Familie Doevendans » Fredegunde de LOMMOIS-VAN DE ARDENNENGAU (± 545-± 597)

Données personnelles Fredegunde de LOMMOIS-VAN DE ARDENNENGAU 

  • Elle est née environ 545.
  • Elle est décédée environ 597 dans Parijs, √éle-De-France.
  • Elle est enterrée dans √âglise Saint-Germain-des-Pr√©s.
  • Un enfant de Brunulf I de LOMMOIS-VAN DE ARDENNENGAU et Clothilde BALTHES
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 15 février 2024.

Famille de Fredegunde de LOMMOIS-VAN DE ARDENNENGAU

Elle est mariée avec Chilperik I der MEROVINGEN.

Ils se sont mariés

civil

Enfant(s):

  1. Chlodobert der MEROVINGEN  ± 565-± 580
  2. Samson der MEROVINGEN  ± 575-± 577


Notes par Fredegunde de LOMMOIS-VAN DE ARDENNENGAU


Fredegonde (ca. 545 - Parijs, 597) was de derde echtgenote van de Frankische koning Chilperik I. Tijdens zijn eerste twee huwelijken was ze al zijn minnares. Al die tijd had ze een grote invloed op Chilperik en ze heeft op cruciale momenten een beslissende rol gespeeld. Haar afkomst is onbekend, vermoedelijk was ze afkomstig uit de lage adel. Net als Chilperik is ze begraven in de Saint-Germain-des-Prés te Parijs.

Omdat Chilperik een relatie had met Fredegonde verstootte hij zijn eerste vrouw, Audovera, en vermoordde hij zijn tweede vrouw Galswintha (568). Slechts enkele dagen na de moord zijn Chilperik en Fredegonde getrouwd. De moord op Galswintha leidde tot een bittere vijandschap tussen Chilperik en zijn halfbroer Sigebert I, die met Galswintha's halfzuster Brunhilde van Austrasië was getrouwd. In 575 kwam het tot een complete oorlog en wist Sigebert met steun van zijn broer Gunthram van Bourgondië het koninkrijk van Chilperik vrijwel geheel te bezetten. Op het moment dat hun ondergang nabij leek beraamde Fredegonde een moordaanslag op Sigibert. Zijn dood stelde Chilperik in staat om zijn koninkrijk te heroveren.

Fredegonde had met Chilperik vijf zonen en een dochter. De vier oudste zonen waren Chlodobert (* 565, ဠ 580), Samson (* 575, ဠ 577), Dagobert (ဠ 580) en Theuderik (* 582, ဠ 584); allemaal stierven ze als kinderen aan dysenterie. De jongste zoon, Chlotharius II, was daarom de enige troonopvolger. Hij was pas vier maanden oud toen Chilperik in 584 vermoord werd. Hun dochter heette Rigundis.

Chilperik en Fredegonde hieven hoge belastingen maar na de dood van hun kinderen hebben ze als boetedoening de belastingen verlaagd. Ook hielden ze zich daarna veel meer bezig met godsdienst.

Na Chilperiks dood moest Fredegonde zich met de koninklijke schat en jonge zoon onder bescherming van koning Gunthram van Bourgondië stellen, een halfbroer van Chilperik die in Orléans resideerde. Ze trad op als regentes voor haar zoon en woonde methem in Parijs. Vergeefs vorderde koning Childebert II van Austrasië Fredegondes uitlevering wegens de moord op zijn vader Sigebert I.

Weinig vrouwen in de geschiedenis hebben zo'n slechte reputatie als Fredegonde. Ook als we er rekening mee houden dat onze belangrijkste bron, Gregorius van Tours, om politieke redenen tegen haar was ingenomen en bovendien haar gedrag ongepast vond voor een vrouw, blijft het beeld over van iemand die over lijken gaat om de positie en het leven van zichzelf, haar partner en haar kinderen, te beschermen:

568 betrokken bij de moord op Galswintha
575 de moord op Sigebert
580 eliminatie van Audovera en haar nog levende kinderen:
moord op Clovis, zoon van Chilperik uit zijn eerste huwelijk met Audovera. Na de dood van haar jonge zoons beschuldigde ze Clovis ervan schuldig te zijn aan hun dood doordat hij ze door een heks had laten betoveren. Ook vormde Clovis een directe bedreiging voor haar omdat hij had gedreigd dat als hij eenmaal koning zou zijn, hij wel met haar zou afrekenen.
moord op Audovera
verkrachting door haar volgelingen van Basina, de dochter van Chilperik uit zijn eerste huwelijk met Audovera, waardoor ze geen belangrijk huwelijk meer kon sluiten en dus politiek was uitgeschakeld. Ze werd daarna in een klooster in Poitiers geplaatst.
mislukte moordaanslagen op Brunhilde en haar zoon Childebert II.
mislukte moordaanslag op Gunhtram
586 moord op bisschop Pretextatus van Rouen, in zijn eigen kathedraal
na een hooglopende ruzie met haar dochter Rigundis (die volhield dat zij als dochter van een koning van hogere status was dan haar moeder) probeerde ze Rigundis te vermoorden. Toen deze iets uit een schatkist wilde pakken, sloeg Fredegonde met kracht de deksel op haar hoofd.
Volgens sommige bronnen zou ze ook achter de moord op haar man (584) zitten omdat die een nieuwe minnares zou hebben genomen. Deze beschuldiging lijkt onjuist: vermoedelijk is Chilperik vermoord door ontevreden edelen. Ook ging het gerucht dat ze hem vermoord heeft omdat Chilperik er achter was gekomen dat zij zelf een nieuwe minnaar had genomen. Daar ze bang was voor de gevolgen, heeft ze hem laten vermoorden toen hij terugkwam van de jacht.

Tijdens Chilperiks eerste huwelijk met Audovera, werd zij zijn minnares. Vermoedelijk was dit de oorzaak voor het einde van het huwelijk van Chilperik met Audovera. De status van Fredegonde was toen al zo prominent dat toen Chilperik zijn tweede huwelijk met Galswintha sloot, expliciet werd bedongen dat de relatie met Fredegonde zou worden beëindigd. Kort na dat huwelijk werd de relatie echter openlijk opnieuw begonnen en zodra de gelegenheid zich voordeed werd Galswintha vermoord en trouwden Chilperik en Fredegonde. Zij was een sterke koningin naast Chilperik en zij was van cruciaal belang voor zijn bewind. Chilperik staat toe dat Fredegonde na de dood van haar oudste kinderen, Audovera en haar resterende kinderen doodt of uitschakelt.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Fredegunde de LOMMOIS-VAN DE ARDENNENGAU?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Fredegunde de LOMMOIS-VAN DE ARDENNENGAU

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Fredegunde de LOMMOIS-VAN DE ARDENNENGAU


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Sur le nom de famille De LOMMOIS-VAN DE ARDENNENGAU


La publication Familie Doevendans a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Cor Doevendans, "Familie Doevendans", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familie-doevendans/I4269.php : consultée 14 juin 2024), "Fredegunde de LOMMOIS-VAN DE ARDENNENGAU (± 545-± 597)".