Stamboom Post » Jannetie (Jannetje) Jans (1641-> 1696)

Persoonlijke gegevens Jannetie (Jannetje) Jans 

  • Zij is geboren in het jaar 1641 in Amsterdam.
    Waarschijnlijk in de Oude kerk gedoopt.
  • Ze werd gedoopt op 20 oktober 1641.
  • Geloof: Nederlands hervormd.
  • Woonachtig:
    • Haarlemmerpoort, Amsterdam.Bron 1
    • vanaf 30 maart 1696: De Vergulde Valk op de luifel. De Voerwagen in de gevel, huis, stalling en erf. Wagenplein (ZZ). Haarlemmermeerplein., Amsterdam.Bron 2
  • Zij is overleden na 30 maart 1696.Bron 2
  • Een kind van Jan Carstensz en Griet Jans
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 20 september 2020.

Gezin van Jannetie (Jannetje) Jans

Zij is getrouwd met Marten Cornelisz (Crelisz) Bol.

Toestemming voor het huwelijk is 7 april 1663 verkregen te Amsterdam.Bron 1

Zij zijn getrouwd op 8 april 1663 te Den Haag, zij was toen 22 jaar oud.

07-04-1663
Marten Cornelisz Bol van uijtden Haagh, voerman, out 23 jaar, vertoont acte van moeders consent, woont ande Haarlemmerpoort, en Jannetje Jans, van A[msterdam], out 22 jaar, geassisteert met Griet Jans haar moeder, woont als voren.

08-04-1663 ondertrouw:
"jongman uyt Den Haech"

Kind(eren):

  1. Claes Martensz Bol  1668-???? 
  2. Frans Martensz Bol  1672-????
  3. Flip Martensz Bol  1673-????
  4. Flip Martensz Bol  1678-????
  5. Philip Martensz Bol  1679-????


Notities over Jannetie (Jannetje) Jans

https://openresearch.amsterdam/nl/page/54323/wonen-aan-een-wagenplein

Wonen aan een wagenplein
9 april 2020
Jerzy Gawronski
Archeologische Opgraving Haarlemmerplein (2000)

Het Haarlemmerplein was ooit aan het begin van de 17de eeuw aangelegd als een verkeersknooppunt achter de Haarlemmerpoort. Dit was de belangrijkste stadspoort van het stedelijk uitbreidingsplan van 1613 en ook in de eeuwen daarna bleef dit een van de voornaamste toegangspoorten van de stad tot de afbraak ervan in 1837. Drie jaar later werd op deze plaats de huidige Willemspoort geopend. Het centrale deel van het plein was bestemd voor het parkeren van koetsen, karren en paarden en langs de noordzijde was een bouwblok aangelegd, niet alleen met woningen maar juist ook met onderhoudswerkplaatsen voor rollend materieel en stalhouderijen voor de paarden. Vandaar dat dit ook een 'wagenplein' werd genoemd

Het archeologisch onderzoek van een deel van het huizenblok aan het Haarlemmerplein 18-30 wees uit dat de huizen die daar in 2000 waren gesloopt dateerden uit het begin van de 17de eeuw. Voor de bouw van de huizen was het gebied opgehoogd met grondlagen waarin ook baggerspecie (stadsmodder) was vermengd met enkele scherven uit 1700-1725. Toch bleek het slappe bouwgrond, want het maaiveld klonk onder het gewicht van de huizen door zetting van de onderliggende grondlagen nog bijna 30 cm in. De beschadigingen aan de 17de-eeuwse funderingen die hiervan het gevolg waren zorgden ervoor dat de huizen in de 19de en 20ste eeuw in toenemende mate bouwvallig werden. In totaal zijn de funderingen van dertien huizen teruggevonden en konden twaalf beerputten worden onderzocht. Dit zijn de latrines die zich achter de huizen bevonden, bestaande uit een gemetselde bak in de grond. Oorspronkelijk stond hier een toilethokje boven. De beerputten bevatten huishoudelijk afval uit een lange gebruiksperiode, vanaf de beginfase van de huizen in de jaren veertig van de 17de eeuw tot in 18de eeuw.

Verrassend was het rijke en gevarieerde karakter van de vondsten uit de beerputten, waaronder ook voorwerpen die nauw samenhangen met de transport activiteiten op het plein, zoals een wagenwiel fragment en een ruiterspoor. Het huishoudelijk afval bestond uit aardewerk uit alle windstreken en weerspiegeld de spilfunctie van Amsterdam als havenstad binnen de internationale scheepvaart. Naast lokaal geproduceerd keukengerei en Hollandse majolica bevatten de beerputten faience borden uit Italië en Portugal, kommen en borden van porselein uit China en Japan en luxe glaswerk als pas- en kelkglazen en karaffen. Uit het afval wordt duidelijk dat de bewoners aan het wagenplein tot de 18de-eeuwse Amsterdamse middenklasse behoorden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jannetie (Jannetje) Jans?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jannetie (Jannetje) Jans

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jannetie (Jannetje) Jans


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Jannetie (Jannetje) Jans



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Deel: 484, Periode: 1663, Amsterdam, archief 5001, inventaris­num­mer 484, 7 april 1663, Ondertrouwregister, aktenummer DTB 484, folio p.119
  2. Deel: 2174, Periode: 1605-1794, Amsterdam, archief 5061, inventaris­num­mer 2174, 30 maart 1696, Kwijtscheldingen

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1641: Bron: Wikipedia
    • 12 juli » Portugal en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden sluiten een Verdrag van Defensieve en Offensieve Alliantie. Doordat beide partijen het verdrag niet respecteren heeft het geen effect in de Portugese koloniën (Brazilië en Angola) onder Nederlandse heerschappij.

Over de familienaam Jans

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Jans.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Jans.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Jans (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Post is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. Post, "Stamboom Post", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familiestamboom-post/I2375.php : benaderd 6 mei 2024), "Jannetie (Jannetje) Jans (1641-> 1696)".