Généalogie De Groot » Johannes Mattheus de Groot (1914-1945)

Données personnelles Johannes Mattheus de Groot 


Famille de Johannes Mattheus de Groot

Il est marié avec Theodora Geertruida van Tongeren.

Ils se sont mariés le 16 juin 1943 à Voorhout, Zuid-Holland, Nederland, il avait 28 ans.

Ils se sont mariés à l'église le 16 juin 1943 à Voorhout, Zuid-Holland, Nederland, il avait 28 ans.


Enfant(s):

  1. (Ne pas publique)


Notes par Johannes Mattheus de Groot

Bron: HKV. "Opdat Wij Niet Vergeten".
Jan de Groot
Op 20 oktober 1914, enkele maanden na het begin van de eerste wereldoorlog, zag Jan de Groot het levenslicht in Voorhout. Uiteindelijk zal hij sterven enkele maanden voor het einde van de tweede wereldoorlog.
Jan is de zoon van Antonius de Groot en Cornelia Martina van den Nouland. Hij is de tweede in een gezin van maar liefst 15 kinderen. Twee van die kinderen sterven voor hun 18de. Maar Jan groeit op en verdient zijn geld als bloemistarbeider en tuinder. Omdat het in de crisisjaren niet gemakkelijk is, gaat hij in Limburg bloembollen verkopen. Hij is dan grensarbeider en steekt ook reghelmatig over naar het naast gelegen Duitse grensgebied. Zijn twee broers Leo en Cor werkten in Duitsland, gedwongen door het Arbeidsbureau en Jan volgde hen. Ze mochten wel schrijven dat de laatste weken nogal eens de nachtrust verstoord werd en ze glasscherven moesten ruimen. Dat het Ruhrgebied gebombardeerd werd, mocht niet vermeld worden.
Jan trouwde met zijn grote liefde, de Warmondse Theodora (Dora) Geertruida van Tongeren, op 16 juni 1943. Ze verhuist voor hem naar Duitsland en zorgde niet alleen voor hem, maar ook voor zijn twee broers. Jan en Dora krijgen op 19 december 1944 een zoon: Antonius Maria Theresia (Ton). Deze blijde gebeurtenis in het ziekenhuis van Bad Kreuznach vindt plaats op de derde dag van het Ardennenoffensief. Tijdens de geboorte vielen de bommen op het spoorwegemplacement, dat vlakbij het ziekenhuis lag. De slag om de Ardennen was in volle gang.
Maar door die bombardementen in het Ruhrgebied wilden de broers verkassen en uiteindelijk komen ze op een boerderij bij het dorpje Bingen terecht, in de buurt van Ippesheim in Beieren; zo'n 150 kilometer ten oosten van Frankfurt. Hier vinden ze werk op een boerderij. Net voordat Amerikaanse soldaten 's avonds om 20:15 uur de hof van die boerderij op kwamen lopen. Vermoed wordt, dat het bewakers zijn van een nabijgelegen krijgsgevangenenkamp. En ze waren op zoek naar wijn en vrouwen. Jan stuurde zijn Dora naar binnen en wilde met de soldaten praten om te proberen hen verder te laten lopen. Maar zo ver kwam het niet; er klonk een schot en Jan werd dodelijk getroffen.
Nadat de oorlog is afgelopen, vertellen de broers hoe het gegaan is: ,,Jan was teruggekomen van zijn tuin en, voordat hij naar binnen ging, waste hij zich buiten bij de pomp. Op dat moment kwamen een paar Amerikaanse militairen van Patton's 3e leger langs lopen, die bij hem stopten om hem iets te vragen. Jan was duidelijk argwanend en verzocht zijn vrouw om snel naar binnen te gaan. Zelf bleven wij op enige afstand. We luisterden en keken en constateerden dat de soldaten beschonken waren. En hoorden, dat die 'bevrijders' aan Jan vroegen of er , voor hun vermaak, ook vrouwen op zijn bedrijf waren. Jan zei tegen hen, dat hij hen niet kon helpen en wilde doorgaan met wassen. Die soldaten waren duidelijk geïrriteerd en zij verzochten vervolgens aan Jan om voor hen jenever te halen. Jan trachtte hen aan het verstand te brengen, dat hij hen ook daaraan niet kon helpen. Zij begrepen wel, wat hij had gezegd, maar werden nog meer geprikkeld. Jan had hun vragen blijkbaar niet naar tevredenheid beantwoord, want zij vertrokken , maar waren duidelijk verbolgen. Op en afstand van misschien enkele tientallen meters draaide een van die 'bevrijders' zich om, richtte zijn geweer op Jan, schoot hem dood en liep verder.''
Na de oorlog nam Dora een baan als huishoudster aan bij weduwnaar Johannes Zomerdijk, met wie ze later trouwde. Haar zoon Ton woont tegenwoordig in Castricum. Kort na de bevrijding is door de leden van de toneelvereniging Vader Kolping een monument geplaatst bij het Parochiehui, later bij de parochiekerk. Hierop staan de namen van de in de oorlog gestorven Kolpingvrienden vermeld. Jan staat daarop als eerste vermeld. Hij was voor zijn vertrek voorzitter van de plaatselijk R.K. St. Jozefgezellen waarvan de toneelvereniging een onderafdeling i

