Généalogie Bakkum en Blankendaal » Pieter Cornelisz Bakkum (alias Bril) (1706-1772)

Données personnelles Pieter Cornelisz Bakkum (alias Bril) 

  • Il est né le 30 décembre 1706 dans Heiloo.
    Doopnaam: Petrus
    Vader: Cornelis
    Moeder: Trijn Brille
    Doopgetuige: Patrino Jan Pietersz
    *
    Wie was deze Jan Pietersz? Eén van zijn twee grootvaders? Of moet dit wederom Jan Prins zijn geweest en heeft de Eerwaarde Pastoor Hogeboom het verkeerd verstaan of verkeerd overgeschreven van zijn kladpapiertje? Of was Jan Pietersz (een nog niet getraceerde) zoon van Pieter Cornelis Bakkum alias Prins en Antje IJpelaan, een neef van Cornelis Jansz Bakkum alias Bril.
    *
    Pieter is mogelijk vernoemd naar Pieter Cornelis Bakkum alias Prins, overleden rond 1694, een oom van zijn vader.
  • Il a été baptisé le 30 décembre 1706 dans Heiloo.Source 1
  • Entrée le 26 mai 1731: Plukharen en steekpartij.Source 2
    Oud-rechterlijk archief Heiloo, diverse schepenrollen 1729-1749

    26 maij 1731
    Schepenen Jan Ariens Decker en Reijnier Jacobs schrijven op ter requisitie van schout Pieter van der Horst de verklaring van Jan Pieters Hageman (25 jaar oud) en Jan Jans Smit (24 jaar oud), beijde op Zevenhuijsen woonachtig.

    Deposanten waren op 24 maij naar de stad Alkmaar om een wagen Borstel [1] te halen. Zij waren op de weg terug ’s middags omstreeks 4 uur met Maarten Dircs Klapstet (dienstknechtt van de eerste deposant) en bij zich ene Dirk Tromp in de Kerkbuurt woonachtig, met wie zij samen stapvoets naar huis reden.
    Van achteren kwam aanrijden de persoon van Pieter Cornelis Bril, dienstknecht ten huize van Arien Pieters Groot op de Overige laan, hier woonachtig.
    Maarten Dircs vroeg Pieter Bril of hij wilde ‘plukharen’ (vechten), waarop Pieter zei dat het hem niet zou schelen (niets uitmaakt).
    Beide gingen van hun wagen en Pieter gooide Maarten onder. Dirk Tromp snelde toe, greep Pieter bij zijn haren en riep dat hij Maarten moest loslaten of hij anders zou steken. Hij gaf hem 2 snedes met zijn mes in zijn linkerarm.
    Pieter moest naar achteren uitwijken en riep hem, dat hij zijn mes moest wegdoen of anders wel zou zien wat hij met hem zal doen. Uit ‘zelfverdediging’ haalde Dirk Tromp met zijn mes uit richting Pieter en riep hem van hem weg te gaan. Pieter kwam echter dichter naar hem toe, waarop Dirk Tromp Pieter in zijn hoed stak tot in zijn hoofd welke zeer hevig bloedde. Dirk Tromp bleef echter steken en snijden waarop Pieter moest vluchten. Daarna zijn de deposanten naar huis gegaan.

    [1] Borstel - ook wel Bostel; residu uit bierbrouwproces: Het uitgetrokken, afgewerkte mout, bestaande uit de bolsters en de onoplosbare bestanddelen van het mout. - Bolster, schil van graan- en peulvruchten; Dit restproduct werd gebruikt als veevoer, met name bij varkens (die er dronken van werden). [Bron: gtb.inl.nl]
  • Religion: RK.
  • Résidant en l'an 1734: Heiloo.
  • Il est décédé le 13 janvier 1772 dans Heiloo, il avait 65 ans.
    Zie scan van Overlijdensakte.
  • Enregistrement de décès le 13 janvier 1772.Source 3
  • Un enfant de Cornelis Jansz Bakkum (alias Bril) et Trijn Jans N.n.
  • Trijntje Dirks Bakkum (alias Bril) est son filleul
  • Trijntje Dirks Bakkum est son filleul
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 4 septembre 2019.

Famille de Pieter Cornelisz Bakkum (alias Bril)

Il est marié avec Aaltje Ariens Man alias Dekker(s).

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 24 janvier 1734 à Heiloo.Source 4

Ils se sont mariés le 7 février 1734 à Heiloo, il avait 27 ans.Source 4

Aaltje Ariens Man was weduwe.

