De Zeeuwse familie Van Vessem » Andries van Vessem (1735-????)

Données personnelles Andries van Vessem 


Famille de Andries van Vessem


Notes par Andries van Vessem

JENS, Anna Apollonia (ged. Batavia 7-12-1766 gest. Semarang 22-9-1815), berucht om haar wreedheid jegens haar slaven. Dochter van Arnoldus Jens (1740?-?), vice-president van schepenen te Batavia, en Anna Apollonia de Geus. Anna Apollonia Jens trouwde (1) op 24-11-1782 in Batavia met Gose Theodore Vermeer (gest. 1791), eerste administrateur der pakhuizen; (2) op 17-2-1793 in Batavia met Gerrit Willem Casimir van Motman (1773-1821), onderkoopman. Uit huwelijk (1) werden 6 kinderen geboren; uit (2) 2 kinderen, die jong stierven. Huwelijk (2) eindigde in 1797 in een scheiding van tafel en bed, in 1809 in een formele scheiding.

Anna Apollonia Jens was een van de twee dochters van het echtpaar Jens-de Geus; de tweede heette Hendrika Arnolda. Ze was nog heel jong toen ze haar vader verloor en haar moeder hertrouwde met de weduwnaar Andries van Vessem, vice-president van de Bataviase weesmeesters. Zo kreeg Anna er een halfbroer bij, Hendrik (gest. 1805).

Anna Apollonia Jens was nog net geen zestien toen ze trouwde met Gose Theodore Vermeer. Het echtpaar kreeg zes kinderen. In de negen jaar van haar huwelijk verwierf ze zich de dubieuze reputatie van een vrouw die haar huisslaven uitzonderlijk wreed behandelde. Ze maakte het zo bont, dat uiteindelijk de Hoge Regering van Batavia zich ermee bemoeide, haar beboette en verbood nog slaven te houden. Dat had enige tijd effect, maar op een dag had ze toch weer slaven en hervatte ze haar wreedheden. De geschiedenis verhaalt niet hoe haar echtgenoot en haar kinderen reageerden op dit kennelijk, ook naar toenmalige Bataviase maatstaven, ongewone gedrag.

In 1791 overleed Anna Jens echtgenoot. Goed anderhalf jaar later trouwde ze weer, dit keer met een zeven jaar jongere man: Gerrit Willem Casimir van Motman, onderkoopman te Batavia. Misschien was hij, als relatieve nieuwkomer hij arriveerde in 1790 uit de Republiek in Batavia niet op de hoogte van de reputatie van zijn vrouw. Hoe dat ook zij, het huwelijk van Anna en Gerrit was alles behalve gelukkig, al werden er nog wel twee kinderen geboren, die waarschijnlijk jong gestorven zijn. In 1797, vier jaar na hun trouwen, vroeg en kreeg Gerrit van Motman een scheiding van tafel en bed. Eind van dat jaar woonde hij in Buitenzorg. De formele scheiding werd uitgesproken in 1809, het jaar waarin Anna Jens onder curatele gesteld werd. Het volgende jaar werd zij voor 25 jaar opgesloten in het tuchthuis. Na twee jaar liet men haar echter gaan op voorwaarde dat ze nooit meer zou trouwen. Anna Jens leefde nog drie jaar: in september 1815 overleed zij.

Onduidelijk is waarom V.I. van de Wall een zelfstandig hoofdstuk wijdt aan Anna Apollonia Jens misschien vanwege de nogal sadistische maar ook tragische aspecten van haar levensverhaal, of misschien als voorbeeld van wreed gedrag dat ook in die tijd onacceptabel was. Zelf noemt hij haar een beklagenswaardige figuur en hij vermoedt, waarschijnlijk terecht, dat ze eigenlijk onder medische behandeling gesteld had moeten zijn.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Andries van Vessem?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Andries van Vessem

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Andries van Vessem

Andries van Vessem
1735-????


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Van Vessem


    La publication De Zeeuwse familie Van Vessem a été préparée par Leo van Vessem.contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Leo van Vessem, "De Zeeuwse familie Van Vessem", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/de-zeeuwse-familie-van-vessem/I147.php : consultée 4 juin 2024), "Andries van Vessem (1735-????)".