Family tree Ootjers/Becker & Hovinga/de Boer » Jacobus Verschoor (1777-1814)

Persoonlijke gegevens Jacobus Verschoor 


Gezin van Jacobus Verschoor

Hij had een relatie met Ida (Ietje) Stockmans.


Kind(eren):



Notities over Jacobus Verschoor

Jacobus Verschoor woonde aan de Gasthuijslaan te Delft.

Dirk Stockman woonde aan de Molsteeg (2 straten achter de Gasthuijslaan). Dirk Stockman huwde met Anna Engelen uit Osnabrück.

De familie Stokman(s) woonde in Delft aan de Fortuijnstraat.

Elsje Stokmans huwde met Christiaan Scho(o)neman uit Delft, die woonde als grenadier in het Garnizoen te Groningen.

De familie Stokmans was woonachtig in Groningen en Delft. Ida Stockman(s) werd toen ze zwanger was, door haar ouders waarschijnlijk naar Groningen gestuurd.

In Groningen beviel Ida Stockmans 31 december 1793 van een dochter Lena (Leena) Jacobs Verschoor. Ze zal 14 of 15 jaar geweest zijn. De vader, Jacob Verschoor, is dan 15.

Het is de vraag of Ida en Jacob elkaar nog gezien hebben. Er wordt een Jacobus Verschoor vermeld als recruut militair bij de infanterie in 1790 bij de infanterie. Later ook in 1792 en 1793. 1e batalion nationalen no.4. onder van Wilcke/ van Limburg Stirum en Prins van Baden. batterij 2.

De dochter Lena Jacobs Verschoor kreeg een zoon in 1814 van Jan Rosee. De familie Roos ook Rose of Rosee genoemd woonde eerst te Delft en later ook te Amsterdam. Deze familie was zowel aangetrouwd aan de familie Verschoor als aan de familie Stokman(s). 

Jan Rosée was ook militair en gelegerd in Groningen evenals Christiaan Schoneman, die gehuwd was met Elsje Stockmans, en Jan Dirks Wiersma, die huwde met Leena Jacobs Verschoor.

Bronnen:

- persoon: Raad van State,Staatse Militairen, Landmacht stamboeken.DTB Zuid-Holland

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacobus Verschoor?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Jacobus Verschoor

Jacobus Verschoor
1777-1814


Ida (Ietje) Stockmans
± 1777-± 1819


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 maart 1777 lag rond de 2,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noordoost ten oosten. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1777: Bron: Wikipedia
    • 13 juni » Huwelijk van prins Frans van Saksen-Coburg-Saalfeld en gravin Augusta van Reuss-Ebersdorf en Lobenstein te Ebersdorf.
    • 14 juni » Stars and Stripes wordt als vlag aangenomen door het congres van de Verenigde Staten.
  • De temperatuur op 18 mei 1814 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1814: Bron: Wikipedia
    • 25 maart » Koning Willem I richt De Nederlandsche Bank op.
    • 29 maart » De Nederlandse Grondwet wordt aangenomen, die nog steeds, met aanpassingen, in gebruik is.
    • 11 april » Napoleon treedt af en wordt verbannen naar Elba.
    • 30 mei » Napoleon wordt verbannen naar Elba.
    • 21 juni » Ondertekening van de Acht Artikelen van Londen.
    • 29 november » Het dagblad The Times in Londen neemt een van de eerste stoommachines in gebruik om de drukpers aan te drijven.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Verschoor


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Marianne Ootjers, "Family tree Ootjers/Becker & Hovinga/de Boer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/family-tree-ootjers-becker-and-hovinga-de-boer/I500174.php : benaderd 11 juni 2024), "Jacobus Verschoor (1777-1814)".