Er trouwde die dag drie stellen, zowel CIV in Heiloo RK kerkelijk in Heiloo. Naast Pieter Cornelisz. Bakkum ook Jan Ariensen Decker (wed. v.d. Sevenhuijsen met 36 morgen land)) met Antie Sijmens Heere (Heiloo) en Jan Cornelisse (Sevenhuijsen) met Trijn Cornelisse Vlaar (disp. 4e gr). De getuigen bij het kerkelijk huwelijk komen in dezelfde DTB 10-tallen keren voor, hetgeen doet vermoeden dat ze geen directe relatie hebben met de gehuwden. Waarschijnlijk werden er eisen van kunnen lezen en schrijven gesteld aan de getuigen. Bij het Civiel huwelijk in Heiloo waren, zoals gebruikelijk, de burgemeester en twee schepenen getuigen.

RK Huwelijk Heiloo: Pieter Cornelissen et Aaltie Ariens, Testes Maartie Slikkers et Dirk Groen
Ils se sont mariés à l'église le 7 février 1734 à Heiloo, il avait 27 ans.Source 1


Enfant(s):

  1. Maartje Pieters Bakkum  1734-1784 
  2. Aaltje Pieters Bakkum  1737-1790 
  3. Arien Pietersz Bakkum  1742-1812 


Notes par Pieter Cornelisz Bakkum (alias Bril)

Let op: Op 18 oktober 1703 worden in Heiloo RK gedoopt: Pieter Cnelissen Bril en Maria (tweeling), zoon en dochter van Cornelis Bril en Trijn Jans met als getuigen resp. Jan Prinsz en Aagje Cornelis. Op 30 december 1706 wordt in Heiloo RK gedoopt Petrus, ouders Cornelis en Trijn Brille en Patrino Jan Pietersz. Waarschijnlijk is de eerste Pieter van de tweeling overleden. Pieter Cnelissen Bril trouwt met Aaltje Ariens en ze dopen op 23 februari 1739 te Heiloo hun dochtertje Jannetje met als getuige Trijn Cnelis. Bij de vader werd de achternaam Bril vermeld (enige keer). Aangezien de achternaam niet altijd consequent wordt opgenomen bij dopen, is het moeilijk te bepalen welke van de gedoopte kinderen in Heiloo kunnen worden toegeschreven aan Pieter Cornelisz Bakkum en Aaltje Ariens Man.

#######################################################
Op 28-8-2011 kreeg ik bericht van Pieter Louter:
Hoi Frank,
Ik ben vandaag lid geworden van geneanet en keek even bij louter, waarbij ik de diverse gegevens van pieter cornelis bakkum tegen kwam.
Ik heb een paar jaar geleden veel onderzoek gedaan naar de herkomst van de louters en veel over heiloo rond die tijd te weten te komen, zoals:
- bril was een bijnaam van de vader van pieter cornelis
- gevecht van pieter cornelis
- gegevens uit het armenregister
- dat het r.k. register Limmen eigenlijk dat van Heiloo is (waardoor de gegevens zoeken zo verwarrend wordt)
- etc.
Als je wilt dat ik je iets meer opstuur, dan hoor ik het graag.
################################################

Uit de stukken van Pieter Louter d.d. 3 sept. 2011:

In schepenakten 90 wordt een vechtpartij van Pieter Cornelis Bril in 1731 beschreven met Maarten Dirks Klapstet (knegt bij Jan Pieters Hageman, 25 jaar) en Dirk Tromp uit de Kerkebuurt. Jan Jans Smit (24 jaar oud) uit Zevenhuijsen (net als Jan Pieters Hageman) kijkt toe. Pieter Cornelis Bril is dienstknegt bij Arien Pieters Groot op de Overige laan. Jan Jans Smit wordt niet elders genoemd.
Maarten Dirks Klap trouwt met Hillegont Claas IJpelaan en krijgt kinderen in Alkmaar en Heiloo in periode 1733-1750.

Op 7 juni 1757 verkoopt het dorp, Willem Laarman, op een openbare veiling land dat toebehoord heeft aan Cornelis Bril. Pieter Baccum (zijn zoon) authoriseert dit op 1 maart 1757. Voor 2,- en de achterstallige rekeningen van de Verpondingen tot 1756 wordt Albert Dekker tot Oesdom eigenaar van een erf met steen daarop, gelegen met een croft daar annex, groot 276,5 roe, gelegen op Bollendorp onder Oesdom, belent de armen van Heijloo ten noorden en Magiel Pietersz ten suijden (82, hyp).

