Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling » Francina Godardina Constancia van Lynden (1761-1831)

Données personnelles Francina Godardina Constancia van Lynden 

Source 1

Famille de Francina Godardina Constancia van Lynden

(1) Elle est mariée avec Willem Anne baron de Constant-Rebecque Villars.

Ils se sont mariés le 30 juillet 1782 à Brussel, elle avait 21 ans.


Enfant(s):



(2) Elle avait une relation avec Willem V. Batavus van Oranje-Nassau.

Evénement (MYHERITAGE:REL_FRIENDS).

Evénement (MYHERITAGE:REL_FRIENDS).


Notes par Francina Godardina Constancia van Lynden

Francina Godardina Constantia van Lynden (Arnhem, 29 januari 1761 - Den Haag, 5 april 1831) was de dochter van Agatha Theodora Geelvinck en dier eerste man Dirck Wolter van Lynden (1733-1770), heer van Hoevelaken. Constantia van Lynden had drie zussen en vier broers. Na het overlijden van haar vader, gedeputeerde bij de Staten-Generaal en raad van de Admiraliteit in Hoorn, verbleef de familie vaker in Den Haag. De Gelderse freule kwam in de publiciteit vanwege haar vriendschappelijke verhouding met ;stadhouder Willem V. De affaire werd door de patriotten uitgebuit en er verscheen in juni 1782 een spotprent.

De affaire begon in 1779. Bij zijn dagelijkse wandeling naar het Haagse Bos, liep de prins meestal langs het huis van de Van Lyndens. Op een niet nader genoemde dag bezocht hij een toneelstuk dat werd opgevoerd in het huis. De 32-jarige prins moest zich verantwoorden bij zijn echtgenote. Hij verklaarde dat de geruchten te belachelijk waren om verder over te praten. In mei 1781 was de freule twee keer in het gezelschap van de prins in de plaatselijke Vauxhall (tuin) aanwezig. De roddels over de drinkende en slapende prins namen toe en de freule besloot drie maanden in Zeist te logeren op kasteel Rijnwijck bij Odijk. Bij haar vertrek naar Utrecht stond hij 's ochtends vroeg bij de trekschuit. De prins verklaarde later dat hij geen zoen of een briefje van haar had gehad, met een aanwijzing waar hij haar kon bereiken.

Begin augustus 1781 waren moeder en dochter weer terug in Den Haag, naar het schijnt afgehaald door moeders protegé, de Pruisische ambassadeur Friedrich Wilhelm von Thulemeier in zijn koets. De freule weigerde geschenken aan te nemen van de prins, haar aangeboden op de Haagse kermis. Toen prinses Wilhelmina naar het kuuroord Spa afreisde, vertrok ook Van Lynden. Ze wilde absoluut niet alleen met de prins worden gezien. Aan het eind van de maand verklaarde de prins dat hij niet verliefd was, haar zelfs niet mooi, eerder lelijk vond. In september werd het libel Aan het Volk van Nederland verspreid. Ook de affaire met de Gelderse freule werd daarin aan de orde gesteld. Er werd gesuggereerd dat de freule mogelijk op de hoogte was van staatsgeheimen. Zij had zich uitgelaten over de status van het eiland Sint Eustatius, dat in 1781 door de Engelsen werd bezet.

Het stadhouderlijk paar kibbelde over een aantal genodigden, maar Van Lynden, die niet bijzonder populair was bij prinses Wilhelmina werd wel uitgenodigd. De hofdames spraken over het schandelijke gedrag van de prins, die de hele avond achter haar stoel had gestaan. De prins was kwaad en benadrukte dat hij de gesprekken met haar waardeerde vanwege haar conversatie. Van verschillende kanten is hem aangeraden zich onverschilliger op te stellen. In december organiseerde mevrouw van Hoevelaken een dansavond of dansles. De prins zegde toe dat hij zou komen. De volgende dag werd er met veel dedain gesproken over het huis op de Korte Voorhout, waar was gedanst en gesprongen in een afzonderlijke kamer. Als Van Lynden twee of drie jaar eerder als hofdame was benoemd, dan waren de rapen aan het stadhouderlijk hof gaar geweest.

 

Het stadhouderlijk paar was het weer eens niet eens over een aantal genodigden, en Constantia van Lynden is niet uitgenodigd. Een paar dagen later was de prins nog steeds kwaad en verliet het huis in zekere stemming via de achtertrap. Nog voor het einde van de maand werd overeengekomen dat Willem Anne de Constant Rebecque (1750-1832), een garde-officier een behoorlijk jaargeld zou krijgen tot hij een eigen compagnie tot zijn beschikking had, maar dan moest hij wel met Van Lynden trouwen. In februari ging het verhaal dat de prins aan Van Lynden een jaargeld had beloofd als ze met Constant naar Zwitserland zou verhuizen. Een paar dagen later vroeg Agatha Theodora audiëntie aan bij de prins. Zij verscheen - zonder haar dochters - op het souper bij de prins. De prins leek blij te horen dat er met behulp van Thulemeyer een huwelijk zou worden geregeld in Kleef, op een plek waar uit het zicht van het grote publiek kon worden getrouwd.

