De geslachten Van den Born » Justus Hendrik Tjemkes (1888-1953)

Données personnelles Justus Hendrik Tjemkes 

  • Il est né le 25 janvier 1888 dans Amsterdam.Source 1
    Czaar Peterstraat 132

    vader Hermanus Tjemkes
    moeder Johanna Maria Elisabeth Beijer

    Getuigen:
    Jan van der Panne, 52 jaar, agent van Politie, wonend Hoogtekadijk 156
    Coenraad Arnold Damen, 29 jaar, agent van politie, wonend Tweede Wittenburgerdwarsstraat 10
    Tijdstip: 15:00
  • Enregistrement de naissance le 27 janvier 1888.Source 1
  • Il est décédé le 3 juillet 1953 dans Amsterdam, il avait 65 ans.Source 2
    Aangever:
    Hermans Johannes Dankbaar, 67 jaar, begrafenisondernemer, wonend Amsterdam
    Tijdstip: 23:00
  • Enregistrement de décès le 6 juillet 1953.Source 2
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 21 septembre 2019.

Famille de Justus Hendrik Tjemkes

Il est marié avec Elisabeth van den Born.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 24 février 1923 à Amsterdam.Source 3

Ils se sont mariés le 8 mars 1923 à Amsterdam, il avait 35 ans.Source 3

Bruidegom gescheiden van Adriana Claudiana Raedt (gescheiden 7-2-1923, daarvoor op 4-3-1913 gescheiden van Hindertje Cornelia Mulders (gehuwd 11-1-1911))

Getuigen:
Douwe Hermanus Tjemkes, 30 jaar, monteur, broer bruidegom
Andreas Johannes Degenhardt, 35 jaar, handelsreiziger, wonend Zaandam

Uit dit huwelijk zijn geen kinderen bekend.

Notes par Justus Hendrik Tjemkes

Beroep: werkman, stoker (1953)

Met zijn vrouw propagandist voor beweging ds. van Duyl na diens breuk met de N.S.B. (1938). In de kringhuizen van de NSB werd tegen het echtpaar Tjemkes gewaarschuwd: "Het is aan de leden verboden omgang te hebben met aanhangers van Ds. van Duyl, daar zij leden trachten te werven onder onze kameraden. Gewaarschuwd wordt tegen het echtpaar TJEMKES (Justus Hendrik, geboren 25. 11. 1888) dat propagandist voor deze beweging is."
[http://resources.huygens.knaw.nl/watermarker//pdf/cid/1800-1899/1891.pdf]

Het echtpaar komt voor op de ledenlijst van de NSB-afdeling Amsterdam.
[https://sites.google.com/site/ledenregisternsb/t]

Van Duyl was binnen de NSB blijkbaar een hardliner:
"Van Duyl studeerde theologie te Utrecht. Als Nederlands-hervormd predikant was hij tussen 1917 en 1929 onder andere werkzaam te Heerenveen, Assen en Hilversum. In de jaren 1917-1929 was hij secretaris van de 'Studieclub van moderne theologen'.

In 1933 werd hij lid van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) van ir. A.A. Mussert. Binnen de NSB vervulde hij in de jaren 1933-1937 de functie van hoofd van de afdeling Vorming, in welke hoedanigheid hij verantwoordelijk was voor de politieke vorming der NSB-leden. Ook was hij gedurende 1933-1937 redacteur van het NSB-tijdschrift Ontwakend volk. Hij werd algemeen erkend als de beste spreker van de NSB, in welke hoedanigheid zijn redevoeringen steevast werden gekenmerkt door krachtdadige taal, neigend naar agressiviteit. Zo werd hij in 1935 tot een boete van f 100 (omgerekend naar de waarde in 2005 is dit: € 817) veroordeeld wegens belediging van het openbare gezag. Van Duyl vatte zijn taak als Vormingsleider op door te waken over de ideologische zuiverheid van de NSB. Vanuit deze overtuiging wees hij de leiding voortdurend op wat hij zag als tekortkomingen. In 1937 had hij gedurende één dag voor de NSB zitting in de Eerste Kamer.

