Généalogie Gomes » Cornelis de Porto (1828-1873)

Données personnelles Cornelis de Porto 

  • Il est né le 18 mai 1828 dans Den Hoorn (Texel, NH).
    Hij is geboren om 04.00u; aangifte geb op 19 mei 1828 door de vader; getuigen bij de aangifte: Gerbrand Zoetelief, 38 jaar, metselaar en Simon Dekker, 27 jaar; schilder; beiden wonende in Den Burg
  • Profession: werkman (1851, 1871); arbeider (1852, 1856, 1858, 1860-1863, 1869, 1873); sjouwerman (1859); zeeman; boer.
  • Il est décédé le 22 juillet 1873 dans Leeuwarden (Friesland), il avait 45 ans.Source 1
    Bij zijn overlijden woont hij in Den Hoorn; hij is overleden om 13.30u in de gevangenis; extract overlijdensregister Leeuwarden, Texel dd 28 juli 1873
  • Un enfant de Timoteus de Porto et Isele Jacobs Gielis
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 27 septembre 2013.

Famille de Cornelis de Porto

(1) Il est marié avec Jannetje Timmer.

Ils se sont mariés le 2 octobre 1851 à Texel, il avait 23 ans.Source 2


Enfant(s):

  1. Isele de Porto  1852-1886
  2. Mietje de Porto  1856-1907 
  3. Cornelis de Porto  1858-1870
  4. Trijntje de Porto  1860-1860


(2) Il est marié avec Catharina Gielis.

Ils se sont mariés le 21 juin 1860 à Texel, il avait 32 ans.Source 3


Enfant(s):

  1. Jan de Porto  1861-1947 
  2. Jannetje de Porto  1862-1940
  3. Antje de Porto  1863-1936 
  4. Dirkje de Porto  1865-1890
  5. Grietje de Porto  1868-1882
  6. Fransiena de Porto  1869-1953 
  7. Cornelis de Porto  1871-1955 


Notes par Cornelis de Porto

Klapper Rijksarchief Noord-Holland op de registers van inschrijving van de gevangenen in het huis van bewaring van Den Helder voor de periode 1860-1886.
Cornelis de Porto, zoon van Timooth de Porto en Elizabeth Gielis, geboren en wonende Texel, 42, gehuwd, arbeider, rk, 1m68, blauwe ogen, bruin haar, was aangehouden wegens diefstal en werd onveroordeeld op 3-6-1871 naar Amsterdam getransporteerd.
Touw
21-7-1864 Aan den Heer Ambtenaar van het Openbaar Ministerie te Helder
Aan den Heer Officier van Justitie te Alkmaar
diefstal van de schijven, [na de] verklaring Kommandant der Reparatien en verklaring van schipper J. Hemelrijk, [ben ik gekomen tot] de volgende ontdekking.
Dat zekere Cornelis de Porto, zwager van Hendrik Gielis, bij welke laatste genoemde zwager is inwonende, aan de veefokker J.P. Witte aan den Hoorn, ook Touw te koop heeft aangeboden. Ik heb daarop J.P. Witte gehoord, en vervolgens ook C. de Porto, door welke de zaak bevestigend is beantwoord blijkens het vervolgd relaas. Alles doet vermoeden de diefstal van het Touw der schijven, wel door Hendrik Gielis en Cornelis de Porto is gedaan, want het ontstrengelde Touw, aan een kluwen hierbij gevoegd, heeft zeer veel overeenkomst met het andere Touw.

Lood
2-8-1864 Aan den Heer Officier van Justitie te Alkmaar
Hendrik Gielis en Cornelis de Porto blijven volharden bij hare vroegere bekentenissen, het touw op het strand gevonden te hebben, ieder op zichzelve, en niet in vereeniging met elkander.
De looddiefstal alhier blijkt ook dat door Hendrik Gielis en Cornelis de Porto zal zijn gedaan. De looden Pijp en vergaarbak is gestolen van het huis naast dat welk door de beklaagde wordt bewoond. Ik heb evenwel de zaak niet tot klaarheid kunnen brengen, omdat zij tot geene bekentenissen willen komen.
Het zijn een paar ondeugende personen, die in de Publieke Opinie hier zeer verdacht zijn.