De prins verklaarde dat hij blij was als hij haar kon zien, spreken of schrijven en slechts een maal haar hand had gekust en dat hij Van Lynden niet aantrekkelijk vond en dat het geroddel wel niet zou ophouden, omdat de affaire voor het publiek onbegrijpelijk was. Tegenover Gijsbert Jan van Hardenbroek erkende de prins dat hij de Bekentenissen van Jean-Jacques Rousseau had gelezen, waarin een soortgelijke affaire is beschreven. Hij voelde zich een nietsnut, en had niets te zeggen; een heel begrijpelijke reactie, omdat stadhouder Willem V op 24 mei ook al afscheid had moeten nemen van zijn voogd en raadsheer Lodewijk Ernst van Brunswijk-Lüneburg-Bevern. Bij de besprekingen in juni was de prins neerslachtig.

Op 4 juli stond de prins verslagen voor het huis op de Korte Voorhout. 's Middags zou Van Lynden naar Antwerpen vertrekken. In de hal schijnt hij afscheid van haar te hebben genomen. Hij schreef haar vervolgens een lange brief terwijl iedereen dacht dat hij met politieke zaken bezig was. Tot aan september barstte de prins twee of drie keer per week uit in huilen. Hij was helemaal "het bijltje kwijt".

Van Lynden is op 30 juli 1782 in Brussel getrouwd met Guillaume Anne de Constant Rebecque de Villars. Op 23 augustus 1783 beviel Van Lynden in Lausanne van haar eerste kind. Het verhaal ging dat de prins als peter zou fungeren, maar een reis naar Holland is haar afgeraden. In 1785 was Van Lynden weer terug en het is onbekend of ze opnieuw contact kreeg met de stadhouder die aan het einde van dat jaar naar paleis Het Loo zou verhuizen.

 

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Francina Godardina Constancia van Lynden?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Francina Godardina Constancia van Lynden

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. paulbaris Web Site, paul baris, Francina Godardina Constancia Van Lynden, 11 novembre 2020
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com Familiesite: paulbaris Web Site Stamboom: karelged - 06032012

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 29 janvier 1761 était d'environ -1 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-est. Caractérisation du temps: geheel betrokken. Source: KNMI
  • En l'an 1761: Source: Wikipedia
    • 8 janvier » capitulation de la garnison française de Pondichéry.
    • 14 janvier » victoire des Afghans, alors à leur apogée, sur les Indiens, à Panipat.
    • 8 septembre » mariage de George III et de la duchesse Charlotte de Mecklembourg-Strelitz.
    • 16 décembre » fin du siège de Kolberg pendant la guerre de Sept Ans.
  • La température le 30 juillet 1782 était d'environ 16,0 °C. Il y avait 44 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du nord-nord-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  • En l'an 1782: Source: Wikipedia
    • 5 février » l'Espagne prend Minorque à la Grande-Bretagne, avec l'aide de la France.
    • 3 avril » seconde bataille pour Gondelour.
    • 6 avril » exécution du roi de Thaïlande Taksin.
    • 7 avril » le général Chakri est couronné roi de Thaïlande sous le nom de Rama I.
    • 21 avril » fondation de Bangkok.
    • 2 juillet » capitulation de Genève, assiégée par trois armées coalisées - française, sarde et bernoise -, qui veulent mettre fin à la «Révolution de Genève», inspirée par les idées de Jean-Jacques Rousseau, dont l'exemple pourrait être contagieux.
  • La température le 5 avril 1831 était d'environ 7,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-sud-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt winderig. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1831: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
    • 29 janvier » un gouvernement national est mis en place en Pologne.
    • 5 février » une insurrection populaire dans le duché de Modène s'étend à Bologne, dans les États pontificaux et, en moins de quinze jours, les libéraux prennent le pouvoir dans toute l'Italie centrale.
    • 15 février » à Paris, deuxième jour d'émeute dans les quartiers de Saint-Germain l'Auxerrois et de l'archevêché.
    • 9 mars » la Légion étrangère est créée par l'ordonnance du roi des Français Louis-Philippe.
    • 18 avril » bataille de Kazimierz Dolny, dans le prolongement de l’insurrection de novembre 1830.
    • 18 décembre » la diète de Pologne reconnaît l’insurrection nationale.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Lynden


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Marthan Klein, "Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/families-klein-ree-ea/I139057.php : consultée 24 juin 2024), "Francina Godardina Constancia van Lynden (1761-1831)".