Damm - Lansdaal genealogie » Hendrik "Graaf Hendrik 7e zoon" van den Bergh (1573-1638)

Données personnelles Hendrik "Graaf Hendrik 7e zoon" van den Bergh 


Famille de Hendrik "Graaf Hendrik 7e zoon" van den Bergh

Il est marié avec Margaretha van Wittem van Beersel.

Ils se sont mariés en l'an 1612, il avait 39 ans.


Enfant(s):



Notes par Hendrik "Graaf Hendrik 7e zoon" van den Bergh

De Verdedigingsschans


Voor de Noordelijke Nederlanden is 1591 een belangrijk jaar in de Tachtigjarige Oorlog als Zutphen, Deventer, Delfzijl, Hulst, Nijmegen, Steenwijk, Coevorden en Geertruidenberg op de Spanjaarden wordt heroverd, uiteindelijk valt in 1594 ook de stad Groningen. Stad en Ommelanden worden daarop als volwaardig lid opgenomen in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1596 nemen de Groningers het besluit om de grenzen van het gewest beter te gaan beschermen. Coevorden, Boertange en Bellingwolde worden gefortificeerd. De zuidgrens tussen Coevorden en Meppel blijft grotendeels onbeschermd, maar dat was gezien de natuurlijke gesteldheid van het terrein (een groot moerassig veengebied) te begrijpen. Wel wordt rond 1600 bij een passage in het veen het Nieuwe Retranchement van Over-Reest gebouwd. 

In 1625 lijdt het platteland van Overijssel sterk onder de plundertochten van graaf Hendrik van den Bergh, legeraanvoerder in Spaanse dienst. De angst bestaat dat hij naar het noorden zal oprukken en daarbij gebruik gaat maken van de zomerweg die door de venen van het Overijsselse Ommen naar het Drentse Zuidwolde loopt. Op kosten van Groningen en Friesland wordt daarom langs deze weg een nieuwe schans gebouwd, waarmee men denkt het Noorden voldoende beschermd te hebben. Het even noordelijker gelegen retranchement van Avereest wordt gaandeweg verlaten. De nieuw gebouwde schans beslaat een vierkant met aan de Ommense kant drie punten (bastions) en daarvoor een wal. Rond 1670 wordt zij verder versterkt met het oog op de hachelijke situatie waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden begint te verkeren. Het mag echter alles niet baten: na de val van Deventer in juni 1672 trekt een groot gedeelte van de troepen van Bernard van Galen, de bisschop van Munster, naar Ommen en bezet vandaaruit de schans. Dat gebeurt zonder slag of stoot, de verdediging, die bestaat uit 146 musketiers en 55 piekdragers, vlucht bij het zien van de vijand naar het noorden. Lang duurt de bezetting niet; aan het einde van het jaar wordt Van Galen gedwongen onze gewesten te verlaten. 

Vanaf dat moment, nadat de Republiek met de diverse tegenstanders vrede heeft gesloten, neemt de militaire betekenis van de schans af. Er blijft een bezettingsmacht aanwezig, maar die heeft meer te stellen met de plaatselijke bevolking dan met militaire opponenten. Zo is het bijvoorbeeld de inwoners van Ommen niet toegestaan om in de omgeving van de vestingwerken het veen te bewerken of boekweit te zaaien; hetgeen de gemoederen in Ommen hoog doet oplaaien. In 1679 komt het tot een opstand, ze halen tijdelijk hun recht, maar als vanaf 1686 leidijken worden aangelegd, die men op zoveel passen afstand niet eens mag benaderen, is de maat vol. Pas in 1715 zien ze de kans schoon om verhaal te halen. In dat jaar heeft de Raad van State namelijk besloten om de Ommerschans te ontruimen. Commandant Majoor Moespas is het echter toegestaan om er te blijven wonen, waarbij hij tevens het vruchtgebruik zal blijven genieten van de tuinen en weiden die bij de schans behoren. Dat pikken de Ommenaren niet: de burgerij wordt bijeengeroepen en de commandant wordt (tijdelijk) verjaagd. 