IJzer
16-11-1869 Aan den Heer Officier van Justitie te Alkmaar
Proces verbaal door den Rijksveldwachter E. Roerdinkholder en den Brigadier der Rijksveldwacht Methorst wegens stranddieverij contra Cornelis Duporto

19-11-1869 Ten aanzien van het stuk ijzer dat van een mast afkomstig is en door Cornelis Duporto is ontvreemd en bij C. Smit is gebragt, wenschte ik vooraf UEd opinie te vernemen, vermits dat stuk ijzer zeer zwaar is en daarvan moeijelijk iets kan worden afgenomen.
Verlangt UEd echter dat dit ook worde afgezonden naar Uwe Regtbank, dan zal ik daarvoor zorgen.

11-1-1870 Aan den Heer Officier van Justitie te Alkmaar
Proces verbaal opgemaakt door Gemeenteveldwachter Fulps Krijnen contra C. de Porto

14-1-1870 UEd te doen geworden een geboorteacte van Cornelis de Porto

4-3-1870 De Burgemeester van Texel aan Hendrik Gielis en Cornelis du Porto aan den Hoorn
Naar aanleiding van eener bij mij ingekomen missive van den Heer Officier van Justitie bij de Arrondissements Regtbank te Alkmaar, heb ik de eer ter uwer kennisse te brengen, dat het door Ulieden ingediende rekest aan Zijne Majesteit den Koning, om gratie van Uwe gevangenisstraf, is gewezen van de hand.
Met bijgaande oproepingsbrieven.
Tegen de Rijksveldwachter Roerdinkholder zei H. Gielis, dat hij zou zorgen zich op den bepaalden tijd bij UEdAchtb aan te melden, terwijl C. Duporto heeft verklaard niet te kunnen komen, zoodat deze per Rijksveldwachter maandagmorgen naar den Helder zal worden getransporteerd.
[Hendrik Gielis was een jongere broer van Catharina Gielis, die met Cornelis De Porto was getrouwd, de stiefmoeder van Cornelis. Zij was geboren in 1833, hij was 5 jaar jonger. Hun broer Gerrit was getrouwd met Ysele de Porto, de oudste dochter van Simon de Porto, de oudste broer van Cornelis de Porto, die de vader was van de Cornelis waar het hier om gaat].

10-4-1870 Missive dat genoemde C. De Porto, wegens totaal onvermogen der ouders, door den Rijksveldwachter zal worden overgebracht. De jongen is volgens ingewonnen berigten, niet zoo bedorven, als men zijner geheel verwaarloosde opvoeding in aanmerking genomen, zou moeten verwachten.
De vader is een onverschillig en lui persoon, die zijne kinderen van den jeugd af opleidde in het vak van bedelen, waarin het vrij talrijke huisgezin (7 kinderen) bewijzen van bekwaamheid aan den dag legt. Toch heeft C. de Porto van tijd tot tijd de school bezocht en volgens verklaring van den Onderwijzer heeft hij zich daar goed gedragen.
De moeder heeft een karakter dat zeer goed met dat van haar echtgenoot harmonieert, ook zij spoort de kinderen tot bedelarij aan, terwijl zij wegens haar zeer welvarend uiterlijk daartoe minder geschikt is.
[De jongen Cornelis was dood voor het jaar om was. Heimwee, slechte omstandigheden?]

Turf
10-2-1871 Proces verbaal. Dat het feit [van geringe aard] is gepleegd door iemand die reeds herhaaldelijk is veroordeeld wegens diefstal.
Cornelis de Porto is zeer arm, bezwaard met een groot gezin. Hij is echter lui en onverschillig en leidt zijne kinderen op voor bedelarij. Eene vervolging tegen hem acht ik daarom noodzakelijk. Het schuurtje schijnt met een hangslot gesloten te zijn. Men heeft echter geen bewijzen van braak gevonden. Overklimming had niet plaats, daar het schuurtje aan de weg lag.

28-2-1871 Aan de Officier van Justitie te Alkmaar
Een schetsteekening van het gebouwtje of schuurtje waaruit door C. De Porto turf is ontvreemd.

6-3-1871 toelichting op de schetstekening

20-3-1871 Naar aanleiding missive 22-3 jongstleden 622/852 hierbij de stukken, behorende bij de proces verbaal opgemaakt in zake diefstal contra Cornelis de Porto.

Op 3 juni 1871 werd Cornelis, zoon van Timooth de Porto en Elisabeth (Isele) Gielis, geboren en wonende op Texel, 42 jaar oud, gehuwd, arbeider, RK, 1 meter 68, blauwe ogen, bruin haar, onveroordeeld naar Amsterdam getransporteerd. Hij was aangehouden wegens diefstal.

[Op 7 augustus werd zijn jongste zoon geboren. Die werd Cornelis genoemd, naar de overleden broer].

18-5-1872 Officier van Justitie te Alkmaar
Brand in het huis van Lammert Zijm, waarin zich Dieuwertje Witte met het twee-jarig zoontje van Lammert Zijm bevond.
De brand begon tussen half 8 en 8 uur [en leek aangestoken te zijn]. De brand is waarschijnlijk zoo spoedig toegenomen, dat de dader geen gelegenheid heeft gehad, om ook het met petroleum overgoten riet aan te steken, hetwelk onvermijdelijk zou hebben ten gevolge gehad, dat de geheele schuur met de woning een prooi der vlammen was geworden. Tegen de huisgenoten, noch tegen C. de Porto bestaat eenig vermoeden.

18-5-1872 Officier van Justitie te Alkmaar
Heden hebben wij de zaak nader onderzocht en is uit het onderzoek gebleken, dat de omstandigheden zich anders hebben voorgedaan dan ik heden heb opgegeven. Zoo even heb ik C. de Porto in verhoor genomen en heeft hij in tegenwoordigheid der beide hier gestationeerde Rijksveldwachters verklaard, dat hij door onvoorzichtigheid een brandende lucifer, waarmede hij zijn pijp wilde opsteken, in het stroo te laten vallen. Aangezien deze mededeeling geenszints op voldoende wijze alles verklaart wat wij hebben gezien, zoo heb ik C. de Porto in arrest gehouden en zie ik per telegram UEdAchtb nader bericht tegemoet of ik hem zal in arrest houden of hem zal opzenden.

Malaise
11-7-1872 In zake C. De Porto te berigten dat het daggeld van f 1 [buiten kost] daar C. De Porto verdiende, het gewone dagloon was, dat aan de arbeiders destijds werd gegeven.
Dat het te gering is, om daarvan met zijn huisgezin onder de tegenwoordige omstandigheden te leven, spreekt vanzelf. Later werden de dagloonen hooger, vooral in de landbouw als wanneer een maayer f 2,50 à f 3,50 daags verdient, zoo als thans het geval is, terwijl aan hooyers gaarne f 1,50 per dag betaald [wordt].
C. De Porto was overigens geen persoon om zich hard intespannen, zonder bepaald lui te zijn, was hij traag in al zijn handelingen en kon daarom op geen hooger daglonen aanspraak maken. Het komt mij niet waarschijnlijk voor, dat de door hem opgegeven rede als serieus moet worden beschouwd. Hij kan niet verzekerd zijn, dat hij bij den opbouw zou gebruikt worden en evenmin dat hij dan een beter daggeld zou verdienen, daarvoor bestond zelfs niet de minste grond. Ik kan mij tenminste niet voorstellen welke aanleiding er na de brand zou kunnen bestaan hebben, om het dagloon voor een man als C. De Porto te verhoogen, daar deze toch niets meer is dan een gewone arbeider, en dus gemakkelijk door een ander vervangen kon worden.
Intusschen geloof ik, dat de geringe verdiensten van C. De Porto in verband met zijn zwaar huisgezin, medegewerkt zullen hebben om hem in eene staat van malaise en wezenloze onverschilligheid te brengen, waardoor bij zijn sombere en in zichzelf gekeerde karakter en gemis van eenig deugzaam beginsel, om, zonder omtrent wat de gevolgen zouden zijn een helder bewustzijn te hebben, de misdaad te plegen. Nogtans lijkt de zaak duister en voor mij tenminste moeijlijk geheel xxxx aan xx
Bron: Irene Maas

