Fischer-Sandker Groningen-Drenthe-Emsland » Simon Joosten (1768-1834)

Données personnelles Simon Joosten 

  • Aussi connu(e) sous le nom de Simen of Sim Sijmen Joestens.
  • Il est né mars 1768 dans Den Ham.
    zv Joest Jans - Angenietje Klasen
  • Il a été baptisé le 18 mars 1768 dans Den Ham en Fransum.
  • Profession: herbergier en kastelein sinds 1794 van de herberg Onder de Linden in Aduard.
  • Il est décédé le 2 février 1834 dans Aduard, il avait 65 ans.
  • Un enfant de Joost Jans et Agneta Clasen
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 19 mai 2019.

Famille de Simon Joosten

(1) Il est marié avec Ava Theodorus Hieming.

Ils se sont mariés le 24 mars 1793 à Aduard, il avait 25 ans.

"voor het bed"
Ils se sont mariés le 24 mars 1793 à Den Ham en Farnsum, il avait 25 ans.


Enfant(s):

  1. Angenietje Joosten  1796-???? 
  2. Geertrudis Joosten  1799-????
  3. Itje Sijmons Joosten  1801-1843 


(2) Il est marié avec Anje Jakobs van Langeweer.

Ils se sont mariés le 9 juillet 1812 à Aduard, il avait 44 ans.


Notes par Simon Joosten

Onderstaand artikel heb ik gekopieerd uit het boek
Een klooster, drie dorpen: geschiedenis van Aduard, Den Ham en Den Horn 1192-1992
Van H. Boels en Jan Arkema

HOOFDSTUK I I. MONUMENTEN
Herberg Onder de Linden
Achter de fraaie gevel van de herberg "Onder de Linden" bevond zich eens het vertrouwde dorpscaf van W. Meijer, later Siegers. In juli 1991 werd na een ingrijpende restauratie het vroeger bij veel Aduarders populaire caf heropend. Het had trouwens weinig gescheeld of het pand zou zijn afgebroken. Toen bekend werd dat de gemeente het gebouw wilde slopen om op deze plek bejaardenhuisjes te bouwen, werd in het dorp een actiegroep opgericht. In korte tijd wist men meer dan duizend handtekeningen te verzamelen om de sloop van het oude pand te voorkomen.
De grote schuur achter het voorhuis dateert van het begin van de vorige eeuw maar is waarschijnlijk een vervanger van een eerdere schuur. Van het brede voorhuis is het deel rechts van de deur - waar zich de gelagkamer bevond -het oudste. Dit gedeelte is mogelijk al in de 17de eeuw gebouwd, de funderingen bestaan geheel uit kloostermoppen. Deze grote stenen waren na de verwoesting van het klooster in Aduard ruimschoots voorhanden. Tot de Friesestraatweg in de veertiger jaren van de 19de eeuw werd aangelegd, passeerden de reizigers van Groningen op weg naar Friesland de herberg.
Uit archiefstukken valt op te maken dat er in ieder geval in 1733 al een herberg was op deze plek. Er is sprake van "die herberg buiten Noorder-poorte aan die wegh", de herberg buiten de vroegere kloosterpoort aan de noordzijde van Aduard dus. De archieven van de rechtstoel Aduard vertellen ons dat een zekere Theodorus Hieming - afkomstig uit Groningen - in mei 1759 het huis met twee kamers aan de westzijde van de straat, dat hij een jaar eerder had aangekocht, ruilde tegen een herberg. Bij de herberg behoorden ook nog zeventien grazen land, gelegen in de buurt van Aduard. Theodorus Hieming beloofde bij de erf-wisseling dat hij zijn bier zou betrekken van hopman J. Sinnning en dat hij zich aan de wetten van het brouwersgilde zou onderwerpen. Een jaar later, in 1760, trouwde Theodorus Hieming met Martje Ites. Ruim twintig jaar lang was Theodorus Hieming kastelein in Aduard. Na zijn dood hertrouwde Martje Ites in 1781 met Hendrik van Lintel uit Obergum. De herberg bleef in haar bezit. Pas in 1794 verkocht ze het pand aan haar dochter Aafke Hieming. Aafke Hieming was getrouwd met Simon Joosten die afkomstig was van Fransum, waar zijn ouders boeren waren. Toen Aafke Hieming overleed, hertrouwde Simon Joosten in 1812 met Anje Jacobs/ van Langeweer afkomstig van Hoogemeeden (Aduard.
Simon Joosten was, waarschijnlijk net als zijn vader, naast kastelein ook boer. Uit de boedelinventaris, opgemaakt bij zijn overlijden krijgen we een aardig beeld van de herberg annex boerderij. In de herberg bevonden zich de volgende vertrekken: de zuiderkamer, de jagtweide (gelagkamer), een achterkamer, een bovenkamer, een karnhuis, een melkenkamer en een zolder. De schuur bevatte een achterdeel, een paardestal en het eigenlijke schuurgedeelte. In de jagtweide bevonden zich een kabinet, twee tafels, dertien stoelen en een tapkast. Aan de wanden hingen twee schilderijen, twee spiegels en een klok. Op het kabinet stonden tien tinnen kannen. In de zuiderkamer hingen zes schilderijen aan de muren en een (oude?) kaart, er stonden twee tafels met elk vier stoelen en nog een kabinet. In de herberg waren zes bedsteden voor de gasten. Simon Joosten bezat een paard, vier koeien, twee varkens, twee kalveren, tien schapen en acht lammeren. Na de dood van Simon Joosten trouwde Anje Jacobs voor een derde keer, nu met Tonnis Bouwsma. Twintig jaar later, in 1859 verkocht Anje Jacobs de herberg aan stiefdochter Trijntje Joosten en schoonzoon Harm Derks Hamming, landbouwer op Den Ham. Het pand werd toen omschreven als "een behuizing en schuur met aanhorigheden zijnde ene herberg ge-naamd Onder de Boomtjes ..."
Harm Derks Hamming heeft het pand waarschijnlijk direct doorverkocht aan een andere landbouwer van Den Ham. Deze, Raang Iwema, verkocht de herberg ook al snel weer, nu aan Johannes Smit en zijn vrouw Catharina Bakker. Daarna hebben Aleida Bosman en haar zuster Margrietha de herberg nog in hun bezit gehad. In 1899 kocht koetsier Johan Gerhard Meijer, uit Hemmen (gemeente Haren) het pand. Van 1905 tot 1910 was Evert Brouwers, landgebruiker in Paddepoel eigenaar, waarna de bij veel Aduarders nog in goede herinnering voortlevende Wiert Meijer kastelein werd in Aduard. De heer Meijer overleed in 1971, waarna de erfgenamen het inmiddels wat verwaarloosde caf verkochten aan transportondernemer Feike Siegers.
Sinds 1987 stond het pand leeg. In de zomer van 1991 begon de herberg echter aan een nieuw leven, nu niet meer als dorpscaf maar als restaurant voor fijnproevers. *

