Généalogie Gomes » Trijntje Eelman (1835-1916)

Données personnelles Trijntje Eelman 

    Zie haar overlijdensakte
  • Aussi connu(e) sous le nom de Trijntje Eleman.
  • Elle est née le 17 avril 1835 dans Zevenhuizen (Texel).
    Zij is gboren om 23.00u; aangifte geb op 18 apr 1835 door de vader; getuigen bij de aangifte: Simon Dekker, 34 jaar, schilder en Gerrit List, 40 jaar, zaakwaarnemer; beiden wonende in Den Burg
  • Propriété: overlijden.
  • Elle est décédée le 24 août 1916 dans Den Burg (Texel, NH), elle avait 81 ans.Source 1
    Zij is overleden om 14.30u; aangifte overl op 25 aug 1916 door Hendrik Johannes Cornelisse, 52 jaar, werkman en Sipke Smidt, 49 jaar, schilder; beiden wonende op Texel
  • Un enfant de Nan Jacobsz Eelman et Aagje Koopman
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 27 octobre 2011.

Famille de Trijntje Eelman

(1) Elle est mariée avec Pieter de Ridder.

Ils se sont mariés le 14 avril 1859 à Texel, elle avait 23 ans.Source 2


Enfant(s):

  1. Huibertje de Ridder  1859-1859
  2. Aagje de Ridder  1861-1861
  3. Aagje de Ridder  1862-1936
  4. Huibertje de Ridder  1865-1934 
  5. NN de Ridder  1869-1869
  6. Cornelia de Ridder  1870-1929 
  7. Pietertje de Ridder  1875-1915 


(2) Elle avait une relation avec Aris Eelman.


Enfant(s):

  1. Jannetje Eelman  1879-1885


Notes par Trijntje Eelman

Ds. Huizinga:
9 Mei 1873. Ik des namiddags naar de Koog, eerst Dirkje Dekker bezocht. Toen Trijntje Nans Eelman, alleen de 3 kinderen te huis.

30 Juny 1875. Des voormiddags half 11 geloopen naar de Mient. Begrafenis van Pieter de Ridder, man van Trijntje Nans Eelman. Zeer onverwachts gestorven. Weduwe blijft achter met 3 à 4 hulpbehoevende kinderen in een ellendige wooning.
Eerst werd gelezen door Jan Trap, toen kwam Jan Saris om te lezen. Doch ik voorkwam hem het woord en sprak en sprak alweder (wijl er gewacht werd op de lijkwagen) bijkans een uur lang. Eerst tegen 1 uur verlieten wij de wooning. Begrafenis op het kerkhof aan de Koog. Alles zeer armelijk. De vrouwen met hun kinderen op de arm mee naar 't kerkhof. Daar staat nog een gedenkpaal meldende de begrafenis van Hendrik Dirksz. en vrouw, Castelein op 't Eijerland in 1681. Ik wandelde met Jan Saris, genoeglijk (dit is de laatst bekende persoon die begraven is op het kerkhof de 'Vogelmient', dat al lang niet meer in gebruik was).

3 February 1876. Gisteravond bij Trijntje Nans Eelman, weduwe met 4 kinderen, in eene zeer bekrompen woning. Slapen allen in eene bedstede. Turf op. Aardappels op. 3 gulden per week schraal inkomen. Daarna bij Cornelis Keyser daarover gesproken.

Trijntje had een nieuwe vriend, Aris Eelman, geen directe familie.
29 Maart 1878. Bij Trijntje Nans Eelman wilde ik gaan spreeken over haar verhouding tot zekeren Aris Eelman die niet onopsprakelijk is. Ik vond haar niet te huis, sprak een tijdlang met de 78-jarige Chrisje genoemd "Menschenlief", die in haar zwart berookt kamertje met haar wekelijks inkomen van f 1,25 zeer tevreden was. R. Nieuwenhuis plaatste nu een kagcheltje, met welke weelde zij zeer verheugd was. Zij sprak vertrouwelijk niet zeer ten gunste van Trijntje Eelman.

