Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling » Elisabeth van Frankrijk (1764-1794)

Données personnelles Elisabeth van Frankrijk 

Source 1

Famille de Elisabeth van Frankrijk


Notes par Elisabeth van Frankrijk

Het driejarige weesmeisje werd toevertrouwd aan de Gravin van Marsan, die al de gouvernante was van haar zus Clothilde, die bijna vijf jaar ouder was dan Elisabeth. Als klein meisje was Elisabeth al een dwingeland, die om het minste of geringste boos kon worden op haar gouvernantes. Ook kon ze nogal jaloers reageren op haar oudere zus. De relatie tussen de twee zussen verbeterde echter, toen Elisabeth een tijdje ziek was. Clothilde had de zorg op zich genomen en haar jongere zusje dingen als het alfabet geleerd.

Tijdens haar jeugd was Elisabeth erg gehecht geraakt aan haar broer Karel. Ze weigerde dan ook om te trouwen in de hoop dat ze bij hem kon blijven. In tegenstelling tot Karel weigerde ze het land te verlaten, toen de revolutionaire onrust in Frankrijk duidelijke vormen aan begon te nemen. In plaats daarvan bleef zij bij haar familie in Versailles. Ze nam tijdens de Revolutie deel aan de mislukte vluchtpoging van haar broer Lodewijk XVI en schoonzus Marie-Antoinette. Ze werden herkend en gearresteerd in Varennes en terug naar Parijs gebracht.

amen met de koninklijke familie werd Elisabeth gevangen gezet in Prison du Temple in Parijs. Na de executie van de koning op 21 januari 1793 en de verplaatsing van haar neefje, de dauphin, was Elisabeth alleen met haar schoonzus Marie-Antoinette en haar nichtje Marie-Thérèse-Charlotte. De koningin werd op 2 augustus 1793 naar de Conciergerie overgebracht en op 16 oktober geëxecuteerd. De laatste brief van Marie-Antoinette was geadresseerd aan Elisabeth, maar is nooit aangekomen. Elisabeth en haar nichtje kregen nooit te horen dat de koningin was vermoord.

Op 9 mei 1794 werd Elisabeth ook naar de Conciergerie overgebracht en werd ze berecht voor het Revolutionaire Tribunaal. Ze werd o.a. beschuldigd van het helpen van de koning tijdens zijn vlucht, het financieel steunen van adellijke vluchtelingen en bovendien het mishandelen van haar neefje, de dauphin. De laatste aanklacht, die aan de dauphin was onttrokken tijdens folteringen, zorgde alleen maar voor sympathie voor Elisabeth onder het volk. Desondanks werd Elisabeth ter dood veroordeeld.

De volgende dag werd Elisabeth, die een paar dagen eerder dertig was geworden, met een aantal andere veroordeelden naar het schavot geleid. Ze werd het laatste geëxecuteerd en zag dus hoe al haar lotgenoten onder de guillotine stierven. Elisabeth werd, net als veel andere leden van de adel, begraven op de Cimetière des Errancis in Parijs. Na de Revolutie werd haar stoffelijk overschot samen met andere slachtoffers van de Revolutie bijgezet in de Catacomben van Parijs. Er zijn verschillende boeken over haar leven geschreven.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Elisabeth van Frankrijk?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Elisabeth van Frankrijk

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Elisabeth van Frankrijk


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. van Keijzerswaard Web Site, Stefan van Keijzerswaard, Elisabeth Van Frankrijk, 25 janvier 2014
    Added by confirming a Smart Match
    MyHeritage.com family tree Family site: van Keijzerswaard Web Site Family tree: van keijzerswaard

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 3 mai 1764 était d'environ 15,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Phénomènes météorologiques particuliers: wat dauw. Source: KNMI
  • En l'an 1764: Source: Wikipedia
    • 7 septembre » élection de Stanislas Auguste Poniatowski comme roi de Pologne et grand-duc de Lituanie
    • 25 novembre » couronnement de Stanislas II.
  • La température le 10 mai 1794 était d'environ 9,0 °C. Il y avait 22 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: betrokken regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1794: Source: Wikipedia
    • 4 février » durant la Révolution française, la Convention abolit l'esclavage en France et dans ses colonies (cf. abolition révolutionnaire en France).
    • 7 mai » Robespierre fait adopter une nouvelle religion déiste par la Convention, le culte de l'Être suprême.
    • 11 mai » bataille de Courtrai.
    • 30 mai » bataille de Saint-Bily, lors de la Chouannerie.
    • 8 juin » fête de l'Être suprême (20 prairial an II).
    • 31 août » explosion de la poudrerie de Grenelle.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Frankrijk


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Marthan Klein, "Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/families-klein-ree-ea/I41175.php : consultée 26 mai 2024), "Elisabeth van Frankrijk (1764-1794)".