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Cornelis de Porto?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Cornelis de Porto

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Cornelis de Porto

Cornelis de Porto
1828-1873

(1) 1851
(2) 1860
Jan de Porto
1861-1947

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Noord-Hollands Archief; BS-Overlijden
    Akteplaats: Texel
    Soort akte: Overlijdensakte
    Aktenummer: 90
    Registratiedatum: 28-07-1873
  2. Noord-Hollands Archief; BS-Huwelijk
    Akteplaats: Texel
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 45
    Registratiedatum: 02-10-1851
  3. Noord-Hollands Archief; BS-Huwelijk
    Akteplaats: Texel
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 37
    Registratiedatum: 21-06-1860

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 18 mai 1828 était d'environ 13,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est nordest. Caractérisation du temps: helder winderig. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1828: Source: Wikipedia
    • 10 février » Simón Bolívar devient le chef de l'État colombien.
    • 18 avril » le général José María Pérez de Urdininea prend le pouvoir, et devient le troisième président de la République de Bolivie.
    • 6 août » Méhémet Ali, khédive d'Égypte, accepte les demandes britanniques en vue d'une évacuation de la Grèce.
    • 27 août » par le traité de Montevideo, Empire du Brésil et Provinces-Unies du Río de la Plata reconnaissent l'indépendance de l'Uruguay.
    • 30 octobre » prise du château de Morée par les Français, conduits par le général Nicolas Joseph Maison, lors de la guerre d'indépendance grecque.
    • 1 décembre » le général argentin Juan Lavalle procède à un coup d'État contre le gouverneur Manuel Dorrego, qui entame la révolution décembriste(en), relançant les guerres civiles argentines.
  • La température le 22 juillet 1873 était d'environ 23,2 °C. La pression du vent était de 2 kgf/m2 et provenait en majeure partie du est-sud-est. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 66%. Source: KNMI
  • Du 6 juillet 1872 au 27 août 1874 il y avait en Hollande le gouvernement De Vries - Fransen van de Putte avec comme premiers ministres Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) et I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • En l'an 1873: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,0 millions d'habitants.
    • 18 février » le révolutionnaire bulgare Vasil Levski est pendu par l'Empire ottoman.
    • 13 avril » massacre de Colfax pendant la reconstruction américaine.
    • 24 mai » Patrice de Mac-Mahon devient président de la République française.
    • 18 septembre » vent de panique à Wall Street.
    • 27 octobre » échec d'une tentative de restauration monarchique en France, à la suite d'une lettre du «comte de Chambord» dans laquelle il refuse l'adoption du drapeau tricolore.
    • 2 décembre » bataille de Palo Seco(es): les troupes de Máximo Gómez l'emportent sur les forces armées espagnoles.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1832 » Napoléon II, prince impérial français (° 20 mars 1811).
  • 1833 » Joseph Forlenze, médecin italien (° 3 février 1757).
  • 1856 » Jean Senebier, prêtre et botaniste suisse (° 6 mai 1742).
  • 1859 » Louis de Potter, homme politique belge (° 26 avril 1786).
  • 1900 » Anne Wang, jeune chrétienne chinoise, martyre (° vers 1886).
  • 1903 » Cassius Marcellus Clay, militant républicain et abolitionniste américain (° 19 octobre 1810).

Sur le nom de famille Porto

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Porto.
  • Afficher des informations sur Porto sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Porto.

La publication Généalogie Gomes a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
R. R. Gomes, "Généalogie Gomes", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I11354.php : consultée 24 mai 2024), "Cornelis de Porto (1828-1873)".