij den geheelen tijd, ook Jannetje hare dochter.
En heeft de comparant na voorlezing en volharding alhier geteekend.
Waarvan door mij, op den Eed bij de aanvaarding onzer bediening afgelegd, is opgemaakt en geteekend dit proces verbaal.
Op heden den 14 Augustus 1889 verscheen voor ons Constant Michel Kooij, burgemeester der gemeente Texel; in hoedanigheid van Hulp Officier van Justitie de persoon van Jan Kalis, oud 45 jaren, van beroep voerman, wonende te Burg op Texel, die ons de navolgende mondelinge klacht deed:
Ik kwam den 13e Augustus, des middags te 12 uur te huis, en vond het erf naast mijne woning afgesloten met een paal en daartegenaan gespijkerde planken. Dit erf heb ik ongeveer 9 jaren in gebruik gehad. De geit, het lam en de konijnen, die in het schuurtje staande op het erf, door mij gestald werden, bevonden zich op den plaats achter mijn huis. Verschillende goederen mij toebehoorende, met name een waschtafel, een driepoot waar eene tobbe op staat en 2 tonnen vol water en een mud of 3 steenkoolen staan nog steeds op het afgesloten erf en zijn mij niet terug gegeven. Ik heb niets gezegd tegen een der leden van de familie Kuiper of tegen Aris Eelman. Laatstgenoemde liep met een stok gewapend voor mijn huis heen en weder tot een uur of half 11 des avonds. Vanmorgen om half 3 was hij weer, op en neer loopende voor mijn huis.
Toen ik de wagen inspande flooten Aris Eelman en de 2 kinderen der weduwe Schagen tegen mij, waarschijnlijk om mij te sarren. Ik heb Jan Kuiper en zijne zuster Jannetje geene permissie gegeven om op het erf te komen, dat ik in gebruik heb.
En heeft de comparant na voorlezing en volharding alhier geteekend.
Waarvan door mij, op den Eed bij de aanvaarding onzer bediening afgelegd, is opgemaakt en geteekend dit proces verbaal.
Bron: Irene Maas

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Gerrit Kooiman?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Gerrit Kooiman

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Gerrit Kooiman


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Texelse Geslachten I
    pag 84
  2. Noord-Hollands Archief; BS-Overlijden
    Akteplaats: Texel
    Soort akte: Overlijdensakte
    Aktenummer: 35
    Registratiedatum: 15-04-1931
  3. Texelse Geslachten I
    pag 84
  4. Noord-Hollands Archief; BS-Huwelijk
    Akteplaats: Texel
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 46
    Registratiedatum: 31-10-1867
  5. Noord-Hollands Archief; BS-Huwelijk
    Akteplaats: Texel
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 43
    Registratiedatum: 26-09-1878

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 10 juillet 1843 était d'environ 15,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt dampig. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1843: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
    • 4 mars » création du Sixième district congressionnel de l'Illinois.
    • 16 mai » prise de la Smala, de l'émir AbdelKader, par les troupes du duc d'Aumale, qui met fin à la conquête de l'Algérie.
    • 3 septembre » coup d'État du 3 septembre 1843 en Grèce.
    • 15 septembre » un coup d'État, dans le royaume de Grèce, vise à lui donner une constitution.
    • 21 septembre » la goélette Ancud hisse le drapeau chilien à Puerto del Hambre et prend ainsi possession du détroit de Magellan et de sa région, au nom de son pays.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1912 » Hudson Allison (ainsi que sa femme Bess et sa fille Lorraine), courtier de banque canadien, victime du naufrage du Titanic (° 9 décembre 1881).
  • 1927 » Gaston Leroux, écrivain français (° 6 mai 1868).
  • 1938 » César Vallejo, poète péruvien (° 16 mars 1892).
  • 1942 » Georges Desdevises Du Dézert, écrivain français (° 21 mai 1854).
  • 1949 » Wallace Beery, acteur américain (° 1 avril 1885).
  • 1967 » Totò (Antonio de Curtis Gagliardi Ducas Comneno di Bisanzio, dit), acteur et chanteur italien (° 15 février 1898).

Sur le nom de famille Kooiman

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Kooiman.
  • Afficher des informations sur Kooiman sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Kooiman.

La publication Généalogie Gomes a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
R. R. Gomes, "Généalogie Gomes", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I33539.php : consultée 14 mai 2024), "Gerrit Kooiman (1843-1931)".