28 Juny 1878. Trijntje Nans Eelman hier bij mij ontboden. Haar ernstig onderhouden over haar opsprakelijk verkeer met Aris Eelman (Kievit). Ten langen leste zegt zij toch te begrijpen dat het niet goed is, nadat ik haar gezegd heb dat de diakens haar onderstand van f 2,- per week zouden intrekken (gister op de kerkeraadsvergadering besproken).

24 April 1879. Kerkeraadsvergadering, Trijntje Nans Eelman wil men om haar zedeloos leven wel alle ondersteuning ontzeggen, wat echter door mijne tusschenspraak niet gebeurde.

31 July 1879. Trijntje Nans Eelman bevallen, de hulp van Doctor Ensing haar vanmiddag nog even bijtijds toegestaan door de kerkeraad op ontvangst van een briefje van Doctor Ensing volgens afspraak van mij met Jantje de Vogel die hier vanmiddag den bitteren nood kwam klagen.
[Het kindje was een meisje, Jannetje, waaschijnlijk genoemd naar de moeder van Aris Eelman, Jantje de Vogel. Het kind werd maar 5 jaar oud, ze stierf op 26-2-1885 [op 26 feb 1885 is in Den Burg een Jannetje Eelman, oud 15 jaar, overleden; moeder Trijntje Eelman; deze?].
Bron: Irene Maas
Uit de notulen van de kerkenraadsvergadering van 27 junij 1878 aan Den Burg
Door broeder Jan Jakobs Roeper wordt de aandacht gevestigd op Trijntje Nans Eelman (wed. P. de Ridder) aan den Burg woonachtig, door de gemeente bedeeld, maar, naar de geruchten, van een ergerlijk levensgedrag. Diensvolgens zal ds Huizinga die reeds vroeger pogingen aanwendde om haar te spreken, nu haar voor zich doen komen en haar ernstig onderhouden, met bedreiging van kerkeraadswege dat zij bij volharding in haar gedrag, alle hulp der gemeente zal verliezen.

Uit de notulen van de kerkenraadsvergadering van 26 julij 1878
Ds Huizinga doet verslag van zijn onderhoud met Trijntje Nans Eelman, hetwelk daartoe had geleid dat zij zeide het verkeerde van haar gedrag in te zien en daarvan afstand te willen doen. De diakenen van Den Burg verklaren vernomen te hebben dat zij dan ook ten gevolge vandien wel aanvankelijk haar verkeer met Aris Eelman had gestaakt, maar dit later weer als vroeger hervat heeft. Men besluit dat men zich hieromtrent zekerheid zal zoeken te verschaffen, maar dan ook aan de gedane bedreiging gevolg zal geven en de subsidie van f 2,- per week geheel zal intrekken.
[Zo ging dat- wie niet leefde naar de normen van de kerkeraad verloor alle steun].

Uit de notulen van de kerkenraadsvergadering van 29 augustus 1878
Ten aanzien van Trijntje Nans Eelman wordt door broeder Sijbr. Jz. Keijser [gemeld] dat ook hij haar, bij het afhalen van hare wekelijksche ondersteuning, over haar gedrag heeft onderhouden, haar wijzende op het ongebonden [niet kerkelijke] leven van den persoon van wie zij zich naar het scheen, niet wilde laten scheiden, en nu van haar de verzekering had ontvangen dat zij, sedert dat ongebonden leven haar bekend werd, alle verkeer met hem geheel had afgesneden. Indien geen nieuwe bezwaren zich daartegen verzetten, zal haar dan nu de ondersteuning ook verder worden verstrekt.