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Johannes Mattheus de Groot?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Johannes Mattheus de Groot

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Johannes Mattheus de Groot

Ancêtres (et descendants) de Johannes Mattheus de Groot


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température au 20 octobre 1914 était entre 8,3 et 10,2 °C et était d'une moyenne de 9,2 °C. La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-est. Source: KNMI
  • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • En l'an 1914: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,2 millions d'habitants.
    • 29 mai » naufrage de l'Empress of Ireland près de Rimouski (Québec), faisant 1012 morts.
    • 2 août » au cours d'une escarmouche, le caporal français Jules-André Peugeot et le sous-lieutenant allemand Albert Mayer sont tués à Joncherey. Âgés de 21 et 22 ans, ils sont les premiers militaires français et allemands tombés au champ d'honneur, dans ce qui sera la Première Guerre mondiale.
    • 3 août » l'Empire allemand déclare la guerre à la France (voir Première Guerre mondiale).
    • 7 août » les troupes françaises entrent à Thann (Haut-Rhin), première ville d'Alsace définitivement libérée, pendant la Première Guerre mondiale.
    • 26 août » bataille du Cateau pendant la Première Guerre mondiale.
    • 29 octobre » début de la première bataille d'Ypres, bataille qui marquera, avec la bataille de l'Yser, la fin de ce que l'on nomma la course à la mer.
  • La température au 17 avril 1945 était entre 8,9 et 23,4 °C et était d'une moyenne de 15,7 °C. Source: KNMI
  • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Du 23 février 1945 au 24 juin 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy III avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Du 24 juin 1945 au 3 juillet 1946 il y avait en Hollande le gouvernement Schermerhorn - Drees avec comme premiers ministres Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) et W. Drees (PvdA).
  • En l'an 1945: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 9,2 millions d'habitants.
    • 9 janvier » début de la bataille de Luçon.
    • 19 janvier » condamnation à mort du collaborateur français Robert Brasillach.
    • 9 mars » l'Empire du Japon réalise un coup de force pour prendre le contrôle de l'Indochine française.
    • 12 avril » à la mort de Franklin Delano Roosevelt, Harry S. Truman devient président des États-Unis.
    • 8 août » |l’URSS déclare la guerre au Japon.
    • 16 novembre » création de l'UNESCO.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille De Groot

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme De Groot.
  • Afficher des informations sur De Groot sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille De Groot.

La publication Généalogie De Groot a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Tonny de Groot, "Généalogie De Groot", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-de-groot/I3233.php : consultée 7 juin 2024), "Johannes Mattheus de Groot (1914-1945)".