Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling » Markus Assies (1919-1944)

Persoonlijke gegevens Markus Assies 

Bron 1

Gezin van Markus Assies


Notities over Markus Assies

Woonde in Assen. Zoon van werkman Rijkswerkinrichting Veenhuizen Jans Assies (7 september 1988) en Jantiena Dokter. Ongehuwd. Ambtenaar onderafdeling Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Assen. Vaandrig Infanterie tijdens mobilisatie. Gereformeerd. Lid verzet behorend tot de LO/KP-Drenthe en het Nationale Steunfonds. Verder was hij actief in de provincies Friesland en Groningen. Assies was betrokken bij sabotage, spionage en onderduikhulp aan gecrashte geallieerde piloten, joden, verzetslieden en mensen die niet voor de vijand wensten te werken. Deze personen werden met hulp van zijn broer, de boswachter Gerrit Assies, ondergebracht in ondergrondse schuilplaatsen in de staatsbossen rondom Appelscha. Op 28 februari 1944 is hij gearresteerd en overgebracht naar het huis van bewaring in Assen. Daarna werd hij op transport gesteld naar het SD-bolwerk Scholtenhuis in Groningen. Tijdens de verhoren aldaar is Assies ernstig mishandeld. Op 21 mei 1944 werd hij overgebracht naar het kamp Amersfoort en vervolgens naar Vught. Op 2 juni 1944 veroordeelde het Polizeistandgericht 's-Hertogenbosch hem met 23 anderen ter dood. Vier dagen later was hij een van de 29 mannen die in de duinen zijn gefusilleerd. In de gemeente Bloemendaal is geen aangifte van zijn dood gedaan. Pas ruim twee maanden later vond dat wel plaats in Den Haag met akte A 1663 d.d. 6 augustus 1944. Daarin werd gemeld dat hij in de gemeente 's-Gravenhage was overleden. Postuum is hem in 1946 het Verzetskruis toegekend. Vader Jans Assies werd volgens Heere en Vernooij op 30 januari 1945 in het concentratiekamp Neuengamme om het leven gebracht, mogelijk door ophanging. (Bron: Heere en Vernooij, De Eerebegraafplaats Bloemendaal). Postuum is hem ook het Verzetsherdenkingskruis uitgereikt. Zijn moeder Jantiena Dokter nam de onderscheiding destijds in ontvangst. Op 4 mei 2017 is op het herdenkingsmonument in Haule een plaquette aangebracht waarop zijn naam staat vermeld. 

https://www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu/markus-assies

Zijn leven, zijn werk en zijn getuigenis troosten ons. Psalm 42:12

geboren: 26 januari 1919 te Haule (Ooststellingwerf)
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 25 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: ambtenaar te Assen
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 6

Achtergrond

Max Assies was tijdens de mobilisatie in 1939-1940 in dienst als vaandrig der Infanterie. Na de capitulatie in mei 1940 werkte hij als chef van de onderafdeling vervoer van het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Assen.

Verzetsactiviteiten

Vanaf 1943 behoorde hij tot Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en de Landelijke Knokploegen (LKP) in Drenthe. Daarnaast was hij actief in Friesland en Groningen.

Naast het verrichten van spionage en sabotage, het mede-organiseren van overvallen en het vervoer van wapens, verleende Assies op intensieve wijze hulp aan onderduikers en neergestorte geallieerde vliegers. Een deel van de onderduikers (Joden, gezochte verzetsmannen, studenten en ontduikers van de arbeidsinzet) werd met behulp van zijn oudere broer Gerrit - een boswachter - ondergebracht in ondergrondse schuilhutten in de Staatsbossen bij Appelscha. Van hieruit vervoerde Max Assies ook geallieerde piloten.

Arrestatie en moord

Op 28 februari 1944 werd Assies gearresteerd in Assen. Pogingen van het verzet om hem te bevrijden, mislukten. Eind maart werd hij overgebracht naar het Huis van bewaring in Groningen. Na een aantal malen te zijn ondervraagd in het Scholtenhuis, het hoofkwartier van de Sicherheitspolizei in Groningen, werd hij omstreeks 21 mei 1944 op transport gesteld naar Amersfoort en vervolgens naar kamp Vught.

Op 2 juni werd Assies door het Polizeistandgericht in Den Bosch ter dood veroordeeld. Samen met 28 andere verzetsmensen werd hij op 6 juni 1944 gefusilleerd in het duingebied bij Overveen en daar begraven in een massagraf.

Postuum kreeg hij het Het Verzetskruis 1940-1945, de na de Militaire Willems-Orde hoogste dapperheidsonderscheiding van Nederland, en het Eisenhower-certificaat for gallant service in assisting the escape of Allied soldiers from the enemy.


Tweede Wereldoorlogslachtoffer


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Markus Assies?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Markus Assies

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Markus Assies

Aaltje Kobes
1859-1943
Jan Dokter
1859-1937
Jans Assies
1888-1945
Jans Assies

Markus Assies
1919-1944

Markus Assies


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Assies Web Site, Alexander Assies, Markus Assies, 13 april 2015
    Added by confirming a Smart Match
    MyHeritage.com family tree Family site: Assies Web Site Family tree: Assies Family Tree

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 januari 1919 lag tussen -2.1 °C en -1.1 °C en was gemiddeld -1.5 °C. Er was 2,2 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1919: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,7 miljoen inwoners.
    • 21 januari » Ierse Onafhankelijkheidsverklaring wordt aangenomen door het parlement van de Ierse Republiek.
    • 21 maart » Oprichting van het Bauhaus in Weimar door Walter Gropius.
    • 12 april » In Engeland wordt de 48-urige werkweek en het minimumloon ingevoerd.
    • 7 augustus » Afghanistan wordt onafhankelijk.
    • 10 september » Oostenrijk en de geallieerden tekenen een verdrag waarin de onafhankelijkheid van Polen, Hongarije, Tsjecho-Slowakije en Joegoslavië wordt erkend.
    • 1 december » Lady Nancy Astor wordt het eerste vrouwelijke lid van het Britse Parlement.
  • De temperatuur op 6 juni 1944 lag tussen 8,2 °C en 14,2 °C en was gemiddeld 10,5 °C. Er was 8,5 mm neerslag gedurende 7,9 uur. Er was 2,2 uur zonneschijn (13%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
    • 3 september » Tweede Wereldoorlog: de geallieerde troepen bevrijden Brussel.
    • 5 september » Geallieerden bevrijden Brussel.
    • 9 september » Bulgarije wordt bevrijd door de Sovjet-Unie.
    • 7 oktober » de eerste raketaanval op België: om 22u sloeg een V-2-bom in op Brasschaat, een gemeente ten noordoosten van Antwerpen.
    • 9 oktober » WO2: bij kerk-razzia's in Noord-Limburg worden duizenden jongens en mannen opgepakt.
    • 29 oktober » De Poolse 1e Pantserdivisie bevrijdt Breda.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Assies

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Assies.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Assies.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Assies (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Marthan Klein, "Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/families-klein-ree-ea/I68641.php : benaderd 8 mei 2024), "Markus Assies (1919-1944)".