Familie Wakkers / Wackers » Martinus Rutten (1721-1799)

Données personnelles Martinus Rutten 


Famille de Martinus Rutten

Il a/avait une relation avec Ida van de Weem.


Enfant(s):

  1. Jasper Rutten  1745-< 1765
  2. Maria Elisabeth Rutten  1749-< 1793
  3. Maria Catharina Rutten  1751-< 1793
  4. Martinus Rutten  1756-1846
  5. Reinerus Rutten  1758-1828
  6. Maria Rutten  1761-> 1793


Notes par Martinus Rutten

Stichter van de Ophovenstam. Maarten Rutten was laatheer van de Knabhuizer Laatbank onder Kinrooi. Deze banken waren rechtscolleges die kleinere geschillen in der minne moesten regelen. Op 3 december 1749 stelde hij zijn zoon Jasper Rutten, oud 4 jaren, aan tot helder van een perceel grond. Hij was ook schepen te Ophoven van 1754 tot 1788. Hij bewoonde het mooie 18e eeuws Merrehof, dat begin jaren negentig van de twintigste eeuw werd afgebroken.
Van de kant van zijn vrouw (familie Vandeweem) bekwam hij bepaalde goederen: << Joannes Vandeweem, inwoner van Ophoven, ten eene en Martinus Rutten, Schepen van Ophoven, man van Ida Vandeweem ten andere zijde welke verklaren te bezitten een huis, schuur, stalling en moeshof met weide te Ophoven gelegen waar zij samen inwoonen zijnde hoekhuis van Jaspar Vandeweem met meubelen waarvan de 2e comparant toekomt 2/3 delen, het 1/3 deel uithoofde van zijn vrouw, het andere 1/3 deel aan haar man Martinus Rutten die het gekocht had van zijn zwager Christ Vandeweem voor de som van 1150g. (23.7.1754).
Wanneer de bokkerijders in de streek van Ophoven en omgeving een klimaat van onrust scheppen in de jaren 1784 en 1785 worden bij de schepen Maarten Rutten liefst 5 brandbrieven gelegd. Op kerstdag 1782 ontvangt hij de eerste brandbrief met volgende tekst: "Heden avond zulde ge een somme van honderdt florijnen neerleggen onder de steen aan het beekje tussen Ophoven en Geystinghe. Indien ge voetstappen zult aanwenden om ons te vereenzelvigen zegge ik U dat uwe woninghe en uwe schuren in vlammen opgaan". Een bokkereider. Maar het geld wordt niet opgehaald. Op 18 januari 1785 volgt een tweede brandbrief. Hij moest 100 gulden leggen. Drie dagen later werd weer een nieuwe brief gevonden, waarin weer 200 gulden werd geëist. Dit werd betaald en het geld werd opgehaald. Op 23 februari 1785 kreeg Maarten een vierde brandbrief, waarin 700 gulden werd gevraagd. Men dreigde zijn boerderij te Kinrooi, de Merrenhof te Ophoven en de Boomgaardhof in het Leu in brand te steken, alsook de vruchten op het veld. Nu werd het Maarten teveel en schreef een brief terug waarin hij liet verstaan dat hij al genoeg had betaald en dat hij niet inging op hun eisen. Hierop kreeg hij een brief waarin de afpersers zich bekend maakten: "Ik zweer God af en de Duivel aan". Marten had te maken met bokkerijders. Ook andere rijke boeren hadden dergelijke dreigbrieven gekregen en met grote sommen geld brandstichtingen moeten afkopen. Tijdens het ophalen van het geld werden evenwel twee bendeleden, Leonard Ramaekers uit Ophoven en Heiliger Vissers uit Geistingen, herkend. Zij werden aangehouden en maakten na foltering de namen bekend van vele bendeleden. Alleen al in Ophoven en Geistingen werden veertien bendeleden opgehangen. De leider van de bende was Philip Mertens, geboren in Heythuysen, zoon van Marten's zuster Maria. Hij was schoenmaker maar ook soldaat. Hij had in Stokkem, Neeritter en Ophoven gewoond, maar was gevlucht naar Heythuysen en vandaar naar Antwerpen. Hij zat in het Pruisische leger waaruit hij spoedig deserteerde. Na een dubbelmoord in Antwerpen werd hij gearresteerd en met behulp van zeven folteringen tot een hele serie bekentenissen gebracht. Als straf werd Philip Mertens geworgd en geradbraakt.
Tijdens de Franse Revolutie trokken Franse troepen onze dorpen binnen en deze werden ingekwartierd bij de inwoners. Rond november 1790 moest Martinus Rutten de "regements veldtscherder (officiële barbier) en 80 man huisvesten in zijn schuur. Verder moest hij "30 bousen stroij, 9 kannen en een maetjen olie, 59 vaeten koolen, 5 waegen koolen" leveren. In Geistingen kregen 36 huizen inkwartieringen en negen Geistingenaars werden opgevorderd om te werken. Op 23 november 1792 moesten onze voorouders weer haver en hooi leveren aan de Oostenrijkse troepen. Van 9 tot 26 december van het zelfde jaar verbleef een voorhoede van de Franse troepen weer te Geistingen, Ophoven, Kessenich en Thorn. Dit was weer het begin van een massa karvrachten haver, stro en hooi te leveren in het magazijn te Thorn. Zo kreeg Martinus op 9 okt. 2 luitenanten + 2 paarden, op 10 okt. 6 officieren, op 11 okt. 2 officieren, 2 doministen, 2 dragonders en 6 paarden, op 12 okt. 1 dragonder en 2 man en 1 paard voor 4 dagen en op 14 okt. 3 officieren met 2 knechten en 4 paarden voor 12 dagen op logement. Op 10 dec. moest Martinus 1 karrevracht naar Beek doen, op 12 dec. 4 vrachten naar Maaseik en 1 naar Thorn, op 13 dec. 1 vracht naar Bree en op 15 dec. nog 1 vracht naar Thorn doen. De Franse troepen waren verdwenen en enkele dagen later waren de Oosterijkse weer daar en dit ging door tot in het jaar 1795. Voor deze leveringen en logementen kreeg men een kleine vergoeding maar deze dekte lang niet de onkosten.
Marten Rutten weduwenaar maakt op 3-9-1793 zijn testament.
Al zijn goederen - behalve Knabhuizer laatbank - vermaakte hij aan zijn drie kinderen:
1. E.H. Martinus Rutten, kanunnik te Sittard
2. Lambert Vaesen, schoonzoon, gehuwd met Maria Catharina Rutten
3. Renier Rutten, man van Petronella Hulskens.
(M. Rutten, De Rutten-kroniek. Feiten en gebeurtenissen uit het dagelijks leven 1500-1900, Tongeren 1989, p. 175-178).

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Martinus Rutten?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Martinus Rutten

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Martinus Rutten


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. doop
    2. search.arch.be, doopboek Kessenich 1691-1764, akte p51
      [1721] 14 feb. baptizatus est Martinus filius Reneri Rutten et Cornelia Janssens coniug. suscept. Petrus Deben loco Mathia Reijnen et Cornelia Houben. Kessenigh.
    3. genealogieonline/Derikx Janssen Rutten

    Sur le nom de famille Rutten

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Rutten.
    • Afficher des informations sur Rutten sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Rutten.

    La publication Familie Wakkers / Wackers a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Piet Wakkers, "Familie Wakkers / Wackers", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familie-wakkers-wackers/I647.php : consultée 22 juin 2024), "Martinus Rutten (1721-1799)".