Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling » Alidius Warmold Lambert Tjarda van Starkenborgh-Stachouwer (1888-1978)

Persoonlijke gegevens Alidius Warmold Lambert Tjarda van Starkenborgh-Stachouwer 


Gezin van Alidius Warmold Lambert Tjarda van Starkenborgh-Stachouwer

Hij is getrouwd met Christine Marburg.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Alidius Warmold Lambert Tjarda van Starkenborgh-Stachouwer

http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn1/tjarda

 

Jhr. Alidius Warmoldus Lambertus Tjarda van Starkenborgh Stachouwer (Groningen, 7 maart 1888  Wassenaar, 16 augustus 1978) was officieel de laatste gouverneur-generaal van Nederlands-Indië.

Tjarda van Starkenborgh Stachouwer, lid van de familie Tjarda van Starkenborgh, was bestuurder en diplomaat uit een voornaam Gronings regentengeslacht. In 1925 volgde hij zijn vader, Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer op als Commissaris van de Koningin in Groningen. Daarna was hij gezant in Brussel en in 1937 volgde zijn benoeming tot gouverneur-generaal. Tijdens de Japanse aanval bleef hij in Indië en hij zat tijdens de oorlogsjaren in Japanse gevangenschap, eerst op Formosa, later in Mantsjoerije. Na de Tweede Wereldoorlog keerde hij niet terug als landvoogd, maar werd hij weer diplomaat, onder andere in Parijs als ambassadeur. Op 28 juni 1956 werd hij benoemd tot minister van staat en werd hij lid van de commissie-Beel die een onderzoek zou doen naar de problematiek die later de Greet Hofmans-affaire is gaan heten.

Jurist, ambtenaar ministerie van Buitenlandse Zaken, gezant te Brussel, Washington, Parijs en Berlijn, Commissaris der Koningin in Groningen, Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië, ambassadeur te Parijs, deelname aan de OEES en de EDG, lid Commissie van Drie inzake de Greet Hofmans-affaire

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Alidius Warmold Lambert Tjarda van Starkenborgh-Stachouwer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Alidius Warmold Lambert Tjarda van Starkenborgh-Stachouwer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Alidius Warmold Lambert Tjarda van Starkenborgh-Stachouwer


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 7 maart 1888 lag rond de 7,7 °C. De winddruk was 18 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 77%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
  • In het jaar 1888: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 11 april » Opening van het Concertgebouw in Amsterdam met een inwijdingsconcert waaraan 120 muzikanten en een koor van 500 personen deelnamen.
    • 13 mei » Brazilië schaft de slavernij af.
    • 15 juni » De regeerperiode van de Duitse keizer Wilhelm II begint.
    • 21 augustus » William Burroughs vraagt octrooi aan op de eerste, commercieel beschikbare rekenmachine.
    • 8 september » In Engeland vinden de eerste zes wedstrijden ooit plaats van de Football League.
    • 23 december » Vincent van Gogh snijdt een deel van zijn oor af.
  • De temperatuur op 16 augustus 1978 lag tussen 12,9 °C en 20,1 °C en was gemiddeld 16,0 °C. Er was 2,7 mm neerslag gedurende 0.5 uur. Er was 7,0 uur zonneschijn (48%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
  • In het jaar 1978: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 13,9 miljoen inwoners.
    • 18 februari » Bij de allereerste Ironman uit de geschiedenis gaat de zege naar de Amerikaanse triatleet Gordon Haller.
    • 3 maart » Premier Ian Smith sluit een akkoord met drie gematigde nationalistische bewegingen over de overgang naar een zwart meerderheidsbewind in Rhodesië per eind 1978.
    • 16 maart » Aldo Moro wordt ontvoerd door de Rode Brigades.
    • 2 juni » De Portugese scheidsrechter António Garrido deelt tijdens Argentinië-Hongarije (2-1) als eerste arbiter ooit twee rode kaarten uit tijdens een WK-eindronde: hij stuurt de Hongaren András Tórócsik en Tibor Nyilasi in de slotfase van het veld.
    • 13 november » Dictator Idi Amin van Oeganda geeft zijn troepen opdracht zich terug te trekken uit het twee weken geleden bezette deel van Tanzania, meldt de Nigeriaanse radio.
    • 1 december » Het eerste nummer van het Vlaamse dagblad De Morgen verschijnt.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Tjarda van Starkenborgh-Stachouwer


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Marthan Klein, "Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/families-klein-ree-ea/I116215.php : benaderd 29 april 2024), "Alidius Warmold Lambert Tjarda van Starkenborgh-Stachouwer (1888-1978)".