Op 8 januari 1760 geeft Pieter Corn. Baccum aan schout Willem Laarman, authorisatie voor een vrijwillige openbare veiling. Op 17 maart 1760 wordt het volgende in Heiloo verkocht aan Jan Poel, wonend onder de Assendelverdijk voor 51,- en de rekeningen van de achterstallige verponding (83, hyp):
A. een huis en om het huis 300 roe, belent de Buurelaan ten noorden en de Erven Pieter Bommer ten suijden;
B. Aagtje Crijnen croft, 600 roe, belent Claas Caandorp ten noorden en de Erven Pieter Bommer ten Suijden;
C. Croft van Adries Vrunt, 1 morgen 245 roe, belent Gerrit Rol te Suijden en Claas Caandorp ten Noorden;
D. de helft in Munnix of Goutsmits Croft, 462,5 roe, belent Wed. Arien Nanne ten Noorden en Cornelis Bommer ten Suijden;
E. Jan Boijen Croft, 1 morgen 300 roe, belent Hendrik van Esse ten suijden en Buurelaan ten Noorden;
F. Juffer Croft, 700 roe, belent de Erven Pieter Bommer ten Noorden en Buurelaan ten Suijden
G. Lange Croft van Jan de Snijder, 571 roe, belent als boven [F.]
circa 5 morgen land, zoals het aagjte Crijnencroft, de baal van Andries Vrunt, de helft in Munnik of goutsmitscroft, Jan Boijencroft, Juffercroft en de Lange croft.

In maart 1760 wordt ook grond verkocht grenzend aan de Oosterzijweg in de Oosterzijde, grenzend aan bezit van Pieter Baccum (83, hyp).
In november 1760 wordt de meester Willem kamp van 1 morgen 70 roe, vermoedelijk rond de Oosterweg, verkocht, belent Pieter Baccum ten noorden (83, hyp).

###################################

Op 27 april 1732 zijn een Pieter Cnelissen Bril en Neeltje Claas getuigen bij het RK huwelijk te Heiloo van Pieter Jansen en Bregie Alberts. Dit stel trouwt op dezelfde dag voor het gerecht te Heiloo als Jongeman van Heiloo en Jongedogter van Bergen en wonende te Heiloo. Van dit stel is verder niets bekend in de DTB Noord-Kennemerland. Getuigen bij een RK Huwelijk waren veelal niet familie gebonden, anders dan bij doopgetuigen. Bij RK huwelijken traden vaak de Geestelijke dochters (Klopjes), kosters e.d. op als getuige. Wellicht hadden de parochianen ook een soort 'dienstplicht' om op te treden als getuige.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pieter Cornelisz Bakkum (alias Bril)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pieter Cornelisz Bakkum (alias Bril)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Pieter Cornelisz Bakkum (alias Bril)

Ancêtres (et descendants) de Pieter Cornelisz Bakkum (alias Bril)


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Pieter Cornelisz Bakkum (alias Bril)



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. RAA, DTB Heiloo, inv.nr. 12, RK Dopen, Trouwen en Overlijden 1678-1754
    2. RAA, ORA Heiloo, toeg.nr. 10.3.006.2, inv.nr. 90, Allerhande Schepenakten 1729-1749
    3. RAA, DTB Heiloo, inv.nr. 08b, Impost Trouwen & Begraven 1772-1782
    4. RAA, DTB Heiloo, inv.nr. 05, Trouwen Gerecht 1734-1794

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 7 février 1734 était d'environ 5,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du au nord. Caractérisation du temps: geheel betrokken. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • En l'an 1734: Source: Wikipedia
      • 17 janvier » couronnement d'Auguste III de Pologne.
      • 25 mars » mariage de Guillaume IV d'Orange-Nassau avec Anne de Hanovre.
      • 21 juin » Marie-Josèphe-Angélique est exécutée à Montréal, accusée d'avoir provoqué l'incendie de la ville.
    • La température le 13 janvier 1772 était d'environ 5,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-nord-ouest. Caractérisation du temps: omtrent helder. Phénomènes météorologiques particuliers: droog. Source: KNMI
    • En l'an 1772: Source: Wikipedia
      • 17 février » le premier partage de la Pologne est décidé. Il sera confirme par un second traité le 5 août de la même année entre la Prusse, l'Autriche et la Russie.
      • 9 juin » dans un acte de rébellion contre les Actes de navigation, des révolutionnaires américains attaquent et brûlent la goélette britannique Gaspée.
      • 25 juillet » premier partage (démembrement) de la Pologne entre la Russie, l'Autriche et la Prusse: par le traité de Saint-Pétersbourg, la tsarine Catherine II s'entend avec le roi de Prusse Frédéric II et l'archiduchesse d'Autriche Marie-Thérèse pour enlever à la Pologne un tiers de son territoire.
      • 30 septembre » première partition de la Pologne.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Bakkum (alias Bril)


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Frank Bakkum, "Généalogie Bakkum en Blankendaal", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-bakkum/I1756.php : consultée 6 mai 2024), "Pieter Cornelisz Bakkum (alias Bril) (1706-1772)".