In datzelfde jaar bereidde Van Duyl in het geheim een campagne voor tegen de vrijmetselarij, met de kennelijke bedoeling Musserts vertrouweling Farwerck ten val te brengen. Later in 1937 trachtte Van Duyl tegen Mussert zelf samen te spannen, onder meer wegens Musserts halfslachtige houding ten aanzien van het antisemitisme. De controverse tussen beiden kwam tot een climax naar aanleiding van de voor de NSB rampzalig verlopen Tweede Kamerverkiezingen van 1937. Het stemmenpercentage van twee jaar eerder bleek na telling der stemmen gehalveerd en het werd duidelijk dat de NSB nooit op eigen kracht de macht zou verwerven. Van Duyl en zijn aanhangers aarzelden niet Mussert de verantwoordelijkheid voor het slechte resultaat in de schoenen te schuiven. Het plan werd gesmeed om Mussert voor enkele maanden naar Zwitserland te zenden en hem vervolgens af te zetten. Mussert kreeg echter lucht van het complot. Hij reageerde effectief: Van Duyl en diens volgelingen werden gedwongen de NSB te verlaten.

Na zijn vertrek uit de NSB was hij in 1938 een der oprichters van de Nederlandsche Volkspartij. Na de inval was hij onder meer lid van de NSNAP-Van Rappard en trad hij op als spreker voor deze groepering totdat Van Rappard zijn NSNAP op 27 september 1941 ophief. Van Duyl was verder begunstigend lid van de Germaansche SS in Nederland. Ook voor deze club trad hij op als spreker, bijvoorbeeld in Rotterdam op 20 maart 1943. In augustus van dat jaar vertrok hij met zijn tweede vrouw naar Duitsland. In mei '46 werd hij in Nederland gearresteerd en in april 1948 door het Bijzonder Gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest. In 1951 werd hij op vrije voeten gesteld."
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_van_Duyl]

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Justus Hendrik Tjemkes?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. Geboorte Amsterdam 1888 Akte 1092
  2. Overlijden Amsterdam 1953 reg. 8 f. 33v Akte 194
  3. Huwelijken Amsterdam 1923 Akte Reg.7A fol. 27 nr. 149

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 25 janvier 1888 était d'environ 4,5 °C. La pression du vent était de 26 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 98%. Source: KNMI
  • Du 23 avril 1884 au 21 avril 1888 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • Du 21 avril 1888 au 21 août 1891 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Mackay avec comme premier ministre Mr. A. baron Mackay (AR).
  • En l'an 1888: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
    • 22 janvier » attentat contre Louise Michel au Havre, alors qu'elle donne une conférence.
    • 1 mars » début du service postal entre le Canada et les États-Unis.
    • 13 mai » promulgation de la loi d'or au Brésil, abolissant l'esclavage.
    • 14 juin » le Royaume de Sarawak devient un protectorat britannique.
    • 21 octobre » fondation du Parti socialiste suisse.
    • 10 décembre » l'empereur Alexandre III de Russie lance un emprunt russe qui provoque un vaste mouvement de souscription publique auprès des banques. Dès le 11 décembre, les banques pavoisent: bientôt, Paris sera le centre de cet emprunt lancé par la Russie.
  • La température au 3 juillet 1953 était entre 17,7 et 23,3 °C et était d'une moyenne de 20,2 °C. Il y avait 3,1 heures de soleil (19%). Il faisait très nuageux. La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du au nord. Source: KNMI
  • Du 2 septembre 1952 au 13 octobre 1956 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Drees II avec comme premier ministre Dr. W. Drees (PvdA).
  • En l'an 1953: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 10,4 millions d'habitants.
    • 31 janvier » raz-de-marée en mer du Nord.
    • 27 février » signature de l'Accord de Londres sur les dettes, relatif à l'allégement de dette de la RFA envers ses pays créanciers.
    • 21 mars » le Soudan accède à l'autonomie.
    • 2 juin » couronnement d'Élisabeth II, devenue reine le 6 février 1952 à la mort de son père, le roi George VI du Royaume-Uni. Première retransmission internationale d'un événement en direct par la télévision.
    • 19 juin » exécution de Julius Rosenberg, et de sa femme Ethel Rosenberg, accusés d'espionnage au profit de l'URSS.
    • 27 juillet » en Corée, signature à Panmunjeom de l'armistice qui marque la fin de la guerre de Corée.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Tjemkes

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Tjemkes.
  • Afficher des informations sur Tjemkes sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Tjemkes.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Peter J.R. Vermaat, "De geslachten Van den Born", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/de-geslachten-van-den-born/I7050.php : consultée 29 avril 2024), "Justus Hendrik Tjemkes (1888-1953)".