Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling » Eelco Alta (1723-1798)

Données personnelles Eelco Alta 


Famille de Eelco Alta

Il est marié avec Jacobje Jans.

Ils se sont mariés.


Enfant(s):

  1. Joanna Alta  1759-1823
  2. Jan Eelkes Alta  1760-1828


Notes par Eelco Alta

In Boazum stond van 1754 tot 1798 de opmerkelijke predikant, Eelco Alta. In zijn tijd werd de Friese veehouderij getroffen door epidemieën van de veepest. Hij experimenteerde met het inenten van koeien met een serum van dieren die de veepest hadden overleefd. Zijn experimenten hadden succes. Op het terrein van de astronomie manifesteerde hij zich met een voorspelling dat de wereld op 8 mei 1774 zou vergaan omdat de planeten Jupiter, Mars, Venus, Mercurius en de maan op elkaar zouden botsen. Deze voorspelling was voor de wolkammer Eise Eisinga uit Franeker de aanleiding voor het bouwen van het Planetarium, waarmee hij de onjuistheid van die voorspelling wilde aantonen. Eelco Alta was ook een aanhanger van de patriotten die de macht van de Stadhouder wilden beknotten. Hij werd vanwege die opstelling uit zijn ambt gezet.

Eelco of Eelko Alta (Makkum, 23 juni 1723 - Bozum, 17 augustus 1798) was een Fries dominee en patriottisch volksvertegenwoordiger.

Alta had theologie gestudeerd aan de Universiteit van Franeker. Hij werd later predikant in Beers, Jellum en Bozum.

Alta voorspelde begin 1774 in het boekje Philosophische Bedenkingen over de Conjunctie van de Planeten Jupiter, Mars, Venus, Mercurius en de Maan dat op 8 mei 1774 de wereld zou vergaan. Dit omdat dan de planeten Mars, Venus, Mercurius, Jupiter en zelfs de Maan dicht bij elkaar zouden staan (een conjunctie), waardoor de onderlinge krachten de Aarde uit haar baan zou trekken. De voorspelling raakte bekend in april 1774 toen de Leeuwarder Courant er aandacht aangaf. Het was deze voorspelling dat ertoe leidde dat Eise Eisinga uit Franeker zijn planetarium besloot te bouwen, om dit soort voorspellingen te ontkrachten.

Alta was aanhanger van de patriotten, die de stadhouder wilden beknotten in diens macht. Door zijn politieke standpunten werd hij door de Staten van Friesland in 1790 uit zijn ambt gezet, tot hij in 1795 weer in het ambt werd hersteld door de teruggekeerde patriotten.

Alta had wel succes in de veehouderij. Niet dat hij een succesvolle boer was maar de Friese veehouderij was in zijn tijd door epidemieën van de veepest geteisterd. Hij experimenteerde met serums die gemaakt waren van dieren die de veepest hadden overleefd. Daarmee wist hij uiteindelijk een succesvol serum te maken. Zo begon men met vee-inenting om de veepest te bestrijden.

 

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Eelco Alta?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Eelco Alta

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Eelco Alta


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • La température le 23 juin 1723 était d'environ 18,0 °C. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1723: Source: Wikipedia
    • 16 février » Louis XV est proclamé roi de France. La Régence par Philippe d'Orléans s'achève donc.
    • 22 février » Louis XV est déclaré majeur par un lit de justice, fin de la régence.
    • 24 avril » le major Abraham Davel, soldat et patriote vaudois, est exécuté par les Bernois, occupants du Pays de Vaud.
  • La température le 17 août 1798 était d'environ 16,0 °C. Il y avait 4 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: omtrent helder. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1798: Source: Wikipedia
    • 21 juillet » bataille des Pyramides (campagne d'Égypte).
    • 2 août » fin de la bataille d’Aboukir, voyant la victoire de la flotte britannique (guerres de la Révolution française).
    • 22 août » débarquement de l'expédition d'Irlande pour soutenir la Rébellion irlandaise de 1798.
    • 27 août » les forces franco-irlandaises mettent les Britanniques en déroute à la bataille de Castlebar.
    • 3 septembre » début de la bataille de St George's Caye lors de la Deuxième coalition.
    • 8 septembre » bataille de Ballinamuck, lors de la rébellion irlandaise de 1798.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Alta

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Alta.
  • Afficher des informations sur Alta sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Alta.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Marthan Klein, "Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/families-klein-ree-ea/I170556.php : consultée 16 juin 2024), "Eelco Alta (1723-1798)".