De familie Hengeveld en haar voorzaten » Arie Cornelis Kruseman (1818-1894)

Données personnelles Arie Cornelis Kruseman 


Famille de Arie Cornelis Kruseman

Il est marié avec Anna Maria Goteling Vinnis.

Ils se sont mariés.


Enfant(s):



Notes par Arie Cornelis Kruseman

Arie Cornelis Kruseman (Haarlem, 11 oktober 1818 – aldaar, 15 april 1894) was een Nederlandse uitgever.
Arie Cornelis Kruseman werd in 1818 in Haarlem geboren als zoon van Hendrik Dirk Kruseman (1778-1844) en Maria Mooij. Na zijn schooltijd in zijn geboortestad begon hij op 17-jarige leeftijd te leren voor de boekhandel, achtereenvolgens bij de Erven Bohn in Haarlem, Sybrandi en Westerman in Amsterdam, en K. Führi in 's Gravenhage. Na afloop van zijn leertijd vestigde hij zich in 1840 als boekhandelaar in Haarlem en begon in 1850 zelf met het drukken van boeken. Nadat hij in 1857 zijn boekhandel en in 1861 zijn drukkerij had verkocht concentreerde hij zich tot 1878, hij was toen 56 jaar, op het uitgeven van boeken. In die periode associeerde hij zich, in 1874, met dr. H.D. Tjeenk Willink. Onder de door hem uitgegeven boeken bevonden zich standaardwerken als De Bibliotheek van Klassieken (1852-63); De Natuurlijke Historie van Nederland (1856-64); De kompleete Dichtwerken van Bilderdijk (1856-59); De Geschiedenis van het Nederlandsche Zeewezen (1858-62); Ons Voorgeslacht van Willem Hofdijk (1859-64); De Dichtwerken van Isaäc da Costa (1861-63). In 1855 had hij een briefwisseling met J.F.K. Schwaebe over het afstaan van kopijrechten over enige werken van Bilderdijk. Deze brief en enkele andere brieven geschreven aan Schwaebe liggen ter inzage bij de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Door Krusemans bekendheid met alle belangrijke uitgevers en boekhandelaren uit zijn tijd had hij een gedegen kennis van de boekhandel in Nederland. Deze kennis heeft hij neergelegd in het standaardwerk ‘Bouwstoffen voor een Geschiedenis van den Nederlandschen Boekhandel gedurende de halve eeuw 1830-1880 (1886-87)’. Hierin heeft hij behalve een beschrijving van zijn collega's ook zijn visie gegeven op het uitgeversvak in het algemeen, en de persoonlijke rol van de uitgever in het bijzonder.
Naast zijn werk als uitgever deed hij ook veel voor de belangen van het bedrijfsleven. Hij was een actief lid van de Nederlandsche Maatschappij ter bevordering van Nijverheid. Voor deze organisatie schreef hij bijvoorbeeld het in 1862 verschenen verslag met bezwaren tegen de Patentbelasting.
A.C. Kruseman heeft per testament alle brieven en handschriften die in zijn bezit waren aan de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde nagelaten.
Voor zijn verdiensten is hij tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemd en heeft de stad Haarlem een straat naar hem vernoemd.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Arie Cornelis Kruseman?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Arie Cornelis Kruseman

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Arie Cornelis Kruseman


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 11 octobre 1818 était d'environ 15,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-sud-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt omtrent betrokken winderig. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1818: Source: Wikipedia
      • 5 février » Jean-Baptiste Bernadotte devient roi de Suède-Norvège sous le nom de Charles XIV Jean.
      • 12 février » le Chili proclame son indépendance.
      • 5 avril » victoire de l'Armée des Andes à la bataille de Maipú, assurant l'indépendance du Chili.
      • 11 mai » |Jean-Baptiste Jules Bernadotte est couronné roi de Suède sous le nom de Charles XIV de Suède.
      • 7 septembre » Jean-Baptiste Bernadotte est couronné roi de Norvège.
      • 3 décembre » l'Illinois devient le 21e État des États-Unis.
    • La température le 15 avril 1894 était d'environ 13,4 °C. Il y avait 0.3 mm de précipitation. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 82%. Source: KNMI
    • Du 21 août 1891 au 9 mai 1894 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van Tienhoven avec comme premier ministre Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
    • Du 9 mai 1894 au 27 juillet 1897 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Roëll avec comme premier ministre Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
    • En l'an 1894: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
      • 4 janvier » alliance franco-russe.
      • 11 février » départ du roi Béhanzin de Cotonou pour la Martinique. Il pensait aller rencontrer le président Sadi Carnot de France mais c'était un exil forcé.
      • 15 février » la France et l'Allemagne signent un accord sur le tracé des frontières entre le Congo et le Cameroun.
      • 23 juin » création du Comité international olympique.
      • 25 juin » assassinat du président de la République française Sadi Carnot.
      • 22 décembre » jugement de l’affaire Dreyfus.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Kruseman

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Kruseman.
    • Afficher des informations sur Kruseman sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Kruseman.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Bart Hengeveld, "De familie Hengeveld en haar voorzaten", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/de-familie-hengeveld/I10418.php : consultée 14 juin 2024), "Arie Cornelis Kruseman (1818-1894)".