Uit de notulen van de kerkenraadsvergadering van 24 april 1879
De lijst van gealimenteerden wordt met het oog op de verandering van het saizoen (in de zomer is er meer werk en meer voedsel uit eigen tuin;MtH) nagezien en zooveel noodig gewijzigd. Allermeest kwam daarbij ter sprake hoe te handelen met Trijntje Nans Eelman die weldra wegens diefstal zal moeten te regt staan en buitendien een zedeloos leven blijft leiden, ten trots van alle vermaningen zoodat zij, de weduwe, nu eerlang weder moeder staat te worden. Sommigen wilden de helpende hand haar geheel onttrekken. Anderen oordeelden dat zulks aan eene Christelijke gemeente ten aanzien van eene harer leden volstrekt niet voegde. Men voerde aan dat zij dien naam van lid der Christelijke gemeente zich geheel onwaardig maakte. Dit werd toegegeven, maar tevens werd aangetoond dat men dan door een besluit der daarvoor samengeroepen broederschap haar het lidmaatschap moest ontnemen. De groote bezwaren hiervan echter werden erkend, wijl het moeijelijk was in te zien waar de alzoo begonnen zuivering der gemeente zou mogen ophouden, als men die zooals dan geschieden moest, zonder aanziens des persoons zoud gaan toepassen, wat ook wel, in dezen tijd vooral, als eene volstrekte onmogelijkheid werd beschouwd. 't Werd erkend: men moest zich schamen over zoodanige gemeenteleden die openlijke en algemeene ergernis geven, maar tevens dat wij ons ook over onszelve zouden hebben te schamen als wij in strijd met den Christus-geest alle gemeenschap met zoodanige ongelukkigen onbarmhartig zouden opheffen (Huizinga is heel wat milder geworden sinds 1846!). Het besluit van de redewisseling was dat wij vooralsnog zullen voortgaan met de wekelijksche subsidie aan Tr. N. Eelman, die haar te onmisbaar is omdat niemand haar thans werk en loon voor werk verschaffen wil (zwanger!) en de subsidie naauwelijks alleen voor voeding van 't gezin voldoet (f 2,-).

Uit de notulen van de kerkenraadsvergadering van 31 juli 1879
Wordt behandeld een pas ingekomen aanvraag voor de wed. de Ridder-Eelman om verloskundige hulp. Dr. G. Ensing vroeg of zulks voor rekening van de doopsgez. gemeente van Burg c.a. kan geschieden. Na discussie over deze zaak die minder aangenaam was, daar het gold eene vrouw die van bekend onzedig levensgedrag, buiten echt (huwelijk) verloskundige hulp noodig had, wordt besloten daar men haar in deze omstandigheid toch niet geheel aan haar lot overlaten kan, als doctorshonorarium f 7,50 diponibel te stellen.
[Kerkeraadgegevens betreffende Trijntje Nans Eelman gekregen van Maarten 't Hart, tussen haakjes zijn commentaar erop. De notulen van de Kerkeraad werden geschreven door dominee Huizinga, waarbin hij de besproken zaken veel uitvoeriger opschreef dan in het dagboek].
Bron: Irene Maas
13-11-1878 Aan den Heer Controleur der Directe Belastingen te Helder
Patentdeclaratien ten behoeve van Catharina Blom weduwe P. Bakker, Tiesje Blom, Antje Gort weduwe H. De Ridder, Jannetje Verberne weduwe G. Logman, Jannetje de Vogel weduwe A. Eelman, Antje Dekker, Trijntje Eelman weduwe P. de Ridder en Cornelisje Bakker weduwe A. Duinker, …. te verzoeken voor de genoemde vrouwen een vrijpatent te mogen erlangen, even als ten vorigen jaren, blijkens ten deze overgelegde bewijzen met 1 of 2 uitzonderingen.

Brief Burgemeester Loman 25-2-1879 Aan den Heer Officier van Justitie te Alkmaar
Proces verbaal in zake diefstal ten nadeele van A.C. Lap beklaagd door Trijntje Eelman. De waarde der ontvreemde voorwerpen is zeer gering. Ik geloof echter niet dat de vervolging mogen verzweegd worden, aangezien den ontvreemding geschiedt is door de beklaagde, die in dienst is van Lap. De beklaagde is eene weduwe die 4 kinderen ten hare laste is en arm. Ik heb haar het proces verbaal niet tot het teekenen kunnen brengen, aangezien ze niet in staat was wegens zenuwachtigheid haar naam te schrijven.
Een geringe straf zou, naar mijne gedachte, haar voor het vervolg zich niet aan diefstal blootgeven.
Bron: Irene Maas

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Trijntje Eelman?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Trijntje Eelman