Pas in 1740 komt de schans weer in militaire handen, dan wordt zij vergroot volgens het Nieuw-Nederlands Stelsel met vier bastions, vier ravelijnen, een dubbele gracht en een bedekte weg. 

Het is dan echter geen verdedigingsschans meer, maar een van de grote munitieopslagplaatsen van Nederland: 's Lands Magazijnen. Deze worden op 12 juni 1787 overvallen door de burgermilities van Zwolle, Kampen en Vollehove, die er de wapens komen “halen”, die zij nodig hebben voor hun strijd tegen de regenten. Commandant Gerard Prins houdt dapper stand, maar na een dag moet hij de sleutel van de magazijnen afgeven, de overvallers hebben maar liefst een week nodig en veertig karren om hun buit naar Ommen te vervoeren, waar het verscheept wordt voor de tocht naar de respectievelijke thuishavens. De schans is daarna nog bijna acht jaar bezet geweest tot aan het begin van de Franse tijd; de Bataafse Republiek. In 1819 wordt het terrein in bruikleen gegeven aan de Maatschappij van Weldadigheid, die er de bedelaarskolonie Ommerschans (700-900 ha.) vestigt.

 


Hendrik van den Bergh

tion: relative; text-transform: none; font-weight: 400; color: #222222; font-style: normal; orphans: 2; widows: 2; z-index: 0; letter-spacing: normal; line-height: 1.6; text-indent: 0px; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;">; color: #54595d; margin: 0px 0px 1.4em 1em; line-height: 1.2em;"> 
1px 1px 1px); height: 1px; width: 1px; background: none transparent scroll repeat 0% 0%; position: absolute !important; color: #0b0080; margin: -1px; display: block; border: 0px; padding: 0px;" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_van_den_Bergh#mw-head">Naar navigatie springenhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_van_den_Bergh#p-search">Naar zoeken springen="toccolours vatop infobox" cellspacing="1" cellpadding="1">ze: 14px; font-weight: bold;">Hendrik van den Bergh
="vertical-align: top;">r: #0b0080;" href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Count_Enrique_de_Bergh_-_Van_Dyck_-_Museo_del_Prado.jpg">https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d8/Count_Enrique_de_Bergh_-_Van_Dyck_-_Museo_del_Prado.jpg/266px-Count_Enrique_de_Bergh_-_Van_Dyck_-_Museo_del_Prado.jpg" alt="Count Enrique de Bergh - Van Dyck - Museo del Prado.jpg" width="266" height="300" data-file-height="2665" data-file-width="2362" />#eaeaea;" colspan="3" align="center">Gouverneur van Opper-Gelre (Staten-Generaal)odeal-align: top;" colspan="2">https://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_van_den_Bergh_(1559-1618)">Frederik van den Bergh (Habsburg)lger align="center"> n: none; background: none transparent scroll repeat 0% 0%; color: #0b0080;" title="Willem IV van den Bergh" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_IV_van_den_Bergh">Willem IV van den Bergh transparent scroll repeat 0% 0%; color: #0b0080;" title="Maria van Nassau (1539-1599)" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_van_Nassau_(1539-1599)">Maria van Nassautical-align: top;">rent scroll repeat 0% 0%; color: #a55858;" title="Van der Leck (de pagina bestaat niet)" href="https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Van_der_Leck&action=edit&redlink=1">Van der Leckolor: #0b0080;" title="Bremen (stad)" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Bremen_(stad)">Bremen, https://nl.wikipedia.org/wiki/1573">1573  https://nl.wikipedia.org/wiki/22_mei">22 mei https://nl.wikipedia.org/wiki/1638">1638), heer van https://nl.wikipedia.org/wiki/Stevensweert">Stevensweert en markgraaf van https://nl.wikipedia.org/wiki/Bergen_op_Zoom">Bergen op Zoom, was een Nederlands militair in Spaanse dienst tijdens de https://nl.wikipedia.org/wiki/Tachtigjarige_Oorlog">Tachtigjarige Oorlog. Hij was https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadhouder">stadhouder van https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaans_Opper-Gelre">Spaans Opper-Gelre voor de koning van Spanje, maar koos later tijdens die functie de kant van de https://nl.wikipedia.org/wiki/Staten-Generaal_der_Nederlanden">Staten-Generaal.