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Simon Joosten?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Simon Joosten

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Simon Joosten

Claas Everts
± 1710-????
Joost Jans
± 1725-1782
Agneta Clasen
1736-????

Simon Joosten
1768-1834

(1) 1793
(2) 1812

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 18 mars 1768 était d'environ 8,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Phénomènes météorologiques particuliers: droog. Source: KNMI
  • En l'an 1768: Source: Wikipedia
    • 29 février » sous la menace de la Russie, les patriotes polonais se regroupent dans la confédération de Bar.
    • 15 mai » Louis XV achète la Corse à la république de Gênes.
    • 15 août » Louis XV proclame officiellement la réunion de la Corse au royaume de France.
    • 10 octobre » tremblement de terre en Haïti.
    • 5 novembre » signature du traité de Fort Stanwix.
    • 1 décembre » le négrier Fredensborg(en) coule au large de Tromøy en Norvège.
  • La température le 9 juillet 1812 était d'environ 15,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est nordest. Caractérisation du temps: omtrent helder. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1812: Source: Wikipedia
    • 22 janvier » bataille de Tenancingo (guerre d'indépendance du Mexique).
    • 24 février » signature d'une convention militaire franco-prussienne par laquelle la Prusse accorde toutes facilités de stationnement et approvisionnement à la Grande Armée en route vers la Russie, ainsi que l'envoi d'un corps d'armée de vingt mille hommes.
    • 27 février » Manuel Belgrano crée le drapeau de l'Argentine à Rosario.
    • 18 juin » le Congrès des États-Unis déclare la guerre au Royaume-Uni de Grande-Bretagne et d'Irlande et au Canada; début de la seconde guerre d’indépendance américaine.
    • 26 novembre » bataille de la Bérézina.
    • 1 décembre » fin de la bataille d'Ibarra, mettant fin à l'indépendance de l'État de Quito(es).
  • La température le 2 février 1834 était d'environ 0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est-sud-est. Caractérisation du temps: helder. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1834: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
    • 15 avril » fin de la deuxième révolte des Canuts.
    • 1 mai » en Belgique, la loi du 1 mai 1834 est sanctionnée par le roi. Ce texte, qui prévoit la création d'un réseau se dirigeant vers les quatre points cardinaux et desservant la plupart des provinces du pays. Il s'agit de l'acte fondateur des chemins de fer belges.
    • 16 mai » victoire libérale à la bataille d'Asseiceira lors de la guerre civile portugaise.
    • 1 août » abolition de l'esclavage dans une grande partie de l'empire colonial britannique (Slavery Abolition Act 1833)
    • 20 novembre » fondation de l'Université libre de Bruxelles par Théodore Verhaegen.
    • 1 décembre » l'esclavage est aboli dans la colonie du Cap conformément à la loi de 1833 sur l'abolition de l'esclavage.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Joosten

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Joosten.
  • Afficher des informations sur Joosten sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Joosten.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Gerhard Fischer, "Fischer-Sandker Groningen-Drenthe-Emsland", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-fischer-sandker/I28799.php : consultée 21 juin 2024), "Simon Joosten (1768-1834)".