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Trijntje Eelman


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Noord-Hollands Archief; BS-Overlijden
    Akteplaats: Texel
    Soort akte: Overlijdensakte
    Aktenummer: 59
    Registratiedatum: 25-08-1916
  2. Noord-Hollands Archief; BS-Huwelijk
    Akteplaats: Texel
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 15
    Registratiedatum: 14-04-1859

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 17 avril 1835 était d'environ 4,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt regen bui. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1835: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
    • 2 mars » Ferdinand d'Autriche devient empereur d'Autriche, roi de Lombardie-Vénétie et roi de Bohême et de Hongrie sous le nom de Ferdinand V.
    • 30 août » fondation de Melbourne.
    • 2 octobre » la bataille de Gonzales marque le début de la Révolution texane.
    • 27 novembre » James Pratt et John Smith sont les deux dernières personnes à être exécutées pour sodomie en Angleterre.
    • 16 décembre » début du Grand Incendie de New York.
    • 28 décembre » début de la 2guerre séminole en Floride, déclenchée par le chef séminole Osceola.
  • La température le 14 avril 1859 était d'environ 7,1 °C. Il y avait 0.1 mm de précipitation. La pression du vent était de 2 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 75 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 69%. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Du 18 mars 1858 au 23 février 1860 il y avait en Hollande le gouvernement Rochussen - Van Bosse avec comme premiers ministres J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) et Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • En l'an 1859: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
    • 5 février » en Roumanie, la convention (août 1858) qui venait en complément du traité de Paris (30 mars 1858) stipulait que les deux provinces de Moldavie et de Valachie, attachées à la tutelle russe, devaient rester séparées. De façon à contourner l'opposition de l'Autriche à l'ébauche de «Grande Roumanie», Napoléon III suggère aux deux provinces de voter pour le même gouverneur: par l'élection d'Alexandre Jean Cuza comme hospodar de Moldavie et de Valachie, l'unité de la Roumanie est réalisée, sinon en droit, du moins en fait: Cuza entreprend l'unification des deux parties du territoire.
    • 3 mars » signature d'un traité secret franco-russe stipulant la neutralité bienveillante de la Russie en cas de guerre entre l'Autriche et la France.
    • 4 juin » Napoléon III bat Ferencz Gyulai, à la bataille de Magenta, pendant la deuxième guerre d'indépendance italienne.
    • 24 juin » victoire sanglante des troupes franco-piémontaises de Napoléon III, sur les forces autrichiennes de François-Joseph, à Solférino, en Italie.
    • 8 juillet » Charles XV de Suède devient roi de Suède, et de Norvège, sous l'autre quantième de Charles IV.
    • 11 juillet » signature de l'armistice de Villafranca, qui met fin à la deuxième guerre d'indépendance italienne.
  • La température au 24 août 1916 était entre 11,7 et 22,4 °C et était d'une moyenne de 16,5 °C. Il y avait 0.4 mm de précipitation. Il y avait 1,4 heures de soleil (10%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du sud-sud-ouest. Source: KNMI
  • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • En l'an 1916: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,4 millions d'habitants.
    • 11 mars » la cinquième bataille de l'Isonzo sur le front italien débute et durera huit jours.
    • 24 mars » |à Dublin, environ mille deux cents membres des Irish Volunteers, une armée irlandaise clandestine, indépendantiste jusqu'à envisager de soutenir l'Allemagne contre l'Angleterre, se révoltent le lundi de Pâques. Les Anglais envoient alors à Dublin vingt mille soldats. Soixante insurgés et cent cinquante soldats anglais tombent, mais ce sera la population civile qui, avec trois cents morts et deux mille blessés, sera le plus durement touchée. Le dirigeant ouvrier James Connolly et quinze autres chefs des insurgés seront passés par les armes.
    • 7 juin » chute du Fort de Vaux (première guerre mondiale en Europe).
    • 1 juillet » début de la bataille de la Somme.
    • 31 octobre » début de la neuvième bataille de l'Isonzo.
    • 21 novembre » le U-73 coule le Britannic.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Eelman

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Eelman.
  • Afficher des informations sur Eelman sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Eelman.

La publication Généalogie Gomes a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
R. R. Gomes, "Généalogie Gomes", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I31463.php : consultée 5 mai 2024), "Trijntje Eelman (1835-1916)".