Leven[https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Hendrik_van_den_Bergh&action=edit§ion=1">bewerken]

ion: none; background: none transparent scroll repeat 0% 0%; color: #0b0080;" title="Willem IV van den Bergh" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_IV_van_den_Bergh">Willem IV van den Bergh en https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_van_Nassau_(1539-1599)">Maria van Nassau, de oudste zuster van prins https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_van_Oranje">Willem van Oranje. Hij was dus een volle neef van https://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_Hendrik_van_Oranje">Frederik Hendrik van Oranje. Als al zijn broers maakte hij carrière in Spaanse dienst. Hij streed onder meer bij https://nl.wikipedia.org/wiki/J%C3%BClich">Gulik, bij de https://nl.wikipedia.org/wiki/Inval_van_de_Veluwe_(1624)">inval van de Veluwe van 1624, bij de belegeringen van https://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Breda_(Spinola)">Breda, https://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Groenlo_(1627)">Grol en in 1629 https://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_%27s-Hertogenbosch">'s-Hertogenbosch, waar hij de inname door prins https://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_Hendrik_van_Oranje">Frederik Hendrik niet kon verhinderen, en tijdens de https://nl.wikipedia.org/wiki/Inval_van_de_Veluwe_(1629)">inval van de Veluwe van 1629. Onder https://nl.wikipedia.org/wiki/Ambrogio_Spinola">Ambrogio Spinola onderscheidde hij zich zo, dat hij na het https://nl.wikipedia.org/wiki/Twaalfjarig_Bestand">Twaalfjarig Bestand ;in het leger van https://nl.wikipedia.org/wiki/Albrecht_van_Oostenrijk">Albrecht en https://nl.wikipedia.org/wiki/Isabella_van_Spanje">Isabella de op een na hoogste commandant werd.


Hierdoor werd hij de leider van de met name adellijke partij die ontevreden was met de overheersende Spaanse invloed in de https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuidelijke_Nederlanden">Zuidelijke Nederlanden. Hij onderhandelde met https://nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_van_Renesse">René van Renesse en Frederik Hendrik over het https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdelingsplan_Van_den_Bergh_en_Warfus%C3%A9e">verdelingsplan Van den Bergh en Warfusée en trad door omkoping in 1632 aan de zijde van de stadhouder. In diens https://nl.wikipedia.org/wiki/Veldtocht_langs_de_Maas">veldtocht langs de Maas speelde hij https://nl.wikipedia.org/wiki/Roermond_(stad)">Roermond en https://nl.wikipedia.org/wiki/Venlo_(stad)">Venlo in Staatse handen; in 1633 werd hij openlijk lid van het Staatse leger, evenwel zonder dat hij bij zijn volgelingen veel navolging vond.


Vanaf 1636 resideerde hij in https://nl.wikipedia.org/wiki/Elburg_(stad)#Voormalige_synagog">Elburg. Hij stierf in 1638.


Huwelijken en kinderen[https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Hendrik_van_den_Bergh&action=edit§ion=2">bewerken]

pan> https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Margaretha_Corsselaar_van_Witthem&action=edit&redlink=1">Margaretha https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Van_Wittem&action=edit&redlink=1">van Wittem van Beersel (1582-1627), dochter van https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_IV_Corsselaar">Johan van Wittem en Maria Margaretha https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Merode">van Merode. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren: